Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 48

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47      

Djupa motsättningar i Teheran

Den senaste tidens kritik mot Irans president antyder att åsikterna går isär i den iranska regimen.

NAZILA FATHI
Teheran
En inflytelserik iransk tidning hemmahörande i det konservativa lägret har för ovanlighetens skulle riktat skarp kritik mot president Mahmoud Ahmadinejads allvarliga anklagelser mot flera veteranpolitiker inför parlamentsvalen i mars nästa år.
Dagstidningen Jomhouri Eslami kritiserar Ahmadinejad för att han har kallat den f d kärnenergiförhandlaren Hossein Mousavian för atomspion och hävdat att inflytelserika politiker utnyttjar sin ställning för att rentvå Mousavian från dessa anklagelser. Till saken hör att Mousavian var nära medarbetare till den förre presidenten, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.
”Förtal av politiska rivaler har blivit allt vanligare och ersatt regelrätt uppträdande på senare tid”, skrev tidningen häromdagen i en ledare. ”Vi tar avstånd från den sortens uppträdande, eftersom det är omoraliskt, olagligt, ologiskt och strider mot Islam. Vi påminner dem som använder förtal som politiskt vapen att denna trend är farlig för landet”.

Ahmadinejad är en splittrande ledare, och både hårdföra konservativa och reformsinnade motståndare finner brister i hans ekonomiska program och oresonligt västfientliga retorik. Kritiken mot honom är emellertid för det mesta indirekt för att undvika politiska återverkningar. Tidningen Jomhouri Eslami är emellertid så etablerad att den knappast riskerar att censureras eller stängas. Irans nuvarande högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, var en gång tidningens chefredaktör.
Parlamentsval skall äga rum i mars 2008, och presidentval våren 2009, vilket anses vara orsaken till att Ahmadinejad och hans rivaler skärper tonläget. Presidentens kommentarer om Mousavian verkar ingå i hans försök att misskreditera politiska rivaler medan väst ökar pressen på Iran med anledning av landets omstridda atomprogram.

Ahmadinejad genomför i dagarna sin andra resa i landets provinser sedan han valdes för två år sedan. Han talar ofta om att utveckla landets mest försummade regioner och om atomprogrammet, vilket tilltalar Irans nationalister. Han har hävdat att tidigare ledare har varit för eftergivna gentemot väst, och han avfärdar anklagelser om att hans konfrontationspolitik kan leda landet in i en kris. De som kritiserar hans Ahmadinejads atompolitik pekas ut som ”förrädare”.
Presidentens politiska motståndare har emellertid blivit mer högröstade på senare tid och varnar för att hans atompolitik kan få mycket allvarliga följder. Två f d presidenter, Rafsanjani och Mohammed Khatami, har varnat för att Iran står inför mycket allvarliga hot från utländska regeringar, som befarar att atomprogrammet syftar till att utveckla kärnvapen, inte energi, som Ahmadinejad påstår.
Frankrike och USA säger att de inte utesluter militära åtgärder om Iran håller fast vid atomprogrammet.

F d chefen för Islamiska revolutionsgardet, Mohsen Rezai, och borgmästare Mohammad Baqer Qalibaf i Teheran, två konservativa politiker med stort inflytande, har också uttryckt oro för hoten från utlandet. Och Hassan Rowhani, tidigare atomförhandlingar och nära medarbetare till Rafsanjani, har uppmanat regeringen att undvika motsättningar med väst. ”Vi får inte ge fienden en ursäkt och provocera honom med okloka uttalanden”, sade han nyligen, enligt tidningarna.
Vice ordföranden för det reformsinnade partiet Etemad Melli, Rassoul Montajabnia, varnar för att det vore naivt att underskatta allvaret bakom hoten utifrån. ”Vi måste se realistiskt på frågorna som relaterar till atomprogrammet. Vår regering tycks inte uppfatta hoten utan tror att saken är utagerad”, säger han. ”Detta är naivt och vilseleder folket”.
© 2007 TEMPUS/The New York Times