Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 35

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34            

Frankrike
2011-35 s 4
"Konkurrensen hårdnar i det franska Socialistpartiet"
De franska socialisternas traditionella "sommaruniversitet" i den västfranska kuststaden La Rochelle präglades i år av konkurrensen om partiets nominering. Affären Strauss-Kahn ville alla uppenbarligen glömma så fort som möjligt. Det är fienden Sarkozy som fungerade som den förenade faktorn för de sex politiker som främst försökte utnyttja mediernas strålkastarljus och som säger sig kandidera i primärvalen. Bland andra François Hollande och Marine Aubry. En outsider är presidentkandidaten från 2007 Ségolène Royal. Den nödvändiga minskningen av Frankrikes budgetunderskott är ett dilemma för den franska vänstern som bland annat avfärdar Sarkozys idé om att införa ett skuldtak i författningen.

Tyskland
2011-35 s 5
"Berlin brinner"
I den tyska huvudstaden sticks bilar i brand på nätterna. Den federala polisen har satts in i jakten på bilbrännarna, och helikoptrar med infraröda kameror spanar uppifrån. Stadens invånare pratar om att bilda övervakningsgrupper. De senaste två till tre veckorna har ett hundratal bilar brunnit. Brinnande bilar är ett slags politisk manifestation i Berlin sedan ungefär tio år.
Det som underblåser bränderna är det stundande borgmästarvalet i Berlin, som äger rum nu i september.
"När brottslingar tror att de slipper stå till svars för sina gärningar uppstår hot mot den konstitutionella staten.
Det är svårt att fånga förövarna eftersom brottet i sig är så enkelt att begå. Små briketter av det slag som används vid grillning placeras under ett bildäck. När däcket fattar eld finns förövarna redan flera kvarter bort.

EU
2011-35 s 6-7
"Lugn i stormen"
De "nya" EU-länderna, som blev medlemmar 2004 och 2007 är inte längre EUs sorgebarn. Kanske är själva "Östeuropa"-idén förlegad? EUs nyaste medlemsländer är inte de värsta utsatta men de har också problem. Alla de tio "nya" länderna har växande ekonomier, krympande budgetunderskott och minskande arbetslöshet. Å andra sidan har de startat från en låg (kommunistisk) nivå och är fortfarande relativt fattiga. Bara Slovenien har en högre BNP per capita än det fattigaste västlandet som är Portugal. Sysselsättningen speciellt bland medborgare över 50 år i Polen och bland romerna i hela regionen. Ungern är kanske det mest sårbara landet på grund av en kombination av stora skulder och politisk oförutsägbarhet. Ett annat stort problem är utflyttningen från hela regionen till arbeten i väst.

Polen
2011-35 s 7
"Warszawa eller Woolwich"
Polska invandrare anpassar sig till livet i Storbritannien. Många säger att de gärna skulle flytta hem om det bara funnes jobb. I fjol fanns det över en halv miljon polacker i Storbritannien jämfört med bara 75000 i december 2003. Det är emellertid svårare att försörja sig i England just nu och Polen verkar klara sig bättre än många andra länder i Europa just nu.

Bulgarien, Grekland
2011-35 s 8-9
"Den enes död den andres bröd"
Bulgarien fungerar som räddningsplanka för många grekiska företagare.
Bulgarien är Europeiska unionens fattigaste land. Men för många grekiska företag är ändå Bulgarien räddningen när Grekland, befinner sig i djup.
Produktionen i Bulgarien kostar mycket mindre än vad den skulle kosta i Grekland, tack vare lägre skatter och löner, Skattelagarna i Bulgarien är dessutom enklare, tydligare och mer förutsägbara."
Bulgarien lockar massor av grekiska företag, när Greklands premiärminister Georgios Papandreou skär ned i statsbudgeten och höjer skatter, vilket än så länge bara har förvärrat recessionen. Grekland antog för en tid sedan ett sparpaket värt 112,6 miljarder euro för att få tillgång till ytterligare hjälppengar från internationella långivare i försöken att komma till rätta med den största skuldbördan någonsin i euroregionen.
Den bulgariska ekonomin väcker däremot större hopp om god utveckling. Företags- och inkomstskatter på tio procent är de lägsta i EU. Statsskulden är 18 procent av bruttonationalprodukten i år, vilket är den tredje lägsta i hela EU efter Estland och Luxemburg. Som jämförelse kan nämnas att Greklands statsskuld är 158 procent, enligt EU-kommissionen.

Ukraina
2011-35 s 9-10
"Ukrainas Jeanne d'Arc"
Julia Timosjenko sitter i häkte anklagad för korruption och maktmissbruk. Hon är inte rädd för att bli martyr. Den nuvarande presidenten, hennes ärkefiende Viktor Janukovitj, säger sig ha trumf på handen i processen mot henne. Rättegången mot Timosjenko har väckt stor uppståndelse både utomlands och i Ukraina, där ett dussintal oppositionspartier har undertecknat ett memorandum till stöd för henne. Själv betecknar hon fallet mot henne som en politisk vedergällning för hennes ihärdiga kamp mot korruptionen i Ukraina. Timosjenko har för många ikonstatus efter att för några år sedan ha gått i spetsen för en halv miljon människor som protesterade mot regimen och genomförde den orangea revolutionen.

Libyen
2011-35 s 12-13
"Muammar Gaddafis uppgång och fall"
Nyckfull och karismatisk, farlig och motsägelsefull, skrytsam, våldsam och fåfäng - detta är bara några av de epitet som kännetecknar den libyske ledaren, som nu utkämpar sin sista strid. I september tog han och en grupp unga officerare makten i en oblodig revolution. Under hela 70- och 80-talen var Gadaffi ökänd som en av den internationella terrorismens ledande sponsorer. Han var den förfärlige mannen bakom bombattentatet mot Pan Ams flyg 103 över Lockerbie i Skottland då 270 människor miste livet.
Men 2003 var han på väg att radikalt ändra relationerna med väst, framför allt USA. Usama bin Ladin var en gammal fiende till Gadaffi, han var rädd att bli attackerad och han behövde internationellt kapital för att rusta upp oljeindustrin. En viktig sak var att Libyen öppnades upp för satellit-tv. Folk började undra varför de inte hade samma välståndsnivå som andra oljeländer. När det började röra sig i andra arabländer startade folket ett uppror också i Libyen för att i verkligheten ta den makten som Gadaffi alltid hävdat redan låg i folkets och "folkkommittéernas" händer. Samtidigt som hans säkerhetsstyrkor var snabba att krossa varje tillstymmelse till oliktänkande.

2011-35 s 14-16
"Goda intentioner men bräcklig legitimitet"
Det nya Libyen är i händerna på en i huvudsak självutnämnd grupp civila och soldater som har skött sig ganska bra hittills. Fortsättningen ligger dock höljd i dunkel.
Nationella övergångsrådet (NTC) presenterade sig som "revolutionens politiska ansikte" och senare "hela Libyens enda legitima företrädare". Rådet lyckades bli erkänt av arabländer som Qatar och av västländer som Frankrike, Storbritannien och USA. NTC erkänner att dess legitimitet är svag. Rådets ordförande är Mustafa Abdel Jalil, en farbroderlig före detta justitieminister. Ingen av Libyens klaner är idag bundna till Gadaffi utöver hans egen Gadadfa-klan som länge kontrollerade oasen Sebha. Det finns drygt 40 privat organiserade miliser, så kallade katibas (brigader). Katabimedlemmarna har idag lovat högtidligt att de lyder NTCs order.

2011-35 s 16-17
"Att bygga en stat från ingenting"
Fyra decennier under överste Gaddafis nyckfulla och despotiska styre har gjort Libyen till en stat utan institutioner. Där finns inget parlament, inga politiska partier och inget civilt samhälle. Utbildningsväsendet är undermåligt, byråkratin är oduglig och oljepengar har undergrävt arbetsmoralen. Man har importerat utländsk arbetskraft trots att många libyer har jobb i den offentliga sektorn utan att egentligen uträtta något.
Arabvärlden kan inte erbjuda det oljerika Libyen med sex miljoner invånare någon lämplig demokratisk modell.

Syrien
2011-35 s 18-19
"Vapen på villovägar?"
En fara som uppstår i kaoset i samband med revolutioner är att vapenarsenaler kan hamna i olämpliga händer.
Om Bashar al-Assads regim skulle falla plötsligt kan det uppstå stor osäkerhet om vem som kontrollerar landets vapen, varnar amerikanska experter. Libyens kemiska arsenal består av otympliga behållare fyllda med huvudsakligen senapsgas, men Syrien innehar några av de giftigaste kemikalier som någonsin har använts i vapenframställning. Dessa är placerade i tusentals artillerigranater och stridsspetsar som är enkla att transportera. Syriens favoritgas är inte senapsgas utan sarin, den nervgas som dödade 13 människor och skadade ett tusental i en terrorattack i Tokyos tunnelbanesystem 1995. Sarin, som är dödligt att inandas även i mycket små kvantiteter, kan också användas för att förgifta vatten och livsmedel.
Det är inte otänkbart att vapen försvinner i ett kaotiskt uppror, som krossar Syriens storordiga säkerhetsstyrkor, som vaktar vapenarsenal och ammunition.

2011-35 s 19
"Arabförbundet ingriper i Syrienkrisen"
Trycket på den syriska regimen ökar. Nu har också Arabförbundet krävt reformer och ett slut på våldet. En medlingskommission ska försöka få president al-Assad att ge vika för pressen. Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi kommer att ha med sig sex arabiska utrikesministrar. Assad stöds alltjämt av Iran, som inte är ett arabland och inte är med i Arabförbundet. Iran gör USA ansvarigt för upproret i Syrien.

USA
2011-35 s 19-20
"Princetonekonomen ska fixa jobben"
Ekonomisk guru ska rädda Obama. Obama byter ekonomisk inriktning och gör en storsatsning på jobben. Genom att nominera Alan Kreuger, professor vid Princeton och erkänd arbetsmarknadsexpert, till ordförande i det ekonomiska rådet, hoppas Obama få vägledning genom jobbkrisen. Att rad undersökningar visar att amerikanernas största oro är jobben. Flera ekonomer och regeringsföreträdare anser att Kreuger är rätt man att förbättra läget på detta område.

2011-35 s 20
"Nu gick hon väl för långt ändå?"
Teaparty-kvinnan Michele Bachmann skämtar om sambandet mellan naturkatastrofer och amerikansk politik. I valkampanjen har hon beskrivit orkanen Irene som "ett budskap från Gud". När hon upptäckte att hon gått för långt försökte hon skämta bort det. I USAs är det många kommentatorer och bloggare som tvivlat på att Bachmann verkligen skämtade när hon hänvisade till den högre makten. Michele Bachmann är en av de republikaner som konkurrerar om det republikanska partiets nominering till kandidat i nästa års presidentval.

Singapore
2011-35 s 21-22
"Singapore fick en ny president av samma sort"
Den förre biträdande premiärministern Tony Tan lyckades med oväntat liten marginal erövra presidentposten i stadsstatens första presidentval med mer än en kandidat på 18 år. Han fick 35,19 % av rösterna mot den oberoende kandidaten Tan Cheng Bock som fick 34,85 %. Tony Tan är den av kandidaterna som var minst kritisk mot regeringspartiet.
Singapores president har ett starkt veto över hur landets penningtillgångar ska användas och det är han som utnämner personer till höga ämbeten samt tillsätter antikorruptionsutredningar. Men han får inte bestämma politik eller föreslå lagar.

Japan
2011-35 s 21
"Japan får sin sjätte regeringschef på fem år"
Den förre premiärministern Naoto Kan avgick för en vecka sedan efter att i månader ha kritiserats för bland annat sitt sätt att hantera krisen i samband med atomkatastrofen i Fukushima. Yoshihiko Noda har av parlamentet valts till ny premiärminister. Den nye regeringschefen är mycket mer positivt inställd till kärnenergi än sin företrädare. Han förväntas höja skatterna för att finansiera återuppbyggnaden av den tsunamidrabbade regionen och minska på statsskulden.
Oppositionen har majoritet i parlamentets överhus och har makt att blockera regeringens lagförslag.

FN
2011-35 s 22-25
"Djävulens advokater"
När diktatorer förlorar krig händer det att de hamnar inför den internationella brottmålsdomstolen (ICC) eller någon annan internationell tribunal. Deras försvarsadvokater företräder rättsstatliga principer även när de försvarar personer som Muammar Gaddafi. Ju hemskare förbrytare desto ryktbarare försvarare.
Courtenay Griffiths, Peter Robinson och Gregor Guy-Smith är försvarsadvokater vid internationella domstolar. De försvarar människor som anses vara monster.
Säkerhetsrådet etablerade med en resolution 1993 den första tribunalen, en domstol med uppdraget att rannsaka brotten i det forna Jugoslavien. 161 personer har åtalats där, 64 har dömts, 13 har frikänts och 35 rättegångar pågår ännu. Om några år måste tribunalen stänga, eftersom säkerhetsrådet inte kan fortsätta finansiera den i det oändliga.
Haag har med tiden blivit huvudort för krigsförbrytartribunaler. Där finns Internationella brottmålsdomstolen (ICC); där finns Jugoslavientribunalen, där finns den särskilda tribunalen för brott i Libanon samt en tribunal som rannsakar Charles Taylors gärningar.

2011-35 s 25
"ICCs första rättegång är över"
Den allra första rättegången i Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) är snart över. I början av 2009 inleddes processen mot den före detta rebelledaren Thomas Lubanga i Kongo/Kinshasa. Han anklagas för att 2003 ha tvingat otaliga unga pojkar och flickor att döda i striderna mot det fientliga Lendufolket. Genom att "rekrytera, utbilda och utnyttja hundratals barn för att mörda, plundra och våldta", begick den före detta ledaren för Kongolesiska patrioters union (UPC) svåra krigsförbrytelser står det i åtalet.

Nutidshistoria
2011-35 s 26-27
"Den okända historien om Grisbukten"
Nyligen offentliggjorda CIA-dokument avslöjar tidigare okända misstag och att kriget var mycket nära under den misslyckade invasionen av Kuba. Avslöjandet är resultatet av idogt arbete av den ihärdige forskaren Peter Kornbluh och hans Nationella säkerhetsarkiv med säte i Washington. Detta utnyttjade lagen om rätt till information för att tvinga CIA att offentliggöra dokument om John F Kennedys misslyckade försök att störta Fidel Castro i april 1961. Det kostade invaderarna drygt 100 liv, gav kommunister världen runt en viktig propagandaseger och gjorde narr av Kennedys löfte om nya bättre relationer med Latinamerika.

Näringsliv
2011-35 s 28
"Apple utan Jobs blir aldrig detsamma"
Steve Jobs filosofi genomsyrar allting som Apple gör". Nu undrar många vad som händer med företaget som blev hans image. Diktator, tyrann, geni: Steve Jobs brutala perfektionism är legendarisk i Silicon Valley. Entreprenören framför alla andra, hans speciella förmåga att marknadsföra och hans känsla för vad konsumenterna vill ha samtidigt som han tar fram det bästa hos sina medarbetare har gjort Apple till ett av världens främsta företag.

Kina, Kultur
2011-35 s 29
"Tjuvar, termiter och skattefusk i den Förbjudna staden"
Palatsmuseet i Beijing beskrivs som en lång rad katastrofer, inklusive bedrägerier och stulna dyrgripar. Den Förbjudna staden är en av Kinas viktigaste turistattraktioner, ett antikt kejsarpalats i hjärtat av Beijing som besöks av cirka 80 000 turister per dag och som sedan länge erkänns som ett världskulturarv av Unesco. Men palatsmuseet riskerar att bli en nationell pinsamhet på grund av misstankar om förskingring, skatteflykt genom att sälja biljetter utan officiell stämpel, dåliga säkerhetskontroller och misstänkt termitinvasion.