Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 01/02

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51      

EUs ordförandeland behöver öva demokrati

Slovenien, det lilla landet vid Alpernas sydsluttning är EUs nya ordförandeland. Det som länge betraktades som en av EUs mönsterelever står under hårt tryck: priserna stiger explosionsartat, och journalisterna klagar på statlig censur.

MARION KRASKE
Ljubljana
Det är bitande kallt utomhus, men inne på ”Zvezda” i centrala Ljubljana är det varmt och hög stämning bland festande människor. Kvinnor i högklackade läderstövlar och män med designerglasögon skålar med varandra, och champagneglasen klirrar. Mitt bland alla glada människor sitter en nätt kvinna med lysande ögon och det rödblonda håret i svans. Det är Ursa Sefman Sojer, och det är hon som firar invigningen av sitt nyaste kafé. Allt i ”Zvezda” är supermodernt med ljusbruna bänkar i skinn, mörkbetsade stolar och designade lampor. Zvezda betyder stjärnan.

Sefman är 34 år, bär svart ylleklänning och leopardmönstrade sandaletter och en brosch med ett porträtt av Marilyn Monroe. För åtta år sedan tog hon steget mot ekonomiskt oberoende när hon invigde sitt första kafé. Motiveringen då var att hon ”gillade att baka”. Hennes specialitet är frukt- och chokladtårtor. Hon sade upp sig från sitt jobb på en PR-byrå, och i början arbetade hon 20 timmar per dygn. På kvällarna, när de sista gästerna hade gått, tvättade hon och strök dukar till nästa dag. Sedan stupade hon i säng.
”Vi har gjort allt själva”, säger Ursa Sefman, ”men vi har också fått lön för mödan”. Affärerna går strålande. Zvezda nr. 1 har blivit en omtyckt träffpunkt i den sloveniska huvudstaden, och Sefman, som nu har två barn, omsätter 800 000 euro per år. Och nu har hon alltså öppnat ännu ett kafé.

Det finns många framgångshistorier av detta slag i dagens Slovenien. En handlar om Igor Akrapvic, som tillverkar avgasrör för motorcyklar några mil utanför Ljubljana. Hans företag har utvecklats till ett av de världsledande inom racersporten. Eller ta företaget Elan, som i gränsområdet mellan Slovenien och Österrike tillverkar skidor och snowboard och för några år sedan uppfann den populära carvingskidan, som numera används av nästan alla skidfantaster mellan Aspen och St. Moritz.
Inget annat av de f d kommunistiska länder, som blev medlemmar i EU i maj 2004, är så dynamiskt och så målmedvetet som Slovenien med två miljoner invånare på Alpernas sydostsida.
Ekonomiskt går det bättre än någonsin för det lilla landet: sex procents tillväxt 2007, enligt EU-kommissionen. Landets 500 små och medelstora företag bidrar till tillväxten. De exporterar vin, bildelar och läderprodukter. Och slovenerna är flitiga investerare, framför allt på Balkan. I Bosnien är de bland de största investerarna.

Redan på Titos tid var Jugoslaviens nordligaste delrepublik landets ekonomiska lok. Pengar från Slovenien hjälpte till att hålla de sydligare delrepublikerna under armarna. Slovenien förskonades stort sett från Balkankrigen; nästan omedelbart efter självständighetsförklaringen 1991 utkämpades strider under tio dagar mellan jugoslaviska enheter och den slovenska armén.
Slovenien har högre levnadsstandard än Portugal, och det ligger strax efter Grekland. Slovenerna kallas ”Balkans tyskar” på grund av sin idoghet.
Euron finns också på plats, och det är alltså på sin plats att Slovenien blev första nya EU-land som fick ta över ordförandeskapet i EU-rådet.
Turister som kommer via Österrike till Slovenien för första gången blir nästan alltid överraskade: husen är prydligt vitkalkade och balkongerna pryds av prunkande blommor. Längre söderut, vid Adriatiska havet, blomstrar turistorter som Piran och Portoroz. Inte ett spår av trist öststatlig mögellukt, som man ofta möter i andra postsocialistiska länder.

Ljubljana, som i sekler lydde under Habsburg, är än idag en klenod med stolt dubbelmonarkisk arkitektur. Ljubljana betyder ”den älskade”, och staden verkar fridfull och ung. Drygt 50 000 studerande tumlar runt vid foten av borgen, som förr tjänade som fängelse. Ljubljana har behagligt klimat, och till och med nu på vintern sitter invånarna ute i det fria och dricker kaffe.
Men bilden av den fridfulla staden bedrar. Sorglösheten som länge härskade i Slovenien är borta. Med euron vid årets början kom också frustrationen. Priserna på stormarknaderna klättrade snabbt uppåt – livsmedlen har redan blivit 20 procent dyrare.
”Det är förbaskat svårt att klara livhanken”, klagar Ingrid Dorner, som egentligen kommer från Maribor men studerar psykologi i Ljubljana. Tack vare ett extrajobb på restaurant förtjänar hon knappt 800 euro i månaden. Bara bostaden kostar 300 euro. ”Pengarna rinner mellan fingrarna”, konstaterar hon.

I slutet av november i fjol märktes missnöjet för första gången. 70 000 personer gick ut och demonstrerade i Ljubljana, vilket är väldigt många i ett så litet land. Fackförbund, studerande och pensionärer protesterade mot de stigande levnadsomkostnaderna och krävde större rättvisa. Det var den största manifestationen i Slovenien sedan landet blev självständigt.
Faktum är att inflationen på 5,7 procent har nått oroväckande nivåer – inget annat euroland har lika hög inflation.
EUs ekonomikommissionär, Joaquín Almunia, såg sig i november manad att offentligt tillrättavisa det annars så mönstergilla Slovenien: ”Högre inflation än tre procent är en dålig signal till kommande euroaspiranter!”.
Det finns annat som gör att läget för premiärminister Janesz Jansa är allt annat än rosigt när han tar över ordförandeskapet i EU.
I presidentvalen för en tid sedan segrade vänsterpolitikern Danilo Türk, en erfaren diplomat som under sex år var FN-ledaren Kofi Annans högra hand. Regeringens favorit, Lojze Peterle, kom på andra plats. ”Valutgången är en tankeväckande signal till Jansas kabinett”, säger Balkanexperten Vedran Dzihic i Wien. ”Bilden av den duktiga mönstereleven behöver korrigeras lite grann”.

När Jansa i slutet av november väckte en förtroendefråga i parlamentet var det framför allt en demonstrativ handling. Majoriteten av ledamöterna röstade som väntat på honom, men inrikespolitiskt har regeringschefen en annan strid att utkämpa. 571 journalister skickade skrev nyligen en petition i vilken de kritiserar regeringen hårt för inskränkningar i pressfriheten och politiska påtryckningar. Ett liknande brev skickades i höstas till ett antal tidningar och pressbyråer i hela Europa.
Medan regeringschefen talar om en kampanj som har iscensatts av oppositionen och beskyller de uppnosiga journalisterna för förräderi är det många som tycker att journalisternas protester är berättigade, däribland Blaz Zgaga.
Denne 34-åring är det slovenska medielandskapets Robin Hood, och han är en av
Petitionens två initiativtagare.
Zgaga sitter i tjock yllemössa täckjacka utanför sin stamlokal i centrala Ljubljana. Han berättar om sitt arbete på tidningen Vecer, där han i många år har rapporterat om den hemliga polisens aktiviteter och skandaler. Men i fjol försvann allt oftare regimkritiska avsnitt ur hans texter, och till slut fick han mindre känsliga uppdrag. För hans del är grävande journalistik uteslutet just nu, säger han. ”Man fryser ut mig”.

Det är ingen tillfällighet, enligt Brankica Petkovic, som bevakar det slovenska medieklimatet för Peace Institutes räkning. Unga, kritiska journalister censureras och degraderas allt oftare, ovälkomna reportage utesluts och ledande redaktörer i tidningarna och etermedierna byts ut mot regimtrogna anhängare. ”Regeringens press på medierna är mycket subtil”, säger Petkovic.
Statligt kontrollerade företag som Telekom och Mobitel upphörde utan förklaring att annonsera i tidskriften Mladina, berättar chefredaktören Grega Repovz. Bara i fjol gjorde hans tidning en förlust på flera hundra tusen euro, vilket sannolikt beror på ett antal regeringskritiska artiklar.
Kritiker hävdar att Janesz Jansa är det verkliga problemet. Denne f d journalist, som på 1980-talet var engagerad i det kommunistiska ungdomsförbundet och efter omvälvningen blev auktoritärt konservativ, har bara ett enda mål, påstår den ansedda slovenska filosofen Spomenka Hribar: ”Att staten skall kontrollera allt”.
Många slovener hoppas därför att EU-ordförandeskapet framför allt skall bli en puff för mera demokrati.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel