Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 07

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06      

Obama mot McCain vore en drömmatch

John McCain framstår som favorit i kampen om republikanernas nominering till presidentkandidat. Barack Obama ligger jämsides mrf Hillary Clinton på den demokratiska sidan. Men en slutstrid mellan McCain och Obama vore ett tydligare val än i något annat presidentval sedan åtminstone 1980, eftersom de är två tydliga kontraster.

ALBERT R HUNT
Washington
Åldersgapet mellan den 46-årige Obama och den 71-årige McCain skulle vara det största i presidentvalens historia. (Det aktuella rekordet är från 1996 när Bob Dole var 23 år äldre än Bill Clinton). Innan Obama var född chockerade McCain sina kolleger i flottan genom att ta med sig en strippa kallad ”Floridas flamma” till officersklubben.
Både Obama och McCain tilltalar de väljare som inte är trogna något parti men ändå har vitt skilda åsikter i viktiga frågor. När det gäller Irak, skatter, hälsovård och högsta domstolen har Obama och McCain helt olika ståndpunkter. McCain vill helst koncentrera sig på den nationella säkerheten och kampen mot terrorismen, medan Obama lyfter fram inrikespolitiska frågor och ekonomisk trygghet.
”Det skulle bli en fantastisk kamp mellan stora kontraster när det gäller allt från ålder till filosofi”, säger statsvetaren Tom Mann vid Brookings Institution i Washington.
En slutstrid mellan McCain och Obama skulle ställa erfarenhet mot förändring, fädernas tro mot framtidshopp.

En bagatellartad men symptomatisk meningsmotsättning uppstod i deras första politiska möte. Det var i början av 2006 och de var sina partiers ledande företrädare i arbetet med att formulera en etiklag för senaten.
Senatens demokratiska ledarskap, som hade givit den unge Illinoissenatorn en viktig roll i framför allt PR-syfte, pressade honom att ge vika för McCain. Obama fogade sig och skickade ett brev till McCain, men han läckte ut det till medierna först.
McCain blev rasande och skrev ett svar till Obama – medierna fick det först – i vilket han kritiserade sin demokratiske kollega för ”partipolitiska egenintressen” och sedan levererade en sarkastisk ursäkt för att ha ”antagit att dina personliga försäkringar till mig angående din önskan att samarbeta i försöken att förhandla fram en partiöverskridande överenskommelse var ärligt menade”.
Brevet till Obama hade egentligen skrivits av McCains stabschef, Mark Salter, som är McCains alter ego.
Brevväxlingen var det hetaste ämnet i Washington i flera dagar, eftersom det handlade om en dispyt mellan huvudstadens två medieälsklingar. Det var en studie i Obamas naivitet och McCains temperament, två egenskaper som dyker upp om och om igen i den pågående valkampanjen.

Nä Hillary Rodham Clinton och hennes allierade påpekar att Obama är för oerfaren för att bli president ger hon vika från pressen från andra demokrater och ger ofrivilligt McCain ett pluspoäng.
Det hävdas också att McCains temperament inte passar för en överbefälhavare. Brevet till Obama för ett par år sedan var visserligen ett relativt obetydligt klavertramp, men det understryker ändå problemet med ett otyglat humör. Senator Thad Cochran från Mississippi, som för det mesta är en mycket försiktig herre, beskrev för en tid sedan sin kollega McCain som ”hetlevrad”. Cochran är så oroad av McCains humör att ”tanken på honom som president ger mig kalla kårar på ryggen”.
Till saken hör att McCain och Obama några dagar efter den famösa brevväxlingen skämtade tillsammans om sin ”brevvänskap” inför ett senatsutskott. Därefter samarbetade de om etiklagen och utvecklade ömsesidig respekt.
McCain lugnade sig och Obama lärde sig en läxa.

Brevepisoden 2006 antyder att petitesser kan komma upp till ytan i en slutkamp mellan Obama och McCain – det gör de nästan alltid oavsett vilka rivalerna är. Båda sidor förtalar den andra. Alternativen blir ytterligare fyra år med Bushs presidentskap och den olösliga härvan i Irak eller fyra år med en oerfaren och oprövad ledare i en farlig värld.
Det finns också förutsättningar för en god och konstruktiv debatt. Mann hos Brookings tror att senatorerna från Illinois och Arizona ”kommer att försöka undvika slag under bältet” i den fortsatta kampanjen.
De skulle kanske till och med kunna återuppliva en plan som föddes inför presidentvalet 1964, när en annan Arizonasenator, Barry Goldwater, planerade att utmana en annan demokratisk ikon, president John F Kennedy. De tyckte om varandra, och innan Kennedy mördades 22 november 1963, hade de talat om att arrangera stora debatter runt om i landet och kanske till och med flyga till dem i samma flygplan.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune