Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 33-34

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32       

Syrien, Turkiet
2011-33/34 s 4
"Turkiet kräver slut på Syriens blodbad"
Turkiets utrikeminister har krävt att den syriska regeringen stoppar den blodiga hanteringen av den fem månader gamla proteströrelsen."Omedelbart och ovillkorligt!" var Ahmet Davutoglus uttalande då han nyligen besökte Damaskus. Hittills har Syrien blankt struntat i alla fördömanden. Bara några dagar senare sände Syrien in militär och säkerhetstrupper till hamnstaden Latakia, den tredje staden som anfallits.

EU, Ekonomi
2011-33/34 s 5
"Rekordköp i väntan på uthållig lösning"
Förra veckan slog den europeiska Centralbanken (ECB) rekord i inköp av statsobligationer. Skulder för 30 miljarder euro köptes upp. Detta för att hålla nere Spanien och Italiens lånekostnader. Den aggressiva interventionen var ett nytt belägg för ECBs effektivitet.
ECB "steriliserar" sina obligationsköp genom att ta räntebärande depositioner från andra kommersiella banker och samtidigt dra ett motsvarande belopp ur omlopp så att obligationsköpet inte ökar euroinnehavet som skulle kunna leda till inflation.
Efter europaledarnas julimöte har framkommit idéer om att skapa en gemensam euroobligation som de 17 euroländerna ger ut tillsammans.

Italien
2011-33/34 s 6-7
"Berlusconi stoppar händerna i italienarnas plånböcker"
Ansträngningarna för att avvärja en skuldkris har fått den italienska regeringen att godkänna ännu en hjälpåtgärd i form av 65 miljarder dollar över de kommande två åren. Paketet innehåller skattehöjningar och neddragning av pengar till lokala beslutsorgan - motsvarande en personalminskning på 54000 personer - för att förhoppningsvis kunna åstadkomma en balanserad budget 2013. Detta som svar på ECBs krav på liberalisering av arbetsmarknaden, privatisering av statliga företag och anpassning av pensionssystemet.

Moldavien
2011-33/34 s 9
"En tragisk skapelse i Europa"
Knappt hade den nya EU-vänliga regeringen hunnit tillträda i Chisinau förrän separatistrepubliken Transdnjester krävde folkomröstning om självständighet. Delningen av Sudan och Kosovos självständighet ses som förebilder. Alla politiska partier i parlamentet föredrar närmare kontakter med Ryssland än med Moldavien och västeuropa. Det finns 100 000 fredsbevarande soldater i området som huvudsakligen är rysktalande. Transdnjester, dit Interpols långa arm inte når, är ett paradis för brottslingar, en tummelplats för smugglare och sutenörer. Här flödar sprit, spel, trafficking och falska märkesvaror med äkthetsintyg.

Sverige
2011-33/34 s 10-12
"Sverige - ekonomins rockstjärna"
Nästan alla välutvecklade länder i världen drabbade hårt av den finansiella krisen. Deras ekonomiska system paralyserades, deras framtidsutsikter bleknade. Och så var där Sverige! Bäst i klassen! Återhämtningens rockstjärna!
Sverige har lyckats med det som USA, Storbritannien och Japan bara kan drömma om: snabb tillväxt, jobbskapande och landet har tillskansat sig konkurrensfördelar. Bankerna lånar ut pengar, husmarknaden växer. Budgeten är i balans.
Sverige kan ge fem lektioner för krisdrabbade nationer:
1. Håll ordning på statsfinanserna när tiderna är goda, så att du har mer manöverutrymme när det börjar gå sämre.
2. Fiskal stimulans kan vara mer effektiv när den är automatisk.
3. Använd penningpolitiken aggressivt. Riksbanken sänkte den kortsiktiga räntesatsen till nästan noll. 2009 till och med under noll, då bankerna fick betala 0,25 % för privilegiet att parkera sina slantar hos riksbanken. I bakgrunden fanns ett beslut om att hålla en tvåprocentig inflationstakt efter den tidiga 1990-tals krisen.
4. Låt valutan flyta. Sverige gick inte med i euro-skutan och i efterskott har detta visat sig vara gott. De svenska exportörerna var mer konkurrenskraftiga vid en tidpunkt då den globala efterfrågan kollapsade. 5. Banker gör alltid tabbar, se till att de inte skadar ekonomin.

USA
2011-33/34 s 13-15
"Tävlingen hårdnar bland republikanerna"
Kommer republikanernas kapplöpning till Vita Huset att bli en tävling mellan två av landets tungviktare, Texas guvernören Rick Perry och förre guvernören i Massachusetts Mitt Romney? Eller har teparty rörelsens konservativa favorit Michele Bachman en chans att rycka fram i täten sedan hon vann partiets traditionella provval i Ames, Iowa? Det är ett långt lopp som de hoppfulla presidentkandidaterna har att löpa innan någon tar hem nomineringen. Frågan är om Sarah Palin tänker ansluta sig till tävlingen.

USA, Ekonomi
2011-33/34 s 16-17
"Fem myter om Dow"
1. Dow är ett index över mycket stora industriföretag.
Inte nu längre. Av trettio företag är det bara fem traditionella företagare.
2. Rörelserna i Dow är främst orsakade av sådana företagsdata som inkomster och avkastning.
3. Det är inte lätt för en individuell investerare att köpa Dow i dess helhet.
Det finns en fond, "Dow Diamonds" som handlas till en procent av Dows värde.
4. Med endast 30 företag utgör Dow inte någon rimlig återspegling av den bredare marknaden. Jodå, Dow är en ohyggligt god barometer för marknaden som helhet.
5. I det långa loppet är det enda som den vanlige investeraren behöver göra är att investerar i Dow aktier. Nej idag behövs en större spridning. Tillväxtmarknaderna finns i Kina, Indien och Brasilien.

