Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 11

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10        

Var slutar Europa?

Länderna i Kaukasien tycker att de tillhör Europa, och de skulle gärna bli medlemmar i EU.

HANS-JÜRGEN SCHLAMP
Baku
Den store, mörkhårige mannen betraktar lite dystert den lilla, blonda kvinnan på andra sidan konferensbordet. Hon pratar med honom, beskyller honom för att inte respektera de mänskliga rättigheterna och säger att han måste se till att de kommande valen blir mer rättvisa än de förra. Hon konstaterar också att det är hög tid att pressen får större frihet i hans land. I slutet av sin monolog blir hon lite mer försonlig och berömmer en del av framstegen i hans land – ”men det borde gå lite fortare”, säger hon till slut.

Elmar Mammadjarov försöker att inte visa sin ilska. Han är utrikesminister i det olje- och gasrika landet Azerbajdzjan, som ligger vid Kaspiska havet norr om Iran. Normalt får ingen tala till honom i den tonen, på sin höjd hans chef, presidenten. Men Mammadjarov behärskar sig, därför att den blonda kvinnan är viktig för Azerbajdzjan, som förr var en sovjetrepublik.
Den frispråkiga gästen är ingen mindre än österrikiskan Benita Ferrero-Waldner, som är EU-kommissionär för utrikes relationer och omvärldspolitik. Hon besöker regelbundet EUs grannländer, från Marocko, Egypten och Jordanien, Israel eller Ukraina ända bort till de kaukasiska republikerna Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Hon kräver mera demokrati och lovar i gengäld ”stabilitet, säkerhet och välstånd”.

Europeiska unionen har satsat sammanlagt drygt åtta miljarder euro i grannländerna, och ytterligare tolv miljarder har utlovats för de kommande sex åren. Resultatet av denna generositet ska enligt Ferrero Waldners förhoppningar bli en ekonomiskt och politiskt blomstrande ring runt EU. När denna ”ring av goda vänner” har bildats blir det lättare att hålla både terrorister och oönskade invandrare på avstånd.
Den goda idén har naturligtvis en hake. De flesta av EUs grannländer nöjer sig inte med stabilitet och välstånd, utan de vill helst bli fullvärdiga medlemmar i unionen.
Staterna längst österut hyser välgrundade förhoppningar, eftersom polacker, britter och balter gärna vill utvidga EU ända bort till Kaspiska havet. Därför kommer nästa utvidgning också att ske österut, även om ingen säger det högt.
”Nej, nej”, dementerar den österrikiska EU-kommissionären, ”det finns inga medlemskapsplaner för länderna i periferin”. Vänskapen med grannländerna sträcker sig bara till ”medlemskapets gräns”, absolut inte över den. Hon medger att detta innebär en svår balansgång.

Och det är så sant som det är sagt, och denna balansgång aktualiserar på nytt den gamla frågan om var Europa egentligen upphör. Hör Georgien till Europa? Och hur är det med Marocko och Israel, och vi ska inte glömma Ukraina?
Med vart och ett av de tolv länderna i EUs grannskapsprogram har Ferrero-Waldner och hennes lag utarbetat en speciell handlingsplan. Inom områden, som länderna själva definierar, hjälper EU till med expertis och finansiering. Det kan gälla transportsektorn, yrkesutbildningar, energiförsörjning, utbildning av tullare, gränsvakter eller domare eller helt enkelt hjälp till nödlidande. Därtill kommer upplysning om demokrati och rättigheter, vilket var det som Elmar Mammadjarov i Baku fick erfara.
Benita Ferrero-Waldner ger sig inte utan fortsätter sin upplysningskampanj under kvällens middag: När kommer de tre fängslade journalisterna att friges? Varför gör regeringen i Azerbajdzjan så lite för att förbättra relationerna med Moskva?
”Tja”, svarar Mammadjarov, ”journalisterna måste först skriva ett yrkande, som i sin tur skall prövas av en domare”. Och bättre relationer med ryssarna skulle han också gärna ha, men Azerbajdzjan tänker verkligen inte krypa till korset. Hans land har ju faktiskt fått det officiella betyget ”regional, medelstor makt med gott uppträdande”.
Skillnaden mellan förr och nu är markant under rusningstid i huvudstaden Baku: köer överallt, rostiga gamla lastbilar från sovjettiden trängs med blankpolerade limousiner. Den ekonomiska tillväxten uppgick till 25 procent 2007 tack vare rikliga tillgångar på naturgas och olja. Klyftan mellan rika och fattiga har vidgats drastiskt, och utanför Armani- och Escadabutikernas skylfönster står tiggare.
Det finns också ett EU-dokument som vittnar om de ekonomiska framstegen i Azerbajdzjan. Detta dokument pekar emellertid också på ”ihållande svårigheter” så fort det handlar om demokrati, pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Detsamma gäller för grannländerna Georgien och Armenien. Ferrero-Waldner klagar ständigt på bristerna där också. I detta sammanhang har hon nytta av en egenskap som ofta klandras på hemmaplan: påstridigheten. ”Hon är enormt envis”, klagar till och med hennes egna partikamrater hemma i Wien. Den förre tyske utrikesministern, Joschka Fischer, brukade kalla henne Madame Tutu, på grund av hennes ofta färgglada dräkter.
I Kaukasien tampas hon med ingrodda nationalister. Det som talesmannen för en EU-finansierad människorättsorganisation har att berätta om Armenien kunde lika gärna gälla Georgien: ”Den politiska ledningen är extremt korrumperad, här saknas oberoende rättsväsen och en fri press, och valen är lika styrda som i dåvarande Sovjetunionen”.
Det där är bara ”skräckhistorier”, hävdar Vladimir Gurgenidze, Georgiens premiärminister. Han talar engelska med amerikansk accent och säger ”Hi everybody” när han hälsar. Visst finns det ett och annat som kan bli bättre, erkänner han, och det är just därför som hans land behöver Bryssels stöd.
”I själ och hjärta är vi Europa. Vi vill ha frihandel med EU och lättnader i visumkraven och på sikt bli medlemmar i EU”.

Mycket snart kommer Georgien att bli medlem i Nato, enligt Gurgenidze, om inte förr så när en demokrat tar plats i Vita huset. Georgiska soldater gör redan tjänst i Irak och Afghanistan. ”Amerikanerna accepterar detta”, påpekar premiärministern lite självbelåtet och tittar uppfordrande på Benita Ferrero-Waldner. ”Det är bra att ha vänner”, tillägger han.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel