Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 28

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  

Tysklandl
2011-28 s 4-5
"Den tyska förbundskanslern är lugnet självt"
Angela Merkel tror och hoppas att hennes regeringskoalition lyckas återvinna väljarnas förtroende till nästa val om drygt två år. Idag är hennes regering impopulär och väljarna frustrerade. Ingenting orsakar så stor missbelåtenhet som hennes hantering av eurokrisen. Att hon varit alldeles för villig att hjälpa länder som Grekland och Portugal. Spänningen mellan hennes CDU och FDP är en annan källa för missnöje. FDP kräver ständigt skattesänkningar och vill krympa staten. Men vanligt folk respekterar henne fortfarande Hon återerövrade titeln Tysklands mest trovärda politiker i juni.

EU
2011-28 s 6
"Förfärliga familjen"
Europeiska folkpartiet, som tidigare var motorn bakom Europas integration, plågas av inre stridigheter. Några medlemmar lutar åt EU-fientlig populism. Europeiska folkpartiet är en sammanslutning av Europas konservativa partier. Nominellt är det EU-parlamentets största partigrupp. 17 av EUs totalt 27 stats- och regeringschefer tillhör partiet. Det har talmansposten i parlamentet. Men i gruppen ingår Silvio Berlusconi, den ungerske premiärministern Victor Orbán och Antonis Samaras, ledare för Greklands Ny Demokrati som lät sitt parti rösta nej till den grekiska regeringens sparprogram.

Italien
2011-28 s 7
"Italiens skuld ökar oron i eurozonen"
Företrädare för euroländerna sammanträdde i början av veckan för att diskutera hoten mot den gemensamma valutan med anledning av dels växande farhågor om att Italien också faller offer för skuldkrisen och dels de tröga förhandlingarna om ett andra hjälppaket till Grekland.
Kostnaden för att finansiera Italiens skulder ökade i slutet av förra veckan även om de italienska lånen inte är på långt när så dyra som Greklands. Italiens kostnad för tioåriga lån ligger idag på runt 5,27 procent, vilket är den högsta räntan sedan euron infördes.
Investerarnas oro beror delvis på tecken på en växande klyfta mellan Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, och finansminister Giulio Tremonti, som har hyllats för sitt sätt att hantera ekonomin under finanskrisen och för att ha haft kontroll på budgetunderskottet.
Italiens skuld motsvarar 120 procent av bruttonationalprodukten, vilket är en av de största skulderna i hela eurozonen.

Georgien
2011-28 s 8-10
"Det kalla kriget i Kaukasien"
Det fem dagar långa kriget mellan Ryssland och Georgien kostade drygt 800 människor i livet. Nu, tre år senare, är maktfrågan i Kaukasus ännu inte avgjord. Är Abchazien och Sydossetien utbrytarprovinser eller självständiga stater? För tre år sedan upphörde det senaste kriget som började när Georgiens president Michail Saakasjvili på kvällen den 7 augusti attackerade huvudstaden i utbrytarrepubliken Sydossetien. Ett år senare kunde den schweiziska diplomaten Heidi Tagliavini visa att attacken inte alls var en reaktion på en påstådd rysk invasion. Georgiens enda hopp, Michail Saakasjvili avslöjades därmed som lögnare och slagskämpe.
De båda regionerna är inbördes ganska olika. I Sydossetien där det bor knappt 40000 människor finns ingen politisk elit. Kriminella grupper har stort inflytande och förskingrar ryska utvecklingspengar. I Abchazien är det annorlunda. Nyligen deltog 200 000 väljare i landets fria parlaments- och presidentval. Där finns oppositionella tidningar och en privat TV-kanal. Men Ryssland står för mer än 60 % av landets statsbudget. Inga etniska abchazier vill tillhöra Georgien. Turkiet har börjat visa stort intresse för Abchazien, vars diaspora i Turkiet omfattar flera hundra tusen människor.

USA
2011-28 s 10-11
"Budgetstriden har gått i baklås"
Överallt - från Vita Huset och kongressen till finansinstitutionerna - spred sig under veckan pessimismen om möjligheterna till en överenskommelse mellan president Barack Obama och Republikerna om skuldtaket i statens budget. Republikanerna kräver nedskärningar i statens utgifter som förutsättning för att godkänna ny upplåning. En reservplan diskuteras.

