Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 08

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07     

Gilla läget!

Om knappt sex månader börjar de olympiska spelen. Kina investerar 28 miljarder dollar för att presentera sig som världens nya supermakt. Kritikerna befarar en propagandashow av största mått, men inne i Kina hoppas många på mera öppenhet och frihet.

Framför infarten till Olympiska tornet står en man på ett litet podium. Han bär grågrön uniform med vitt bälte och svarta handskar, och i händerna har han två små flaggor, en grön och en röd. Han signalerar så skickligt med dem att han skulle platsa hos den statliga cirkusen. Grön flagga betyder att man får köra, röd betyder stopp. Han viftar mest den röda flaggan, och det beror förstås på att det inte får vara hur lätt som helst att ta sig in hos OS-organisatörernas högkvarter.
Bakom vaktposten står OS-tornet 19 våningar högt i närheten av Beijings fjärde ringväg. På tornet vajar Kinas och Olympiska kommitténs flaggor, som anas vagt genom smogen, och på fasaden sitter emblemet för OS 2008, som föreställer en springande figur mot röd bakgrund. Emblemet är flera våningar högt. Entréhallen har dimensioner som ett idrottspalats.
Besökare måste passera metalldetektorer i entrén, och därefter möter man en jättelik filmduk med logotyperna för de företag och organisationer som sponsrar spelen: McDonalds, China Mobile, General Electric, Bank of China, Volkswagen och Air China m fl. Denna filmduk representerar 1,5 miljarder euro. Allting är gigantiskt, allt glittrar, allt kontrolleras.

Olympiska tornet är spelens hjärta och hjärna. Här arbetar funktionärer, som har kommenderats dit från den statliga Idrottskommittén, stadsförvaltningen, stadsrådet, partiet, nyhetsbyråerna och universiteten. De inväntar nästan 17 000 aktiva idrotssutövare och ledare från 205 länder. De skall organisera 302 tävlingar i 28 olika grenar, och de skall hantera drygt 20 000 utländska journalister, som är vana vid att få svar på sina frågor. De gör upp arbetsscheman för 100 000 frivilliga funktionärer, som skall hjälpa 500 000 turister att hitta i den stora staden. De har spenderat 38 miljarder dollar, byggt 20 nya arenor och anlagt nya tunnelbanelinjer. Allting planeras och kontrolleras i Olympiska tornet. Målet är perfekta spel.

Problemet är bara att världen och det kinesiska kommunistpartiet har olika uppfattningar om vad som är perfekt.
Molnen över Beijing får inte regna i den regnrika månaden augusti, smogen måste bort, taxichaufförerna måste kunna tala engelska, fotgängarna får inte spotta och OS-värdinnorna måste le hela tiden.
Polisen har auktoritet att upplösa demonstrationer, helst så att ingen märker det. Kinesiska åskådare ska gärna jubla under spelen men inte för högt, eftersom det skulle kunna leda tankarna till OS i Berlin 1936. Och de kinesiska idrottarna skall vinna så många guldmedaljer som möjligt, men inte så många att det blir pinsamt.
Landet som i snart 60 år har styrts av det kommunistiska partiet skall visa upp ett öppet, modernt, stolt samhälle där alla rör sig fritt. Detta är den viktigaste uppgiften av alla.

Det återstår knappt sex månader kvar till OS, och Deng Yaping är den som ska se till att drygt 10 000 idrottsutövare får perfekt inkvartering, perfekt mat och perfekta förhållanden för att förbereda sig för tävlingarna. Detta är den lätta biten i hennes uppdrag.
Den Yaping, som på 1990-talet var världens bästa kvinnliga bordtennisspelare och idag är vice VD för den olympiska byn, kan beskrivas som ett slags ambassadör för spelen. När Internationella olympiska kommittén (IOC) 2001 gav Kina uppdraget att arrangera OS 2008 var Deng taleskvinna för den kinesiska delegationen. När logon för Beijing-OS presenterades 2003 stod Deng tillsammans med hollywoodstjärnan Jackie Chan på scenen. Hon är lika populär som Franz Beckenbauer i Tyskland, och hon har fyra guldmedaljer från spelen i Barcelona och Atlanta. Hon har vunnit nio världsmästerskap, och för fem år sedan utsågs hon till 1900-talets bästa idrottskvinna i Kina.
1997 blev valdes hon in i IOC. Hon har studerat historia i Nottingham i England och ekonomi vid Cambridge, och hon håller för närvarande med sin doktorsavhandling, som handlar om OS-sponsring. Deng är världsvan och presentabel, mäter bara en och en halv meter i strumplästen, men hon känner sig stor nog för jobbet.

