Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 31

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30

USA
2011-31 s 4-6
"Kapitulation eller krigslist?"
President Barack Obama såg sig nödgad att backa från sitt absoluta krav att budgetåtstramningarna i USA måste åtföljas av skattehöjningar. Han tvangs också acceptera en "utlösningsmekanism" som innebär tvingande nedskärningar om den tillsatta kommittén inte kommer överens. Detta hotar att dämpa de demokratiska kärnväljarnas entusiasm för honom. Men är det ett svaghetstecken eller kan det kanske finnas en strategi bakom vad som vid en första anblick verkar vara eftergivenhet. En fördel är att Obama slipper en ny skadlig politisk strid om en höjning av skuldtaket före presidentvalet 2012.

2011-31 s 6
"Uppgörelsen i korthet"
Lånetaket höjs omedelbart med 400 miljarder dollar för att avvärja hotet om inställda betalningar. Ytterligare 500 miljarder i låneutrymme blir tillgängligt för presidenten i februari. USAs statsskuld ska i ett första steg sänkas med 2,8 biljoner dollar. En femtedel av den totala statsskulden på över 14 biljoner dollar. Som idag motsvarar cirka 100 % av landets BNP.
Ett kongressutskott på 12 ledamöter från de två partierna ska arbeta för att åstadkomma en sänkning med ytterligare 1,2 - 1,5 biljoner dollar under de kommande 10 åren. Om de inte kan enas om ett förslag inträder den så kallade utlösningsmekanismen som medför automatiska nedskärningar på samma summor.

Moldavien
2011-31 s 7
"Fattighuset Moldavien drar västerut"
Okunskapen om Europas fattigaste land Moldavien är stor. Där bor fyra miljoner. Medellönen ligger på 1000 kr och pensionen på 400. Männen åker utomlands och säljer en njure och kvinnorna prostituerar sig. Att sälja kroppsdelar och kroppen har tvingats bli en moldavisk specialitet.
Moldavien är det europeiska land som längst låtit sig styras av ett kommunistparti. Partiet är fortfarande störst med 42 av parlamentets 101 platser. Nu har ändå tre borgerliga partier lyckats skapa en "Allians för europeisk integration", med hjälp av bland annat Carl Bildt. I januari tillträder denna regering med Vlad Filat som premiärminister. Nu närmar sig Moldavien Europa och EU. Ett orosmoment är den stalinistliknande utbrytarrepubliken Transdnjester.

Grekland
2011-31 s 8-10
"Vi betalar inte"
Grekland har drabbats av en finansiell härdsmälta och demonstrationerna skakar landet. Den löst sammanhållna folkrörelse som går under namnet "Vi betalar inte" har sedan länge förlorat sin vänsterstämpel och stöds nu av mer än halva befolkningen. Men vad handlar då allt om egentligen?
Arbetslösa servitörer har blivit husockupanter och driver själva restaurangen sedan de inte fått lön. Förtroendet för landets politiska system är i botten. Den civila olydnaden ökar. Man betalar inte biltullar eller bussbiljetter. En skilsmässa mellan grekerna och deras politiker är på gång. I decennier har korrupta politiker styrt Grekland utan att straffas.
I Thessaloniki har luften blivit mycket bättre i den svårt förorenade staden.

Spanien
2011-31 s 11
"Zapatero tidigarelägger valet i Spanien"
För Spaniens impopuläre premiärminister José Luis Zapatero var det en fråga om vad som vore minst plågsamt - tidigare lagda val i november eller som det var tänkt, i mars 2012. Nu blir det val den 20 november. Zapatero lägger av och vice premiärministern Alfredo Pérez Rubalcaba tar över och leder Socialistpartiet under valrörelsen. I opinionsmätningarna inför leder den konservative Mariano Rajoy med sju procentenheter. Rajoy vill sänka bolagsskatterna för att skapa tillväxt och arbetstillfällen. Han måste också uppnå tuffa sparmål för att hålla budgetunderskottet i schack.

Lettland
2011-31 s 12
"Två rättskaffens män"
Två lugna män vid namn Valdis gjuter olja på vågorna i Lettlands stormiga politiska val. Valdis Zatlers den tidigare presidenten. Han utlyste en folkomröstning för att upplösa landets parlament som han hävdade kontrollerades av tre näringslivspampar. Väljarna röstade för förslaget och nyval ska hållas den 17 september. Zatlers nya parti stöds redan av 17 %. Det tar röster från oligarkernas partier men också från den sittande premiärministern Valdis Dombrovskis skakiga mitten-höger-koalition. Kanske kommer den nya koalitionen att ta med, Harmoni, en gruppering med svag vänsterstämpel som huvudsakligen stöds av landets ryska befolkning.

USA, EU, Klimat
2011-31 s 13
"EU och USA i klimatkonflikt"
EU har en idé och vill få hela världen med sig. Från och med 2012 ska flygbolag med destinationer inom EU kunna uppvisa certifikat för sina koldioxidutsläpp. Men USA motsätter sig förslaget med näbbar och klor. En konflikt på högsta politiska nivå står för dörren.
Försöker Europa diktera klimatpolitikens villkor för resten av världen? Så ser USA:s regering i alla fall på saken och ställer därför sig bakom de amerikanska flygbolagen.
Dessa ska, precis som alla andra flygbolag, visa upp certifikat för sina koldioxidutsläpp vid start och landning på flygplatser inom EU från och med januari 2012. Det tycker inte amerikanerna alls om och och riskerar därmed att orsaka en enorm handelskonflikt. Därmed eskalerar den sedan några månader pyrande konflikten mellan EU och USA.

Forskning
2011-31 s 14-15
"Superantikropp kan utrota säsongsinfluensan"
Forskare har funnit en antikropp som kan ta sig an alla influensa A-virusets möjliga stammar, det virus som orsakar influensapandemier. Detta kan man läsa i tidskriften Science. Om antikroppen kan bevisas vara ofarlig kan den redan nu ges till sjukhuspersonal som arbetar i direkt kontakt med smittade. Traditionella influensavaccin gör att kroppen producerar proteiner med namnet hemag-glutininer på influensavirusets ändar och dessa fungerar då viruset muterar. Därför behöver man ta fram nya vaccin till varje säsong. Superantikroppen fungerar annorlunda. Den fäster sig vid en del av hemag-glutininets stam som är gemensamt för alla influensa A-stammar och som inte verkar mutera. Virusets "akilleshäl" säger forskarna. Ett heltäckande influensavaccin skulle innebära stora förbättringar i hälsovården.

2011-31 s 15
"Snuff? Snok? Nej, Snus hette det!"
Snus är brunt, kladdigt och svenskt - men vinner trots det snabbt mark bland rökare som försöker sluta. Försäljningen rusar i höjden i USA och Kanada enligt tillverkaren Swedish Match.
I Sverige har under de senaste trettio åren gått över till att snusa vilket har lett till att Sverige har lägst andel rökare i Europa.
Inom EU har snus kopplats till förhöjt blodtryck och ökad risk för cancer i bukspottkörteln.
Den värsta avigsidan med snus är nog att det är väldigt beroendeframkallande.
I EU finns en lag som förbjuder försäljning av snus även om användning är tillåtet.

Somalia
2011-31 s 16
"Regnoväder lägger sten på börda i Somalia"
Nya vädjanden om bistånd kommer från Somalia efter det att svåra skyfall förvärrat situationen ytterligare för de tusentals människorna i lägren kring huvudstaden Mogadishu. Men biståndsorgan har svårt att nå fram med hjälp i Somalia där militanta islamister, bland annat al-Shabab med kopplingar till al-Qaida har tagit till våld mot landets svaga FN-stödda regering. FNs livsmedelsprogram har meddelat att de inte kan nå 2,2 miljoner somalier som bor i ett område kontrollerat av al-Shabab i södra Somalia. Enligt FN har tiotusentals människor dött i de områden som islamistrebellerna har makten över.
Styrkorna från Afrikanska Unionen fruktar att al-Shabab kommer att attackera lägren i Mogadishu.

Peru
2011-31 s 17
"Perus nye president"
Perus nya president Ollanta Humala som förra veckan svors in i ämbetet, på landets nationaldag den 28 juli, står inför en politiskt känslig balansgång.
Ollanta Humala behöver inte genomföra några radikala åtgärder på kortare sikt för att uppfylla de viktigaste vallöftena från hans kampanj, som exempelvis en utbyggning av "Juntos", ett villkorat bidragssystem för landets allra fattigaste familjer, och ett nytt pensionssystem för dem som fyllt 65. Höga råvarupriser och starkt tillväxt - prognosen är 6,5 procent för 2011 - ger Humala gott om manöverutrymme när han nu flyttar in i presidentpalatset.
Att balansera de fattiga peruanernas förhoppningar och de mer konservativa röster som Humala vann under presidentkampanjens slutskede kommer sannolikt att bli Humalas största utmaning under hans tid på presidentposten

Egypten
2011-31 s 18-19
"Demokratins födslovåndor"
Vägen till demokrati är fortfarande lång och vindlande efter vinterns framgångsrika uppror och revolutioner i arabvärlden. Polariseringen i Egypten ökar när regimkritikerna inte längre enas av kampen mot en gemensam fiende och i Tunisien har människor dödats under nya protester.
Det är fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, chef för det militära råd som styr landet sedan Hosni Mubarak fälldes i februari. Ungdomsledarna känner att de har lurats in i en mjuk kupp, inte en revolution."
De senaste veckornas våldsamheter pekar på en oroväckande upptrappning av spänningarna mellan ungdomsgrupperna och militärrådet.
De nya utfallen mot militärrådet är delvis orsakade av misstanken att detta i ett hemligt avtal med Muslimska brödraskapet kommit överens om att ge politiskt inflytande till islamisterna i utbyte mot garantier för generalerna.
Samtidigt har även oroligheterna ökat i Tunisien, där Zine El Abidine Ben Alis regim kollapsade i januari, och vägen fram till valen i oktober förefaller allt skakigare.

Syrien
2011-31 s 20-21
"Syriens armé fortsätter döda"
Medan FNs säkerhetsråd långsamt närmar sig en resolution som fördömer våldet i Syrien attackerar Assads styrkor demonstranterna med oförminskad kraft. Västdiplomater försöker få till stånd en FN-resolution i säkerhetsrådet som fördömer våldet. Kina och Ryssland, med vetorätt, motsätter sig detta. Rysslands FN-ambassadör Tjurkin förespråkar i stället Säkerhetsrådets ordförande gör ett formellt uttalande som uppmanar till ett slut på våldet och en fredlig lösning av konflikten.
Turkiet uttrycker allt större oro, "att påbörja den heliga månaden Ramadan i blodsutgjutelse är inte acceptabelt" sa president Abdullah Gül i måndags. "Vi kan inte stå likgiltiga inför detta övervåld".

Iran
2011-31 s 22
"Befälhavare i Irans revolutionsgarde nästa Opec-chef?"
Rostam Ghasemi, Irans oljeminister och en av iranska revolutionsgardets högsta befälhavare är svartlistad av västmakterna men kan få en avgörande roll för oljeprisets utveckling. Iran har sedan i oktober i fjol, för första gången sedan den islamska revolutionen 1989, ordförandeskapets i Opec, organisationen för de oljeproducerande länderna. De är upp till landets parlament att godkänna detta förslag på Rostam Ghasemi från Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Nomineringen följer på en allvarlig maktkamp mellan president Ahmadinejad och Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei. Det kan vara ett försök från presidentens sida att lätta på spänningarna mellan honom själv och de Khamenei-anhängare som hotat honom med riksrätt.

Afghanistan
2011-31 s 23-24
"De afghanska kvinnornas dilemma"
Frågan som splittrar Afghanistans kvinnor: går det att förhandla med talibanerna utan att offra de framsteg som gjorts?
De nio kvinnor som i fjol tillsattes för att förhandla med talibanerna var redo att konfrontera de män de män som format den mest repressiva regimen i Afghanistans historia. Men de var inte beredda på kritik från ett helt oväntat håll: just de kvinnor som de hävdar att de representerar. Det har blivit en konflikt mellan president Karzais fredsråd - de sextio män och nio kvinnor som givits uppdraget att förhandla med talibanerna - och ledarna för Afghanistans gryende fredsrörelse. Dessa ledare är skeptiska till fredsrådet och menar att de nio kvinnliga ledamöterna går i Karzais ledband, marginaliseras och inte får komma till tals. Männen i rådet anser att dess kvinnor har för orealistiska förväntningar medan västmakterna ser det faktum att rådet omfattar kvinnor är ett bevis för att rådet har ett ärligt uppsåt att representera båda könen.

Kina, Mongoliet
2011-31 s 25-27
"Det energihungriga Kina"
Mongoliet har stora outnyttjade mineralresurser. Stormakterna tävlar om att få exploatera landets rikedomar. Ekonomisk logik talar till Kinas fördel, men känslor spelar också en roll när Mongoliet avgöra vem som ska utveckla gruvdriften. Mongoliet kan bli ett kolets Saudiarabien om moderna transportlänkar till Kina byggs ut. Men mongolerna är misstänksamma mot Kina och många vill bygga järnväg mot Ryssland i stället. Mongoliet vill också ha alternativa exportrutter till Japan och Sydkorea. Landet överväger noga konsekvenserna för ett litet, till stora delar obefolkat land med bara 2,8 miljoner invånare som knyter närmare band till en auktoritär och ibland aggressiv stormakt med 1300 miljoner invånare.

Indien
2011-31 s 28-29
"Vatten, bara vanligt vatten!"
Indiens städer växer så det knakar och infrastrukturen hinner inte alltid med. I staden Hubli som är en av Indiens 85 städer med mer än en halv miljon invånare har man lyckats. Man började med att helt göra om vattenledningsnätet med hjälp av 39 miljoner dollar från Världsbanken. Allt fungerar, konsumenterna betalar sina vattenräkningar, vattenresurserna utnyttjas bättre och antalet vattenburna sjukdomar har minskat. Barnen kan gå till skolan varje dag, rentvättade och med rena kläder. Det lyckade projektet har väckt invånarnas intresse för andra förbättringar. Nu vill man ha vackrare parker, bredare gator, bättre trafikkontroll och gatubelysning.

Städer
2011-31 s 29
"Vilken är världens dyraste stad?"
Angolas huvudstad, Luanda, har för andra året i rad korats till världens dyraste stad att bo i. Bostadspriserna där slår rekord, enligt en rapport från konsultfirman Mercer.
Tokyo ligger kvar på fjolårets andraplats, Genève på femte och Zürich på sjunde plats är de enda europeiska städerna på tio-i-topplistan. Ingen amerikansk stad finns med. Moskva på fjärde plats.

Mexiko
2011-31 s 31
"Knarkkung fängslad i Mexiko"
José Antonio Acosta Hernández, ledare för narkotikaligan La Línea i Ciudad Juárez, har tillfångatagits meddelas det från Mexikos federala polismyndighet. Den före detta polisen Acosta, mer känd som El Diego, har erkänt att han under tiden som ledare för La Línea beordrat runt 1500 mord.