Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 09

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08      

Det handlar om liv eller död

Efter 25 års inbördeskrig satsar regeringen i Sri Lanka allt på att besegra de tamilska rebellerna. Men rebellerna tänker inte ge upp, och deras krigskassa är långt ifrån uttömd.

RÜDIGER FALKSOHN och PADMA RAO
Colombo
De grön-orangea flaggorna med ett gult lejon vajar stolt i vinden. Stolt var också president Mahinda Rajapaksa när han för ett par veckor sedan hyllade Sri Lankas 60-åriga självständighet. ”Vår försvarsmakt har vunnit segrar som man aldrig förr har skådat”, löd presidentens lite patetiska ord om inbördeskriget, som har rasat i 25 år. ”Terrorismen står inför ett nederlag av aldrig tidigare skådat slag”, fortsatte presidenten.
Sedan följde en militärparad, men i närheten fanns mängder av vanliga fotsoldater bakom sandsäckar, taggtråd och i tillfälliga bunkrar, vilket skvallrade om att självständighetsfirandet krävde ytterst omfattande säkerhetsåtgärder. Utanför varenda butik, ja till och med intill varje glassförsäljare på strandpromenaden, fanns en väpnad man i uniform.

Rebellrörelsen Tamilska tigrarna, LTTE, som kräver en egen självständig tamilsk stat och som ockuperar en tredjedel av Sri Lanka, lyckades iscensätta ett attentat trots den höga säkerhetsnivån. På en järnvägsstation i Colombo dödades minst 13 människor i en bombexplosion. Och i landets inre, ungefär 25 mil från Colombo, exploderade en buss ungefär samtidigt som Rajapaksa höll sitt tal. Även här dog 13 människor. I Dambulla, vars grottempel är ett omtyckt turistmål, dog 20 människor i en annan bussexplosion.
Sammanlagt har fler än 70 000 lankeser dödats i inbördeskriget, och vapenvilan, som undertecknades för sex år sedan, är ogiltig sedan länge. I mitten av januari bröt regeringen den även formellt. Nu bombarderar Rajapaksas militär på nytt norra Sri Lanka, och det kommer fortlöpande rapporter om stora framsteg i kriget mot rebellerna. Det ryktas till och med att den högste tigern, Velupillai Prabhakaran, skulle ha åsamkats livshotande skador i en attack.

LTTE verkar dock inte det minsta berört. Snarare lyckas det tamilska folkets självutnämnda företrädare bevisa om och om igen att de är världens mest hårdnackade rebellgrupp.
De är den enda gerillagruppen som har tillgång till något som liknar ett flygvapen. Denna enhet iscensatte för ett år sedan ett överraskningsanfall mot det lankesiska flygvapnets högkvarter i Colombo. Rebellernas flygplan och bombteknik var visserligen inte särskilt moderna, men det som dittills bara hade varit ett rykte bekräftades, nämligen att LTTE inte bara förfogar över djungelkrigare (ofta minderåriga) och stridsbåtar.
Tigrarna tros ha den största budgeten av alla separatister näst den colombianska Farc-gerillan, som ju gör strålande affärer med kokain. Detaljer om de tamilska tigrarnas ekonomiska källor har presenterats av den brittiska militärtidskriften Jane´s och Human Rights Watch.
Tigrarna samlar in 300 miljoner dollar varje år i utlandet, vilket motsvarar 80-90 procent av den totala budgeten. Exiltamiler måste betala, och de är tigrarnas främsta inkomstkälla, både privatpersoner och affärsfolk. Till och med medellösa tamiler i exempelvis London uppmanas att betala ca 40 pund i månaden, och tamilska tempelvakter på ett hinduiskt tempel i Kanada förväntades samla in motsvarande 700 000 euro som bidrag till ”det senaste kriget”.

Ungefär var fjärde tamil bor utanför Sri Lanka, vilket betyder att det finns 800 000 potentiella bidragsgivare. Den största diasporan finns i Kanada (ca 250 000), därefter i Indien (150 000), Storbritannien (110 000), Schweiz, Frankrike och Australien (ungefär 30 000 vardera).
LTTE kräver vanligtvis 20 procent av inkomsten, sägs det. Tamilska kulturföreningar får besök av insamlare, som skickar pengarna via omvägar till Tigerlandet Eelam.
Ofta förvandlas de insamlade dollarsedlarna till vapen innan de når fram till Sri Lanka. Vapnen skickas mestadels via södra Indien till tamilernas högkvarter i Jaffna. Det tar bara tre kvarts timme för snabbåtar att ta sig över det smala sundet mellan Sri Lanka och det indiska fastlandet. Dessa båtar transporterar alla sorters produkter som kan inhandlas på den illegala vapenmarknadens överskottslager: ukrainskt sprängmedel, bulgariska SA-14-raketer, granatkastare från Kroatien, gevär från Kambodja, Thailand och Burma etc.
För att betala allt detta förfalskar tigrarna också kreditkort. I Norge dömdes en LTTE-anhängare till fängelse för kreditkortsbedrägeri förra våren. I Singapore och Thailand har man ertappat tamilska band i färd med att förbereda smygkopiering av uttagskort.

Tigrarna är centralt och hierarkiskt organiserade. Finanserna sköts, enligt Jane’s, av Aiyanna Group, som leds av LTTEs underrättelsechef, Potta Amman, och av Office of Overseas Purchases (Byrån för utländska inköp), vars chef heter Kumaran Pathmanathan, vilket har givit byrån smeknamnet KP-departementet. Departementet ansvarar för insamling av pengar och samarbetar med tamilska föreningar överallt, exempelvis World Tamil Coordinating Committe (WTCC) i stadsdelen Queens i New York. WTCC förnekar förstås samarbete, eftersom både USA och EU har placerat LTTE på listan över terrororganisationer.
Många tamiler, som flydde från Sri Lanka i början av 1980-talet på grund av den singalesiska majoritetens pogromer eller traumatiska minnen från motståndskampen mot regeringen, stöder LTTE frivilligt. De anser att LTTE kämpar för en god och rättfärdig sak.
De som inte stöder tigrarna frivilligt kan räkna med hembesök. Insamlare spelar upp hela repertoaren från subtila påtryckningar till regelrätt utpressning.
Den som konsekvent vägrar att bidra till LTTEs krig riskerar att utsättas för telefonterror eller får bekymmer i samband med eventuella besök i hemlandet. Anhöriga kan också utsättas för fara.
”De säger bara att de skall visa oss”, berättar en tamil som utsätts för påtryckningar. ”Men alla vet att det handlar om liv eller död”.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel