Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 25

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24   

EU, Grekland
2011-25 s 4-8
"Den andra krisvågen"
Eurozonen som helhet klarar sig bra. Det totala budgetunderskottet är mindre än motsvarande i andra avancerade ekonomier. Hjälpstrategin som räddade Europas skuldtyngda ekonomier har emellertid visat sig otillräcklig. Detta äventyrar hela det europeiska integrationsprojektet. 87 % av grekerna anser att Grekland är inne på fel spår. Grekland borde inte ha accepterats som medlem 2001. Standard & Poor har nedvärderat den grekiska statsskulden till den lägst värderade i hela världen! Den 23-24 juni träffas Europas stats- och regeringschefer i Bryssel. Mer ekonomisk hjälp, 85 miljarder euro fram till 2014, blir det bara om det grekiska parlamentet godkänner den extra åtstramningsdosen plus privatisering av statliga tillgångar värda 50 miljarder euro. Det är allt svårare att se en säker möjlig väg ut ur denna kris.

EU
2011-25 s 9-10
"Var finns ledarskapet?"
Ledaren för Europas största ekonomi sitter i kläm mellan omvärldens krav på ledarskap och de egna medborgarnas ovilja att hjälpa andra länder. Den gemensamma valutan är nu ett hot mot hela det europeiska projektet. De tyska medborgarnas vilja att hjälpa till började ebba ut när de insåg vådan av institutionaliserade räddningsaktioner efter alla de miljarder Dmark som transfererats till de fattiga delstaterna i forna DDR. Många fruktar att Tyskland avvikit från den europeiska vägen och slagit in på en enskild väg vars mål är att tillgodose i första hand tyska intressen.

Spanien
2011-25 s 10-11
"Folket i Folkpartiet"
Mariano Rajoy är ledare för den spanska högern och blir förmodligen landets nye premiärminister efter valet nästa år. Exakt vad han vill är och förblir något av en gåta. Väljarna for illa åt Socialisterna i kommunvalen i maj, då Folkpartiet (PP) segrade med tio procentenheter. De spanska väljarna hade goda skäl att straffa den socialistiske premiärministern, José Luis Rodríguez Zapatero. Landets förut blomstrande ekonomi har kraschat under hans ledarskap. Rajoy kommer mycket snabbt att driva igenom ett åtstramningspaket och sänka företagsskatten.

Storbritannien
2011-25 s 12-13
"Att skola en allvetande elit"
Investerare i London är i färd med att grunda ett privat universitet där erkänt framstående akademiker ska stå för undervisningen. Det nya universitetet är en protest mot regeringens sparprogram för de tidigare så stolta universiteten Oxford och Cambridge. Allra hårdast går regeringen åt religions- och samhällsfakulteterna. Kursavgifter har tvingats höjas drastiskt. Den nya skolan, College of Humanities, kommer att koncentrera sig på ämnen som historia, litteraturvetenskap och filosofi. Skolan kommer att kosta mer än de flesta, 18000 pund per år. Ett rikt schweiziskt äkta par har lovat att skänka skolan 10 miljoner pund som skolans rektor Anthony Grayling, vill hämta hem så snart som möjligt. Bland lärarna finns evolutionsbiologen Richards Dawkins, historikern Niall Ferguson och även etikexperten Peter Singer.

Ryssland
2011-25 s 14
"Mera frihet om Medvedev får bestämma"
Dmitrij Medvedev har gjort klart att han gärna fortsätter som Rysslands president i ytterligare en mandatperiod men han säger också att han och premiärminister Vladimir Putin inte kommer att utmana varandra i presidentvalet nästa år. Han kommer då att införa ett mer konkurrensbetonat politiskt system eftersom ett sådant är nödvändigt för ekonomisk utveckling. Kanske till och med återinföra fria val av guvernörer i Rysslands 89 regioner. Medvedev avfärdar tanken på "auktoritär kapitalism".

Israel, Palestina
2011-25 s 15
"Israel bygger ut i arabkvarteren"
Den israeliska regeringen har givit grönt ljus till utbyggnad av 2000 judiska bostäder i östra Jerusalem. Beslutet kom bara några timmar före mötet mellan EUs utrikesminister Catherine Ashton och den israeliske regeringschefen Benjamin Netanyahu. I beslutet deltog Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair som är Mellanösternkvartettens officiella sändebud. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman sa till Ashton att direkta förhandlingar med palestinierna före september månad är "lika med noll". Den palestinska ledningen planerar att i samband med FNs generalförsamling i september utropa en självständig palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Saudiarabien
2011-25 s 16-22
"Den sista bastionen"
Oljeprinsarna i Riyadh värjer sig med alla medel mot historiens gång. Arabvärldens rikaste land vill ha lugn och ordning i grannskapet, men det mäktiga kungariket Saudiarabien påverkas oundvikligen av oroligheterna i regionen. Kungariket vill stoppa historiens gång och skickar soldater till Bahrain, miljarder till Egypten, välvilja mot regimen i Damaskus och olja till Jemen.
Frågan är hur länge oljeprinsarna på den arabiska halvön förmår hålla revolutionsvinden stången. Statsgrundaren Ibn Sauds söner är alla över 65 år. Rivaliteten inom den vittförgrenade familjen är kanske den största risken för instabilitet.
Ett hoppfullt tecken är att alltfler kvinnor trotsar förbudet mot bilkörning och inte ens i Saudiarabien går det att stoppa moderniteter som mobiltelefonen. Den var, som bekant, det mest effektiva vapnet i vårens arabiska revolutioner.

