Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 14

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13    

Äktenskap är en ren familjeaffär i Sydkorea

När två unga, sydkoreanska TV-stjärnor skilde sig bara tolv dagar efter bröllopet belyste deras mycket offentliga och bittra skilsmässa de negativa sidorna av att ingå äktenskap i Sydkorea.
Liggande i en sjukhussäng med bruten näsa beskyllde Lee Min Young sin make, Lee Chan, för att ha brukat våld mot henne, vilket väckte stor uppståndelse i landets medie- och bloggvärld. Men samtidigt som anklagelser och motanklagelser flög fram och tillbaka uppstod en minst lika het debatt om en bidragande orsak till bråket: bröllopspresenterna.
Enligt uppgifter i de sydkoreanska medierna har brudgummens far uppgivit att han av brudens familj fick en förgylld sked men att han hade gjort sig förtjänt av åtminstone en sked i äkta silver. Brudens mor klagade bittert på att hennes dotter förtjänade att bo i en rymligare våning än den som brudgummen hade valt.
Skilsmässan avslöjade hur svårt det är att välja rätt presenter till de nya släktingarna. Om brudens familj köper en plasma-TV som är för liten kan det uppfattas som en förolämpning av brudgummens familj. Andra missbedömningar kan leda till spända relationer mellan de båda familjerna och i värsta fall till förhastad skilsmässa.

Traditionellt är det brudgummen eller hans familj som väntas ge de nygifta en bostad, som bruden och hennes familj förväntas möblera. Brudens hemgift har varit kompensation för att hon blir omhändertagen under resten av sitt liv, men kvinnans ändrade status, ökande välstånd och, inte minst, de skyhöga bostadspriserna har komplicerat saker och ting i Sydkorea.
”Förr gav man varandra enkla och nyttiga presenter”, säger professor Han Gyoung Hae vid Nationaluniversitetet i Söul. ”Men numera har gåvans värde blivit allt viktigare, speciellt bland alla nyrika sydkoreaner”.
”Traditionellt syftade gåvorna till att knyta familjerna nära varandra, men nu har de blivit ett sätt att visa hur rik man är. Fenomenet är en följd av att samhället har blivit så materialistiskt”, klagar Han.

Bröllopspresenterna börjad bli allt överdådigare i takt med att den sydkoreanska ekonomin växte snabbt på 1980-talet. På 1990-talet började brudarnas familjer skänka kontanter till brudgummarnas familjer, enligt Kim Joo Hee, som är professor i familjekultur vid det kvinnliga Sungshinuniversitetet i Söul.
”Det har dock blivit en sed att brudgummens familj ger tillbaka halva beloppet. Om den inte gör det blir det öppen konfrontation”.
Svårigheten att välja rätt gåva finns i alla samhällsklasser, men kanske mest bland de välbeställda. ”En kvinna från en fattig familj måste kanske arbeta för att spara till sitt bröllop, eftersom hon inte kan få pengar av sin familj. Hon måste också se till att köpa presenter till den blivande makens familj”, berättar Kim.
Förklaringen till att familjerna fortsätter att ge varandra gåvor trots att det sydkoreanska samhället är så högteknologiskt och utvecklat är att äktenskap alltjämt betraktas som föreningar mellan familjer. Föräldrar är fortfarande djupt engagerade i sina barns val av partner.
”Äktenskap är en familjeaffär”, säger Lee Hoy Yon, en 28-årig finansmäklare som gifte sig nyligen. ”Och presenterna är så viktiga att en del par bryter med varandra innan de ens har gift sig. En av mina vänners familj gav motsvarande 30 000 dollar till brudgummens familj, men den var ändå inte nöjd”. Lee skattar sig lycklig, eftersom hennes mans familj inte hade några krav alls.
Lee och hennes man bor hemma hos brudgummens föräldrar för närvarande, men en lägenhet har köpts och håller på att rustas upp.

Experterna pekar på att kvinnans högre status och förvärvsarbete gör att traditionen med presenter verkar otidsenlig. I fallet med de båda TV-stjärnorna var den kvinnliga parten mycket framgångsrikare än den manliga.
Boomen på fastighetsmarknaden i Söul plus landets speciella hyressystem lägger också en oskäligt tung börda på brudgummen, som måste välja en bostad som motsvarar svärföräldrarnas krav. Om brudgummen eller hans familj inte köper utan bara hyr en bostad blir presenterna till hans familj mindre påkostade. Att hyra är inte heller billigt. I Sydkorea finns inte månadshyror, utan husvärdarna kräver vanligtvis stora klumpsummor, som investeras, och sedan får hyresgästen avkastningen efter omkring två år.
Den våning som skådespelaren Lee Chan hade valt till sin skådespelarhustru var på drygt 90 kvadratmeter, men mamman till den kvinnliga TV-stjärnan sade att hennes dotter var värd minst 170 kvadratmeter. ”Det är ju ett palats”, klagade den nyblivne maken som redan är exmake.
NORIMITSU ONISHI
Söul
© 2007 TEMPUS/The New York Times