Deng tar emot på elfte våningen i ett sammanträdesrum som gränsar till ett stort koontorslandskap fullt med vikväggar, kaffemaskiner och datorer. Här i tornets arbetslokaler finns inget glitter.
Deng föddes i provinsen Henan i det inre Kina 1973. Vid den tiden var Kina ett av världens fattigaste länder. Landet var isolerat utåt och avspärrat inåt och helt förstört av Mao Zedongs kulturrevolution.
Samtidigt som Deng började spela bordtennis vid fem års ålder öppnade Deng Xiaoping Kinas dörr till kapitalismen. Nio år gammal vann Deng Yaping sitt första regionmästerskap, men den statsanställde tränaren tyckte att hon var för kortvuxen för att tävla på nationell nivå. Hon tränade åtta timmar per dag, och enligt henne själv slog hon bollen allt hårdare och sprang allt snabbare. ”Jag visste att jag skulle få ett bra liv om jag bara lyckades bli riktigt framgångsrik”, berättar hon.
Hon blev världsmästare första gången 1989, samma år som militären slog till mot studentdemonstranterna på Himmelska fridens torg. Och när hon lade racketen på hyllan 1999 var Kina redan på god väg att bli en stormakt.
Hon är ett barn av kommunistpartiet, som hon tackar för allt: rikedom, studier i utlandet och berömdhet. Deng kan göra allt som hennes föräldrar inte fick eller kunde. Hon kan arbeta var hon vill, resa vart hon vill och äga allt hon vill. Deng tycker inte att hon har anledning att klaga på någonting i livet.
När det kinesiska utrikesdepartementet har mottagning står hon tillsammans med idrottsministern och samtalar med exempelvis Storbritanniens och Greklands ambassadörer, och hon är ledamot i ett regeringsråd bestående av framstående vetenskapsmän, kulturpersoner och idrottare. På nyårsdagen talade president Hu Jintao inför rådet om ”det harmoniska samhället” och de genomgripande reformer som har ägt rum i Kina de senaste 30 åren. Han tog även upp arbetet med att rätta till bristerna i samhället och vikten av att hålla en fast kurs.
”Mitt arbete i regeringsrådet”, säger Deng, ”består bl a i att komma med förslag till förbättringar. Vi har t ex fått igenom att flygpassagerare inte längre behöver betala flygplatsavgifter utan att dessa inkluderas i biljettpriserna. Detta har skyndat på incheckningsprocessen avsevärt”.

Deng tror på det hon säger, och på det hon inte säger. Med henne talar man helt enkelt inte om Tibet och mänskliga rättigheter. När utländska journalister talar med enkla människor, som inte är politiskt medvetna, får de lätt en övedriven bild, påpekar Deng, som misstänker att journalister ser Kinga ”genom färgade glasögon”.
Hon är stolt över utvecklingen i hennes land, och hon hoppas att de olympiska spelen ska leda till större öppenhet. ”För första gången tvingas våra olika ministerier och myndigheter att kommunicera med varandra”, påpekar Deng.
Men detta hjälper ingen människorättsaktivist att bli frisläppt från fängelse, och det ger inte den vandrande arbetskraften högre lön. Men i ett land som Kina med stora inbördes konkurrerande byråkratier är mera kommunikation ett stort steg. Regering, armé och förvaltning har sina egna regler och sin egen politik. Nu måste de till och med börja tala med ickestatliga organisationer.

Ledningen för organisationskommittén i Beijing styrs av byråkrater. Kommitténs ordförande heter Liu Qi. Vid sin sida har han en vice ordförande och tre verkställande direktörer, åtta vice verkställande direktörer och fyra verkställande ledamöter i presidiet. De är alla hemlighetsfulla personer med hemliga CV. Herrarna kammar bena och damerna är permanentade. Tillsammans utgör de en ganska dyster grupp ställföreträdare.
Det är Liu Qis uppgift att utfärda paroller. De låter som om de har skrivits av en kinesisk dagspoet, som i hemlighet har studerat västerländska träningsråd. Förra året lanserades en kampanj som skulle lära Beijings invånare att stå i kö, hålla gator och torg rena och inte uppträda anstötligt inför utländska besökare. Paroller i kampanjen betonade vikten av gott uppförande, glatt humör och lojalitet.
Världen i Kina styrs, planeras och kontrolleras i olika institutioner och församlingar, kommissioner och ständiga utskott. Ingen vet när de sammanträder eller vad som beslutas. I början av året presenterade Liu Qi riktlinjerna för den kommande månaden inför hela organisatinskommittén. En av huvuduppgifterna är att förbättra kommunikationen med utlandet och skapa en positiv syn på de kommande spelen i både Kina och världen, vilket får anses vara ett gigantiskt projekt.
En statsapparat, vars funktionärer i årtionden har uppträtt som hemligt sammansvurna, ska plötsligt bli transparent.

Därför finns det personer som Jeff Ruffolo i organisationskommittén. Han är en av totalt 30 utlänningar i Olympiska tornet. På hans visitkort står: Senior Expert, vilket betyder att han är PR-rådgivare på det olympiska mediekontoret. Han är också den ende amerikanen i organisationskommittén. Han har tidigare varit OS-reporter för CNN och PR-expert hos ett kinesiskt flygbolag. Han var på tolv intervjuer hos organisationskommittén innan han fick jobbet. Nu arbetar han i hjärtat av det kinesiska hemlighetsmakeriet.
Han kommer från Los Angeles, är knappt 50 år och något korpulent. En del av hans jobb är att skriva pressreleaser till utlandet, d v s översätta kommunistiska kungörelser till nyhetsengelska med tydliga budskap. Han ska också träna underlydande i mediekontoret att umgås med utländska kolleger. De får lära sig intervjuteknik, att presentera bakgrundsfakta och att argumentera för sin sak.
Han förbereder sin journalistkår på något som de bara har en vag uppfattning om, nämligen pressen i offentlighetens ljus, ett ljus som inte går att kontrollera.

Ruffolo är kommunikationslänken mellan Kina och världen. Ibland säger han ”vi” när han pratar om OS och organisationskommittén. Och ibland gör han ett nästan förtvivlat intryck. Det är tydligen en mycket tunn linje mellan att vara lojal och totalt bragt ur fattningen.
Sedan några veckor tillbaka arrangerar Ruffolo en sammankomst varje tisdagsförmiddag med ledande företrädare från organisationskommittén och journalister. Sammankomsten kallas ”Att lära känna varandra”. Just den här dagen är det direktören för medieavdelningen som kommer. Ett nittiotal journalister har kommit för att delta i det två timmar långa mötet. Men direktören säger absolut ingenting utan ler bara vänligt i två timmar och mumlar något till sina assistenter då och då.
I stället är det två f d journalister vid nyhetsbyrån Xinhua som håller låda. En av dem har rapporterat från Bryssel om EU, och den andre var korrespondent i arabländerna, där han bl a besökte ett av al-Qaidas utbildningsläger. De båda är engagerade och tillmötesgående och svarar villigt på alla frågor. De uppträder med andra ord exakt som man förväntar sig att det skall gå till.
Sedan ställer en journalist en fråga om vilka regler som kommer att gälla för de ca 20 000 utländska journalister som väntas rapportera från OS. De båda f d korrespondenterna, som numera företräder staten, hävdar att myndigheterna inte tänker begränsa journalisters rörelsefrihet. ”Det ligger i vårt intresse att hjälpa utländska journalister. Vi är öppna och vill naturligtvis att bilden av Kina blir positiv, men det står inte i vår makt att bara visa Kinas goda sidor. Journalisterna kommer att berätta om det de ser, om verkligheten. Tidigare negativa rapporter har kanske inte varit riktigt objektiva. Vårt mål är att rapporteringen från Kina under OS skall vara objektiv”.

