Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 13

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12      

Taiwans förflutna väcker het debatt

Den förre nationalistledaren Chiang Kai-shek fortsätter att splittra det taiwanesiska samhället.

Den vita palatsliknande byggnaden till minne av Chiang Kai-shek med sitt åttkantiga blåskimrande tak är ett av få exempel på klassisk kinesisk arkitektur i Taiwans huvudstad Taipei.
Men arvet efter Chiang - som ledde Kinas en gång dominerande nationalistparti men flydde till Taiwan tillsammans med sina sympatisörer efter nederlaget mot de kommunistiska styrkorna på fastlandet – angrips av den taiwanesiska regeringen, som har gjort det ståtliga monumentet till ett kontroversiellt objekt.
Monumentets speciella status i en väldig park i centrala Taipei har ifrågasatts av regeringen i dess kampanj mot Chiangs minne. Kampanjens motståndare, varav mänga har anknytning till nationalisterna, säger att kampanjen hotar att underblåsa farliga motsättningar i Taiwan.
Kampanjens motståndare ser den som ett försök från regeringens sida att vinna gehör bland de taiwaneser, vars förfäder kom till ön på 1600- och 1700-talen från fastlandet, och att väcka onda känslor mot efterlevande till de nationalistiska aktivister och soldater som kom till Taiwan 1949 efter nederlaget mot Mao Zedongs kommunister.

Arkitekten bakom kampanjen är president Chen Shiu-bian, som tillhör det styrande demokratiska framstegspartiet (DPP), som länge har betecknat Chiang som en förtryckare och som är starkt kritiskt mot nationalisternas vision om en återförening mellan Taiwan och fastlandet.
Nu kräver president Chen, med presidentvalet nästa år i sikte, att Chiangs namn skall elimineras från minnesparken i Taipei. Hans argument är att Taiwan inte bör hedra en diktator, speciellt inte en diktator som kastade många av DPPs grundare i fängelse.
Förslaget att monumentet skall omvärderas förargar de nationalistiska ledarna, som misstänker att DPP försöker erövra väljarstöd genom att underblåsa Chiangfientliga känslor och driva på kampanjen för ett oberoende Taiwan, skilt från Kina för all framtid.
”DPP för ett psykologiskt krig mot en pseudo-måltavla – alla som stöder oppositionen – genom att försöka lägga ansvaret för forna tiders orättfärdigheter på dagens nationalister”, säger Joanna Lei, som företräder nationalsitpartiet i parlamentet.

I taiwanesiska val är det ofta lokala frågor som står i förgrunden. I nästa års presidentval kommer en kandidat för DPP, som inte har utsetts ännu, sannolikt att möta nationalisternas Ma Ying-jeou, en Harvardutbildad jurist, vars föräldrar var bland de två miljoner människor som följde Chiang till Taiwan 1949.
Många av dessa sentida invandrares familjer stöder nationalisterna och deras program, som eftersträvar en återförening med fastlandet på sikt.
Men majoriteten av taiwaneserna är ättlingar till kinesiska bosättare, som kom på 1600- och 1700-talen. De utgör kärnan i DPP och de är hårda motståndare mot återförening, vilket inte betyder att de nödvändigtvis kräver formellt oberoende.
Sedan Chen hjälpte DPP att erövra regeringsmakten 2000 har han rutinmässigt kritiserat nationalisterna för att de är överdrivet vänliga mot Kina, varmed de motarbetar Taiwans intressen, enligt Chen.
Men många taiwaneser, inklusive en del DPP-anhängare, anser att Chen går för långt när han smider planer på att förändra det ståtliga monumentet till Chiangs minne. Byggnaden är en integrerad del av Taipeis statsbild.

Vicepresident Annette Lu, som är möjligt DPP-kandidat i presidentvalet nästa år, säger att det är nödvändigt att omvärdera statusen hos ett monument till en diktators ära, men hon påpekar att byggnadens artistiska värde naturligtvis skall respekteras.
Nationalisterna fruktar att regeringens nästa åtgärd blir att montera ned den sex meter höga bronsstatyn av Chiang i monumentets stora hall.
Den nationalistiskt dominerade politiska ledningen i staden Taipei försöker förhindra detta genom att få hela Chiang Kai-shekmonumentet skyddat som ”kulturskatt”.
Detta kommer dock att bli ganska svårt, säger experterna, eftersom monumentet inte öppnades för allmänheten förrän 1980, vilket är alldeles för sent för att det skall kvalificera sig som kulturskatt.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune