Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 06

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05     

Den bistra vintern avslöjar regimens svaghet i Iran

MICHAEL SLACKMAN
Teheran
Det är ovanlig kall vinter i Iran, och tiotusentals människor runt om i landet lider svår brist på gas, vilket har gjort att folk ibland saknar värme i sina bostäder i flera dagar eller till och med veckor. I huvudstaden Teheran har det varit elavbrott varje natt i över en månad.
Uppvärmningskrisen i detta oljeexporterande land har fått iranierna att inse att landets växande inflytande utomlands står i skarp kontrast mot regimens oförmåga att tillgodose folkets grundläggande behov på hemmaplan.
Alla, från fundamentalister till reformivrare, talar högt och ljudligt om vikten av en mer pragmatisk politik, som tonar ned den västfientliga retoriken och koncentrerar sig på bättre styre och sundare ekonomi.

De växande interna bekymren, varav det allvarligaste är den utarmande stagflationen med stigande inflation i kombination med ekonomisk avmattning, vilket uppenbarligen har fördjupat motsättningarna mellan president Mahmoud Ahmadinejad och det religiösa etablissemang, som alltid har sista ordet i Iran.
De inhemska problemen har väckt tvivel på Amhadinejads ledarskap samtidigt som Iran förbereder sig för att fira revolutionens 29-årsdag och för de allmänna valen 14 mars. ”Jag tror att den islamiska revolutionen genomgår en identitetskris i försöken att mogna”, säger filmmakaren Nader Talebzadeh, som stödjer Ahmadinejad. ”Vi befinner oss i en mognadsprocess”, tillägger han.

Men det finns allt tydligare signaler om att regeringen absolut inte vill lyssna på avvikande röster utan i stället inriktar sig på att behålla makten genom att tysta kritiker. Inför parlamentsvalen har ca 70 procent av alla reformsinnade kandidater diskvalificerats än så länge.
I förra veckan stängde regeringen Irans viktigaste feministiska tidskrift, som hade givits ut i 16 år. Myndigheterna grep också en liten grupp studenter som hade protesterat mot de dåliga förhållandena i deras studenthem. Man har också mitt i den ovanligt kalla vintern sett kvinnor arresteras därför att de inte har burit korrekt islamisk klädsel. Hattar över sjalar och stövlar över långbyxorna kan vålla problem. ”Den stränga reaktionen på minsta lilla förseelse visar att regimen är sårbar”, konstaterar filosofen och författaren Morad Saghafi i Teheran. ”De griper ett tiotal studenter, därför att de tror att hundra studenter kommer att protestdemonstrera i annat fall. Ja det är uppenbart att de styrande känner sig hotade”.

På senare tid har Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, ändrat tonen mot presidenten och vid några tillfällen kritiserat honom offentligt samtidigt som han har understrukit sin egen makt i frågor rörande Irans utrikespolitik och atompolitik. ”Den sittande regeringen har liksom alla andra regeringar vissa brister, som man måste visa lite överseende med”, sade Khamenei samtidigt som han varnade landets regimkritiker för att gå för långt.
Ekonomen Saeed Laylaz, som under kort tid var biträdande minister i den förra reformregeringen, säger: ”Den högste ledaren har insett att ekonomin och landet inte fungerar längre. Han försöker rekonstruera landet inifrån”.
En rådgivare till Khamenei, som vill vara anonym för att inte stöta sig med presidenten, tillägger att ”det råder samförstånd om att landet måste styras bättre”.
Men politiska bedömare, politiker och regimanhängare påpekar att president Ahmadinejad inte behöver ändra någonting så länge som förändringsviljan begränsas till eliten. De ekonomiska bekymren har ännu inte försvagat presidentens popularitet bland de fromma, fattiga. Han är fortfarande mycket populär och har rykte om sig att vilja folkets bästa.

Söder om Teheran, nära Imam Khomeiniflygplatsen, på en plats kallad Robat Karim var människorna utan gas i flera dagar i januari, och de utsätts fortfarande för långvariga elavbrott både mitt på dagen och kvällstid.
Bristen på naturgas i Irak blev krisartad när Turkmenistan i norr avbröt leveranserna i december på grund av en prisdispyt. Iran har inte tillräckligt med raffineringskapacitet för att tillgodose sitt eget behov.
Robat Karim är en konservativ ort där man ser snett på främlingar och gillar president Ahmadinejad. Men ju oftare snön ligger kvar på gatorna och ju kallare nätterna blir desto spändare blir stämningen. ”Jag har en hyresgäst en trappa upp, och han hade ingen värme i flera dagar. Han bad mig om hjälp, men vad kan jag göra? Allt ligger i regeringens händer”, klagar den 70-årige köpmannen Nour Asadzade.
Utanför hans butik navigerar en medelålders kvinna försiktigt mellan de frusna vattenpölarna. ”Myndigheterna struntar totalt i oss”, säger hon och skyndar hemåt.

I många år verkade det som om Iran var på väg bort från en stat, vars ideologi var strikt revolutionär. Den förre presidenten, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, som själv var en av revolutionens fäder, förespråkade en pragmatisk ekonomisk politik. Hans efterträdare, Mohamad Khatami, lättade på de sociala restriktionerna och förordade ”dialog mellan civilisationerna”.
Ahmadinejad tillhör en generation som deltog i det åtta år långa kriget mot Irak och som sedan dess har försökt backa tillbaka till en tid när den revolutionära ideologin definierade staten. Historikern Kaveh Bayat bekräftar att önskan att exportera revolutionen är tillbaka hos dagens ledare.
”Tanken att man måste exportera revolutionen för att överleva ligger djupt rotad i den aktuella generationen ledare. Den slumrade under Rafsanjani och Khatami, men den har vaknat igen”, säger Bayat. ”Vi försökte lägga den bakom oss, men den är tillbaka”.

Ahmadinejad har förändrat statens kurs så markant att många hävdar att Iran än idag, tre decennier efter revolutionen, är ett land som definieras av individer, inte institutioner.
Nästan alla verkar eniga om att ett av de största problemen är det politiska systemet. Det är splittrat mellan flera olika fraktioner, som alla vill ha makt. Det är inte designat för kompromisser, och de interna striderna skickar ofta motstridiga signaler till omvärlden.
”Vårt jobb skulle vara bra mycket enklare om de bara kunde vara eniga”, säger en västerländsk diplomat i Teheran. En annan diplomat håller med och tillägger: ”Jag blir alldeles paff över den antagonism och känsloladdning som de visar när de kämpar mot varandra”.
Det finns minst två åsikter om vart denna interna maktkamp leder. En åsikt är att Ahmadinejad och hans radikala allierade behövde ha makten ett tag för att visa att ideologi inte är ett effektivt rättesnöre i styret av en modern stat som Iran. De ekonomiska problemen kommer, enligt denna syn, att antingen göra ledningen mer moderat eller helt marginalisera den. ”De får makten och inser plötsligt att det är svårt att styra ett lans som Iran”, påpekar en politisk bedömare som vill vara anonym för att undgå repressalier.
En annan åsikt är att Ahmadinejad och hans ideologiska kamrater inte kommer att ge upp makten eller acceptera att bli marginaliserade. ”Ur social synvinkel finns det nu en samhällsstruktur, som främjar uppkomsten av fascism”, varnar historikern Bayat. ”Precis som i Europa på 1920-talet finns här ett missnöjt proletariat, som vill ha radikala och extrema lösningar. Vi har själva valt Ahmadinejad, han har inte tvingats på oss”.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune