Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 30/31

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 39/31    

Fusk med märkningen

Konflikten i Mellanöstern sysselsätter en tysk domstol för ekonomiska brott. Frågan är om EU kan införa strafftullar mot Israels omstridda bosättningspolitk på Västbanken.

RALF BESTE och CHRISTOPH SCHULT
Berlin
Bosättningen Maale Adumim tronar som en fästning på en rödfärgad klipplatå. Redan i Bibeln omnämns den ”röda stenen”.
40 000 människor bor i den största israeliska bosättningen på den palestinska Västbanken, och varje vecka blir de fler. I utkanterna förbereds för nya bostäder. Ingen bosättning har vuxit så fort som Maale Adumim.
I ena änden av industriområdet ligger företaget Soda-Clubs fabrik. Fabriksgrindarna är lackerade i blått och grönt, samma färger som företagets logo. En övervakningskamera registrerar alla som närmar sig grindarna. Inne i fabriken tillverkas apparater som framställer kolsyrat vatten, något som finns i många europeiska hem. De söta koncentraten för framställning av läskedrycker tillverkas också i Maale Adumim.
Journalister är inte välkomna. Företaget vill nämligen skydda sig mot industrispionage, meddelar marknadschefen Asaf Snear på telefon.

Skyggheten har andra orsaker också. Soda-Clubs produkter har nämligen givit upphov till en rättsstrid i Tyskland, vilket kan leda till att debatten om Israels bosättningspolitik blir ännu hetare.
Finansdomstolen i Hamburg har att bestämma om apparater från Soda-Club i Maale Adumim ska få föras in tullfritt i EU i likhet med alla andra israeliska produkter. Eller faller produkter tillverkade i de ockuperade områdena utanför den tullfria kategorin?
Frågan lyder: Hör Maale Adumim till Israel eller inte?
Formellt har Europeiska unionen inte erkänt Israels anspråk på Maale Adumim och andra bosättningar, men i praktiken har unionen inte gjort något åt saken.
Det kan bli en ändring nu. Domstolen i Hamburg har rådfrågat Europadomstolen för att kunna fatta ett preliminärt beslut, som sedan följs av ett utlåtande, som alla de 27 medlemsländerna måste rätta sig efter.

Om tull införs skulle det tolkas som ett slags fällande dom mot den israeliska bosättningspolitiken. Frågan som ställs på sin spets är om Tyskland och EU accepterar den israeliska bosättningspolitiken eller om de är beredda att ta till ett skarpt, ekonomiskt vapen.
Formellt har domaren att besluta om den förhållandevis ringa summan 19 155 euro och 46 cent. Det tyska företaget Brita GmbH har importerat Soda-Club-apparater och saftkoncentrat från Maale Adumim, stämplat produkterna med ”Made in Israel” och krävt tullfrihet.
Tullmyndigheten i Hamburgs hamn godkände inte detta. De tyska tullarna hörde efter hos israeliska kolleger exakt var produkterna hade tillverkats. Svaret blev att de kom från ”ett område under den israeliska tullens ansvar”. De tyska tullarna ville ha ett tydligare svar och frågade om produkterna kom från israeliska bosättningar. Frågan besvarades inte, och då bestämde sig den tyska tullen för att utkräva tull.
Brita GmbH överklagade tullens beslut, och frågan fick snabbt en stor betydelse för hela EU.

EU-kommissionen välkomnade tillfället att med Soda-Clubs hjälp statuera ett exempel mot Israel. I en intern skrivelse bad kommissionen medlemsländerna om ”stöd” i denna fråga. Utrikesdepartementet i Berlin följer ”det explosiva fallet” med uppmärksamhet och ett visst mått av sympati.
EU är hur som helst berett på bråk när det gäller den nya högerregeringen i Israel. En planerad diplomatisk uppgradering av de diplomatiska förbindelserna med Israel har tills vidare lagts på hyllan av EUs 27 utrikesministrar.
Och nu vill Europa med hjälp av denna tulldispyt sätta ytterligare press på Israel. EU är Israels näst största marknad efter USA. 2008 exporterade israeliska företag produkter värda sammanlagt tolv miljarder euro till Europa. Uppskattningsvis en tredjedel av exporten var helt eller delvis tillverkad i ockuperade områden. Merparten av produkterna lyckas uppenbarligen ta sig in i Europa tullfritt. En israelisk kompensationsfond för tullpliktig export togs knappt i anspråk förra året.

Under påtryckningar från EU undertecknade regeringen i Jerusalem 2005 ett avtal, enligt vilket alla israeliska exportörer ska ange ort och postnummer för platsen där produkterna är tillverkade. Men tullpersonal i Europa är maktlösa om exportör eller importör uppsåtligt förfalskar ursprungsorten.
Den brittiska regeringen driver därför sedan länge förslaget att israeliska produkter ska märkas så att även konsumenterna får information om ursprungsort. Israelerna ogillar detta förslag och kontrar med beskyllningen att Europa avråder från ”att köpa från judar”.
Frågan är speciellt känslig i Tyskland. Därför är det märkligt att den tyska regeringen uttalar sig så flitigt i Soda-Club-fallet. Någon tullbefrielse för varor från ockuperade områden kan inte komma i fråga, svarade regeringen på en fråga från de gröna i förbundsdagen.
Företaget Soda-Club gör nu samma sak som många israeler gör angående konflikten med palestinierna: problemet ignoreras. På frågan hur Soda-Club reagerar på anklagelsen om att producera i en bosättning svarade marknadschefen Snear: ”Soda-Club är ett opolitiskt företag!”.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel