Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 14

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13    

Olmert inbjuder till samtal med arabiska ledare

Den israeliske premiärministern Ehud Olmert bjöd i söndags in flera arabiska ledare till ett fredsmöte i Jerusalem. Olmert presenterade sin inbjudan på en nyhetskonferens i Jerusalem med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och en taleskvinna beskriver den som ”ett nytt initiativ.” Hon säger att den är ett resultat av den atmosfär som uppstått på ett arabiskt toppmöte i Saudiarabien för några veckor sedan. Deltagarna på mötet bekräftade återigen ett arabiskt fredsinitiativ från 2002 som innebär att Israel går tillbaka till gränsdragningen före 1967.
”Jag bjuder in ledarna till samtliga arabiska stater - vilket naturligtvis inkluderar Saudiarabiens kung som jag anser vara en mycket viktigt ledare - att samtala med oss,” sa Olmert.
“Jag tänker inte bestämma vad de ska säga, men de förstår säkert att vi också har en del att säga.”
Olmert har pratat om ”positiva element” i initiativet från 2002, men han är missnöjd med vissa andra delar av det, i synnerhet kravet att palestinska flyktingar ska återvända till Israel.

Miri Eisin, Olmerts taleskvinna, säger att hans inbjudan har att göra med de arabiska ledarnas kommentarer om att lösa konflikten med Israel genom dialog.
Ledarna för de arabiska stater som inte har diplomatiska relationer med Israel har dock ständigt vägrat att delta i officiella möten med israeliska ämbetsmän. I söndags träffade Merkel israeliska och palestinska ledare i Jerusalem och Ramallah på Västbanken. Hon är för närvarande ordförande för Europeiska Unionen, som i lördags meddelade att man kommer att upprätthålla kontakt med medlemmar i den palestinska regeringen som inte är medlemmar i Hamas, vilket går emot Israels förhoppningar om att regeringen skulle bojkottas.
Hamas, som kom till makten i fjolårets val och som nu har ett skakigt samstyre med Fatah, är listad som terroristorganisation i USA, Israel och EU.
Merkel träffade Fatahs ordförande, Mahmoud Abbas, men enligt hennes rådgivare skulle hon inte träffa några palestinska statsråd under besöket.
Israels chef för underrättelsetjänsten, Amos Yadlin, meddelade regeringstjänstemännen på söndagen att man har sett tecken på defensiv mobilisering i Syrien, i Iran och hos den libanesiska gruppen Hizbollah, samtliga förbereder sig för en eventuell attack från USA under de kommande månaderna.

Bushadministrationen har upprepade gånger sagt att man förlitar sig på en diplomatisk process när det gäller de internationella angelägenheterna angående Irans kärnvapenprogram. För några veckor sedan sade biträdande utrikesministern R. Nicholas Burns till senatens utrikesutskott att administrationen inte tror att en militär konflikt med Iran går att undvika.
På söndagens nyhetskonferens, som hölls efter Yadlin’s kommentarer, tillbakavisade Olmert rapporter om en eventuell samlad attack från USA och Israel
mot Iran, Syrien och Libanon och uppgav att det rörde sig om ”rykten som helt saknar grund och förankring.”
På söndagen meddelade även Fatah, att man arbetar med att ena sina beväpnade grupper under ett befäl i vad som verkar vara ett försök att stärka upp och skapa disciplin hos sina splittrade militära grupper.

En talesman för Fatah i Gaza, Maher Mekdad, säger att den nya struktureringen ska hindra mindre grupper från att fatta egna beslut.
Men strävan efter att ena sig ses även i Gaza som ett försök att stärka Fatah i förhållande till Hamas. Det har inte gått så bra för Fatah i väpnade konflikter med Hamas de senaste månaderna. Hamas har inrättat en ny polisstyrka och medlemmar i den gruppen drabbade samman med säkerhetsstyrkor inom palestinska myndigheten, inklusive Abbas presidentgarde.
Fatahs nya enade militära gren skulle inte ingå i palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor, som ska representera alla palestinier.
Fatah förnekar att man förbereder sig för en ny konfrontation med Hamas. Som svar på en utsaga i den israeliska tidningen Haaretz att Fatah hittills hade rekryterat 1 400 soldater till en ny specialstyrka i väntan på ytterligare sammandrabbningar, sa Mekdad, ”vi är intresserade av att upprätthålla den nationella enigheten.”
Månaderna före avtalet i Mecka den 8 februari mellan Hamas och Fatah om att bilda ett samstyre, dog över 100 palestinier i strid till största delen i Gaza. Samstyret domineras av Hamas men har även flera Fatahmedlemmar och en del oberoende medlemmar. Ett av dess huvudmål var att få slut på våldet mellan palestinska grupper, men eftersom regeringen bildades i mitten på mars har över ett dussin palestinier dödats i strider mellan grupperna.

Den nya polisstyrkan ska utgöra en motvikt till den kontroll som Fatah har över palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor. Styrkan har ca 6 000 män enligt Hamas och upp till 10 000 enligt israeliska militära ämbetsmän.
Abdul Hakim Awad, en talesman för Fatah, säger till den palestinska nyhetsbyrån Maan att Fatahs nya styrka skulle utgöras av ca 5 000 män. Styrkan ska kallas Al Asifa, arabiska för ”stormen,” vilket var det ursprungliga namnet på Fatahs militära gren när den grundades för mer än 40 år sedan.
USA planerar att bidra med 59 miljoner dollar för att stödja president Abbas och hans styrkor, rapporterade Reuters i slutet på mars, men detta måste först godkännas av kongressen. En stor del av det nya säkerhetspaketet har öronmärkts för att ”förändra och stärka” Abbas garde, detta enligt amerikanska regeringsdokument som Reuters uppger att man har sett.
ISABEL KERSHNER
Jerusalem
© 2007 TEMPUS/New York Times