Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 08

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07     

Kändiskampanj mot Kinas politik

"Mitt samvete tillåter mig inte att blunda för det som sker"

Den kände filmregissören Steven Spielberg avsade sig i förra veckan uppdraget som konstnärlig rådgivare till OS i Beijing i protest mot Kinas hållning i konflikten i den sudanesiska provinsen Darfur.
”Mitt samvete tillåter mig inte att blunda för det som sker”, sade Spielberg i ett uttalande samma dag som en grupp nobelpristagare skickade ett brev till Kinas president med uppmaningen att ändra Kinas politik gentemot Kinas allierade Sudan.
”Vid denna punkt kan jag inte ägna tid och energi åt olympiska ceremonier, utan jag måste göra vad jag kan för att få slut på de obeskrivliga brotten mot mänskligheten som begås i Darfur”, meddelade Spielberg.

Kina importerar olja från och exporterar vapen till Sudan, och regeringen i Beijing anklagas för att underlätta för Khartoum att bromsa och hindra de internationella ansträngningarna att placera ut fredsbevarande styrkor i Darfur.
I april skrev Steven Spielberg ett brev till Kinas president, Hu Jintao, i vilket han anslöt sig till kören av röster, som protesterar mot Kinas samröre med den sudanesiska regeringen. Spielberg bad om ett möte med Hu, men presidenten besvarade inte hans brev.
I sitt senaste uttalande pekar Spielberg ut den sudanesiska regeringen som huvudansvarig för ”de pågående övergreppen” i Darfur, men han säger också att Kina ”borde göra mera för att få slut på det mänskliga lidandet där”.
Tidigare samma dag hade nio nobelpristagare – däribland ärkebiskop Desmond Tutu, Elie Wiesel och Jody Williams – skickat et brev till Hi och uppmanat Kina att upprätthålla de olympiska idealen genom att utöva press på Sudan att stoppa övergreppen i Darfur,
”Som främsta ekonomiska, militära och politiska partner till regeringen i Sudan, och som permanent medlem i FNs säkerhetsråd har Kina både tillfälle och ansvar att medverka till en rättvis fred i Darfur”, stod det i brevet.
”Ovilja att acceptera detta ansvar är, enligt vår syn, detsamma som att stödja en regering, som fortsätter att begå brott mot den egna befolkningen”, stod det vidare i brevet.
Brevet undertecknades också av amerikanska politiker, olympiska medaljörer och artister, och det överlämnades till kinesiska ambassader och beskickningar i USA och Europa för att markera att det är sex månader kvar till OS i Beijing, som pågår 8-24 augusti.

Under de drygt fyra åren av konflikt i Darfur, som ligger i västra Sudan, har 200 000 människor dött och två och en halv miljon människor drivits på flykt från sina hem, många av dem har tagit sig över gränsen till grannlandet Tchad.
Amerika har satt hård press på Sudan att avbryta kampanjen mot invånarna i Darfur.
Den amerikanska skådespelerskan Mia Farrow, som leder den globala kampanjen för att få Kina att ändra politik, samlade en stor folkmassa utanför Kinas FN-beskickning i New York när hon försökte överlämna brevet.
”Kina hoppas att OS ska ge Kina tillfälle att en gång för alla sudda bort minnet av Himmelska fridens torg, men hur kan Beijing vara värd för de olympiska spelen hemma och samtidigt acceptera folkmordet i Darfur?”, sade Farrow, som stack in brevet under dörren, eftersom ingen öppnade när hon knackade.

Brevet till Hu medger att Kina stödde en resolution i säkerhetsrådet enligt vilken en fredsbevarande styrka skulle placeras i Darfur. ”Men, vi noterar med avsky att den kinesiska regeringen försökte försvaga resolutionen innan den godkändes”. Enligt brevet fördubblades Kinas handel med Sudan 2007, och det militära samarbetet fortsätter.
Jody Williams, en amerikansk medborgare som fick Nobels fredspris 1997 för sin kampanj mot landminor, berättar att hon och andra kvinnliga nobelpristagare grundade Nobel Women’s Initiative 2006 just för att rikta uppmärksamheten mot konflikter och deras konsekvenser för speciellt kvinnor.
Massvåldtäkter har använts som vapen i Darfur, Burma och andra regimer, som stöds av Kina.
”I Darfur och i fallet Burma uppträder Kina som en tusentonselefant i rummet, och Kina måste utnyttja sin vikt på ett positivt sätt”, säger Williams i en telefonintervju.

Koalitionen Rädda Darfur iscensatte olika aktiviteter i Storbritannien, Portugal och Italien i förra veckan, och demonstrationer har också genomförts i Nigeria, Frankrike och Australien och på andra platser.
Kampanjen har ännu inte manat till bojkott av OS i Beijing, men många aktivister anser att idrottare bör avstå från att delta och att allmänheten bör avstå från att följa spelen i tv.
Kinas ambassad hade ingen omedelbar reaktion på brev och uppvaktningar. Men tidigare i år har det styrande kinesiska kommunistpartiets ledande tidning och det kinesiska utrikesdepartementet meddelat att Kina aldrig ger vika för påtryckningar från grupper, som försöker utnyttja OS för att ändra Kinas politik.
© 2008 TEMPUS/Financial Times