Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 48

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47      

Operation valseger

Partiet Enade Ryssland går till val med den ryske presidenten i spetsen. Uppdraget är att vinna valet.

UWE KLUSSMANN
Moskva
Promenaden från Spasskijporten i Kreml över Röda torget till Duman, som är det ryska parlamentets underhus, tar fem minuter. En sandfärgad låda i hjärtat av Moskva är de folkvaldas säte. Nästan lite skamset vajar det nya Rysslands trikolor över byggnaden ovanför vapnet med hammaren och skäran, sovjettidens symboler.
Om man går in genom de tjocka ekdörrarna med armtjocka handtag av guldfärgad brons och uppför marmortrappan till ”Lilla salen” finner man Boris Gryslov under den ryska dubbelörnen. Denne högreste glasögonorm är herre här i egenskap av dumans talman och ordförande för partiet Enade Ryssland. Han är länken mellan de folkvalda och det dominerande partiet, och han är framför allt förbindelsen mellan det verkliga maktcentret, president Vladimir Putin.
Gryslov är expert på att känna av vilka vindar som blåser i Kreml, och han är duktig på att få ledamöterna att rätta in sig i leden. Rysslands parlament, säger han, är ”ingen plats för politiska strider” utan en plats där man utför ett hederligt arbete i statens tjänst.

Två tredjedels majoritet är målet
Ett hundratal ledamöter tillhörande Enade Ryssland har denna morgon kallats in för att lyssna till Vladislav Surkov, ställföreträdande chef för förvaltningen i Kreml. Putins medarbetare talar i 40 minuter till partianhängarna och önskar dem lycka till i valkampanjens sista fas.
2 december skall det ryska folket bestämma sammansättningen av den nya duman, där de folkvalda representerar världens till ytan största land med elva tidszoner och 141 miljoner invånare.
Enade Rysslands internt formulerade mål är en fördubbling av antalet röster. För fyra år sedan fick partiet, som grundades 2001, 37,6 procent av rösterna. Partiet, som sedan dess har vuxit till 1,7 miljoner medlemmar, känner sig nu moget för två tredjedels majoritet i duman, vilket skulle göra det möjligt för partiet att ändra den ryska författningen.

Alla hinder utom ett är borta
Putins utsände, Surkov, har emellertid kommit med några varningens ord. Opinionsmätningar varslar om ganska dålig uppslutning, apati bland väljarna. Många medborgare, framför allt de yngre, tänker inte ens delta i valet, vilket gör att en kraftfull mobiliseringen är nödvändig. Det som står på spel är inget mindre än presidentens rykte: genom sin topplacering på partiets röstsedel har Vladimir Putin gjort dumavalet till en förtroendeomröstning om sina nästan åtta år som landets president. Presidentvalet, som följer om exakt tre månader, har därmed förvandlats till föga mer än en formalitet.
En övertygande seger för Enade Ryssland 2 december skulle, enligt partifunktionärer, göra det möjligt för Putin att stanna kvar som ”nationell ledare” i en ännu inte definierad ställning även efter det att hans mandat som president löper ut i maj 2008.
Vägen till nya framgångar har av Putin och Enade Ryssland rensats på alla hinder utom väljarnas vilja. För första gången gäller proportionalitet, och det finns inte längre några direktmandat för oberoende kandidater. Tröskeln till duman är sju procent och minst 50 000 partimedlemmar. Möjligheten för missnöjda väljare att kryssa i rutan ”emot alla partier” har eliminerats, och klausulen om minsta acceptabla valdeltagande är också borta.

Måttbeställda partier
Högste beskyddare av den nya vallagen blev i mars Vladimir Tsjurov, som är en f d medarbetare till Putin från St. Petersburg. Denna skäggige atomfysiker tillträdde sin nya post som chef för den centrala valkommissionen med ett offentligt löfte; för honom finns det en självformulerad lag nr. 1, som lyder: ”Putin har alltid rätt”.
Påpekandet att ett sådant löfte knappast borgade för rättvisa och fria val i Ryssland 2007 bemöttes snabbt av Tsjurov med beskedet att partier, som kritiserar varandra under valkampanjen, skulle komma att strykas från deltagarlistan. Detta meddelade Tsjurov lite milt överseende som om han var föreståndare för ett hem för ungdomsbrottslingar: ”Partierna är som våra egna barn. Vi har ägnat stor möda åt att uppfostra dem”.
Mest arbete har utan tvivel vicepresident Surkov lagt ned. Precis som forskare på konstlad väg förmår framställa det som inte uppstår på naturlig väg har Surkov i sitt Kreml-laboratorium tillverkat partier, som inte har några riktiga program utan bara pengar. Minst två partier måste, enligt författningen, vara representerade i duman.

Två Kremltrogna partier
I detta val kommer partiet Rättvisa Ryssland att delta i Enade Rysslands planerade segertåg in i parlamentet. Rättvisa Ryssland, som leds av talmannen i överhuset, Sergej Mironov, har vid flera tillfällen uttalat sig för en författningsändring, som medger att Putin kan bli omvald ännu en gång.
Kommunisternas åldriga företrädare, som är lika nostalgiska som ofarliga för de styrande, får också lov att komma in i duman igen. Andra som tolereras av de styrande är de s k liberaldemokraterna, hemmahörande på högerkanten och varken särskilt liberala eller demokratiska och anförda av den skränige pajasen Vladimir Zjirinovski.
Strategerna i Kreml siktar uppenbarligen mot ett tvåpartisystem enligt amerikansk förebild. Kärnan i budskapet, som de skickar ut till folket i valkampanjen, ligger dold i det till synes omtänksamma antagandet att många olika partier bara irriterar väljarna.

Inget riktigt val
Faktum är att tiden när liberaler och vänsterpolitiker debatterade livligt i duman och när kommunister och nationalpatrioter kritiserade Boris Jeltsin är förbi sedan länge.
En av de sista, som har försvarat sitt mandat från då ända till nu, är Vladimir Ryzjkov, som i polotröja och kavaj granskar det som sker runt omkring honom i duman. Den 41-årige Ryzjkov, som har varit ledamot i 14 år, kommer inte att bli omvald denna gång. Hans Republikanska parti upplöstes enligt ett beslut av Högsta domstolen i maj på grund av för få medlemmar. Ett försök att komma med på Högerkrafternas lista (SPS) ledde till förtäckta hot från Kreml.
Situationen i Ryssland börjar påminna om ”systemet i DDR”, säger Ryzjkov. Folkets röst 2 december kommer inte att ändra på någonting. ”Detta är inget val utan en imitation av ett val”.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel