Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 10

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10

Det nigerianska valet stöter på många hinder

Ett bråk på hög nivå mellan sittande makthavare och potentiella makthavare väcker misstankar om att hela valet bara är en rökridå hos många väljare, som befarar att Nigerias bräckliga demokrati går under i processen.

Först ryktades det att patienten låg i koma och hade transporterats iväg i all hast till intensivvård. Därefter spekulerades det om att patienten redan var död och att man höll på att förbereda hans begravning i hemstaden.
Till slut kom konkret information om patienten, Umaru Yar’Adua, som är regeringspartiets kandidat i presidentvalet om några veckor, befann sig på ett sjukhus i Tyskland för provtagning på grund av andningssvårigheter. Patienten själv lät meddela att hans hälsoproblem ”inte är allvarliga” och att han inom kort skulle återkomma till Nigeria och fortsätta valkampanjen.

Yar’Aduas hälsoproblem – han har bekymmer med njurarna, men hur allvarliga är osäkert – är bara det senaste av många hinder när Nigeria närmar sig ett val, som antingen kommer att befästa landets plats bland Afrikas moderna demokratier eller öppna slussarna för nytt kaos.
”Detta är ett historiskt test på om Nigeria kan gå från en vald ledare till en annan utan att saker och ting brakar samman”, säger J Stephen Morrison, chef för Afrikaprogrammet hos forskningsgruppen Center för strategiska och internationella studier i Washington. ”Väldigt mycket hänger på det här valet”, tillägger Morrison.
Sedan Nigeria blev självständigt från Storbritannien 1960 har landet växlat mellan civilt och militärt styre, genomlidit ett brutalt inbördeskrig och decennier av vanstyre under vilket miljarder oljedollar försnillades av ledarna. Ingen civil regering i Nigeria har hittills överlämnat makten till en annan civil regering, vilket innebär att valet i april bli en vattendelare.

Men det som var tänkt att bli en triumferande övergång har missfärgats av ett fult bråk mellan den sittande presidenten, Olusegun Obasanjo, och hans vice, Atiku Abubakar, som vill efterträda Obasanjo men har blockerats av en rad juridiska manövrer, som syftar till att diskvalificera honom.
Obasanjo och Abubakar var allierade en gång i tiden, men de har råkat i ett offentligt och giftigt gräl om huruvida Obasanjo bör försöka bli omvald till en fjärde period.
Obasanjo och hans allierade anser inte att Abubakar är lämplig som kandidat på grund av misstankar om korruption.
Regeringstjänstemän beskyller honom för att ha plundrat en utbildningsfond, och Abubakars namn har även figurerat i samband med en mutskandal, som involverar den amerikanske representanthusledamoten William Jefferson från Louisiana.

Abubakar är i likhet med de flesta ledande politiker i Nigeria mycket förmögen, men källan till hans rikedom är oklar, eftersom han tjänstgjorde många år i det militära. Själv säger han att hans pengar är resultatet av kloka investeringar. Han finns med på listan över politiker, som ansågs för korrumperade för att kandidera till ämbete av Kommissionen för ekonomisk brottslighet, ett statligt organ, men den sittande regeringens kritiker påstår att kommissionens lista bara syftar till att angripa Obasanjos fiender och motståndare.
Abubakar har via landets domstolar försökt undanröja Obasanjos försök att få hans kandidatur underkänd, men förmodligen har han kämpat förgäves, eftersom den nigerianska valmyndigheten nyligen beslöt att underkänna alla som står på kommissionens lista som kandidater. Striden kommer härnäst fortsätta i Nigerias högsta domstol.

En annan sak, som komplicerar Nigerias marsch mot demokrati är oroligheterna i Nigerdeltat, där militanta kräver att en större andel av landets oljeintäkter skall tillfalla det oljerika områdets fattiga invånare. De militanta har iscensatt kidnappningar och bombattentat, som har skadat oljeindustrin. Exporten har minskat med upp emot 25 procent, och regionen har blivit så farlig och laglös att en del utländska företag ger sig av därifrån.

Eftersom regeringspartiet, Folkets demokratiska parti, dominerar så starkt, har Yar’Adua allmänt betraktats som den ledande kandidaten. Men redan före hans brådskande avresa till Tyskland pratade den politiska eliten om möjligheten att ersätta honom med en mera känd kandidat. Det hördes också spekulationer om att regeringspartiet hade valt en så svag kandidat, därför att Obasanjo då kan fortsätta att ha inflytande även efter sin avgång via en lojal ställföreträdare, d v s Yar’Adua.
Yar’Adua avfärdar dessa spekulationer och försäkrar i den ena intervjun efter den andra att han är sin egen och att hans hälsa är utmärkt. Han utmanade sina kritiker i squash och sade till dem att förbereda sig för långa matcher på minst tolv set i det konditionskrävande spelet.

Clement Nwankwo vid Nationella demokratiska institutet i huvudstaden Abuja som hjälper till med förberedelserna inför valet, säger att den rådande förvirringen om vilka som kandiderar har fått många nigerianer att vända valprocessen ryggen och befara att landets bräckliga demokrati kommer att knäckas i det hotande kaoset.
”Det är väldigt rörigt just nu, och detta förstärker misstankarna om att hela processen motarbetar den demokratiska utvecklingen i Nigeria”, säger Nwankwo. ”Mitt folk misstänker att valprocessen bara är en rökridå i ett försök att skjuta upp valet och hålla kvar makten. Alla går i spänd väntan på vad som händer härnäst”.
LYDIA POLGREEN
Abuja
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune