Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 30/31

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31    

Lita aldrig på Ryssland!

Länderna i forna östblocket varnar Washington för att umgås alltför intimt med Kreml.

Den djupa oron bland Amerikas allierade i Östeuropa över de förbättrade relationerna mellan Ryssland och USA kom i förra veckan till öppet uttryck när 22 ledande personer, inklusive Polens Lech Walesa och Tjeckiens Vaclav Havel, publicerade ett öppet brev till Obamas administration med en vädjan om att inte bli bortglömda.
I brevet uppmanar ledarna president Obama och hans närmaste medarbetare att lyfta fram deras intressen i förhandlingarna med Ryssland och på nytt granska planerna på ett robotförsvarssystem med baser i Polen och Tjeckien. Att överge planerna på robotförsvaret eller att involvera Ryssland i planerna skulle kunna ”undergräva USAs trovärdighet i hela regionen”, stod det i brevet.

Brevet publicerades på den polska tidningen Gazeta Wyborczas hemsida, och det var undertecknat av f d presidenter som Walesa och Havel samt av andra f d statschefer, toppdiplomater och intellektuella från flera olika länder, däribland Ungern, Bulgarien och Estland.
”Vår region är en del av världen som Amerika i stort sett har slutat bekymra sig om”, stod det i brevet, ”trots att allt inte är bra vare sig i vår region eller i det transatlantiska förhållandet”.
Brevet berör en lång rad frågor, inklusive farorna som följer med den ekonomiska krisen för de unga demokratierna, men det är tydligt att Ryssland upplevs som det största bekymret. ”Det råder farhågor bland öst- och centraleuropéer om att vårt intresse av att bevara de transatlantiska banden riskerar att offras på ett eller annat sätt till förmån för USAs relationer med Ryssland”, säger Tjeckiens f d utrikesminister, Alexandr Vondra.
De central- och östeuropeiska ledarna är oroliga för att Nato blir svagare och de påpekar att Obamas uttalande på det senaste Natomötet om att ”trovärdiga försvarsplaner för alla alliansens medlemmar var välkomna”, men detta räckte inte för att skingra tvivlen på Natos beredskap.

I takt med att USAs geostrategiska intressen, från Afghanistan till Nordkorea, har krävt Rysslands logistiska eller diplomatiska stöd har farhågorna i det, som numera kallas Nya Europa, vuxit. Rysslands invasion i Georgien i augusti i fjol förstärkte bara farhågorna – både genom amerikanernas reaktion och genom Rysslands agerande.
”Kriget i Georgien avslöjade att det finns gränser för vad Amerika vill eller kan göra som svar på militära konflikter i regionen”, sade Angela E Stent, som var Rysslandsexpert i Nationella säkerhetsrådet i Washington fram till 2006 och numer leder Rysslandstudierna vid Georgetownuniversitetet.
Stent tillägger att den nuvarande administrationens intentioner i förhållande till de allierade är lite diffusa ännu. ”Vi har sett en Rysslandpolitik, men vi har inte sett någon politik för Rysslands närområde”, säger Stent.

Den ekonomiska krisen dolde spänningarna en tid, men problemen har aldrig försvunnit helt och hållet i dessa länder, där Ryssland betraktas som ”en revisionistisk stormakt, som med 2000-talets taktik och metoder försöker återgå till 1900-talets agenda”, enligt det öppna brevet. Varje närmande mellan Washington och Moskva får öst- och centraleuropéer att dra öronen åt sig. Obamas besök i Moskva för några veckor sedan gjorde knappast USAs allierade i Östeuropa mindre oroliga.
”Vi förstår att USA måste föra en dialog med Ryssland, men vi anser inte att uppgörelser får ske på bekostnad av säkerheten i vår region eller i Georgien och Ukraina”, säger Eugeniusz Smolar, medarbetar i Center för internationella relationer i Warszawa.

Bland många bedömare och politiker i Öst- och Centraleuropa finns också en misstanke om att den nya administrationen i Washington inte känner Rysslands sanna natur – att de vänliga orden från de ryska ledarna till Obama i Moskva bara är ord, medan händelser som mordet på en rysk människorättsaktivist i förra veckan är den sanna bilden av situationen i Ryssland.
De f d ledarna i Öst- och Centraleuropa varnar också för interna hot i deras och andra europeiska länder. Det är hot, som skapas av den ekonomiska krisen, som i brevet påstås ha bäddat för ”nationalism, extremism, populism och antisemitism”.
”Dessa länder styrdes förr av idealistiska ledare. Detta är fortfarande fallet i några av länderna, men inte alla”, påpekar Kadri Liik, chef för Internationellt Center för Försvarsstudier i Tallinn. Han är en av det öppna brevets undertecknare.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune