Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 12

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11

EU är synonymt med byråkrati

När EUs ledare samlar i Berlin under veckoslutet för att fira unionens femtio år kommer det att pratas mycket om fred, välstånd och mänskliga rättigheter. Men en stor del av EUs medborgare tänker på någonting helt annat när de tänker på EU: byråkrati.

En aktuell undersökning fann att förutom den enhetliga marknaden, som var grunden i det ursprungliga EEC, är det byråkratin, som medborgarna associerar med det femtioåriga Europaprojektet.
I Storbritannien och Tyskland är byråkratin det medborgarna tänker på först i samband med EU. Därmed underkänner de unionens många stora framsteg, inte minst 50 års fred och medverkan till att sprida demokrati och välstånd i hela Europa. På frågan vad de först kom att tänka på i samband med EU svarade 31 procent den inre marknaden, 20 procent byråkrati, nio procent demokrati och 26 procent andra faktorer.
Det finns stora nationella variationer: I Storbritannien kopplar 38 procent EU till byråkrati liksom 33 procent av tyskarna.

EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, har lanserat en kampanj för att dämpa medborgarnas kritik mot att Bryssel ”blandar sig i folks vardagsliv”. Men kampanjen har just startat, och dess effekter är än så länge ganska nedslående.
Fred är förmodligen EUs största framgång, men den tas för given. Bara i Frankrike (15 procent) och i Tyskland (nio procent) nämndes fred av ett betydande antal tillfrågade.
Det förekom också stora skillnader i svaren på om livet har blivit bättre eller sämre efter inträdet i EU.
Ungefär 52 procent av britterna svarade att livet har blivit sämre, medan 53 procent av spanjorerna tycker att det har blivit bättre.
EUs medborgare ser av allt att döma fred och välstånd som självklarheter, och den tyska förbundskanslern, Angela Merkel, kommer därför att hålla fram unionens framtida uppgifter och arbete i sitt tal på söndag i ett försök att tillgodose medborgarnas förväntningar.

Enligt den aktuella opinionsmätningen finns det brett stöd i EU för unionens insatser på vissa områden. Omkring 72 procent anser att EU bör göra mer på miljöområdet, ett krav som återspeglades tidigare denna månad när EU fastslog mycket ambitiösa mål i kampen för att bromsa klimatförändringen.
Andra prioriteter för medborgarna är energipolitiken (69 procent vill se större samordning), brottsbekämpningen (67 procent) och säkerheten (64 procent).
Allmänheten är mindre pigg på gemensam socialpolitik, gemensam ekonomi och gemensam utrikespolitik.
Bara 38 procent stöder idén om en EU-armé, jämfört med 39 procent som är emot den.
Det råder brett stöd för en harmonisering av reglerna för handeln och finansiella transaktioner med USA, något som Merkel driver på och som även den amerikanska allmänheten kräver.

Undersökningen antydde också att den brittiske premiärministerns höga profil och långtgående initiativ i utrikespolitiken har medverkat till att Storbritannien betraktas som det europeiska land, som har störst inflytande i världen. Ca 41 procent av de tillfrågade listade Storbritannien som Europas mäktigaste land, jämfört med 25 procent för Tyskland och 15 procent för Frankrike. Storbritannien anses speciellt inflytelserikt i USA.
Den aktuella opinionsundersökningen utfördes av Financial Times/Harris bland totalt 6 772 vuxna i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och USA mellan 28 februari och 12 mars i år.
GEORGE PARKER
Bryssel
© 2007 TEMPUS/Financial Times