Marocko
2011-25 s 23-24
"Att sätta sig upp mot kungen"
Regimen i Marocko står vid ett vägskäl. Antingen väljer den förtrycket och slår ner aktivisterna med våld, eller så väljer den demokratisering och reformer. Det finns hopp om att kungen väljer rätt väg. Ingen arabisk ledare har reagerat så klokt på protesterna i arabvärlden som kungen i Marocko. Om än motvilligt så har kung Mohammed VI accepterat demonstrationer. I mars lovade han genomgripande reformer. Inte demokrati men ett oberoende rättsväsen och premiärministern ska få utökade befogenheter. Berbernas språk blir officiellt erkänt. Kanske är det första steget på väg mot en konstitutionell monarki av brittisk modell.

Kina, Nordkorea
2011-25 s 25-26
"Knark som medicin och inkomstkälla"
Svart ekonomi, tillfälliga besökare från grannlandet, fattigdom och desperation underblåser missbruk och kriminalitet i Kinas gränstrakter särskilt i gränsstaden Yanji och Jilinprovinsen som är den viktigaste transitstationen för narkotika från Nordkorea till Kina. Det lättaste sättet att tjäna pengar i Nordkorea är att sälja "crystal", en form av metamfetamin. Det är relativt enkelt att tillverka avseende både kemikalier och utrymme. Nordkorea har producerat och exporterat droger i många år. Det finns så lite hopp i Nordkorea - och därför har crystal blivit så populärt. Folk där har givit upp.

Kambodja
2011-25 s 27
"Bättre sent än aldrig"
Misstankar om politisk inblandning och korruption förgiftar arbetet i Kambodjatribunalen. Fyra högt uppsatta ledare för Röda khmerernas regim, som alltjämt är i livet, ställs inför rätta på måndag. Det är drygt tre decennier sedan de och deras kolleger ödelade Kambodja och slaktade hundratusentals landsmän. De fyra som var ledande företrädare för den brutala regimen är anklagade för brott mot mänskligheten, folkmord, mord och tortyr. Ungefär 1,7 miljoner kambodjaner dödades eller dog av överansträngning, svält och sjukdom under Pol Pot regimens försök 1975 - 1979 att skapa en "idealstat" grundad på jordbruk.
Ett bekymmer med rättegången är att den internationella tribunal som hanterar fallet också sitter på de anklagades bänk. En brittisk åklagare vid tribunalen, Andrew Cayley, vill att fler fall, omfattande fem misstänkta personer ska granskas. Två av domarna vägrar göra detta vilket misstänks bero på politiska påtryckningar.

Latinamerika
2011-25 s 28-29
"Macho Latinamerika väljer kvinnligt"
Anhängarna till kvinnliga presidentkandidater i Guatemala, Honduras och Argentina gläds åt framgångarna, men kritiker befarar att länderna är i färd med att etablera inrotade dynastier. I Guatemala skilde sig Sandra Torres från sin man, president Alvaro Colom, för att kunna ställa upp i presidentvalet i september. I Honduras uppmanar den före detta avsatte presidenten Manuel Zelaya sin fru Xiomara Castro att ställa upp i presidentvalet. Cristina Kirchner i Argentina som efträdde maken Nestor 2007, väntas bli återvald i oktober.

Vitryssland
2011-25 s 31
"Nya sanktioner mot Vitryssland"
EU införde i början av veckan nya sanktioner mot Vitryssland som svar på den vitryska regeringens tillslag mot oppositionella grupper och oberoende medier. De nya sanktionerna riktas mot tre stora bolag med koppling till staten, en vapenleverantör, en domare och två åklagare.

Turkiet
2011-25 s 31
"Hemligt möte"
Officiellt är Abdullah Öcalan Turkiets fiende nr 1, men den turkiska regeringen har hemliga överläggningar med ledaren för det förbjudna PKK. Orsaken är förmodligen att det kurddominerade BDP-partiet gick starkt framåt i valet och fick nästan dubbelt så många mandat i parlamentet. Partiet eftersträvar "demokratisk autonomi" för de kurdiska områdena i sydöst samt fred mellan staten och PKK.

Italien
2011-25 s 31
"Snaran dras åt"
Den italienska polisen har gripit en nära förtrogen till premiärminister Silvio Berlusconi. Dario Mora misstänks för bedrägliga konkurser. Mora är också en känd agent för modeller och tros vid flera tillfällen ha levererat party flickor till premiärministern.

Frankrike
2011-25 s 31
"Chirac inför domstol"
Frankrikes före detta president, Jacques Chirac, måste infinna sig i domstol i september för att rannsakas för misstänkt korruption. Anklagelserna mot Chirac gäller hans tid som borgmästare i Paris 1977 - 1995. Han ska bland annat ha givit arbete åt släktingar och vänner som sedan aldrig utförde något arbete eller ens infann sig på en arbetsplats. Det blir den första gången sedan 1945 som en fransk före detta president ställs inför rätta.

Tunisien
2011-25 s 31
"Dömda i sin frånvaro"
Fem månader efter flykten till exil i Saudiarabien dömdes den förre tunisiske diktatorn, Zine al-Abidine Ben Ali, och hans hustru till 35 års fängelse som straff för förskingring av statliga medel, narkotikabrott med mera. Att de både skulle utvisas från Saudiarabien är föga troligt. Efter parets brådskande flykt hittade man enorma mängder kontanter och smycken i presidentpalatset, och i ett annat palats fanns droger, vapen och ej registrerade arkeologiska skatter.