Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 14

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13    

Spanien räds nytt separatistparti

Mitt i den tilltagande kontroversen över hur man har hanterat den baskiska separatiströrelsen ETA, kan Spaniens socialistiska regering komma att förbjuda ett nytt politiskt parti som grundats av medlemmarna i Batasuna, separatisrörelsens bannlysta politiska gren.
Regeringens beslut angående det nya partiet sågs som ett prov på statsminister José Luis Rodríguez Zapateros politiska styrka i bemötandet av den kritik som i första hand kommer från oppositionspartiet Partido Popular, och som enligt kritikerna visar ett alltför mjukt förhållningssätt till ETA. Det sammanfaller med den klyfta som uppstått mellan höger och vänster angående antiterrorism-politik och Zapateros sociala och politiska reformer.
"Det politiska klimatet i Spanien är antagligen mer laddat nu än vad det någonsin har varit sedan övergången till demokrati," säger David Mathieson, forskare vid institutet Fride i Madrid, med avseende på den period som följde Francisco Francos diktatur 1975.

På tisdagen registrerade medlemmar i Batasuna sin ansökan vid det spanska inrikesministeriet för att bilda ett nytt parti, Abertzale Sozialisten Batasuna, och ställa upp med kandidater i det kommunala valet i maj. Batasuna förbjöds 2003 på grund av sitt samröre med ETA och regeringen uppger att partiet endast kan bli lagligt igen genom att helt ta avstånd från våld.
Arnaldo Otegi, Batasunas ledare sade på onsdagen på en presskonferens att det nya partiet “öppnade dörren för en slutlig och demokratisk lösning på den politiska konflikten.” Inrikesministern Alfredo Rubalcaba hävdade dock att regeringen granskat de papper som lämnats in av grundarna till det nya partiet, och att man har anledning att ifrågasätta partiets legalitet. Man har 20 dagar på sig att fatta ett beslut.
I en TV-intervju förra veckan uppgav Zapatero att “ingen kommer att ställa upp i valet om man inte till punkt och pricka följer de lagar som gäller för politiska partier” han refererade till den lag som förbjuder politiska partier som har någon koppling till illegala militanta grupper.

Regeringen har kämpat med att återta den politiska kontrollen sedan ETAs bombattack på Barajas i Madrid den 30 december dödade två människor och tog slut på den nio månader långa fredsprocess i vilken Zapatero riskerade sin politiska trovärdighet.
Man har ändå mottagit en aldrig sinande ström av kritik från Partido Popular, som den 10 mars samlade ihop hundratusentals personer i en protest mot regeringens beslut att bevilja husarrest åt den hungerstrejkande Iñaki de Juana Chaos, en före detta aktiv medlem av ETA som dömts för att ha dödat 25 personer. Ilskan steg återigen bland de konservativa när Otegi, Batasunas ledare, för två veckor sedan friades från åtal för uppmaning till terrorism.
Den politiska missämjan har dragit med sig pressen, allmänheten och den dömande makten, uppger politiska experter. Flaggor och symboler för högerinriktade Francosympatisörer har synts till under gatudemonstrationer.
"För att vara ett land som det går ganska bra för blir den politiska atmosfären mer påträngande för var dag," sa Felipe González, den före detta socialistiska statsministern, till reportrar i Mexiko förra lördagen.

För två veckor sedan aviserade Partido Popular en bojkott mot mediagruppen Prisa, som äger landets ledande dagstidning El Pais, efter det att Prisas ordförande, Jesús de Polanco, hade sagt till aktieägarna att det var "mycket svårt att förhålla sig neutral" i en politisk miljö i vilken vissa politiska aktörer "vill återgå till inbördeskrig."
Bojkotten har kritiserats för att vara destruktiv och odemokratisk. De konservativa menar att det är Zapatero med sin politik som har givit upphov till det konfliktfyllda klimatet. De säger att i och med de politiska reformerna i Katalonien och de sociala reformerna som ogillas av den katolska kyrkan, har Zapatero negligerat det politiska samförstånd som byggdes upp under övergången till demokrati.
"Den här regeringen har rivit ner de strukturer som det tagit många år att bygga upp," sa Gabriél Elorriaga, talesman för Partido Popular. "Zapatero röstades inte fram till sitt ämbete för att ändra Kataloniens författning. Inte heller för att han skulle ändra anti-terrorism politiken eller för att gå in i konflikt med den katolska kyrkan."
"Det är politiken som inte fungerar: regeringen, oppositionen, partierna och deras ledare och pressen," skrev Juan Pablo Fusi, professor i modern historia vid universitetet Complutense i Madrid, i den konservativa dagstidningen ABC i förra veckan.

Medan det verkar som att regeringen kommer att förbjuda Abertzale Sozialisten Batasuna, finns det fortfarande en gnutta hopp hos befattningshavarna att Batasuna ska avsäga sig våld och bli lagligt före valen i maj. Detta steg anses avgörande för att rädda den stagnerade fredsprocessen.
Experter menar att något som helst agerande från regeringens sida som kan tolkas som att man ger efter för Batasuna kommer att innebära en politisk katastrof.
Spansk polis anhöll åtta personer i en operation mot ETA, rapporterade The Associated Press från Madrid förra onsdagen.
Samtliga anhölls i norra Baskien i provinserna Guipúzcoa och Álava i den angränsande regionen Navarra, meddelade en ämbetsman anonymt eftersom han genom sitt ämbete inte får identifieras offentligt.
VICTORIA BURNETT
Madrid
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune