Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 23

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20 21 22 23  

Bushs långa skugga

Amerikas president, Barack Obama, som gick ut hårt redan från starten, sitter i en knipa. En koalition av hemliga agenter och Bushanhängare har påverkat stämningen både i landet och i kongressen.

BRITTA SANDBERG och GABOR STEINGART
Washington
Presidenten vek en timme av sin tid åt ett framträdande i Nationalarkivets fönsterlösa aula. Han talade om ”det unika ansvaret”, som ämbetet lägger på honom och om att Amerika inte bara ska proklamera sina moraliska värderingar utan också leva enligt dem.
Det var ett föredrag fullt av idealism och lidelse, ett tal som gjorde talaren rättvisa. Men lite senare, när presidenten lämnade Nationalarkivet, stod det klart att han visserligen hade fått första ordet, men inte det sista.
I den f d vicepresidenten Dick Cheneys gestalt trädde några minuter senare en motspelare fram på en annan tribun och ifrågasatte allt som Barack Obama hade sagt.
Amerikas mest omtyckta politiker, Obama, utmanades av en av de minst omtyckta, Cheney. En numera maktlös person, som symboliskt lämnade maktens korridorer i rullstol p g a en övergående skada, läste nu lagen för USAs mäktigaste man.
S k Waterboarding av fångar är tortyr, hade Obama deklarerat, men enligt Cheney är förhörsmetoden ”laglig och effektiv”. Obama hävdade att Amerika har blivit osäkrare på grund av de omtvistade förhörsmetoderna, och Cheney svarade att metoderna har förhindrat tusentals eller hundratusentals människors död. Våra värderingar är vår trygghet, hävdade Obama. ”Fel!”, svarade Cheney, som sade att ”terrorister hatar vårt land på grund av våra värderingar, inte därför att vi kränker dem”.

Det var inte en kollision mellan två män utan mellan två världar. Mitt under den värsta ekonomiska krisen på drygt 70 år och bara drygt fyra månader efter regeringsskiftet bråkar man i Amerika om vilket som är den rätta säkerhetspolitiken i terrorismens tidevarv.
Här ställs obevekliga frågor, som européerna inte skulle våga tänka ens. Kan man rättfärdiga statligt sanktionerad tortyr, och behövs det särskilda regler i särskilda tider? Var det Bushs största fel att han permanentade undantagsreglerna? Eller har puristerna rätt, när de påstår att man inte kan försvara de demokratiska och rättsstatliga idealen genom att åsidosätta dem?
Obamas löfte att stänga fånglägret i Guantánamo på Kuba och de konservativas kraftfulla protester har splittrat nationen på nytt.
Den långa skuggan av företrädaren George Bush, som började två krig, lämnade ett internationellt isolerat USA efter sig och skapade en ångestfylld stämning i landet, faller tillbaka på Barack Obama.

USAs 44:e president har fått stora bekymmer. En ohelig men mäktig allians av säkerhetsagenter och republikaner har sammansvurit sig mot presidenten, åtminstone verkar det så.
Samma dag som den stora tortyrdebatten ägde rum dök en rapport från FBI upp som av en tillfällighet. Rapporten konstaterade att en av sju frigivna fångar från Guantánamo har återfallit i brott. Och i New York grep FBI kvällen före debatten flera misstänkta terrorister, som planerade attentat mot två judiska församlingar och en militär flygplats.
Det överraskande den senaste veckan är inte spärrelden mot Obama utan hans motståndares framgångar. Stämningen i Amerika har förändrats – först ute i landet och till slut även i kongressen.
Det var framför allt demokratiska senatorer som svek Barack Obama när de inte godkände medel till Guantánamos stängning. Av 96 senatorer röstade 90 nej.

I det stora slaget mellan rädsla och civilkurage har rädslan åter fått överhanden. ”Obama attackeras från alla håll och kanter”, sammanfattade CNNs kommentator, Wolf Blitzer, det aktuella läget.
Presidentens partivänner har plötsligt insett att internerna på Guantánamo, efter lägrets stängning, skulle kunna komma att placeras i fånganstalter i deras egna valkretsar. Och nu är de demokratiska politikerna mindre rädda för terroristerna än för protester från väljarna, som förmodligen inte gillar tanken på grannar från Guantánamo.
En inspärrad terrorist skulle kunna göra staden där han finns till måltavla för al-Qaida, befarar medborgarna. Och även om det inte händer något finns en risk för att ett terroristfängelse sänker fastighetspriserna i sitt grannskap. Två tredjedelar av alla amerikaner äger sina bostäder.
I juni 2007 vände sig 140 av ledamöterna i kongressens representanthus i en skrivelse till president Bush med ett krav på att Guantánamo skulle stängas snarast. Den som vid denna tidpunkt ville fiska väljarröster gjorde klokt i att företräda de mänskliga rättigheternas sak.
”Om jag anser att Guantánamo ska stängas? Det kan ni ge er katten på!”, dundrade demokraten David Obey från Wisconsin, som vid detta tillfälle var ordförande för budgetutskottet.
Då kostade det inget att vara modig. Men nu leder Obey på nytt motståndskampen, skillnaden är bara att han nu motsätter sig stängningen av Guantánamo. Vid sin sida har han bl a senatens viktigaste demokratiska ledamot, Harry Reid.

Demokraternas majoritetsledare i senaten vill naturligtvis stå på majoritetens sida. På så sätt ger han motståndet mot Guantánamos stängning politisk tyngd: ”Vi kommer inte att gå vidare med denna sak utan en omfattande och ansvarsfull plan för internernas framtid”, sade han för en tid sedan. Denna plan har Obama inte presenterat ännu.
Men om alla ändå kommer överens om att Guantánamo måste stängas, bara det inte belastar deras egna valkretsar, då aktualiseras frågan om hur det ska gå till.
Obamas handlingsutrymme krymper för varje nytt krav från de folkvalda. Hans tal i Nationalarkivet, som kommer att fängsla studenter och professorer i årtionden framöver på grund av dess lidelsefulla, rättstatliga budskap, gav inte Obama några pluspoäng precis i maktkampen i Washington.
Det finstilta intresserar amerikanerna mycket mer än Obamas kloka tankar. Dagligen diskuteras nya platser, där de misstänkta terroristerna skulle kunna placeras, och varje plats som nämns framkallar allergiska försvarsreaktioner.
Förutom Fort Leavenworth i Kansas nämns militärfängelset i Charleston i South Carolina, som anses vara extremt rymningssäkert. Där finns gott om plats, men borgmästaren i staden befarar sjunkande huspriser om fångarna skulle komma till Charleston. Ett alternativ är högsäkerhetsfängelset i Florence i Colorado, där Ramzi Ahmed Yussuf sitter. Han är brorson till Khalid Shejk Mohammed (”hjärnan” bakom elfte september) och var ansvarig för attacken mot World Trade Center i New York 1993.
För en tid sedan ryktades det att regeringen överväger att bygga en helt ny anstalt någonstans i den amerikanska öknen. Detta tillbakavisades dock omgående av Obamas rådgivare, David Axelrod.

Guantánamo Bay – ett sorgligt kapitel i Bushregeringens historia – kan i värsta fall bli ett stort bekymmer för Obama under hans första år.
Exakt 240 interner finns kvar på Kuba. Från början var de 779. För närvarande pågår en renovering av lägret. Fångarna betraktar förvånat hantverkare och byggare, som sätter upp nya stängsel runt fotbollsplanerna. Förhållandena i fånglägret ska bli bättre.
Men Guantánamo kommer trots uppsnyggning att för alltid vara en skamfläck i den amerikanska historien. Bilderna därifrån blev symboler för en rättslös plats, som USA beviljade sig självt i antiterrorkrigets namn.
USAs högsta domstol deklarerade i och för sig i juni 2006 att de inrättade militärdomstolarna stred mot den amerikanska författningen, men kort därefter godkände kongressen en ny lag, som legaliserade domstolarna.
Nu överväger till och med Obama att aktivera domstolarna igen om än med större rättssäkerhet för de åtalade. Hur myndigheterna ska hantera personer, som anses vara brandfarliga också av hans egen regering, vet han inte riktigt än. ”Det är den svåraste uppgiften”, erkände presidenten och funderade högt på ett system med förebyggande häktning utan åtal – något som sticker i ögonen på alla medborgarrättsorganisationer.

Slaget om de amerikanska värderingarna i krigstid börjar egentligen nu. Obama har understrukit att han har svurit en ed att respektera författningen, och med en blick mot svekfulla partikamrater tillfogade han med hotfull underton: ”och det har kongressen också”.
De konservativa i kongressen gläder sig under tiden åt sin triumf. Den gamle kämpen Dick Cheney hyllades som räddaren av det demoraliserade och splittrade republikanska partiet. Han dominerar debatten och kommer sakta men säkert att förvandla Obama ”till en lightversion av Bush”, hävdar den f d presidentkandidaten Pat Buchanan.
President Obama vill så fort som möjligt sätta punkt för den debatt, som han som kandidat underblåste. Men det vill inte Cheney. ”De kommande åren är det mycket som hänger på hur väl presidenten förstår sin företrädares säkerhetspolitik”, sade Cheney lite kryptiskt. Men han sade ingenting om att det på sin tid fanns många republikanska politiker i hans egna led, som var mycket kritiska mot hans och Bushs överdrifter i kriget mot terrorismen.
”Jag är inte intresserad av att ägna mig åt analyser av de gångna åtta årens politik”, svarade Obama. ”Det distraherar och kostar energi”.
Men Cheney brinner av energi – och han har all tid i världen.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel