Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 04

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03     

Minst sagt försiktig politik i tyska valtider

Sprickorna i den tyska koalitionsregeringen blir allt djupare samtidigt som ett antal delstatsval kommer närmare.

JUDY DEMPSEY
Berlin
Förbundskansler Angela Merkel medgav nyligen att hon inte kan utlova några genomgripande reformer i år eller 2009, när de federala valen äger rum.
Merkels kristdemokrater utnyttjar frågan om lag och ordning och föreslår hårdare tag mot ungdomsbrottsligheten för att locka väljare, medan socialdemokraterna har fastnat för tanken på en nationell minimilön. ”Detta blir ett avgörande år för storkoalitionen”, sade Merkel, vars medarbetare nyligen kallade till en presskonferens, som varade i hela två timmar.

Merkel uteslöt tydligt både en skattereform och sänkta inkomstskatter, åtgärder som hon lovade under valkampanjen 2005. Hon har övergivit förslagen därför att de anses för radikala och riktade till de redan rika. Företrädare för Merkels kristdemokratiska parti påpekar att hon inte kan ta upp frågan i år, därför att socialdemokraterna alldeles säkert kommer att protestera mot den.
Enligt Merkel ska koalitionen i stället koncentrera sig på att minska arbetslösheten, som vid 8.4 procent (vilket motsvarar 3,8 miljoner människor) redan är den lägsta på nästan 16 år. Hennes regeringskoalition kommer också att prioritera minskad byråkrati och reducerad budget. Budgeten var i fjol balanserad för första gången på nästan 40 år, vilket i första hand berodde på en höjning av omsättningsskatten och bättre fart i ekonomin, som är Europas största.

Tysklands ledande ekonomer har varnat för att försöken att ytterligare sänka arbetslösheten kan misslyckas totalt om socialdemokraterna insisterar på att införa en minimilön för alla sektorer.
Socialdemokraterna var länge emot en generell minimilön av rädsla för att den skulle öka arbetslösheten, men partiets företrädare uppger nu att de tvingades att ändra ståndpunkt för att inte förlora mark till det populistiska vänsterpartiet.
De ville också stjäla initiativet från Merkels konservativa anhängare, som har lagt beslag på frågor som barnomsorgen, som länge var en av socialdemokraternas paradgrenar, och miljön, vars fana brukar bäras av de gröna.
Socialdemokraternas ledare, Kurt Beck, har satt minimilönen högst på sin politiska dagordning, och han för fram den som den viktigaste valfrågan i delstaterna Hessen, Niedersachsen och Hamburg, tre förbundsländer vars regeringschefer tillhör Merkels parti och som kandiderar för omval i februari och mars.

Merkel, som ett tag undvek att ta ställning när det gäller ungdomsbrottsligheten, ställde sig till sist på samma sida som regeringschefen i Hessen, Roland Koch, som förespråkar hårda tag.
Koch och andra ledande representanter för Merkels kristdemokratiska parti anser att ungdomsbrottslingar, som inte är födda i Tyskland men har bott där i flera år, skall kunna skickas hem. Denna åtgärd används redan om brottslingen har begått ett allvarligt brott, enligt inrikesministeriet. Koch föreslår också mycket hårdare straff. Men inrikesministeriets talesmän säger också i detta sammanhang att straffen finns redan. Så unga brottslingar som 18-åringar kan redan idag dömas till upp emot tio års fängelse. ”Lagarna finns redan”, säger Max Stadler, som företräder Fridemokratiska partiet. ”Man bör använda dem och en kombination av andra åtgärder, beroende på vilket slags brott det gäller och på den unga brottslingens bakgrund”.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune