Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 16

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 


Ministeravhopp väcker både oro och hopp

Sektledaren Moktada al-Sadr har tagit sina sex, i stort sett inkompetenta ministrar ur Iraks regering. Detta väcker farhågor om tilltagande sekteristiska strider men också hopp om att regeringen kommer att fungera bättre med nya, dugligare krafter.

Den inflytelserike shiamuslimske ledaren Moktada al-Sadr beordrade i början av veckan sex ministrar, som alla är lojala mot honom, att avgå ur den irakiska regeringen. Det var det första allvarliga avhoppet från premiärminister Nuri Kamal al-Malikis regering, som tillträdde för ett år sedan.
Anhängare till al-Sadr i parlamentet uppgav på en presskonferens att al-Sadr låter sina ministrar lämna regeringen därför att den har vägrat att fastställa en tidtabell för de amerikanska styrkornas tillbakadragande ur Irak.
I ett skriftligt uttalande försöker al-Sadr framställa åtgärden som om den vidtas för landets bästa. Han hävdar att syftet med avhoppen är att ge regeringen en chans att utse nya ministrar, som inte kontrolleras av något speciellt politiskt parti eller har sekteristiska planer.
”Jag ber Gud att ge folket en oberoende, engagerad regering, som kan fungera som ett ljus under den nattsvarta ockupationen”, skrev Sadr i uttalandet, som lästes på en presskonferens av parlamentarikern Nassar al-Rubaie.

Sadrs åtgärd tycks vara ett försök av honom att stärka sitt rykte som en företrädare för oppositionen i Iraks fragmenterade och giftiga politiska landskap samtidigt som han försöker behålla sin maktposition. Al-Sadr gick under jorden i februari när USA genomförde sin nya säkerhetsplan för Bagdad.
Al-Sadr har ännu inte uppmanat de 30 parlamentariker, som han kontrollerar, att lämna parlamentet.
I förra veckan, på den fjärde årsdagen av Bagdads fall, manade al-Sadr till demonstrationer i den heliga staden Najaf mot USAs militära närvaro.
De avhoppade ministrarna är ett tecken på växande spänning mellan Sadr och Maliki, som inte hade fått sitt jobb utan Sadrs stöd.
När Maliki i förra veckan träffade flera asiatiska ledare avslöjade han att han inte har några planer på att fastslå en tidtabell för de amerikanska styrkornas tillbakadragande, något som Sadr har krävt i flera år.

Maliki har vädjat till Sadr att han skall hålla tillbaka sin mäktiga milis, Mahdiarmén, medan USA och den irakiska regeringen försöker upprätta säkerheten i Bagdad.
Den irakiska armén och USAs militär bekämpade nyligen några celler ur Mahdiarmén, och flera milisledare greps, enligt de irakiska myndigheterna.
I höstas beordrade Sadr sina ministrar och parlamentariker att bojkotta regerings- och parlamentsarbetet i protest mot ett möte mellan Maliki och president Bush i Jordanien. Maliki trotsade därmed Sadrs order att han inte skulle träffa den amerikanske presidenten.

Sadr-ministrarnas avhopp kan komplicera USAs försök att få Sadr och hans milis att ta avstånd från våld i utbyte mot att de får ett ord med i den politiska processen.
Trots rykten om djup splittring i Mahdiarmén har Sadr givit prov på både förmåga och vilja att hålla tillbaka sina milissoldater. I teorin beror det på att öppet motstånd mot amerikanerna skulle kosta honom de politiska vinster han har vunnit från den irakiska regeringen.
Amerikanska militärledare säger att antalet offer för dödspatruller har minskat under den nya säkerhetsplanen, vilket delvis beror på att Sadr har beordrat sin milis att ligga lågt.
Ministrarnas avhopp betyder att Sadr har mindre att förlora i regeringen, vilket i sin tur betyder att amerikanerna och den irakiska regeringen har mindre hållhake på honom.

En shiitisk parlamentariker, som står premiärminister Maliki nära, uppgav i en intervju i veckan att Maliki hade välkomnat Sadrs beslut. ”Denna åtgärd från Sadrs sida ses som ett positivt tecken, eftersom den ger premiärministern frihet att välja andra ministrar, som inte är knutna till någon sekt”, sade parlamentarikern Sami al-Askari.
När regeringen bildades i fjol delades ministerierna upp mellan de ledande politiska partierna. På detta sätt kom varje departement att kontrolleras av en speciell sekt eller etnisk grupp. När man nu skall ersätta de sex Sadr-ministrarna kommer det tveklöst att leda till segslitna diskussioner mellan de olika partierna.
Sadrs ministrar har i bästa fall ansetts vara inkompetenta, och deras avgång kan betyda att regeringsarbetet kommer att fungera bättre.
Hälsovårdsdepartementet, som har letts av Sadr-ministern Ali al-Shimmeri, har det sämsta ryktet av alla ministerier bland både amerikaner och irakier. Sunniaraber har varit rädda att besöka vissa sjukhus i huvudstaden och bårhuset i Bagdad på grund av att Mahdimilisen har hållit vakt utanför dessa anläggningar.
EDWARD WONG
Bagdad
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune