Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 12

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11        

Fem år efter invasionen

Det enda irakierna kräver av USA är något som de hade under Saddam, stabilitet.

JOHN F BURNS
London
På kvällen 19 mars 2003 var vi en liten grupp västerländska journalister som hade biljetter till de bästa platserna på parkett till den stora händelsen i Bagdad: början på amerikanernas bombkrig mot strategiska mål i den irakiska huvudstaden. Vi hade brutit oss in genom en förseglad dörr ovanför en nödutgångstrappa, som ledde till taket på hotell Palestine, varifrån man hade en strålande utsikt över Saddam Husseins kommandocentral på andra sidan Tigrisfloden.
Bombkriget hade satt i gång 16 timmar tidigare, när president George Bush beordrade två BI-flygplan att attackera Dora Farms-komplexet i södra Bagdad i en gryningsräd, som syftade till att döda Saddam och avsluta kriget innan det ens hade börjat. Anfallet tog alla på sängen, inklusive Saddam, som ändå lyckades överleva på något sätt. Men när kvällen kom var staden beredd.

BBC rapporterade att bombflygplan av typ B-52 hade lyft från en bas i England tidigt på eftermiddagen, och vi visste flygtiden och kunde räkna ut att de skulle vara över Bagdad vid niotiden på kvällen.
Exakt klockan nio, inte några sekunder före eller efter, träffade den första kryssningsmissilen det stora, bunkerliknande presidentkomplex i det som senare skulle ligga i Gröna zonen under amerikanernas ockupation. I 40 minuter, som följdes av en paus, och sedan ytterligare 40 minuter regnade det bomber och missiler över palats, militära anläggningar och underrättelsebyggnader, d v s över hjärtat av Saddams tyranni.
Irakier, som längtade efter att befrias från Saddam, kallade det helt enkelt för ”luftshowen”.

På hotelltaket befann sig erfarna västerländska korrespondenter, män och kvinnor som hade opartiskheten som rättesnöre. Vi fruktade att bombkriget skulle beröva Iraks hemliga poliser deras sista anledning att skona oss, eftersom våra irakiska ”kontakter” hade varnat oss för att det enda som skyddade oss de där sista dagarna var regimens oro för att attacker mot västerländska reportrar skulle påskynda kriget.
Att demonstrera opartiskhet när den första missilen hade slagit ned krävde personlig och professionell styrka, eftersom det inte var säkert att vi skulle överleva tills Saddams regim hade störtats.
Men från första bomben var stämningen på taket inte kallt avvaktande eller ens så försiktig, som den kunde ha varit om vi hade övervägt de långsiktiga följderna av det vi såg. Det berodde nog åtminstone delvis på skådespelet - en överraskande, överväldigande maktdemonstration, som mest påminde om Guds vrede, inte människans, och som väckte ett slags förundrad bävan.
Men den starkaste känslan, som verkar surrealistisk nu med facit i handen, var övertygelsen om att början på slutet för Saddam Husseins ondska betydde att lidandet för miljontals vanliga irakier snart skulle vara över.
Missilerna och bomberna verkade för många amerikaner, som såg anfallen live på tv, vara lämplig vedergällning mot en hänsynslös diktator och den medeltida misär han hade påtvingat Iraks folk.
Tidigt en morgon begav jag mig till de alltjämt rykande ruinerna av Bagdads centrala telecentral, där jag mötte patienter från Iraks största hjärtsjukhus, som låg ett femtiotal meter därifrån på andra sidan en smal gata. Patienterna var inte sårade utan gick omkring i trädgården iklädda pyjamas.

Men det dröjde förstås inte särskilt länge förrän händelserna i Irak gav alla anledning att fundera på det som hade hänt. 9 april tågade marinsoldaterna in i Bagdad och lyckades med hjälp av en stridsvagn hjälpa folkmassan att välta Saddamstatyn på Firdostorget.
Amerikanska soldater stod vid sidan om när grupper började plundra butiker och härja i palats och regeringsbyggnader, museer och sjukhus.
Senare samma dag upptäckte jag att oljeministeriet var den enda byggnad, som de amerikanska marinsoldaterna hade beordrats att skydda.
Många amerikaner som blickar tillbaka anser att amerikanerna började förlora kriget vid just denna tidpunkt. Det var i alla fall det första allvarliga misstaget av många: bl a misslyckandet med att hitta massförstörelsevapen, som var den primära orsaken till kriget; frånvaron av en plan för tiden efter Bagdads fall; upplösningen av den irakiska armén, som ledde till att man miste stridsdugliga soldater som hade kunnat sättas in mot det uppror, som började bara tio dagar efter de amerikanska styrkornas inträde i Bagdad; och avsaknaden av en effektiv, amerikansk strategi för att bekämpa upproret.