2011-28 s 11-12
"Gentlemannakandidaten som kan bli Obamas farligaste rival"
Jon Huntsman vill bli president. Denne erfarne diplomat är seriösare och mer lågmäld än andra republikaner, och just därför måste president Barack Obama se upp.
Han är alltid artig, saklig och belevad. Huntsman är en diplomat och gentleman med grått, välklippt hår och perfekt slank figur. Han rasar och predikar aldrig när han talar utan möter sin publik lågmält och med ett brett, strålande leende.
Ingen av demokraten Barack Obamas potentiella motståndare är så farlig som Jon Huntsman. Det beror på att han tilltalar samma sorts människor som presidenten, d v s väljarna i mitten, människor som inte faller för den populistiska Tea Partyrörelsens paroller.
Obama behöver också mittenväljarna för att bli omvald. Om Huntsman skulle bli Republikanernas kandidat kan president Obama få en mycket svår motståndare.
Amerika har förändrats av finanskrisen. Nästan all optimism är borta. Huntsman satsar på att ingjuta mod och tillförsikt i väljarna, han försöker inte hetsa upp dem.
Huntsman är ingen normal republikansk kandidat. Han är mormon, men inte särskilt religiös. Han är engagerad i miljöfrågor, har egentligen inget att invända mot samkönade partnerskap, tycker att Obamas ekonomiska program är i grunden riktigt och vägrar att kritisera och förtala presidenten på det sätt som Republikanernas högerflygel gör oavbrutet. Han talar flytande kinesiska. Hans far är miljardär sedan han uppfunnit frigolitasken som hamburgaren ligger i.

Libyen
2011-28 s 13
"Målet är en politisk lösning"
Al-Baghdadid Ali al-Mahmoudi, som är Libyens premiärminister, sa i en intervju att regimen är beredd att förhandla "villkorslöst" så fort som Natos operationer upphör. Gaddafi kommer inte att delta i samtalet, men han kommer att "respektera folkets vilja". Natos medlemsländer är bekymrade över avsaknaden av avgörande insatser från Natos sida, de stora kostnaderna och rebellstyrkornas svaghet. Det finns dock en enighet om att Gaddafi avgår och man hoppas inofficiellt att han flyr till något land som inte har erkänt den internationella domstolen som till exempel Zimbabwe.

Syrien
2011-28 s 14-18
"Pressen på Assad"
Bashar al-Assads regim vecklar. Hans fall skulle förmodligen leda till ökat våld på kort sikt, men efter ett tag skulle landet få en bättre regering. Fler än 100 000 människor demonstrerar nu varje fredag och regimen förmår inte hindra dem. Den syriska oppositionen blir alltmer sammanhållen och utbredd. Revolten har stöd av majoriteten inom det sunnitiska prästerskapet, akademiker och dissidenter. Politiska partier återuppstår. Assads regim har agerat planlöst. Dess auktoritet försvagas ständigt. Myndigheterna har slutat agera.
Om några veckor börjar Ramadan och då "är det fredag varje dag". Moskéerna har öppet.
Det omedelbara hotet är ekonomin. Näringsliv och handel har halverats. Livsmedelsbrist kan uppstå inom kort. Statens finanser är mycket dåliga. Presidenten har ökat lönerna för offentliganställda och höjt bidragen till allmänheten med pengar som inte finns.
Kapital strömmar ur landet och familjer flyttar sina barn till skolor utomlands.
Den bästa utgången vore kanske någon slags förhandlad övergång under internationella övervakning. Den turkiske utrikesministern har i dagarna besökt Syrien.

2011-28 s 19
"Nationell dialog bojkottas av oppositionen"
Den syriska regimen har med sina blodiga tillslag förverkat rätten till dialog.
Representanter för den syriska regeringen invigde i söndags formellt det som beskrevs som en nationell dialog om övergång till flerpartidemokrati, men landets oppositionsledare bojkottade evenemanget, som de kallade en skenmanöver för att maskera regimens brutala tillslag mot demokratiaktivisternas protestaktioner, som har skakat Syriens styrande Assadfamilj och hela landet i många veckor. Regeringens invit till överläggningar kom nästan fyra månader efter det att demonstrationerna satte fart runt om i landet. Oppositionen ville inte delta mot mindre än att polisvåld och arresteringar upphörde. Människorättsgrupper uppger att omkring 1 300 syrier har dödats och 12 000 gripits sedan upproret började. Det är många syrier som avfärdar Assad-regimens invits om upprepade gånger har lovat reformer utan att infria löftena.

Egypten
2011-28 s 20-21
"Spelet om makten är kanske redan avgjort"
Många är hågade att efterträda Hosni Mubarak. Kanske blir det en av hans f d ministrar. Hur reagerar i så fall revolutionärerna från Tahrirtorget? Amr Moussa blir kanske den som efterträder Hosni Mubarak, och det betyder i så fall fara å färde för Israel, Moussa har nämligen en lång historia av Israelfientliga uttalanden. Hans popularitet är nästan uteslutande hans image som en arabisk nationalist som är mycket kritisk mot Israel. Han leder i opinionen inför presidentvalet med 25 % av rösterna. ElBaradei får fem % och övriga ännu mindre. 57 % är osäkra. Det är mycket möjligt att västmakterna skulle acceptera Moussa.

Thailand
2011-28 s 22-23
"Möte med Yingluck"
Little Sister efterträder Big Brother. Thailands nya premiärminister är inte bara snygg. Hon har en vilja av järn, och det är inte alls säkert att hon är sin brors marionett. Hon valdes till ledamot för Pheu Thaipartiet (PTP) 16 maj i år. Partiet är bara tre år gammalt. Kvinnlig charm värderas högt i Thailand. Kvinnligheten underlättar för henne men det gör även hennes samhällsklass. Shinawatra är en de rikaste och mäktigaste familjerna i Chiang Mai i norra Thailand sedan de invandrat från Kina. Hon är den fattiga landsbygdsbefolkningens Jeanne d'Arc. Hon har svurit att utrota narkotikaproblemet inom ett år och fattigdomen inom fyra. Därutöver nöjer hon sig med att hela och ena landet. Något som motsvarar thailändernas instinktiva vilja.

Venezuela
2011-28 s 24
"Om Hugo försvinner"
Raúl Castro kanske söker nya vänner och livlinor, även om Venezuelas president Hugo Chávez kan besegra cancern han opererades för i Havana förra månaden. Ingenstans kommer hans eventuella avgång från presidentposten att märkas så mycket som i Kuba. Venezuela subventionerar Kuba med cirka 3,5 miljarder dollar varje år genom att skänka landet olja. Venezuelas stöd till Kuba är det som hållit Kuba på fötter sedan den katastrofala nedgång som följde på Sovjetunionens upplösning 1991. Kuba närmar sig nu länder som Kina, Brasilien och Indien.

Sudan
2011-28 s 25
"Hjälp på traven"
En ny FN-styrka för Sydsudan ska bestå av upp emot 7000 soldater och runt 900 poliser med mandat att bevara freden och främja utvecklingen i världens yngsta land, enligt en FN-resolution som antogs i samband med att landet blev självständigt. Det finns oror för att kriget bryter ut igen i detta fattiga land därför att militär i norr står mot militär i söder i den omstridda gränsregionen Abyei och därför att styrkor lojala mot Sydsudan slåss i södra Kordofan, en delstat som tillhör Sudan och ligger nära och norr om gränsen.
FN har redan 10 400 man i en fredsbevarande styka i Sudan som övervakar implementeringen av 2005 års fredsavtal.

Spanien
2011-28 s 26-27
"Önsketänkande kan inte ändra historien"
Spanien undersöker den fascistiska rörelsens monument, inklusive kvarlevorna efter Franco. Denna vecka är det exakt 75 år sedan det spanska inbördeskriget började. En tre år lång blodig konflikt som krävde 450 000 liv. Kriget och segraren, Francisco Franco, föranleder än idag många heta debatter i Spanien. Inbördeskriget fortsätter att generera en myriad av skrifter som innehåller nya avslöjanden och ger feta rubriker i tidningarna. En särskild strid står om vad som ska hända med Monumentet Valle de los Caidos (De stupades dal", som är Europas största massgrav. Kvarlevorna av 34 000 människor ligger begravda där. Merparten av dem slogs för Franco. Många menar att det är förödmjukande för Francos offer att tvingas fortsätta att via skattsedeln finansiera den fascistiska helgedomen.

Samhälle
2011-28 s 27
"Vissa troende är mer nitiska än andra"
Det globala forskningsinstitutet Ipsos MORI och Tony Blair-stiftelsen publicerade i förra veckan material från en nya forskning om religionernas betydelse för människor i olika länder.
Kanske är det inte kristna läror som skapar spänningen mellan den muslimska världen och väst eller olika idéer om Guds natur utan bristen på religion i både offentligt och privat liv i väst.
I de tre muslimska länderna Saudiarabien, Turkiet och Indonesien, stöder 61 % av muslimerna åsikten att "min tro är den enda sanna vägen till frälsning, befrielse eller paradiset". Samma siffra för kristna är 19 %. I de tre muslimska länderna ansåg 94 % av de tillfrågade att religionen är viktig i deras liv, motsvarande siffra för människor i 19 kristna länder var 66 %. I Sverige 42 % av de som kallar sig kristna.

Media, Storbritannien
2011-28 s 28-29
"Skandalen påverkar Storbritanniens mediala och politiska landskap"
Att vara vän med Murdoch och hans tidningar har av många uppfattats som en fördel, men nu, mot bakgrund av hackningsskandalen, kan det bli farligt.
Storbritanniens mäktiga har i tre decennier månat om att vara på god fot med Rupert Murdoch och hans tidningar. Nu upptäcker politiker, poliser och företag att de nära relationerna börjar bli farliga.
News International meddelade i förra veckan att man kommer att utreda misstankarna om att tidningen News of the World hackade in sig i mobiltelefoner tillhörande släktingar till döda soldater.

Afghanistan
2011-28 s 31
"Kungen av Kandahar mördades"
Ahmed Wali Karzai, bror till Afghanistans president, var Kandahars inofficiella kung. Ingenting hände där utan hans vetskap och medgivande. Den som ville ha ett jobb eller lösa en tvist vände sig till Karzai. I tisdags förmiddag sköts Karzai i sitt hem av chefen för hans livgarde. Bara några timmar efter mordet tog talibanerna på sig skulden. I en kommuniké meddelade de att livvakten sedan länge hade varit deras kontaktman "i huset" och att han "med Guds hjälp tog chansen att skjuta Karzai". Mördaren hade tjänat Karzai i sju år.