Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 21

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20          

Frankrike
2007-21 s 3
"Mångfald i den nya franska regeringen"
Frankrikes nye president halverar antalet ministerposter och rör om i regeringsstrukturen. Antalet ministrar har minskat från 30 till 15 och sju går till kvinnor. Utrikesminister blir Bernard Kouchner, socialist och grundare av "Läkare utan gränser". Han har nu uteslutits ur socialistpartiet. Rachida Dati blir justitieminister och därmed den första nordafrikanska politikern någonsin i Frankrike.

2007-21 s 8-9
"Mytomspunnen styrka fräschar upp sin image"
Rekrytering via Internet och antiterroraktiviteter är numera rutin i Franska främlingslegionen. De flesta av legionens soldater är numera ekonomiska invandrare och inte några Rambos eller brottslingar på flykt. 80 % söker av ekonomisk nödvändighet eller på grund av arbetslöshet. Internets globala räckvidd har gjort dagens främlingslegion mer internationell, den har medlemmar från 136 länder! Legionärer arbetar sida vid sida med den franska polisen i kampen mot terrorister på tågstationer och flygplatser.

EU
2007-21 s 4-5
"De tre ska blåsa nytt liv i Europa"
Merkel, Brown och Sarkozy kan ge nya energier och skapa bättre relationer både internt och utrikespolitiskt. De förväntas lugna relationen mellan Europa och USA och ange en mer opartisk ton än Blairs undergivenhet och Chiracs fientlighet. Sarkozy och Merkel är överens om att ett nedbantat fördrag som innebär att varje lands parlament röstar är bäst. De är överens om att det mest effektiva sättet att minska den illegala invandringen är att hjälpa de länder i Afrika från vilka många av invandrarna härstammar. Sarkozy har föreslagit en "Medelhavsunion" som för Sydeuropa närmare Nordafrika och Mellanöstern. Hans morfar var jude och kommer att försöka förbättra relationerna med Israel. En av frågorna som kan orsaka splittring är den om Turkiets medlemskap.

FN, Vitryssland
2007-21 s 3
"Vitryssland utan plats i rådet för mänskliga rättigheter"
FNs råd för mänskliga rättigheter valde Bosnien och Slovenien, i stället för Östeuropas kandidat Vitryssland, som nya medlemmar och tog enligt många därmed ett steg i rätt riktning. Generalförsamlingen valde in 14 nya medlemmar till rådet för mänskliga rättigheter i Genève. Rådet har totalt 47 medlemmar och upprättades förra året. Rådet har inte gjort speciellt bra ifrån sig under det först året. All energi har lagts på att fördöma Israel med inget har gjorts för till exempel Darfur i Sudan.

Italien, Samhälle
2007-21 s 6-7
"Kvinnlig gondoljär kämpar mot traditionen"
Den tyska medborgaren Alexandra Hai som är av algeriskt ursprung har efter 10 års kamp fått tillåtelse att paddla sin gondol i Venedigs kanaler, men bara med en viss sorts passagerare, bara gästerna på ett speciellt hotell. Venedigs 425 manliga gondoljärer utför ett urgammalt, traditionellt manligt yrke som ofta för yrket vidare från far till son.

Rumänien
2007-21 s 9
"Basescu är tillbaka"
Regeringen förlorade en folkomröstning om riksrättsåtal mot president Traian Basescu. Han fick stöd av 74 % av de avgivna rösterna. Bara 44 % röstade. Han säger att han inte kommer att förhandla med sina motståndare om folkets förhoppningar om ett nytt och modernt Rumänien som är helt olikt det som reste sig efter övergången från kommunismen.

Danmark
2007-21 s 10
"Feminist, socialist och djupt troende muslim"
25-åriga Asmaa Abdol-Hamid skapar uppståndelse i Danmark när hon ställer upp som kandidat i folketingsvalet för "Enhetslistan", ett parti på yttersta vänsterkanten. Hon tar ingen man i hand när hon hälsar och hon har alltid sjal om huvudet. Hon är ett problem för den danska vänstern då hon med sin klädsel personifierar kvinnoförtryck och en intolerant religion som inte hör hemma i den röd-gröna alliansen mellan socialister och miljöpartister.
Hon kom till Danmark som palestinsk flykting 1986.

Ryssland
2007-21 s 11
"Beslutsam opposition i Ryssland"
Garry Kasparov lovar att fortsätta med sina protestmarscher trots myndigheternas brutala undantryckande. Nästa stora planerade demonstration kommer att äga rum vid sidan om en stor internationell konferens i St. Petersburg. Organisationen vädjar till Putin att visa respekt för demonstrationsrätten genom att sluta slå ned på oppositionens sammankomster.

Östtimor
2007-21 s 3
"Ny ledare i Östtimor"
Jose-Ramos Horta svors i söndags in som Östtimors president sedan han lovat ta itu med att ena det fattiga landet. Presidentvalet gick fredligt till och den slutgiltiga segern för Ramos-Horta, tidigare premiärminister som ersätter Xanara Gusmao som president, stärker hoppet om stabilitet i landet.

Storbritannien, Samhälle
2007-21 s 13-14
"Mellan raderna i det brittiska klassamhället"
Klass spelar ingen roll i det moderna Storbritannien men nästan alla britter identifierar sig ändå med en viss klass. "Vi är alla medelklass nu" deklarerade Tony Blair när han blivit premiärminister. Pengar, social rörlighet och tillgång till högre utbildning har ändrat på dt gamla klassamhället. Men britterna är fortfarande snara att identifiera sig som medlemmar av olika samhällsklasser, menar artikelförfattaren Sarah Lyall.

Irak
2007-21 s 16-17
"Det finns inget uppror i Irak" (hela artikeln)
Sedan invasionen 2003 har USA försökt vinna irakiernas hjärtan och sinnen. Irak-experten Stephen Biddle menar i en intervju att detta är fel strategi. Det finns inget uppror, menar han. I stället måste vi fokusera på att få slut på inbördeskriget. Det finns bara två möjliga acceptabla scenarier. Det ena är regional diplomati tillsammans med samtal med Iraks grannländer med förhoppningen att de har mer inflytande över sina skyddslingar i Irak än vad USA har. Det andra är militär styrka. Vi måste börja använda våra 160 000 tungt beväpnade soldater i Irak på ett selektivt omdömesgillt sätt. Varken FN eller Arabförbundet verkar vara särskilt angelägna att träda in i Irak. Därför måste USA stanna kvar och övervaka vad som händer under lång tid framåt. Om man lämnar Irak kommer allt man har åstadkommit att falla inom en månad. Sunniterna kommer att ta till vapen omedelbart och bekämpa den irakiska armén som de anser vara en shiitisk milis.

Israel, Palestina
2007-21 s 18
"Israel laddar för nya räder i Gaza"
Israel vill stoppa palestinska raketanfall. Mer än 150 raketer har avlossats mot Israel sedan förra tisdagen. Våldsamma strider har pågått den senaste veckan mellan Fatah-rörelen och dess rival Hamas.

Libanon
2007-21 s 19-20
"Många döda i strider mellan Libanon och islamister" (hela artikeln)
Den libanesiska armén har sedan i söndags attackerat medlemmar i gruppen Fatah-al-Islam som använder palestinska flyktingläger i utkanten av Tripoli som bas. Fatah-al-Islam hotar med att sätta Beirut i brand igen. Den består av några hundra välbeväpnade sunnimuslimer.
Myndigheterna i Libanon menar att den senaste tidens våld är en del av försöken att hindra åtgärder från regeringens sida för att få FNs säkerhetsråd att upprätta en tribunal för misstänkta för mordet 2005 på den förre premiärministern Rafiq Hariri. En FN-kommission har i rapporter pekat ut syriska topptjänstemän för att ligga bakom mordet.

2007-21 s 19
"Tusentals flydde från lägret"
Tusentals palestinier strömmade natten till onsdagen ut från Nahr alBaredlägret utanför Tripoli för att fly från strider mellan islamiska militanta och Libanons armé som då pågått i tre dagar. De begav sig till andra närbelägna läger. De FN-konvojer som kör runt och delar ut mat till palestinierna har svårigheter att klara av sin "catering-verksamhet".

FN
2007-21 s 20
"Wolfowitz avgår till slut" (hela artikeln)
Efter att ha blivit rentvådd från anklagelser om oetiskt handlande lämnar Paul Wolfowitz sin post som chef för världsbanken.. USA fick ge efter för trycket från de europeiska regeringarna, men först sedan bankens styrelse förmåtts att rentvå Wolfowitz från anklagelserna.

USA, Ryssland
2007-21 s 21
"Rice och Putin överens om att dämpa tonen"
USAs utrikesminister och president Putin önskar båda en vänligare offentlig dialog men konflikterna finns fortfarande kvar. Några av de svåraste är Kosovos framtida status och USAs planer på ett försvarssystem mot missiler i Östeuropa. Ryssland hotar med att inlägga veto i FNs säkerhetsråd mot förslaget att ge Kosovo "övervakad självständighet".

Mexiko
2007-21 s 22
"Narkotikavåldet ökar i Mexiko" (hela artikeln)
Det narkotikarelaterade våldet är värre än någonsin i Mexiko men landets regering vägrar låta sig skrämmas och letar i stället nya lösningar. Narkotikaligorna blir alltmer våghalsiga i sina strategier. En grupp på cirka 50 beväpnade män angrep en polisstation i en stad i staten Sonora. En eldstrid dödade 22 personer, däribland 13 gängmedlemmar. Säkerhetsminister Genaro Garcia menar att våldet kommer sig av de senaste årens kamp mot narkotikan i vilken man har inriktat sig på ledarna för de olika kartellerna.

2007-21 s 23
"Mexico City legaliserar abort under de tre första månaderna"
Katolska kyrkan och högerpartiet PAN har lovat att överklaga lagen. Presidenten Félipe Calderon har hållit låg profil i debatten. Hans fru däremot höjde sin röst tillsammans med de konservativa som manade till ett tillbakavisande av förslaget. Mellan två och tretusen kvinnor antas död årligen när de gör illegala aborter. Borgmästaren i Mexico City som tillhör vänsterpartiet PRD säger att kvinnor har rätt att själva bestämma om de vill föda sina barn eller abortera dem.

Miljö
2007-21 s 24
"Klimatförändringen kan leda till massflykt"
Klimatrelaterade faktorer kommer att förvärra en redan allvarlig kris. En rapport från Christian Aid säger att en miljard människor kan komma att tvingas att lämna sina hemtrakter de kommande 50 åren på grund av effekterna av den globala uppvärmningen. Siffrorna är mycket ungefärliga.

Miljö, Afrika
2007-21 s 25-26
"Afrika drabbas värst - som vanligt"
De rika länderna bär kanske huvudparten av skulden för att klimatförändringen blir ännu ett problem bland många andra i Afrika. Men världsdelens egna politiker verkar inte ha förstått att klimatfrågan måste tas på allvar. De flesta oljeproducerande länder i Afrika slösar bara bort sina rikedomar. Och vissa delar av Afrika kan faktiskt gynnas av ett eventuellt förändrar klimat. Klimatmodellerna som datorerna ger är extra opålitliga när det gäller Afrika.

Miljö, Australien
2007-21 s 27-31
"Den stora torkan"
Australien kämpar för att hantera konsekvenserna av en ödesdiger torka. Hela världen blir varmare och många länder bör se Australien som ett varnande exempel. Sydöstra Afrika lever av vattnet från Darling-Murrayfloderna. Vattennivåerna sjunker redan vilket leder till bråk om hur resurserna ska användas mellan jordbrukare och stadsbor å den ena sidan och miljöaktivister och politiker å den andra. Om läget blir prekärt kommer politikerna alltid att prioritera stadens behov framför landsbygden och jordbrukarna, helt enkelt därför att det finns fler väljare i staden.