Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 24

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24   

Krisen sätter solidariteten på prov

Europeiska unionen är ett experiment utöver det vanliga när det gäller delad suveränitet. Unionen bildar en fredszon, som numera sträcker sig från Storbritannien till Balkan. De 27 medlemsländerna är världens största ekonomiska block. Unionen inkluderar 491 miljoner människor i en integrerad marknad, som producerar nästan en tredjedel mer än Amerikas förenta stater.

STEVEN ERLANGER
Berlin
Men den globala ekonomiska krisen visar att Europa fortfarande är mindre än summan av sina delar.
Krisen innebär den hittills största utmaningen för EU, och många, inklusive EU-entusiaster, anser inte att unionen lever upp till förväntningarna. Europeiska ledare koncentrerar sig på inrikespolitiska frågor och är djupt oeniga om hur krisen ska tacklas. De har bråkat om hur mycket ekonomin ska stimuleras; de tvistar om huruvida Europeiska centralbanken ska angripa den djupa recessionen eller risken för framtida inflation; och de har rusat i väg för att skydda jobben på sina hemmamarknader på bekostnad av jobben i andra medlemsländer.
De senaste valen till EU-parlamentet avslutades i söndags, och de speglade, om inte annat, splittringen i EU.
Bara 43 procent av européerna röstade, vilket var rekordlågt valdeltagande. Detta trots den ekonomiska krisen och det faktum att valdeltagande är obligatoriskt i en del länder. Partier på den yttersta högerkanten, som i allmänhet är skeptiska mot unionen och mot invandrare från fattigare medlemsländer, gick starkt framåt liksom de gröna. De som röstade valde för det mesta parti och kandidat utifrån nationella frågor, som inte har med EU-parlamentet att göra.

Krisen slår hårt
Det amerikanska ledarskapet i världen försvagas av kontroversiella krig i främmande länder, och USAs ekonomiska modell, som bygger på fria marknader och så få regler som möjligt, står under hård press, och just därför är Europa speciellt viktigt.
”Den europeiska modellen” med betydande statlig inblandning i ekonomin, noggrann kontroll av finanssektorn, industrin och arbetsmarknaden plus generösa statliga pensioner och gratis eller nästan gratis sjukvård hyllas i vissa kretsar som fräscha alternativ till den anglo-amerikanska kapitalismen.
Men trots att bolånekrisen startade i USA verkar krisen slå hårdare mot Europa. Internationella valutafonden (IMF) räknar med att de europeiska bankerna har större dåliga tillgångar än de amerikanska, och de har skrivit av mycket mindre. Budgetunderskotten växer, och arbetslösheten är den högsta på tio år, framför allt bland ungdomar.
Reaktionen på krisen haltar på grund av splittringen inom unionen, och många ekonomer misstänker nu att nedgången kommer att hålla i sig längre i Europa än på andra sidan Atlanten.
”Vi är inne i en mycket allvarlig kris”, säger Joschka Fischer, som representerar de Gröna i Tyskland och tidigare var utrikesminister. ”Vi har en traumatisk brist på ledarskap och slås gula och blå av krisen”.

Nationalismen är trumf
Den stora stötestenen i unionen har alltid varit striden mellan nationella prioriteter och kollektiva intressen. Att ge upp nationella rättigheter och befogenheter - avseende valuta, handel, tullar etc – har aldrig varit lätt, inte ens i goda tider. I dåliga tider, som nu, trumfar nationell politik över gemensamma intressen. Ledarna ser om sina egna industrier, löntagare och väljare på bekostnad av andras industrier, löntagare och väljare. Många arbetare tycker att de har gjort stora uppoffringar för den europeiska integrationens skull.
På Goodyear Dunlops däckfabrik i Amiens i norra Frankrike kommer Thiery Fagot att förlora jobbet, som han har haft i 13 år. Han säger att konkurrensen inom EU är en del av orsaken. ”Jag känner mig lurad. Vi byggde ett Europa, som skulle skydda oss, och det fungerade i många år”, säger han och förklarar att Europa etablerade säkerhetsregler och erbjöd en marknad för fabrikens däck. ”Nu när vi har konkurrens från länderna i Östeuropa känns det som om EU har bäddat för den rådande situationen, när vi förlorar våra jobb till ett annat EU-land. Hur kan någon hävda att detta är för allas bästa?”.

Kommissionen får underkänt
Europeiska unionen är inte på väg att kollapsa på grund av motsättningar, men några av unionens mest entusiastiska förespråkare är i färd med att sänka ambitionsnivån. Få talar numera om ett Europa som ska fungera som politisk och militär motvikt till Amerika.
De Grönas Fischer är en övertygad europé, som beklagar att generationen ”efter 1989” är likgiltig för de europeiska fredsidealen och återfaller till nationalistiska mål och nationalistisk retorik på grund av pressen från den ekonomiska krisen.
”Kriser medför alltid sanningens ögonblick, eftersom de skoningslöst avslöjar både styrkor och svagheter hos alla involverade aktörer”, säger Fischer, som kritiserar speciellt den tyska regeringens trångsynta, nationella vision.
Han tycker att ECB, som fastställer de 16 EMU-ländernas styrränta, har gjort väl ifrån sig. Men EU-kommissionen, unionens exekutiva organ, ”har inte gjort något åt den aktuella krisen trots att denna överskrider gränser. Kommissionen borde i stället ha varit mycket aktiv”.
De europeiska ledarna fokuserar på det mycket försenade Lissabonfördraget, som bäddar för en europeisk president och en utrikesminister och som förenklar beslutsgången i unionen. Men fördraget har inte mycket att säga om ekonomiska frågor.
Slitningarna inom unionen märks bl a på det sätt som flera länder har agerat för att rädda egna banker och inhemska fabriker, som tillhör globala bilföretag. Egentligen hade en mer gemensam europeisk policy varit mer logisk. Men motsättningarna speglas också i oförmågan att enas om en gemensam Afghanistanpolitik eller en gemensam energipolitik för att minska Europas beroende av rysk naturgas.

Olika skiljelinjer
Tyskland och Frankrike tillsammans är traditionellt den Europeiska unionens motor, men relationerna dem emellan är kyliga, och både Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, och den tyska förbundskanslern, Angela Merkel, sätter nationella intressen i främsta rummet, oavsett om det gäller sociala förmåner eller räddning av jobben i den krisande bilindustrin.
Splittring märks också mellan norra och södra Europa. Ekonomiskt mer ansvarsfulla länder som Tyskland är mycket motsträviga när det gäller stöd till djupdykande ekonomier som den spanska eller den grekiska. Solidariteten, en av grundpelarna i EU, sviktar även i relationerna mellan öst och väst. Länder som använder euro tvekar att äventyra valutans stabilitet genom att stötta medlemsländer utanför den s k eurozonen, exempelvis Bulgarien och Rumänien.
Få vågar ens tänka på vad som händer i Ukraina, som inte är medlem i EU, men där många europeiska banker har investerat stora pengar.
Löftet om ”ett Europa utan gränser” har urholkats av att invandrare från de fattigare länderna möts med allt större skepsis nu, när det är svåra tider.

Den enhetliga marknaden äventyras
Före valen till EU-parlamentet skrev Sarkozy och Merkel ett gemensamt brev: ”Vi vill ha ett starkt Europa, som skyddar oss; vi tar avstånd från ett byråkratiskt Europa, som mekaniskt inför en massa petiga regelverk”.
Men de båda ledarna är djupt oeniga om hur offentliga utgifter ska användas och om hur ECB ska arbeta. Sarkozy föredrar mera statlig stimulans och större flexibilitet för ECB att köpa obligationer och offentliga krediter för att uppmuntra utlåningen. Merkel, däremot, kritiserar växande budgetunderskott och centralbanken för att den har sänkt räntorna för mycket, vilket kan innebära en risk för inflation längre fram.
Men de är överens om att skydda jobben på sina hemmamarknader. Sarkozy har kritiseras för att ge miljarder euro till de franska bilföretagen, och Merkel, som går mot allmänna val i september, har just medverkat till en mycket dyrbar uppgörelse för Open, som är General Motors europeiska gren. Huvudsyftet med uppgörelsen om Opel var att rädda tyska jobb.
Frankrikes förre president, Valéry Giscard d’Estaing, hävdar att ända sedan fransmännen röstade nej till Lissabonfördraget har nationalismen haft övertaget över unionstanken. ”Vi ser en tillbakagång till det gamla. Kortsiktig krispolicy kan inkludera nationella interventioner för att skydda medborgarna, men det är ingen policy utan bara en reaktion. Trenden måste vara att se den europeiska marknaden som en enhet”, säger Giscard D’Estaing, som varnar för att den enhetliga marknaden kan upplösas i annat fall.

Ifrågasätter unionens mening
I Calais i Frankrike tillverkar det tyskägda företaget Schaeffler Chain Drive Systems komponenter till Opel. En tredjedel av de anställda sades upp för en månad sedan. En av dem var förmannen Dany Valcke. Nu har han inget jobb, ”bara tid”, och han tvivlar på att han någonsin får ett nytt fabriksjobb.
”Europa är bra, det ger alla länder en röst i vida världen, och unionen betyder fred”, säger Valcke. ”Men ekonomiskt fungerar den inget vidare. Många har mist sina jobb till andra europeiska länder, där arbetskraften är billigare. Dessa länder tillhör också Europa, men om vi vill ha ett Europa kan vi inte ha två konkurrerande system”.
Enligt Valcke har EU inte ansträngt sig tillräckligt för att hjälpa medborgarna genom krisen, och förmodligen har unionen inte medel att göra det heller. Valcke tycker däremot att den amerikanska regeringen har reagerat mycket korrekt på krisen.
I Rumänien, i andra änden av unionen, lider arbetarna också, men de hämtar viss tröst i att de nu tillhör ett större, rikare block än det tidigare östblocket. För det mesta skyller de inte heller bekymren på EU utan på sina lokala ledare.
Cristina Lincu åkte till Spanien för att söka jobb 2001. Nu är hon tillbaka i Rumänien tillsammans med make och liten baby. Krisen slog ut hennes lilla livsmedelsbutik i Madrid, men den ledde också till lägre huspriser i Rumänien, vilket gjorde att hon och hennes man kunde köpa mark och bygga hus när de kom hem.
Hon gillar Europeiska unionen. ”Det är ett under att Rumänien ens får vara med”, säger hon. ”Vi har enorma problem med korruption här”.

En starkare union
När det gäller framtiden är åsikterna delade, men få tror att det europeiska experimentet är över. Lissabonfördraget träder sannolikt i kraft inom överskådlig tid, vilket kommer att göra unionen starkare. Och dagens ledare, hur splittrade de än är, lär sig kanske att tackla ekonomiska utmaningar kollektivt på samma sätt som de en gång lärde sig att undvika militära konflikter.
”Det blir svårt, och bakslag kommer och historiska brister lägger hinder i vägen, men jag tror att krisen att skapar nya ledare av rätt sort”, säger Fischer. ”Jag är inte pessimistisk.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune