Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 51

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50     

Kosovo
2007-51 s 3-4
"Vilka är det som bor i Kosovo?"  Hela artikeln
Det vanligaste svaret är väl att det är albaner och serber. Men nu vill EU och USA att alla ska betrakta sig som kosovarer och lägga de etniska motsättningarna på hyllan. Men ingen vill vara kosovar.
Under den kommunistiska perioden efter andra världskriget för sökte Tito sudda ut de etniska albanernas identitet som ett led i hans projekt att underordna de etniska klyftorna. Alla skulle betrakta sig som "jugoslaver". Men denna kampanj fick motsatt effekt och kosovarerna vill förena sig med grannlandet Albanien. Nu sedan de sett hur fattigt och eländigt Albanien är vill de hellre ha självständighet. Albanerna i Kosovo är mycket mer sekulära än muslimer. De enda islamska partiet i Kosovo fick bara två procent av rösterna i det senaste valet.

Frankrike
2007-51 s 4-5
"Vet Sarkozy vart han är på väg?"
President Nicolas Sarkozy har mycket energi men det verkar ändå som om han bara håller stolen varm till den som kommer efter honom - vem det vara månne. För ett kvartssekel sedan var de franska ekonomin 15 % större än den brittiska, idag är Frankrike 10 % mindre. 400 000 av Frankrikes klipskaste hjärnor arbetar i Storbritannien, 400 000 av deras smartaste forskare finns i USA. På Gare du Nord måste man kliva över tiggare och hemlösa. Allt talar för att möjligheterna för en intelligent fransk vänster är stora. Men denna lyfter ånyo fram 35-timmars arbetsveckan och inser inte att den enda rätta vägen framåt för ett vänsterparti är att sätta folk i arbete under vilka förhållandes som helst.

Ryssland
2007-51 s 6-7
"Det demokratiska bygget är inte riktigt klart"  Hela artikeln
I Ryssland verkar man ha antagit ett slags imitation av demokrati. Sedan mandattiden gått ut lämnar Putin över presidentskapet. Men han gör sin medarbetare Dimitrij Medvedev till ny presidentkandidat och Medvedev säger att han vill ha Putin som premiärminister. Det blir parlamentsval och Putins parti, Enade Ryssland, backades upp av medierna och vann en jordskredsseger. Frågan är varför inte Putin i stället valde att förlänga sin mandattid som president.

2007-51 s 8
"Klart att Putin blir premiärminister"
På ett möte mer partiet Enade Ryssland meddelade Putin att han accepterade erbjudandet från Dmitrij Medvedev att överta premiärministerposten om Medvedev väljs till president i mars vilket är mycket troligt.

Irak
2007-51 s 10-11
"Det har ljusnat i Bagdad"  hela artikeln
Det händer bara var 33 år att de viktigaste kristna och islamska helgerna ligger så nära varandra i tiden som i år. I onsdags började sunniternas offerfest och i fredags shiiternas och sedan kommer julen, Jesusbarnet kommer också till landet mellan de två floderna. Nästan alla indikatorer bekräftar intrycket att Bagdad blivit säkrare. Antalet attentat har minskat, antalet dödade och skadade är mindre. De första flyktingkonvojerna kommer tillbaka från Syrien och Jordanien. Oljeexporten ökar, sophämtningen fungerar och det finns elektricitet elva timmar per dygn i stället för bara två som i våras. Orsaken är att det finns fler amerikanska soldater på plats. USA har 160 000 soldater på plats i Bagdad. Sunniterna i Anbar tolererar inte längre al-Qaidas våldsamma överdrifter. Terrornätverkets bas vacklar. En annan orsak är att shialedaren Muktada al-Sadr, som är Iraks mäktigaste politiker, av oförklarliga grunder håller sin milis, Mahdi-armén i mycket korta tyglar.
Ingenting av de problem som ligger till grund för konflikten i Irak har emellertid lösts under de senaste tio månaderna: inte fördelningen av statens tillgångar, inte integrationen av hundratusen före detta medlemmar i Baathpartiet, inte dispyten om den multietniska staden Kirkuk.

2007-51 s 12-13
"Många vänder hemåt - av fri vilja eller av tvång"
Många flyktingar återvänder till Bagdad, men orsakerna är inte alltid de bästa. Mellan mitten av september och slutet av november återvände 25 000 irakier från Syrien till Irak. Flera av mottagarländerna hittar på saker för att göra exilen otrevlig för irakierna. Tjänstemän är överdrivet byråkratiska och tar mycket betalt för att hjälpa flyktingarna. När de återvänder till Irak upptäcker många att deras bostäder ockuperats av andra.

Israel, Palestina
2007-51 s 10
"Palestinierna fick mer än de hoppades"
87 länder och internationella organisationer lovade på en givarkonferens i Paris att skänka sammanlagt 7,4 miljarder dollar till palestinierna. Summan ska räcka i tre år. Den palestinska myndigheten har en allvarlig budgetkris och är nära en bankrutt. EU är palestiniernas största bidragsgivare och ger 650 miljoner dollar för 2008. Därtill kommer att flera europeiska länder skänker pengar separat, till exempel Frankrike och Sverige skänker 300 miljoner dollar var på tre år.

Syrien
2007-51 s 13-14
"Assad slår näven i bordet"  Hela artikeln
Regimen i Damaskus verkar inte ha några planer på att ge oppositionen lite större svängrum, snarare tvärtom. De syriska myndigheterna grep i förra veckan ett 30-tal personer, som är kända förespråkare för politisk förändring. Assad tillät ett visst mått av yttrandefrihet när han tog makten efter faderns död 2000. Men han har gradvis ökat kontrollen över landets få politiskt engagerade med hjälp av arresteringar och nya bestämmelser.

Klimat & Miljö
2007-51 s 14-15
"Alla sitter åtminstone kvar vid förhandlingsbordet"
Uländerna och USA är någorlunda nöjda med resultatet av klimatkonferensen på Bali, där man fastlade en färdplan för fortsatta förhandlingar om minskade utsläpp av växthusgaser. USA stannar kvar vid förhandlingsbordet, inga exakt definierade mål för utsläppsreduktionerna fastställdes och utvecklingsländerna involveras i arbetet att reducera utsläppen. Resultatet ska bli ett formellt klimatavtal som ska ersätta Kyotoprotokollet från 1997. Nästa förhandlingsfas ska börja i april och de ska avslutas 2009 i Köpenhamn.

Forskning
2007-51 s 16
"Influensan gilla vintern"  Hela artikeln
Amerikanska forskare har löst gåtan varför influensainfektionen huvudsakligen sprids på vintern. Svaret har med själva viruset att göra. I motsats till förkylningsvirus som sprids genom direkt kontakt sprids influensavirus genom luften. Det är stabilare och stannar kvar i luften längre när den är kall och torr, vilket den ofta är under influensaperioden november till mars. Det handlar alltså inte om att vi har lägre motståndskraft på vintern eller på att vi vistas längre inomhus.

Sydafrika
2007-51 s 17
"Populist med tvivelaktigt rykte vann stort i Sydafrika"
Jacob Zuma, som har varit åtalad för både korruption och våldtäkt, valdes i tisdags till ny ordförande i Afrikanska Nationalkongressen, ANC, som är Sydafrikas regeringsparti. Zuma som anses vara de fattigas och missnöjdas kandidat är därmed på god väg att bli Sydafrikas nästa president. Valet som blev ett svidande nederlag för den sittande presidenten Mbeki äventyrar dennes framtid. Zuma har gjort en fantastisk politisk karriär. Han är en före detta gerillasoldat som lärde sig skriva och läsa i fängelse under apartheidregimen. Att han haft sex med en hiv-positivkvinna som anklagat honom för våldtäkt gör honom tydligen inte mindre populär.

Eritrea, Etiopien
2007-51 s 18
"Liten men tuff"
Små män påstås kompensera bristen på storlek med aggressivitet - och det lilla Eritrea, ministaten på Afrikas horn. Eritrea som är beläget vid Röda Havet och har fem miljoner invånare är för tillfället involverat i verbala boxningsmatcher mot FN, den amerikanska regeringen och jättegrannen Etiopien. Minsta lilla felbedömning kan leda till en katastrof. 225000 soldater står öga mot öga på var sin sida gränsen mellan Eritrea och Etiopien. Etiopien skyller Eritrea för att beväpna och stöda de islamistiska rebellerna i både Somalia och provinsen Ogaden i Etiopien.

Afghanistan
2007-51 s 19-20
"Ge inte upp Afghanistan!"
Det faktum att afghanarena själva inte har givit upp är en orsak så god som någon för att det internationella samfundet ska fortsätta att stödja Afghanistan. Utan äkta och långsiktigt engagemang hos USA och dess allierade är landet dömt att gå under. Detta skriver Khaled Hosseini, som har afghansk bakgrund, är författare till bästsäljarna Flyga Drake och Tusen strålande solar. Han har varit goodwill ambassadör för FNs flyktingkommissariat sedan 2006. Han säger att Kabul genomgått en dramatisk förbättring under de senaste fem åren. Då var staden i krigszon. Nu ser han barn i skoluniform, en relativt fri press och blomstrande telekommunikationer.

2007-51 s 20-25
"Lätt att invadera, svårt att kontrollera"
De utländska styrkorna i Afghanistan blir allt effektivare, men regeringen där är fortfarande det stora problemet. Det finns två andra besvärliga inhemska fiender. Det är korruption och opium. Polischeferna i lönsamma smugglingsdistrikt är extremt korrumperade. Talibanernas största inkomstkälla är olaglig opiumodling. Afghanistan producerar 92 % av världens opiumrelaterade droger och svarar för en tredjedel av landets BNP.
Den afghanska armén som kommer att utökas till 70 000 man nästa år måste bli mycket större. Den afghanska polisen behöver ännu mer pengar och utbildning. Men framför allt måste den afghanska regeringen - speciellt på provins- och distriktnivå - bli effektivare. President Karzai klagar på att han får motstridiga råd från sina 40 allierade i ISAF. Kanske borde det finnas en stark, civil, internationell samordnare med uppdrag att effektivisera återuppbyggnaden.

2007-51 s 25
"NATO stannar i Afghanistan"
Det kommer signaler från Afghanistan som väcker hopp om att situationen blir bättre men NATO kommer inte att dra tillbaka sina styrkor därifrån på länge än enligt organisationens ledare. NATO tog över uppdraget i Afghanistan för 18 månader sedan och har omkring 26 000 soldater där. USA och Storbritannien bidrar med flest. USA som har 26 000 soldater utöver NATO trycker på för att NATO ska utöka sin närvaro. 2007 har varit det dödligaste året i Afghanistan sedan invasionen. Drygt 6200 människor har dödats i upprorsrelaterade våldshändelser.

Historia
2007-51 s 26
"Kina minns offren"
För 70 år sedan massakrerades flera hundratusen människor i Nanjing i ett av alla tiders värsta blodbad. Japanska styrkor som förargades över motståndet som de mötte när de invaderade Kina i december 1937 startade en vildsint härjningskampanj som enligt de flesta historiker urartade i slakt på minst 150 000 civila, avväpning av soldater och våldtäkt på tusentals kvinnor i Nanjing som då var säte för Kinas nationalistiska regering. Kina uppger antalet dödade till 300 000 vilket gör massakern till ett av de hemskaste övergreppen under tiden runt andra världskriget.

Kina, Nordkorea
2007-51 s 27-28
"Kina ger nordkoreanerna en glimt av världen"
Den nordkoreanska ekonomin går mot ruin men den privata torghandeln blomstrar och bland produkterna finns sådant som regimen har försökt stoppa i decennier: billiga tv- och radioapparater, piratkopierade videoband och DVD och amerikanska filmer som importeras eller smugglas över gränsen mot Kina. Bakom fördragna gardiner i trista hyresblock får folk chansen att bekanta sig med världen utanför. Detta anses vara "osocialistisk aktivitet" och därmed olagligt i Nordkorea. Avhoppare och experter på Kim Jong Ils regim berättar att den nordkoreanska polisen rutinmässig brukar stänga av elen i ett helt kvarter och sedan undersöka lägenheterna för att se vilka videoband och DVD som sitter i apparaterna. Uppkomsten av privat kommers har givit nordkoreanerna en aning om hur det ser ut i världen utanför "arbetarparadiset". Det är emellertid stora regionala skillnader när det gäller information till vanligt folk. Det är mest vid sydvästkusten som kontakter med utlandet är vanliga. Inne i landet förblir det mesta som vanligt och där är tilltron till att leva i "paradiset" stor.

USA, Laos
2007-51 s 28-29
"Amerikas bortglömda soldater"
Några hundra eller ett par tusen laotier som kämpade på USAs sida på 1960- och 1970-talet, lever idag utanför samhället. CIA-operationen 1961-1975 kallades för det hemliga kriget eftersom USAs inblandning i Laos var hemlig till skillnad från i Vietnam. CIA anställde tusentals inhemska legosoldater för att förhindra ett kommunistiskt maktövertagande. De flesta kom från den etniska gruppen Hmong. I dag gömmer de sig med sina familjer i urskogen för att undslippa den laotiska regeringens attacker, enligt en taleskvinna för USAs ambassad i Laos huvudstad Vientiane. De önskar att få asyl i USA där de säger sig ha släktingar. Representanter för landets UD säger att det handlar om vanliga förbrytare som inte har några dokument som visar att de varit CIA-soldater. 250 000 laotiska flyktingar, däribland 115 000 Hmong, kom till USA decennierna efter kommunisternas maktövertagande 1975.

Burma
2007-51 s 30-31
"Generalerna kan aldrig tämja hela Burma"
Burma har överraskande porösa gränser för att vara en så diktatorisk polisstat. Längs gränsen i öster mot Thailand färdas massor av bönder, smugglare och desertörer fram och tillbaka över gränsen utan vare sig problem eller ID-dokument. Armén lanserar då och då offensiver enligt den brända jordens taktik, när de jämnar byar med marken, dömer bönder till träldom och våldtar kvinnor. En annan metod är att sluta lönsamma avtal med etniska ledare som uppmuntras att odla opium, tillverka metamfetamin och skövla teakskogar. Men det väpnade motståndet fortsätter ändå och gränsen fortsätter att läcka.