Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 28

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23 24 25 26 27 28    

Livet i kåkstaden är ständig rädsla

BARRY BEARAK
Diepsloot, Sydafrika
De två misstänkta rånarna hade redan blivit brutalt misshandlade, och deras uppsvullna ansikten var alldeles blodiga. En av dem kunde inte sitta upp, och det enda som höll honom vid medvetande tycktes vara hans egen jämmer. Den andre, Moses Tjiwa, tittade då och då på den hånfulla folksamlingen och muttrade: ”Jag har inte gjort något”,
De båda misstänkta väntade på den ilskna mobbens sista utbrott, plågan av att stickas i brand med en bensindränkt filt runt kroppen. Men plötsligt räddades de från denna ohyggliga död av en lokal politiker, som modigt ingrep och vädjade: ”Låt polisen sköta det här!”.
Polisen kom som vanligt sent, och många i mobben protesterade mot att poliserna kom över huvudtaget. Till slut ropade en polisman: ”Ge er iväg, annars åker jag härifrån och kommer aldrig tillbaka för att hjälpa er igen. Jag hagar Diepsloot!”.

Brottsligheten i Sydafrika framställs ofta som attacker mot de välbeställda, men det är de fattiga som är mest sårbara och utsatta. Fattiga människor är lätta att komma åt för fattiga brottslingar. Den fattiga kåkstaden Diepsloot i norra Johannesburg har runt 150 000 invånare, och den närmaste polisstationen ligger en och en halv mil bort.
Att bo i Diepsloot i tre veckor är att bevittna den ständiga rädsla, som finns hos väldigt många fattiga i städerna. Experterna pekar gärna på att brottsligheten i Sydafrika är extremt brutal; på de ovanligt många fallen av våldtäkt, kidnappningar och väpnade rån. Morden har blivit färre, men det begås ändå åtta gånger så många mord i Sydafrika som i USA i relation till invånarantalet.
I Diepsloot uthärdar invånarna övergrepp i tystnad, de rapporterar inte oförrätter och deras angripare är för det mesta okända. Om en misstänkt identifieras informerar offren vanligtvis informella självutnämnda väktare eller anlitar egna skurkar för att ta tillbaka ägodelar.
Det finns också en spontan, folkdomstol, förvandlas till mobb och kan göra en misstänkt till syndabock för otaliga andra brott. Till och med president Jacob Zuma säger att medborgarna inte kan ”kritiseras om de tar lagen i egna händer”.

De flesta gör detta på ett eller annat sätt. Bland de välmående ersätter privata säkerhetsbolag polisens skydd. På de öppna vidderna utanför Johannesburg byggs den ena barrikaderade bosättningen efter den andra. De omgärdas av elstängsel, övervakningskameror och väpnade vakter.
Men de fattiga har inte råd med sådana försvarsverk. Rån är det vanligaste brottet i Diepsloot, en plats där de flesta dörrar hänger på sned och varje gränd är en risk. Hammare används ofta vid attacker. Tjuvar gömmer sig lätt i mörkret och plundrar dem som börjar vandringen till arbetet före gryningen och kommer hem efter mörkrets inbrott.
När mobben vände sin vrede mot Tjiwa och hans kamrat, Philip Dlamini, hade en ung kvinna kommit med en penningpåse med runt 500 dollar, som var dagsinkomsten i den livsmedelsbutik där hon arbetar. Dlamini, som anklagades för att ha ryckt åt sig påsen, greps snabbt. Misshandel fick honom att ange en medhjälpare, Tjiwa, som just då hade börjat dricka öl på Thembas bar.
”Vad handlar det om?”, frågade han dem som slet ut honom på gatan. ”Du vet säkert”, svarade hans antagonister och slog honom med en spade i huvudet.
Mobbens ofta förhastade agerande kan orsaka irreparabla skador. Några dagar senare konstaterade polischefen Sam Mokgonyana att varken Dlamini eller Tjiwa hade varit inblandade i rånet. Han misstänkte i stället att den unga kvinnan var i maskopi med andra.
”Det är hon som skulle ha gripits. Jag önskar jag hundra män som jag att arbeta med, då skulle vi kanske kunna utföra lite riktigt polisarbete”, säger han.

Sydafrika är en ung demokrati, och landets invånare har ännu inte någon tilltro till myndigheternas förmåga att skydda dem. Under apartheid var polisen det statliga förtryckets agenter. Idag har attityden mot lagens väktare förändrats från hat till förakt.
Enligt internationella mått har den sydafrikanska polisen tillräckligt många anställda per capita, även om det, med tanke på den stora kriminaliteten, skulle behövas fler poliser. Hur man än mäter effektivitet och kapacitet tenderar sydafrikanerna själva att avfärda poliser som klåpare i bästa fall och banditer i värsta. I Diepsloot betraktar man för det mesta ett gripande som ett sätt att skaffa utpressningsverktyg.
När polischef Mokgonyana erkände att några av hans poliser är korrumperade påstod han samtidigt att den värsta korruptionen finns bland åklagare och domstolar.
Mokgonyana är ny på jobbet, och han säger att hans ambition är att minst sex bilar ska vara ute och patrullera varje given stund, men problemet är att ytterst få av de vindlande gränderna inne i kåkstäderna är asfalterade. Polismän patrullerar ogärna till fots bland kyffen tillverkade av plåtsjok och bräder.
När mörkret faller håller även de flesta invånare sig inomhus. 17 maj, strax efter midnatt, attackerade en grupp rånare Ndlovus taverna. En man dödades och tolv skadades. Skottlossningen väckte förmodligen upp hundratals människor, men vid sådana tillfällen anser de flesta att det är bäst att ingenting göra.
Attacken varade i tre timmar. Några av rånarna spelade på de enarmade banditerna medan andra bar ut den ena ölkartongen efter den andra. Kunderna hade beordrats att lägga sig på magen på golvet, och en av banditerna satte på jukeboxen och dansade sedan på fångarna.

Dipesloot är ett slags avstjälpningsplats för sydafrikaner, som under tvång har drivits bort från andra överfulla kåkstäder, och en samlingspunkt för invandrare. Staden delas in i tolv områden. De bättre områdena har statliga bostadshus, medan de sämsta bara har slarvigt byggda skjul utan elljus. Vattnet kommer droppvis i kranarna, och toaletterna är av den flyttbara sort, som ofta ses på byggarbetsplatser.
Polisen har placerat en liten husbil i ”Område ett”, men polismännen där gör bara pappersarbete. En polisstation i rött tegel finns däremot i kåkstadens norra del, men de som arbetar där är obeväpnade, kommunalanställda poliser, som inte löser några brott utan bara övervakar trafiken.
Vart och ett av stadens tolv område, eller ”extensioner” som de kallas, har ett ”kommunövervakningsforum”, en godkänd grupp frivilliga, som har till uppdrag att hjälpa polisen – och ofta agerar utan polisens kännedom. Grupperna varierar i storlek och taktik, men många fångar faktiskt brottslingar och straffar dem med böter eller genom att sticka deras bostäder i brand.
President Zuma gillar dessa fora och han talar sig varm för ”omedelbar rättvisa”. Hans parti, Afrikanska nationalkongressen, anser att den här sortens samhällsorganisationer bör bli många fler.

Men polisarbete är farligt, och de flesta frivilliga övervakare är obeväpnade. Julius Malepe, ordförande i Extension 7, klagade för en tid sedan på att hans grupp hade gripit flera misstänkta brottslingar, som dock släpptes fria igen efter bara ett par dagar. Dessa brottslingar är mycket hämndlystna, och Malepe kände sig hotad till livet. ”Vi gör polisens jobb, men de får betalt, inte vi”, sade han.
Detta hände bara en månad innan han mördades. En tidig lördagsmorgon i juni gick han i spetsen för ett tjugotal obeväpnade ”kontrollanter” i området. Deras pass slutade klockan tre på natten, när männen skildes åt och begav sig hemåt. Malepe och hans vän, Samuel Matari, gjorde sällskap. När de passerade en kyrka mötte de fyra väpnade män. ”Vi har varnat dig”; ropade en av männen till Malepe, enligt Matari. Han och vännen flydde hals över huvud, men Malepe sköts ned i en av de många vindlande gränderna i Diepsloot. Han stupade bara några meter från Ndlovus taverna.
© 2009 TEMPUS/The New York Times