När Beijing lämnade in sin OS-ansökan 2001 lovade stadens dåvarande vice borgmästare till IOC att man inte bara skulle se till att staden utvecklades utan också samhället, som skulle demokratiseras. Det ingick liksom i avtalet. I slutet av förra året greps människorättsaktivisten Hu Jia för ”anstiftan till undergrävning av statsmakten”. Han förvägras advokat, eftersom det handlar om statshemligheter. Hu Jia har engagerat sig för aidssjuka och dissidenter. Innan han greps hade han suttit i husarrest i ett halvår. Innan han sattes bakom lås och bom konstaterade han att förhoppningen om att OS skulle främja den demokratiska utvecklingen i Kina hade grusats. Det kommunistiska partiet utnyttjar spelen för att legitimera sig, enligt Hu.
Knappt 200 dagar återstår till spelen börjar, och under denna tid kommer fler fall att uppstå. Protesterna blir hela tiden högre. För närvarande tros 41 aktivister sitta i fängelse. Gränserna för vad som får sägas är tydliga, och förmodligen kommer de inte att rivas. ”Vi organiserar bara spelen”, säger Ruffolo, ”och yttrar oss inte i politiska frågor. Det är inte lämpligt att tala om sådant”. Den demokratiska utvecklingen i Kina tar ”babysteg”, enligt Ruffolo.

Ruffolo finns med också när ”Nationellt träningscentrum”, där nästan alla elitidrottare samlas, tar emot journalister för första gången på flera månader.
Förmodligen finns det inget ställe på hela jorden där så många världsmästare och olympiadmedaljörer tränar samtidigt. Varje enskild idrott har sin egen, nyrenoverade anläggning. Idrottarna är anställda av staten, och de bor i närheten av centrumet. Bussar transporterar dem mellan bostaden och träningslokalen. Kina ställer upp med 570 idrottare, som utgör Kinas största lag någonsin. Man får se dem träna som om de vore djur på zoo – några intervjuer medges inte. Idrottarna får inte ens lämna ut sina telefonnummer.
Överallt hänger kinesiska flaggor och banderoller på väggarna med paroller som: ”Solidaritet, demokrati och självdisciplin hjälper idrottaren”, hos gymnasterna eller: ”Fosterlandet i hjärtat, blicken mot världen, träna hårt och ge ditt land ett gott rykte!” för tennisspelarna.
I tyngdlyftarnas hall hänger Kinas flagga vid sidan av USAs och Rysslands. De hänger där som en olympisk segerbild: Kinas högst upp, och USAs och Rysslands på silver- respektive bronsplats.

Iidrotten är ingen underhållsindustri i Kina och den är inte ekonomiskt styrd. Idrott är något som staten och partiet kontrollerar. Kina har med Sovjetunionen som förebild inrättat ett stort antal idrottsskolor i hela landet. Eleverna där, de blivande elitidrottarna, tillhör staten.
”Träningen är grunden, innovationen är själen, och framgången är målet”, står det i simhopparnas träningsanläggning. Där tränar simhopparen Guo Jingjing handstående i gymnastikhallen. För fyra år sedan i Aten erövrade hon två guldmedaljer. Hon är tillsammans med hinderlöparen Liu Xiang och basketbollspelaren Yao Ming landets populäraste idrottare. Hon är mycket vacker, och sedan OS i Aten har hon gjort reklam för McDonalds och Coca Cola. Hon bär Dior och lever som en superstjärna. Partifunktionärer kritiserade vid ett tillfälle hennes livsstil, varefter hon bad om ursäkt offentligt i tv och lovade att ägna all kraft åt att förbättra Kinas rykte i världen. För några månader sedan, medan hon fortfarande fick lov att ge intervjuer, sade hon: ”Jag gör som jag blir tillsagd av idrottsministeriet”.
Guo Jingjing blir en av OS stora stjärnor liksom aboriginen Cathy Freeman blev det i Sydney för åtta år sedan. Guo tänker sluta efter OS i Beijing. Hon funderar på att bli modell eller skådespelerska i stället. Det som lockar mest är friheten att göra vad hon vill, äga vad hon vill, läsa vad hon vill och umgås med vem hon vill.

Före visningen av Nationellt träningscentrum anordnade idrottsministeriet en presskonferens. Röd sammet, gula skrivtecken, grönt te och grå funktionärer fanns på podiet plus viceminister Cui Dalin och ett par generaldirektörer med ansvar för enskilda idrottsgrenar. Viceministern talade om OS som en chans för Kina att berätta om sin historia och kultur.
Enligt viceministern erbjuder spelen i Beijing också tillfällen att fördjupa vänskapen mellan alla folk. Spelen är naturligtvis också en bekräftelse av den kinesiska reformpolitiken, den ekonomiska utvecklingen och stabiliteten i Kina. Sedan talar Ciu om det kinesiska OS-lagets utsikter i spelen. Amerikanerna är alltjämt överlägsna, framför allt när det gäller friidrott och simning. Ryssarna är också duktiga, och de har haft stora framgångar inom exempelvis boxning och rodd. Men de kinesiska idrottarna kommer att visa sig på styva linan i bordtennis, badminton, tyngdlyftning, simhopp och skytte. Det låter som om viceministern redan har resultatlistan framför sig.
Kina vill absolut inte framstå som en oövervinnlig idrottsnation eller en kuslig resultatmaskin med hittills okända superförmågor med allehanda droger i blodet. Faktum är att Kinas antidopningsbyrå är en av de bästa med internationella mått. Ingenting vore pinsammare än ett dopningsfall i den kinesiska truppen.

Om ett par hundra dagar är spelen över. Kommer meteorologen Zhang Qiang från Vädermodifieringsbyrån att ha lyckats med att få molnen att släppa sitt regn någon annanstans än i Beijing med hjälp av granater laddade med silverjod? Kommer förbud mot biltrafik och stängda fabriker att öppna himlen över Beijing? Och kommer landets dissidenter att få se världen invadera Kina i frihet?
Det finns optimister också. En av dem är sociologen Ren Hai, som är verksam vid idrottshögskolan i Beijing. Han är allt utom dissident. Han tror på sitt land och på partiet, och ändå har han sett världen. På 1980-talet studerade han i Ontario i Kanada. Han är 57 år, och när han fyllde 18 mitt under kulturrevolutionen skickades han ut på landsbygden i Gansuprovinsen, där han i tre år arbetade som smed, innan han fick återvända till staden och det akademiska livet.
Han reser ofta utomlands och har goda kontakter med bl a idrottshögskolan i Köln. Han erkänner att han aldrig hade kunnat föreställa sig så stora förändringar som de som har ägt rum i hans Kina. Han tycker också att Kina är världens mest missförstådda land.
Zhangs engelska är omisskännligt kinesisk, och teet han bjuder på smakar varmt vatten. Han har varit partimedlem i 20 år. ”Kommunistpartiet kanske inte har förändrats utåt, men inuti är det helt annorlunda sedan länge”, säger han. Han tror att OS kommer att öppna upp Kina ännu mer mot omvärlden. ”Spelen kommer inte bara att efterlämna anläggningar och skyskrapor av betong utan också ett mjukt arv i form av ökat internationellt samarbete”, säger Zhang.
Vad är egentligen kommunismen? ”För mig”, svarar Zhang, ”är det ett krav på mig att vara ärlig inför mina elever. Jag avskyr propaganda”.

Centralregeringen i Beijing förlorar kontrollen, kapitalismen gör som den vill. Nu kommer världen till Kina, och alla andra länder kan dagligen via tv informera sig om vad som händer i landet. Alla diktaturer fruktar att förr eller senare förlora kontrollen.
De vita golven i Nationella träningscentret ligger öde, mörkret faller utanför, och staden täcks av smog. I änden av gatan utanför skymtar en vit Mao-staty. Via högtalare på gatlyktorna talar en kvinnlig röst, det låter som om hon läser de senaste propagandaparollerna.
Det är idrottsbyns egen radio. Varje kväll sänder den program även utomhus, och den kvinnliga rösten gör bara reklam för statens yrkesvägledning: ”Har du någon gång funderat på att starta eget företag?”, frågar rösten.
Vägen in till centrala Beijing leder förbi nationalstadion, det s k fågelboet, som har byggts av den schweiziska arkiktektfirman Herzog & de Meuron och som är den vackraste idrottsanläggningen sedan Kolosseum i Rom.
Fågelboet blir Beijingspelens symbol, vilket man kan tolka på olika sätt. Det kan vara ett fängelse av stål eller demokratins häckningsplats.
Ingen vet vad som händer med anläggningen efter spelens slut. Det finns ingen sport i Kina som regelbundet förmår locka så stor publik i Kina. Det finns förslag om att arenan skall rivas efter spelen.
LOTHAR GORRIS och ANDREAS LORENZ
Beijing
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel