Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 45

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45    

EU
2007-45 s 3-4
"Lycklig den som får jobb i EUs korvfabrik"
Ingångslönen för en EU-byråkrat är 4000 euro per månad plus 16 % utlandstillägg. Man lever mycket gott i Bryssel där hyrorna är låga. Men konkurrensen om jobben är hård och det krävs att kandidaten talar minst två europeiska språk utöver sitt eget och är väl insatt i EUs uppbyggnad och myriader av byråer, utskott och specialorgan. EU-maskineriet drivs av 32000 byråkrater vars makt snart minskar. Det nya direktvalda parlamentet får större makt på Kommissionens bekostnad med det nya fördraget. Nu försöker Kommissionen tvätt bort sin stämpel av "byråkratisk monster" med hjälp av de tre "D:na", demokrati, debatt och dialog.

2007-45 s 14
"Prestige står på spel"
EU riskerar att kritiseras hårt av EU-skeptiker och miljöaktivister för sitt beslut att hålla decembers toppmöte för unionens 27 stats- och regeringschefer i både Lissabon och Bryssel. De kommer att flyga privata jetflygplan till Lissabon där de i en kort ceremoni ska underteckna det nya EU-fördraget för att sedan hoppa på planen igen och flyga till Bryssel och den traditionella middagen och diskussionerna om klimatkrisen, Mellanöstern och kreditkrisen. Portugal som innehar ordförandeskapet i EU, insisterar på att fördraget ska undertecknas i den portugisiska huvudstaden den 13 december. Detta garanterar att fördraget går till historien som "Lissabonfördraget" på samma sätt som Romfördraget, Maastrichtfördraget etc.

Schweiz
2007-45 s 4-7
"Högervinden i Schweiz förbryllar"  hela artikeln
Det schweiziska folkpartiet är Europas största konservativa ytterlighetsparti. Schweiziska folkpartiet under två decennier kontinuerligt gått framåt och fick i det senaste valet 29 % som största parti. Det är en bred rörelse som förespråkar traditionella värderingar, fortsatt neutralitet och oberoende och bevarande av den nationella identiteten. Schweiz mest ansedde valkommentator anser att SVP nått sitt maximum bland de tysktalande men kan öka ytterligare i de frankofona regionerna. Även i länder som Belgien och Norge har nationalismen blivit starkare.

Danmark
2007-45 s 8
"Dansk valsoppa"
Ett nytt mittenparti i Danmark kan komma att komplicera koalitionsbildningen efter valet den 13 november. Det är Nya Alliansen som leds av Naser Khader av syrisk härkomst. Avsikten är att försvaga Dansk folkeparti så att det inte längre kan påverka dansk politik genom att ingå i regeringskoalitionen. Khader som föredrar en borgerlig regering vägrar dock att binda sig vid att stödja vare sig den nuvarande statsministern Fogh Rasmussen eller den socialdemokratiska oppositionsledaren, Helle Thorning-Schmidt.

Kosovo
2007-45 s 8-10
"Tålamodet tryter i Kosovo"  Hela artikeln
Kosovos ledare är en före detta soldat och Kosovorebell, general Agim Ceku. Han tycker att politik är mycket svårare än krig, eftersom det inte finns någon ordning och reda i politiken. Generalen ser sitt uppdrag som avslutat när Kosovo har förklarat sig självständigt. Han säger att hans tålamod är slut. Den 10 december går tidsfristen ut för förhandlingar mellan Serbien och Kosovo och därefter kommer Kosovos ledare att förklara territoriet självständigt. Enligt Ceku är det meningslöst att vänta på en diplomatisk lösning. Det är en öppen hemlighet att folk beväpnar sig med insmugglade vapen runt om i Kosovo.

Turkiet
2007-45 s 10-14
"Det handlar om Turkiet, inte om väst"
Anledningen till att Turkiet riskerar sina relationer med USA och Europa är mycket enkel, landet riktar blickarna mot öster. Sarkozy i Frankrike och Merkel i Tyskland har klart uttalat sin motvilja mot Turkiets EU-medlemskap. Många turkar upplever att de länge och tydligen förgäves gjort stora förändringar i sitt land för att tillmötesgå EU-kommissionen. Ett växande antal turkar är kritiska mot amerikansk kultur och amerikanska värderingar.
Turkiet har tydligt börjat närma sig Syrien och gör stora affärer med Iran. Turkiet har länge velat rensa upp i Qandilbergen vid den irakiska gränsen där PKK gerillan har sitt fäste och varifrån den gör raider och dödar turkiska soldater. Iran hjälper till genom att lämna information om PJAK, den kurdiska gerillan i Iran. Det är inte ideologi utan pragmatism som styr Turkiets utrikespolitik.

2007-45 s 13
"USA vill hindra storoffensiv"
USA lovar att hjälpa Turkiet i konflikten med de kurdiska rebellerna i norra Irak. Samtidigt kräver dock USAs utrikesminister, Condoleezza Rice, att regeringen i Ankara agerar återhållsamt. Turkiet får inte vidta några åtgärder som hotar att destabilisera läget i norra Irak.

2007-45 s 13
"PKK-krisen har lättat något"  Hela artikeln
PKK har släppt åtta turkiska soldater som tillfångatogs två veckor tidigare. Detta lättade på stämningen vid Erdogan och Bushs möte i måndags. Vidare har den irakiska regeringen förklarat att de ska intensifiera sina försök att stänga PKK-baser utmed den turkiska gränsen.

Belgien
2007-45 s 14
"Svårslaget rekord"
Belgien har slagit sitt eget rekord i fråga om längsta tid utan någon regering. Det har gått fem månader sedan valen i juni och 7 november slogs det tidigare rekordet från 1988 när landet varit utan regering i 149 dagar. Nu spekuleras det vilt om huruvida den politiska splittringen mellan flamländarna och de fransktalande vallonerna är så allvarlig att den till slut leder till att landet delas.

Uzbekistan
2007-45 s 14
"Presidenten nominerades igen"
Delegaterna på Liberaldemokratiska partiets kongress röstade enhälligt ja till nomineringen av president Islam A Karimovs kandidatur i presidentvalet 23 december. Presidenten Karimov hindras enligt författningen från att ställa upp för en tredje mandatperiod och valmyndigheten har ännu inte förklarat hur man ska legalisera nomineringen av honom.

Vietnam
2007-45 s 15-18
"Som om kriget aldrig hade varit"
I landet vid Mekongdeltat går utvecklingen i rasande takt. Ekonomin växer nästan lika snabbt som Kinas. Investerare och turister, inklusive mängder av amerikaner har upptäckt Vietnam. Två tredjedelar av Vietnams 84 miljoner invånare är under 30 år. De utgör en föga ideologisk, dynamisk, företagsam och framtidsorienterad generation som tycker att tillbakablickande är slöseri med tiden. Bill Gates är populär men första på andra plats efter Ho Chi Minh. Vietnam föredrar marknadsekonomi präglad av gamla familjetraditioner. 2006 kom 3,6 miljoner turister till Vietnam. Men i det styrande kommunistpartiet mullrar det betänkligt. Alla som antyder ett oppositionellt hot spärras in. "Den gamle", general Giap som betvingade fransmännen och besegrade amerikanerna, är idag 95 år och läser fortfarande läxan för sina efterträdare i partiledningen. I sitt senaste brev beklagar han korruptionen i Vietnam och det faktum att ledarna berikar sig själva.

Japan
2007-45 s 18
"Oppositionsledarens avgång tog Japan på sängen"
Allt tyder på att det politiska dödläget i Japan fortsätter på grund av att oppositionen erövrade majoritet i parlamentets överhus i valen i juli. Fukudas administration har händerna bakbundna och söker koalitionspartner. Ichiro Ozawa som är ledare för Japans demokratiska parti, DPJ, visade intresse för Fukudas utspel. DPJs anhängare anser emellertid att en allians med regeringspartiet LDP är oacceptabel eftersom de ser DPJ som ett alternativt regeringsparti. Detta fick Ozawa att meddela sin avgång som partiledare.

Sydostasien
2007-45 s 19-21
"Klyftorna växer i tigerländerna"
I de asiatiska tigerekonomierna blir det svårt för de unga att klara sig lika bra som sina föräldrar. I takt med att kraften bakom tillväxten växlar från tillverkning tull olika nya industrier och tjänster blir det svårare för unga arbetssökande med låg utbildning och få färdigheter att hitta jobb som de kan försörja sig på. Tigerländerna har flyttat många industrijobb och andra låglönearbeten utomlands. Utbudet till den stora massan arbetstagare har krympt. Den nya arbetsmarknaden är strikt segmenterad. Ekonomisk ojämlikhet är den ekonomiska tillväxtens baksida.

Pakistan
2007-45 s 22
"Motståndet mot Musharraf är kompakt"  Hela artikeln
Förra lördagen införde Musharraf undantagstillstånd för att begränsa terroristerna rörelsefrihet. Han suspenderade författningen, upplösta Högsta Domstolen och lade munkavle på de privatägda TV-stationerna. Tusentals människor har gripits i Pakistan sedan undantagstillstånd infördes för snart en vecka sedan. Maktens räder gör det svårt för oppositionsledaren Benazir Bhutto att dela makten med den allt impopuläre presidenten, general Pervez Musharraf. Måndagens protestdemonstrationer ledde till att 2000 människor greps bland dem över 500 advokater som kräver att författningen återupprättas.

2007-45 s 23
"Pakistan är det verkliga hotet"
Iran lyfts fram av den amerikanska regeringen som ett potentiellt hot mot USAs intressen och världsfreden. Men Pakistan verkar vara ett mer omedelbart och farligare hot. Detta menar Richard Bulliet som är professor i historia vid Columbia University och författare till böcker om islam. Pakistan är farligare eftersom landet har kärnvapen och det finns gott om al-Qaidaanhängare och talibanska krigare i landets gränstrakter.

FN, Nato
2007-45 s 24-25
"Väst har ingen orsak att slå sig för bröstet"  hela artikeln
Manfred Nowak, FNs speciella rapportör om tortyr, presenterade i förra veckan sin rapport för FNs generalförsamling. Den är mycket dyster för att inte säga skrämmande. Tortyr betraktas fortfarande som ett "herremansbrott" i många länder, inklusive en del utvecklade stater. I Lagos i Nigeria såg han 100-120 svårt torterade människor sitta i ett "undersökningshäkte". I Amman gjorde han ett oaviserat besök och fick se hemska saker. Men han drar också slutsatsen att västländerna har förlorat mycket av sin moraliska auktoritet i kampen för de mänskliga rättigheterna. Han har ännu inte släppts in i det amerikanska fängelselägret Guantánamo på Kuba.

Haiti
2007-45 s 25-27
"Haiti vaknar upp ur mardrömmen"
FNs fredsstyrka har skapat lugn i ett av världens farligaste länder. För bara ett år sedan fanns det vissa områden i Port-au-Prince där myndigheterna, inklusive polisen, inte hade tillträde. I dag är läget mycket stabilare. Frågan är om lugnet varar. Banditgängen har kanske bara tillfälligt gått under jorden. Fortfarande är arbetslösheten svindlande hög, liksom förekomsten av aids och våld i hemmen.

Guatemala
2007-45 s 26
"Den civila kandidaten vann i Guatemala"
Alvaro Colom segrade i finalen i presidentvalet. Hans rival, den före detta generalen Otto Pérez de Molina, har erkänt sitt nederlag. Colom har lovat att reformera rättsväsendet, satsa mer pengar på välfärden och bekämpa brottsligheten. Valdeltagandet i presidentvalets andra omgång var lågt. Colom fick 53 %.

Samhälle
2007-45 s 27-28
"Den fria farten på Autobahn är i fara"
Mer än hälften av Tysklands 1200 mil motorväg saknar hastighetsbegränsning.
Den fria farten på tyska motorvägar har beskrivits som lika viktig för tyskarna som sumobrottning för japanerna eller sauna för finländarna. Nu hotas den fria faten i Tyskland. Socialdemokraterna anser att införandet av hastighetsbegränsningar skulle minska både koldioxidutsläppen och olycksfrekvensen. Angela Merkel lovar emellertid att detta inte kommer att ske så länge som hon är kansler.

Sydafrika
2007-45 s 28-29
"Den långa vägen till körkort"
Det är en lång och invecklad byråkratisk process som den som vill ta körkort har att ta sig igenom. Sedan är provet mycket svårt och många kuggas dessutom orättvist därför att pengarna delas mellan den nationella och de lokala regeringarna. Många kommuner tvingar därför många att göra provet flera gånger för att få in lättförtjänta pengar.

Samhälle, Sydkorea
2007-45 s 31
"Aptiten växer när fritiden blir längre"
Ny livsstil och nya umgängesformer i Sydkorea: först kom weekenden och sedan brunchen. Införandet av 5 dagars arbetsvecka och weekend har lett till en explosion av nya aktiviteter. Människor har fått sin fritid fördubblad och en hel del tillbringas på någon av landets 200 brunchrestauranger.

Nordkorea
2007-45 s 30
"Turist hos Kim"
Även i den gråtrista temapark som kalla Nordkorea finns ett och annat livstecken. I år kommer ungefär 2000 västerlänningar att besöka Nordkorea vilket är fyra gånger fler än 2002. Vistelsen i Nordkorea är hårt kontrollerad och besökare måste uppge referenser som kan bevisa att de inte är journalister. Den patriotiska propagandan är enorm. De flesta västerlänningar hamnar på ett hotell på en ö i en flod, en oas av underhållning som man inte får lämna utan eskort.