Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 03

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02      

Nationalisterna vann stort i Taiwan

Kuomintangpartiets jordskredsseger i parlamentsvalen i Taiwan blev ett hårt slag för det styrande Demokratiska progressiva partiets chanser att behålla makten efter presidentvalet 22 mars.

DAVID LAGUE
Taipei
Det var väntat att Kuomintang, eller nationalisterna, skulle göra ett bra val, men segerns storlek i lördags överraskade politiska bedömare, och den kan mycket väl komma att minska Chen Shui-bians politiska inflytande under hans sista månader som landets president.
Det stärkta Kuomintang, som nu kontrollerar nästan tre fjärdedelar av platserna i det självstyrande Taiwans lagstiftande församling, Yuan, betyder också att spänningen över Taiwansundet kan minska, påpekar många bedömare.

Kuomintang förde en gång ett hårt inbördeskrig mot kommunisterna på fastlandet, men numera förespråkar partiet status quo mellan de båda sidorna, och det utesluter inte en återförening på sikt. Under tiden vill partiet satsa på större ekonomiskt samarbete och mera kulturellt utbyte med den stora grannen.
Demokraternas presidentkandidat, Frank Hsieh, står under hård press att återta initiativet i kampen mot Ma Ying-jeou, som är hans populäre och karismatiske rival i Kuomintang om presidentposten.
Hsieh har redan signalerat att han inte är lika stridslysten som Chen, som med sina försök att etablera en nationell identitet för Taiwan har retat upp Kina och väckt kritik i USA, som är Taiwans viktigaste militära och politiska allierade.
”Demokraterna måste förfina strategin”, säger Yen Chen-shen, expert på internationella relationer vid Nationella Chengchiuniversitetet i Taipei. ”De behöver hitta en fråga som entusiasmerar väljarna och gör dem villiga att gå och rösta”.

Många experter misstänker att det är för sent för Hsieh att ta avstånd från Chens planer på att arrangera en folkomröstning samtidigt med presidentvalet för att få väljarnas stöd till en ansökan om medlemskap i Förenta nationerna under namnet Taiwan i stället för under det formella namnet, Republiken Kina.
Hsieh kommer förmodligen att försöka tona ned frågan i stället, tror politiska bedömare. Den föreslagna folkomröstningen förargar Beijing och väcker oro i Washington. Utrikesminister Condoleezza Rice sade före jul att folkomröstningen är en ”provokativ” handling, som helt i onödan ökar spänningen över Taiwansundet utan att ge några som helst fördelar till Taiwan.

När valmyndigheten hade avslutat rösträkningen förra lördagen hade Kuomintang fått 81 av parlamentets 113 platser. Demokraterna fick 27 och övriga platser gick till ett antal små partier och oberoende kandidater.
Kuomintang fick 53,5 procent av rösterna, jämfört med 38,2 till demokraterna. Att döma av resultaten i tidigare val är det dock föga sannolikt att demokraterna lider en lika stor förlust i presidentvalet. Chen vann valet 2004 med 50,1 procent.
En del bedömare tolkar valresultatet i lördags som ett tydligt avståndstagande från Chens politik, som syftar till att Taiwan skall bli formellt självständigt från Kina.
Andra experter påpekar att väljarna dessutom är besvikna på Chens hantering av ekonomin och det parlamentariska dödläge som har rått under hans presidentskap. Demokraterna har inte lyckats få igenom särskilt mycket av sin politik, eftersom parlamentet domineras av oppositionen.
Korruptionsskandaler med koppling till Chens släktingar har också skadat partiets image.

Politiska bedömare i Taiwan påpekar att Kina avstod från att försöka påverka parlamentsvalen i Taiwan med öppna eller förtäckta hot, något som har varit vanligt i tidigare val och har stärkt stödet för demokraterna.
De flesta tror nu att Beijing fortsätter att låta Taiwan vara i fred under hela presidentvalskampanjen.
Det styrande kommunistpartiet i Kina har emellertid signalerat tydligt att det gärna ser Kuomintang återta makten. Partiet styrde Taiwan i drygt fem decennier fram till Chens första seger i presidentvalet 2000.
Beijing har på senare år bjudit in företrädare för den tidigare ärkerivalen att besöka fastlandet, och ledarna i Kina har inofficiellt antytt till besökande taiwanesiska akademiker och affärsmän att relationerna mellan de båda länderna skulle gynnas av en seger för Kuomintang.

Chen avgick omedelbart från partiledarposten i lördags när den svidande förlusten var ett faktum. ”Det är det värsta nederlaget sedan partiet grundades”, erkände Chen på en presskonferens. ”Jag är mycket ledsen och skamsen”.
Rivalen Ma, som företräder nationalisterna, välkomnade valresultatet, men han varnade för att presidentvalet fortfarande är en öppen fråga och en stor utmaning för partiet. ”Vi måste använda lördagens seger som språngbräda inför presidentvalet”, sade han.
Ma, som är jurist från Harvard, anser att Taiwan behöver ha en stark militärmakt och nära kontakter med USA för att kontra det militära hotet från Kina.
Taiwan betraktas, trots separat regering, som en del av Kina, och Beijing, som fortsätter att förstärka militären vid Taiwansundet, vägrar att utesluta eventuellt våld om Taiwan skulle deklarera sig självständigt eller fortsätter att i all evighet hindra en återförening.
Ma hävdar att medvetet undvikande av konfrontation och samtidig utbyggnad av de ekonomiska banden, inklusive direkta flyg- och båtförbindelser, kommer att minska spänningen automatiskt på sikt.

Nästan 60 procent av väljarna deltog i valet, som var det första enligt ett nytt system, enligt vilket antalet mandat i kammaren hade halverats för att effektivisera lagstiftningen och förbättra kvaliteten på den politiska debatten.
Flera små partier försvann nästan enligt det nya systemet, vilket var väntat. Systemet har avsiktligt designats för att gynna utvecklingen av ett stabilt tvåpartisystem.
Väljarna valde 73 kandidater, som företräder enmansvalkretsar, sex kandidater valdes av ursprungsbefolkningen, och 34 platser fördelades bland partierna i enlighet med deras röstandel.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune