Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 49

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48     

Nu är det dags att reparera FN!

FN-skrapan i New York är hopplöst föråldrad. Efter tio år och tre planer är renoveringen till slut inom synhåll.

WARREN HOGE
FN, New York
Kryssningsfartyg, pråmar, öar, tältläger, ett 30 våningar högt annex, ett helt nytt hus eller till och med Brooklyn – allt är förslag från allt mer desperata FN-tjänstemän om var och hur man skall placera tusentals anställda och delegater medan världsorganisationens stiligt tidlösa men farligt föråldrade högkvarter moderniseras och renoveras.
Det tio år långa sökandet efter ett tillfälligt högkvarter har lett till ett beslut om att inleda den femåriga renoveringen av komplexet för nästan 1,9 miljarder dollar nästa vår och att husets 2 600 anställda skall placeras i hyrda kontor på Manhattan, på andra sidan East River på Long Island och i en temporär konferensbyggnad inom FN-komplexet på Manhattan.

FNs 55 år gamla stål- och glasbyggnad och intilliggande aula för generalförsamlingen, är eleganta och välformade postmodernistiska ikoner, som imponerar från utsidan, men på insidan märks slitaget allt mer.
Periodiska reparationer har handlat om att eliminera asbest och målarfärg med bly eller om att modernisera VVS- och elsystemen och förbättra brandskyddet och åtgärda takläckor.
Bristerna har varit allvarliga, vilket New Yorks borgmästare Michael R Bloomberg underströk i oktober med ett krav på att världsorganisationen omedelbart skulle förbättra brandsäkerheten med nya sprinklers, rökdetektorer och utrymningskartor. I annat fall skulle han förbjuda stadens skolelever att besöka byggnaden och uppmärksamma allmänheten på att FN-skrapan utgjorde ett hot mot stadens säkerhet. FN har lovat att snarast åtgärda de värsta felen.
Det finns många lite lustiga exempel på att byggnaden verkligen är gammal. Många av de företag, som tillverkade den ursprungliga utrustningen finns inte längre, vilket betyder att FN har en egen verkstad för att tillverka reservdelar. De uttjänta originalen värderas högt av industrimuseerna.
På 28:e våningen, har ett isolerat rum som hyser elektriska transformatorer en skylt som varnar för ”Högspänning” på dörren: ”I händelse av olycka ring Murray Hill 24477”. New York övergav telefonnummer med bokstäver för 30 år sedan.

Den omfattande renoveringsplanen, som kommer att godkännas av FNs generalförsamling inom kort, är den tredje på tio år. Liksom när det gäller många anda brådskande punkter på FNs dagordning har uppdraget stött på upprepade förseningar.
Den egyptiske diplomaten Hesham Mohamed Eman Afifi berättar att den enda delen av projektet som följer tidsplanen är den räkning som regelbundet skickas ut till medlemsländerna.
Den första renoveringsplanen stoppades 2005 när New York Citys lokala beslutsfattare var upprörda över diplomaternas obetalda parkeringsböter, vanskötseln av olja-mot-mat-programmet i Irak och det som många i New York uppfattade som FNs Israelfientliga inställning. Detta gjorde att New Yorks lokalstyre vägrade godkänna FNs anhållan om att få bygga ett annex på en oanvänd tomt intill FN-skrapan.
Den andra planen övergavs ett år senare, efter det att upphovsmannen, Louis Frederick Reuter IV, med lång erfarenhet av stora projekt i New York, hade tröttnat på kongressens och FN-byråkraternas återkommande protester och krångel. Han avsade sig uppdraget.

Arkitekten bakom den nya planen är Michael Adlerstein, som bl a har varit involverad i arbetet att rädda och skydda Ellis Island och Frihetsstatyn, Botaniska trädgården i New York och Taj Mahal i Indien. Han har också 20 års erfarenhet av att hantera lagstiftarna i den amerikanska kongressen.
”Jag tror att det nu finns en bred acceptans av att något måste göras. Jag har talat enskilt med många medlemsländer, inklusive USA, och bara fått stöd överallt”, säger Adlerstein.
Han verkar inte ett dugg orolig av att tidigare försök har gått under. ”Jag tog jobbet därför att det är en idealisk utmaning för en arkitekt som har nått denna punkt i karriären. FN-byggnaden är en ikon med stark ställning i hela världen. Människor överallt i hela världen känner igen byggnaden när man visar ett foto av den”.

FN-skrapans berömda utsida förblir oförändrad, men insidan kommer att moderniseras till 2000-talsstandard när det gäller effektivitet och säkerhet, och energiförbrukningen kommer att bli 40 procent lägre.
Energisparande åtgärder inkluderar sensorer som släcker ljus i oanvända rum och solceller.
”Om tio år kommer ingen att kunna märka att byggnaden har renoverats såvida man inte kontrollerar kostnaderna för fastighetens underhåll”, säger Adlerstein. Han är väl medveten om de mutskandaler som har fläckat FNs inköpsavdelning, men han försäkrar att Skanska, det svenska företag som skall leda renoveringsarbetet, och hans eget folk kommer att se till att arbetet går rätt till.
Projektet skall finansieras av FNs 192 medlemsländer, som får en tilläggskostnad utöver den årliga avgiften under den fem år långa renoveringsperioden. USA står för 22 procent, d v s 413 miljoner dollar.
FN har hyrt in sig tillfälligt i ett hus på 46:e Gatan och diskuterar också kontorslokaler nära denna byggnad samt på Nedre Manhattan och på Long Island.
Otålighet är ovanligt i FN, men tidpunkten verkar vara helt rätt, enligt Adlerstein. ”Alla tycks vara mycket angelägna om att jag sätter i gång med arbetet så fort som möjligt”, berättar han.
© 2007 TEMPUS/The New York Times