Natur & Miljö
2011-33/34 s 18-19
"Chimpansexperiment på väg att avskaffas"
De var avgörande vid framställandet av vaccin för hepatatis A och B. De var inblandade i hundratals tidiga HIV-studier. Och 1961 sköts två av dem ut i rymden.
Förra året förbjöd EU praxis varpå bara USA och Gabon blev de enda länder som utför medicinska experiment på chimpanser.
Förra året åstadkom frågan en storm vid NIH (National Institute of Health). Med den kända apforskare och chimpansvännen Jane Goodall i spetsen. Kan innebära slutet få forskningen också i USA.

Bangladesh
2011-33/34 s 20-21
"Sur för att hon inte fick Nobelpriset"
Fixering vid Bangladeshs förflutna kan förklara premiärminister Sheikh Hasinas växande intolerans.
Det går bra för Bangladesh i varje fall i jämförelse med Pakistan som landet frigjorde sig ifrån under en blodig uppgörelse för 40 år sedan. Landet är stabilt: Ett fåtal av befolkningens 160 miljoner är muslimska fundamentalister. Ekonomin växer med nära 7 % om året och omfattar världens tredje största textilexport. För tre år sedan upphörde det arméstödda styret. Då vann Sheikh Hasinas parti Awami League valet.
Nästa år är det val igen och Sheikh Hasina tycks förbereda sig genom att krossa oppositionen, läs Bangladesh Nationalist Party (BNP), åstadkomma en valbojkott samtidigt som hon tystar kritiker. Mest överraskande var hennes attack mot Muhammed Yunus som accepterade Nobels fredspris som hon menade hon själv borde fått. Värst var ändå att han 2007 var på väg att starta ett nytt politiskt parti för att bryta tvåpartisystemet.

Indien
2011-33/34 s 22-24
"Folkrörelse mot mutor"
Rörelsen mot korruption i Indien har till mål att stärka den indiska demokratin på en punkt där den är som svagast. Men vid en fredlig demonstration greps 1200 anhängare och ledaren Anna Hazare kastades i fängelse. Den 70-årige anhängaren till Mahatma Gandhis icke-vålds principer genomförde i april en hungerstrejk och ska påbörja en ny om inte regeringen lägger fram en skarpare proposition för att bekämpa korruptionen. Indiens högljudda nyhetskanaler på TV förmedlar budskapet dygnet runt. Korruptionen är enorm i Indien, den fördärvar det dagliga livet. "En människa som dagligen upplever småskalig korruption blir andligen bruten".

Argentina
2011-33/34 s 26-27
"President Kirchner på väg mot omval"
Vid den gångna söndagens primärval i Argentina fick president Cristina Fernández de Kirchers parti 49 % av rösterna, vilket för hennes del bådar gott inför höstens presidentval. Kircher kämpar för att en dag bli omnämnd vid sidan av Evita Péron. Hon har stöd av en växande ekonomi och en splittrad opposition. De närmaste konkurrenterna Ricardo Alfonsin som är son till den förre presidenten Raúl Alfonsin och Eduardo Duhalde, den förre presidenten, fick båda omkring 12 % av rösterna. 75 % av väljarna röstade. Den 23 oktober sker presidentvalet. Sedan hennes make, förre presidenten Néstor Kirchner avled i oktober har hon kunnat rida på en sympativåg som fått hennes popularitet att stiga till rekordhöjder. Den främsta anledning till hennes framgång är den brusande ekonomin som har vuxit med cirka 8 procent på senare år samt låg arbetslöshet och goda lönehöjningar.
Affärsvärlden fruktar dock den höga inflationen som skadat landets konkurrenskraft.

Brasilien
2011-33/34 s 28-29
"Brasiliens realpolitik stävjar hotande valutakris"
I skuldkrisernas utkant straffas även länder med sunda statsfinanser. När investerare och kapitalförvaltare överger aktier, dollar och statspapper och jagar tryggare placeringar raketstiger landets valuta, realen, och Brasilien tvingas till drastiska åtgärder för att skydda sin tillverkningsindustri. Brasiliens höga styrränta på 12,5 % som är den högsta bland de större ekonomierna i världen lockar kapital. En skattesänkning för företag är huvudattraktionen i president Dilma Rouseffs hett efterlängtade industripolitiska program som också omfattar ett löfte att agera snabbare mot sådan import som kan klassas som dumpning. Ett "Köp brasilianskt" program ska tänja på reglerna för offentlig upphandling.

Nordkorea, Kultur
2011-33/34 s 31
"Rapport från paradiset"
Barbara Demicks bok "Inget att avundas" har inte fått all den uppmärksamhet den förtjänar beroende på att Nordkorea hamnat i skymundan på grund av upproren i arabvärlden, kärnkraftskatastrofen i Japan med mera.
Hennes bok innebär en fördjupning av tidigare artiklar i Los Angeles Times. Boken är resultatet av sju års resor till Nordkorea och intervjuer med människor som via Kina flytt till Sydkorea. Vi får veta att i Nordkorea är det de troende som går under först. Det är kommunistpartiets mest hjärntvättade medborgare, de som grät när den store ledaren avled, de som inte kan tänka sig att bryta mot föreskrifterna för att få mat för dagen. De har inget att sätta emot när misären sätter in. Men de blir allt färre och Barbara Demick skildrar hur systemet kollapsar ute i landet.