Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 30/31

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31    

Förändringens vindar på Västbanken

Ekonomisk återhämtning och ökad säkerhet väcker hopp om framtiden på Västbanken.

ETHAN BONNER
Nablus, Västbanken
I slutet av juni öppnade den första fungerande biografen i denna palestinska stad på två decennier. Palestinska poliser under nya trafikljus kontrollerar att förarna använder säkerhetsbälten, och alldeles nya parkeringsmätare fylls sakta men säkert med småmynt. Musikaffärerna spelar kärlekslåtar som hörs långt ut på gatan, och det finns ingen nationalist eller muslimsk fundamentalist som försöker sätta stopp för det.
”Man uppskattar inte lag och ordning förrän man förlorar dem”, säger matthandlaren Rashid al-Sakhel, som står i dörren till sin butik och tittar ut över den livligt trafikerade gatan en solig morgon. ”De senaste åtta åren räckte det med att ett barn beordrade strejk för att vi skulle stänga våra butiker allihop. Numera finns det ingen som kan hota oss”, säger Rashid.

För första gången sedan den andra palestinska intifadans utbrott i slutet av 2000, ett uppror som ledde till terrorbombningar och hårda israeliska motåtgärder, börjar känslan av personlig säkerhet och ekonomiska möjligheter slå rot på Västbanken, där den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor arbetar med att konsolidera lag och ordning.
Internationella valutafonden (IMF) utfärdar i dagarna den första optimistiska rapporten om Västbanken på många år. Prognosen för 2009 är sju procents tillväxt. Bilförsäljningen 2008 var dubbelt så stor som 2007. Konstruktionen av den första palestinska staden på flera decennier, avsedd för 40 000 invånare, börjar nästan år norr om Ramallah. I Jenin öppnade nyligen ett sjuvåningar högt varuhus, som säljer möbler och de senaste espressomaskinerna. För tre veckor sedan lade den israeliska militären ned en störande, nio år gammal kontrollpostering vid stadens infart. Åtgärden var en av många, som syftar till att reducera Israels närvaro.

Huruvida allt detta varar och leder till att den Fatahdominerade Palestinska myndigheten konsoliderar sin politiska makt, vilket Obamas administration hoppas, återstår att se. Men en aktuell opinionsmätning på Västbanken och på Gazaremsan utförd av nyhetsbyrån Jerusalem Media och Kommunikationscentrum, visar att palestinierna litar mer på Fatah än på Hamas – 35 procent mot 19 – vilket är en stor skillnad jämfört med en liknande undersökning i januari, när Hamas ansågs åtminstone lika trovärdig som Fatah.
”För två år sedan skulle jag inte ens ha kunnat ta mig till Nablus”, säger Tony Blair, f d brittisk premiärminister, som nu är internationellt sändebud till palestinierna. ”Säkerheten har förbättrats markant, och ekonomin går mycket bättre. Nu måste vi gå in i nästa fas: politiken”.
Målet för USAs och Europas politik är att sy ihop den palestinska politiken igen genom att stärka den Palestinska myndigheten under Mahmoud Abbas presidentskap, som förordar en tvåstatslösning med Israel. Samtidigt vill man försvaga den islamistiska rörelsen Hamas, som styr i Gaza. Fatah uppger att man kommer att hålla sin första generalkongress på 20 år i början av augusti för att bygga vidare på framstegen. Det är ännu osäkert om kongressen verkligen blir av.

Den israeliska regeringen under premiärminister Benjamin Netanyahu uppger att den delar ambitionen att stötta Abbas, och därför försöker den utveckla ekonomin på Västbanken så att den kan bli en plattform för övergång till politiska diskussioner. Men palestinierna befarar att den politiska diskussionen aldrig blir av och hävdar att israelerna gör för lite för att lätta på ockupationen. Men de lyfter ändå stolt fram de stora förbättringarna på Västbanken.
Samtidigt fortsätter den ekonomiska blockaden mot Gaza, som bara får ta emot de absolut viktigaste humanitära varorna. Detta skärper kontrasten mellan de båda palestinska territorierna, en kontrast som orsakar enormt stort lidande och vrede.

På frågan varför det har blivit bättre på Västbanken har förändrats svarar en högt uppsatt israelisk general med att visa en kurva som visar att 410 israeler dödades av palestinier 2002 och fyra stycken 2008.
”Vi har krossat terroristgrupperna med hjälp av tre ting: underrättelseverksamhet, säkerhetsbarriären och handlingsfrihet för våra soldater”, säger generalen, som vill vara anonym, enligt militära regler. ”Vi skickade in våra soldater på vartenda torg och i vartenda hus och koncentrerade oss på att få tag i de onda”.
Han påpekar också att Hamas valseger 2006, som följdes av att Hamas tog kontrollen med våld över Gaza 2007, var det som fick Abbas att ta upp kampen mot Hamas. Palestinska styrkor har utbildats i Jordanien med amerikanskt stöd.
Nu finns flera tusen välutbildade palestinska soldater, och deras färdigheter tillsammans med expertisen hos den av Europa utbildade poliskåren, har betytt mycket för den förbättrade säkerheten.
Ett viktigt element i arbetet med att göra de palestinska säkerhetsstyrkorna effektiva var att befria unga palestinska män från klan- och bymentalitet och utbilda dem utomlands, där de förvandlades till soldater, vars första lojalitet är mot kollegerna och befälhavaren.

Den israeliska generalen berättar att israeliska och palestinska styrkor bara har skjutit mot varandra två gånger de senaste 18 månaderna, och båda gångerna har följts av möten för att återupprätta förtroendet dem emellan.
Han nämner palestiniernas seriositet och tillägger: ”Vi har blivit riktigt förvånade två gånger de senaste månaderna. Första gången var under Israels militära invasion i Gaza, när palestinska poliser lyckades hålla Västbanken lugn under protestdemonstrationerna. Andra gången var i juni, när säkerhetsstyrkor mötte Hamasanhängare i staden Qalqilya och kämpade på liv och död”.
Israelerna har dragit tillbaka sina styrkor till utkanten av fyra städer, reducerat antalet permanenta kontrollposteringar och lovat att hjälpa näringslivet att utvecklas. De understryker att palestinierna behöver domstolar, fängelser och välutbildade domare.
Blair håller med, men han tycker att israelerna skulle kunna göra mycket mer, som t ex att sätta stopp för bosättningsbyggandet och röja bort jordvallar och andra hinder. Han vill också att Israel tillåter mera palestinsk utveckling på de 60 procent av Västbanken, som Israel kontrollerar.

Palestinska affärsmän är mycket irriterade på alla begränsningar från Israels sida. Paltel, som driver det enda palestinska mobilföretaget, uppger att Israel inte tillåter mobilmaster på mark, som Israel kontrollerar. Detta tvingar palestinska kunder att betala avgifter till andra bolag för många samtal, vilket i sin tur gör det möjligt för israeliska mobiltelefonföretag att erbjuda lägre avgifter.
Israel har i drygt ett år lovat att släppa ytterligare en frekvens så att en konkurrent till Paltel kan komma in på marknaden, men löftet förblir ett löfte. Palestiniernas tålamod tryter.
”Jag ser inga tecken på att Israel verkligen vill hjälpa den palestinska ekonomin”, säger Abdel-Malik al-Jaber, vice ordförande hos Paltel. Hans företag har emellertid investerat miljoner det senaste året i call centers och kundtjänst som följd av den förbättrade säkerheten och den växande inkomstnivån.
Ägaren till den nya biografen i Nablus förklarar läget med orden: ”Vi har lag och ordning nu. Det är en milsvid skillnad mot förr”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times