Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 28

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 27 28    

I flygande fläng

Chefen för Ryanair, Michael O’Leary, berättar här om företagets utvidgningsstrategi, de stora, etablerade flygbolagens svårigheter och hans ambition att uppfostra resenärerna till bättre kunder.

DINA DECKSTEIN
Dublin
Michael O’Leary leder sedan 15 år tillbaka lågprisbolaget Ryanair, och han betraktas som en pionjär inom detta nya sätt att resa i Europa.
Till skillnad från etablerade konkurrenter använder Ryanairs runt 200 flygplan framför allt mindre flygplatser, och bolaget tar också extra betalt för nästan all service utom själva transporten.

FRÅGA: För drygt ett år sedan önskade ni er faktiskt en ”djup och blodig recession”. Nu är den här. Är ni nöjd?
SVAR: Recessionen var förutsebar. Vi hade vid den tidpunkten haft tre till fyra års ihållande tillväxt i flygbranschen. I vår cykliska bransch förekommer regelbundna avmattningar. Och dessa faser är alltid bra för Ryanair. Medan konkurrenter som Lufthansa eller Air Berlin måste göra nedskärningar fortsätter vi att växa och gå med vinst.

Har botten nåtts nu?
Nej, det värsta återstår. Recessionen påskyndar en nyordning i luftfartsbranschen som borde ha skett för länge sedan och som resulterar i tre stora, högprisbolag: Lufthansa, Air France/KLM och British Airways samt ett billighetsbolag: Ryanair. Om tre till fyra år kommer detta att vara de europeiska flygbolagen. Vi växer av egen kraft och senast 2017 kommer vi att ha upp emot 150 miljoner passagerare per år. De övriga kommer att sluka andra konkurrenter och därmed ådra sig stora risker.

Samtidigt kan förlusterna nå svindlande höjder…
Inte hos oss. I år kommer vi till och med att fördubbla den operativa vinsten. Billiga alternativ profiterar alltid på recession, och det gäller för Ryanair liksom för Ikea, Lidl eller Aldi inom detaljhandeln. Därför kommer vi att före årets slut beställa upp emot 300 nya flygplan av Boeing eller Airbus. Vi köper gärna i botten av en nedgång, eftersom priserna tenderar att vara lägre då.

Förutom jetflygplan är det väl för närvarande ganska fördelaktigt att ha ett komplett flygbolag. Ni sade för en tid sedan att ni kan tänka er att ta över Lufthansa. Var det ett skämt?
Absolut inte. Mätt i passagerare och börsvärde är vi för närvarande Europas största flygbolag. Man har frågat mig om jag kan tänka mig att köpa ett av de traditionella flygbolagen och jag svarade att i så fall är det bara Lufthansa. British Airways eller Air France skulle jag inte ta emot ens om jag fick dem som gåva. Lufthansa är åtminstone välskött även om det inte är särskilt lönsamt. Vi har för närvarande 2,3 miljarder euro i sparmedel, vilket betyder att vi inte ens skulle behöva låna pengar.

Ett traditionellt flygbolag, som trafikerar de stora transitflygplatserna, skulle i vilket fall som helst inte passa in i er affärsmodell, som går ut på att erbjuda transporter från punkt till punkt…
… Frågan är snarare om Ryanair skulle kunna sköta Lufthansa bättre än den nuvarande ledningen, och det skulle vi lätt kunna göra.

Ni kritiserar gärna Lufthansas höga biljettpriser. Men även hos er kan en resa kosta ganska mycket pengar – till exempel om man betalar med kreditkort, medför flera väskor eller vill äta och dricka ombord. Resorna är inte så billiga som ni förespeglar.
Det var det dummaste jag har hört. Vad menar ni med billigt och dyrt?

Jag kan ge ett exempel. Om man vill checka in tre väskor med Ryanair måste man betala upp emot 60 euro per sträcka: tio euro för den första, 20 för den andra och så vidare.
Den tredje borde egentligen kosta tusen euro.

Hur sa? Mer än tjugo gånger biljettpriset?
Javisst, det har en enkel förklaring: vi vill inte transportera den andra och den tredje väskan. Lämna dem hemma. När allt kommer omkring är de flesta av Ryanairs passagerare bara hemifrån i två till tre dagar. Vårt genomsnittspris förra året var 40 euro. Genomsnittspriset hos Lufthansa på jämförbar rutt var 200 euro. Vi erbjuder passagerarna alternativ: om han eller hon vill ha något extra måste det betalas separat. Det är precis som när man köper en bil. Våra favoritpassagerare reser med bara handbagage, och vi försöker uppfostra våra kunder att göra det.

Det kan aldrig vara flygbolagets uppgift att uppfostra resenärerna.
Jovisst, och när det gäller bagage har vi redan lyckats. När vi för två år sedan införde tilläggsavgifter på bagaget medförde 80 procent av resenärerna fortfarande incheckningsbagage. Idag är det bara 25 procent som checkar in. Passagerarna har vilseletts av de stora flygbolagen sedan 1945. Att flyga, hävdade man, är en nästan mystisk upplevelse – med gratis champagne från klockan sex på morgonen och fantastiska menyer, med mat som har värmts upp om och om igen. I verkligheten vill folk resa punktligt, billigt och tryggt från A till B. Det är det enda viktiga.

Men många passagerare njuter av lite lyx på resan.
Det kan man förstå när det gäller längre resor. Men inom ca fem år kommer inte ens de traditionella flygbolagen att erbjuda businessklass på korta sträckor. Folk bryr sig inte om krusiduller, och vem vill betala ytterligare 600 euro för att få frukost på flyget? Det har de höga herrarna hos Lufthansa inte insett ännu. Om vi verkligen skulle köpa Lufthansa skulle vi allra först avskaffa businessklass på alla korta sträckor och sänka biljettpriserna med 50 euro per resa.

Sedan en tid måste alla passagerare hos er checka in via internet och själva trycka ut sina boardingpass. Annars får de betala 40 euro i straffavgift på flygplatsen. Från och med oktober i år accepterar ni bara passagerare som har fixat allt det där i förväg. Är inte detta att ställa för höga krav på många gamla människor?
Vårt affärssystem bygger på bokning via internet. Den som inte kan hantera detta får be barn, grannar eller vänner om hjälp. Vårt syfte är inte att tjäna mera pengar utan att ändra kundernas attityd. Hos IKEA måste man själv montera sina möbler, och det är det ingen som klagar på.

Ni överväger att införa avgift för toalettbesök ombord också. Är det ännu en PR-ploj efter den förra om att överviktiga passagerare måste betala en s k tjockskatt.
Det finns faktiskt allvar i bakgrunden. Vi diskuterar just nu med Boeing om man kan montera myntlås eller kortmottagare på toalettdörrarna. Den genomsnittliga flygtiden hos oss är bara drygt en timma. Vi vill uppmuntra passagerarna att klara av toalettbestyren före eller efter flygningen. Det förhindrar att det bildas långa köer ombord och ett evigt spring i kabinen.

På Ryanairs tyska hemmaflygplats i Frankfurt-Hahn tänkte man vid årets början införa en flygplatsavgift på tre euro per passagerare för att minska kostnaden för skattebetalarna. Men planen stupade efter det att ni hade hotat med att säga upp avtalet med flygplatsen. Förstår ni att en del berörda flygplatschefer och politiker kände sig utsatta för utpressning.
Nej, det kan jag inte tänka mig. Jag har mycket goda relationer med folket där. Men ledningen försökte få det till att det var passagerartrafiken som orsakade förlusterna, vilket inte stämmer. Det är fraktflyget, som flyttades dit från Frankfurt. Vi har många platser att välja på och brukar använda de flygplatser som är mest förmånliga. Samma sak gör McDonalds och IKEA varje dag; de söker också de billigaste leverantörerna.

Ni skulle gärna vilja erbjuda långa resor också, eller hur? Finns det några planer åt det hållet?
För ögonblicket har vi skjutit upp eventuella satsningar i två till tre år. Vi behöver flygplanstyper som passar för långflygningar. När det gäller mindre flygplan har marknaden redan brutit samman, men när det gäller stora maskiner är efterfrågan förvånansvärt stabil, vilket beror på att Airbus och Boeing har haft problem med leveranserna av några långfärdsflygplan och på att flygbolag i Mellanöstern och Fjärran östern beställer som aldrig förr. Vi måste avvakta lite tills priserna sjunker igen.

Hur länge tänker ni fortsätta leda Ryanair? I flera år har det sagts att ni snart ska da er tillbaka från ledningen för att ägna mera tid åt familjen. Nu när ni just har fått tillökning vore väl en lämplig tidpunkt?
Ja, eller så är det en god anledning att ytterligare skjuta upp den planerade pensioneringen – tills den lilla har några år på nacken. Jag tror att jag om ungefär tre år kommer att överlåta chefsskapet till en ny ledningsgrupp. Då kommer min dotter att sova nätterna igenom, då kommer Ryanair att vara Europas största flygbolag med stor marginal och 80 miljoner passagerare, och då finns det inte så mycket för mig att göra.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel