Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 06

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05     

Oheliga allianser för maktens skull

President Vaclav Klaus i Tjeckien tror inte på klimatförändringen och ogillar Europeiska unionen i högsta grad. Hans landsmän delar inte alltid hans åsikter, men han har ändå goda chanser att bli omvald i veckans presidentval.

Den 24 september ca 17:40 på eftermiddagen centraleuropeisk tid gick en man med mustasch och glasögon med tunna bågar upp i den svarta talarstolen i New York. I generalförsamlingens sal i Förenta nationerna fanns ett sjuttiotal stats- och regeringschefer när Vaclav Klaus från det lilla Tjeckien någonstans i Europa med mjuk stämma och på felfri engelska beskrev hur han såg på världen: Någon växthusgaseffekt finns inte, vädret förändras i cykler under seklernas gång, och människan kan inte göra någonting åt det.
Denna dag måste ha varit en av livets höjdpunkter för motvallskärringen i Pragborgen.
När Klaus 15 minuter långa anförande var slut kom visserligen inget rungande bifall, men det behövde han inte heller. Han hade ännu en gång överbevisat alla ekologer, byråkrater och profeter som Al Gore.
Efteråt, berättar Klaus gärna, kom många statschefer fram till honom och klappade honom i smyg på axeln och gratulerade honom.
Bara han, den omutlige, skarpe tänkaren, vågade bryta mot den globala politiska korrektheten. Det är alltid samma sak: Bara han har rätt, bara han har modet att säga sanningen, och alla andra är fega eller dumma.
”Han anser sig vara ett misskänt geni”, noterade redan den hemliga polisen på kommunisttiden.
I spiondokumenten från förr konstateras också att Klaus inte förmår ta andras åsikter på allvar och dessutom har behov av att alltid hävda sig.

Allt detta stämmer än idag, men det har inte hindrat honom från att göra en strålande karriär. Klaus har varit minister, premiärminister, talman i parlamentet och för fem år sedan valdes han till statschef. Nu har han goda utsikter att bli omvald för ytterligare en period i presidentborgen, varifrån han kan blicka ut över sina tio miljoner undersåtar.
Den gamla fästningen höger sig över gamla Prag. Här härskade kejsare Karl IV på senmedeltiden, och i borgens skugga skrev Franz Kafka mardrömsromanen ”Slottet”. Generationer av byggmästare har satt spår i borgen i form av gotiska murar, romerska pelare och spegelsalar från barocken. Dagens invånare, Vaclav Klaus, har lika många ansikten som sitt imponerande ämbetsresidens.
Med skräddarsydd kostym, tunna läppar, mjuk stämma och perfekt uppträdande kan han verka lite arrogant och stel för att i nästa ögonblick bli vänligheten själv.
Han höll sig väl med de kommunistiska makthavarna, men efter omvälvningen höll han sig väl också med dissidenterna runt Vaclav Havel. Han är gift med en slovakiska men medverkade ändå i uppdelningen av Tjeckoslovakien 1993.
Denne ekonomiprofessor är obestridligt intellektuell men också populistisk, en listig taktiker och ideologisk drivfjäder.

Det är inte bara hans åsikter i fråga om klimatförändringen som gör honom outsider bland politiker. Europeiska unionen, som hans land tillhör sedan snart fem år, är enligt Klaus ett byråkratiskt, auktoritärt monster. Företrädaren och diktaren Vaclav Havel, som är känd och beundrad i hela världen, är enligt Klaus en moraliserande, politisk dyslektiker med vänstersympatier.
Trots allt detta skulle Klaus förmodligen bli omvald om folket fick bestämma. Men i Tjeckiens författning står det att det är ledamöterna i underhuset och i senaten som gemensamt skall utnämna statsöverhuvud, vilket sker 8 februari.
”Han kommer att vinna”, säger Jan Strasky, som har känt Klaus i 40 år. ”Han är en politisk begåvning utan like”.
Klaus senaste bok har titeln ”Blå planet i gröna bojor”. Den är en brinnande kampskrift. ”Miljöaktivisternas inställning till naturen påminner om marxismens ekonomiska lagar, eftersom även de försöker ersätta en naturlig utveckling med en förment optimal, centralplanerad utveckling av världen”, står det i boken.
Miljövänner är Klaus största fiender, men andra hot mot det än så länge gemytliga Tjeckien är en lång rad ismer: ”socialdemokratismen”, ”människorättsismen”, ”feminismen”, ”multikulturalismen” och flera andra. Alla ”ismer” är av ondo, därför att de upphöjer social rättvisa, kvinnliga rättigheter och till och med den europeiska integrationen till dogmer, som står över individens frihet. De fungerar på samma sätt som kommunismens trossatser, hävdar Klaus.

Klaus ende rival, investeringskungen Ivan Pilip, försöker förklara motsättningarna mellan aktivisten Klaus och landsfadern Klaus. ”Klaus är en liberal ideolog, men det viktigaste för honom är alltid makten. Han behärskar en elegant form av populism, han företräder spektakulära minoritetsåsikter, och därför hörs han så väl. Han skulle emellertid aldrig gå så långt som att isolera sig totalt”.
Faktum är att den tjeckiske presidentens stora politiska gåva är förmågan att balansera på oliktänkandets smala egg utan att störta ned i sekterismens avgrund.
EU är ett talande exempel. Klaus kritiserar unionens otymplighet, men han undviker att ställa sig på de kompromisslösa EU-motståndarnas sida. På så sätt lyckades han fånga många tjeckers misstroende mot megamyndigheten utan att fördenskull släcka hoppet om ökat välstånd, som många förknippade med medlemskapet i unionen.

Det finns en person som irriteras speciellt mycket av Klaus tjurskallighet, och det är hans företrädare, Vaclav Havel. Motviljan mellan dem är ömsesidig. Maktpragmatikern Klaus var alltid misstänksam mot dissidenterna och deras strikta moral och särskilt mot Havels oförtröttliga tvister med makten.
Klaus försöker fortfarande förringa medborgarrättskämpen Havels historiska rykte med påståenden som att det inte var de oppositionella som störtade kommunismen utan ”vanliga tjecker”, som i fredliga demonstrationer bjöd passivt motstånd och undergrävde den böhmiska kommunismens grunder.
Med sådana påståenden träffade Klaus förmodligen en öm punkt också. Var det inte dissidenterna som gjorde karriär efter omvälvningen medan vanliga tjecker och slovaker kastades ut i en hård verklighet där jobben var hotade?

Klaus var också dissident en gång i tiden. I slutet av 1960-talet anslöt han sig till oppositionen mot kommunismen. Efter det att sovjetiska styrkor hade ryckt in i Prag förlorade Klaus sin anställning vid vetenskapsakademin, men han tilläts forska vidare som ekonom vid landets centralbank. Liberala tänkare som Friedrich August von Hayek är än idag en av hans förebilder.
Kort tid efter sammetsrevolutionen 1989 bildade han Demokratiska medborgarpartiet (ODS), som gick segerrikt ur valet 1992. Som regeringschef skyndade han på avvecklingen av planekonomin. Han sålde ut statliga företag till medborgarna i syfte att göra landets löntagare till småkapitalister. ”Han ville bevisa att hans teorier stämde, att han hade rätt”, förklarar Pilip.
Men försöket slog ändå fel. Ekonomin växte visserligen, men de ännu inte privatiserade bankerna köpte upp företagen, och i mitten av 1990-talet kontrollerade staten åter igen merparten av företagen. Bedragare berikade sig, och odugliga företagsstrukturer bevarades.

Efter hand nådde krisen också ODS, som hade snärjt in sig i en härva av korruptionsrykten och misstankar. Klaus rival, Pilip, och andra krävde att Klaus skulle avgå. Men kuppen mot partiledaren misslyckades: ”Vi underskattade personkulten runt Klaus”, säger Pilip, som tvingades lämna ODS efter palatskuppen. ”Han är en politisk docka med en blyklump i botten som hindrar honom från att falla”, klagar Pilip.
Klaus gav inte upp ens när han för fem år sedan tycktes ha nått botten i karriären och av sina partikamrater föstes åt sidan till den föga inflytelserika posten som partiets hedersordförande. Den ekonomiskt liberale Klaus, som till varje pris ville bli president, drog sig inte för att söka stöd hos den radikala vänstern. Efter utnämningen till president hjälpte han de tjeckiska kommunisterna att bryta sin isolering genom att bjuda in partiets ledande personer till högtidliga mottagningar i presidentresidenset, där det serverades sekt och andra läckerheter. Detta hade varit otänkbart på företrädaren Havels tid.
För att Klaus ska vinna över rivalen Jan Svejnar, som stöds av socialdemokraterna, behöver han för närvarande ytterligare ett dussintal röster i båda kamrarna. De kommer han förmodligen att fiska efter hos kommunisterna trots tydliga ideologiska motsättningar.
Det enda som betyder något är makten, säger Pilip.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel