Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 29

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 27 28 29   

Irländarna sitter inte hemma och gnäller

Ännu en våg irländare, för vilken i ordningen går inte att säga, stiger i land i USA på flykt från arbetslöshet och svåra tider i hemlandet.

KIRK SEMPLE
New York, USA
Han kom till USA 1996 för att måla hus och arbeta inom byggbranschen. I likhet med många irländska landsmän återvände han hem efter en kort tid för att rida på den keltiska tigern, en ekonomisk boom som förvandlade hans en gång fattiga hemland till ett av Europas mest framgångsrika länder och som hjälpte honom att starta en egen byggfirma.
Men nu är den 34-årige Niall tillbaka i USA. Han sitter på en pub i Bronx, har inget arbete men är beredd att ta vad som helst.

Det verkar som om irländarna kommer tillbaka till Amerika. Niall, som inte vill uppge sitt efternamn eftersom han tänker arbeta illegalt, är en av många, som de senaste månaderna har övergivit Irland igen på grund av en plötslig ekonomisk nedgång. De kommer till Amerika i jakt på jobb precis som många generationer före dem. Några av dem har varit här förut.
Många söker sig också till Bronx och Queens, stadsdelar som blev populära bland irländarna som kom i den senaste stora invandringsvågen på 1980- och 1990-talen, innan den irländska boomen satte stopp för utvandringen och lockade hem många igen.
”Jag kunde inte sitta där och göra ingenting”, säger Niall, som steg av flyget från Dublin för nio dagar sedan. Trots växande arbetslöshet i Amerika tycker Niall och andra nykomlingar att arbetsmarknaden ser lovande ut jämfört med den i Irland, där arbetslösheten har stigit raskt till nästan tolv procent. ”Här kan man få något om man bara anstränger sig”, säger Niall.

Det är omöjligt att veta hur många irländare som har kommit till USA den senaste tiden, eftersom nästan alla kommer med turistvisum trots att de planerar att stanna kvar och arbeta illegalt.
Men irländsk-amerikanska företagare, representanter för New Yorks byggarbetarfack och andra, som har med irländska invandrare att göra, är eniga om att strömmen har vuxit snabbt och att många fler söker jobb och annan hjälp. Hyresvärdar i irländska kvarter rapporterar om kraftigt ökad efterfrågan på bostäder, och irländska pubar och restauranter verkar har fler kunder än för några månader sedan.

Från sin plats som grundare av den irländska veckotidningen, The Irish Voice, som ges ut i New York, har Niall O’Dowd en god utsikt över det som han kallar ”den irländska ebben och floden” de senaste decennierna. Den senaste invandrarvågen avspeglas i ökad upplaga. Tidningen har tagit slut en dag tidigare än vanligt, vilket enligt O’Dowd beror på att nyanlända irländare kastar sig över annonserna för att få tips om jobb och bostad.
”Det ingår liksom i irländarnas genetiska sammansättning att de utvandrar ibland när tiderna är svåra”, säger O’Dowd, ”Det är irländarnas sätt att erkänna sig besegrade”.
En del upplever diasporan som en hemkomst. De hårt sammansvetsade irländska kvarteren i New York gör övergången mindre prövande, säger många nykomlingar.
”Det var jättetrevligt att komma tillbaka till den irländska gemenskapen”, säger 27-årige Conor, som kom till New York efter att förgäves ha sökt arbete i Australien i flera veckor. Han vill inte heller tala om vad han heter i efternamn, eftersom han inte vill att myndigheterna ska upptäcka honom.

Samtalen som hörs på trottoarerna i de irländska kvarteren i Bronx avslöjar rötter i många olika delar av Irland. Butiker med gröna markiser säljer irländska konsthantverk och presenter, irländskt kaffe och speciella maträtter. Och den nationella svagheten för öl är uppenbar i raden av pubar som kantar de stora butiksgatorna.
Alla hittar inte jobb direkt. Konkurrensen är stenhård, inte bara från andra nykomlingar utan också från vanliga amerikaner, som har mist sina jobb.
Många kommer också ensamma utan fru och barn. ”Sannolikheten att de har en fin villa hemma i Irland är stor, och kostnaden för den är svår att bära”, säger Orla Kelleher, som driver ett center för att hjälp nykomlingar från Irland att hitta jobb och bostad.

Niall upplevde återkomsten till USA med blandade känslor. Första gången han kom hade han just slutat skolan och åkte tillsammans med några vänner. De tog tillfälliga jobb i Boston och på Marthas Vineyard. De åkte tillbaka till Irland året därpå just när den irländska ekonomin började koka.
Niall startade ett eget företag i Dublin, och med tiden omsatte detta motsvarande drygt en miljon dollar per år. Han gifte sig och fick en flicka.
Men förra året sprack bubblan, och affärerna gick dåligt. Han tvingades avskeda personal, sälja företagets tillgångar och anmäla sig hos arbetslöshetskassan. ”Från att ha 22 anställda kunde jag inte ens sysselsätta mig själv”, säger han och tillägger: ”Allt skedde över en natt!”.

Sedan ankomsten till New York har han bott hos en vän i Bronx och haft tillfälligt jobb på ett bygge. Men det gav bara 100 dollar per dag för tolv timmar utan avbrott, och Niall kom inte till Amerika för att bli utnyttjad, som han säger.
Nu kör han taxi på Manhattan. Han längtar förtvivlat efter sin sexåriga dotter, men han är fast besluten att fortsätta söka tillfälliga jobb i hopp om ett välbetalt. Om inget positivt händer inom ett år, åker han hem igen.
Att återvända till Irland redan nu är inget alternativ. ”Det finns ingen anledning att åka tillbaka, där är rena rama katastrofen”, säger Niall.
© 2009 TEMPUS/The New York Times