Förutom ovan nämnda misstag fanns det tillfällen när USAs intentioner undergrävdes och motarbetades av de amerikanska soldaterna på mer enskild nivå med övergrepp mot och tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraibfängelset, med massakern på 24 civila i Haditha och med våldtäkten och mordet på en 14-årig flicka i Mahmudiya plus mordet på ytterligare tre medlemmar av hennes familj. I rättegångarna om dessa fall har det kommit fram fakta, som inte har lämnat någon oberörd och som har undergrävt den beundran, som många hyste för de amerikanska soldaterna. Marinoffensiven, som återerövrade Falluja från militanta islamister i november 2004, har också fördömts, eftersom staden i praktiken jämnades med marken utan att detta ledde till mer än tillfälligt minskad intensitet i kriget.

Nu på femårsdagen är konfliktens tunga efterbörd en reprimand till dem, som hoppades att priset för att störta Saddam skulle vara överkomligt. 2003 var det bara de allra största skeptikerna som gissade att Amerika skulle ha fler än 160 000 soldater i Irak fem år efter invasionen, att tiotusentals irakier och nästan 4 000 amerikanska soldater skulle ha dött eller att USAs kostnader i pengar skulle stiga till drygt 650 miljarder dollar under 2008 och kanske till två biljoner dollar om amerikanerna stannar i ytterligare fem år.
Dessutom finns det en miljon eller fler irakier som lever i landsflykt i arabiska grannländer, och på gatorna i Iraks städer härskar elände och rädsla.
Vi som såg kriget från parkett har mer personliga missräkningar. De gjorde sig påminda om och om under åren från invasionen och tills jag lämnade Bagdad förra sommaren efter fem års uppdrag.
Det värsta är när kriget och dess orsaker övergår från att vara avlägsna och politiska till att bli intensivt personliga och väcka en förfärlig känsla av att ingenting, eller nästan ingenting, rättfärdigar krigets sår och lidande.
Det finns scener som aldrig bleknar: synen av amerikanska soldater som läggs i liksäckar inför resan hem. En sådan scen väcker omedelbar insikt om att livet för intet ont anande familjer tusentals kilometer bort har krossats. Outplånliga är också bilderna av platser efter självmordsattacker: lemlästade lik och gråtande anhöriga etsar sig fast i hjärnan.

Förr eller senare kommer de som startade kriget att dömas av historien på samma sätt som de kommer att ta åt sig äran om Amerika till slut lyckas dra sig ur med hedern i behåll och utan att förstöra allt det som skulle räddas i Irak.
Många journalister kommer kanske också att vilja göra avbön. Vi må ha beskrivit hemskheterna i Saddams Irak under upptakten till kriget, med tortyrkammare och massgravar, men vi måste också erkänna att vi var mindre effektiva när det gällde att gräva under terrorns pansarsköld och berätta om andra sidor av Iraks kultur och historia, sidor som kom att påverka USAs planer på att bygga en demokrati av västerländsk typ eller åtminstone grunden till ett civilt samhälle.
Det var inte lätt att göra den sortens djuplodande reportage, eftersom Saddams ögon och öron registrerade varenda rörelse hos utländska reportrar.
Men tack vare utförlig rapportering efter invasionen vet amerikanerna numera att irakierna var djupt traumatiserade av Iraks brutalitet, och att rädsla och misstroende hade förgiftat dem. Amerikanerna känner också i detalj till, tack vare rättegångarna mot Saddam och hans medarbetare, hur det maskineri fungerade som förde offren till tortyrkammare och massgravar.
De känner också till att det finns djupa motsättningar mellan olika etniska grupper, religiösa sekter och stammar, motsättningar som kamouflerades under ett kvartssekel av totalitärt styre.

Dessa faktorer har i lika hög grad som de amerikanska misstagen medverkat till situationen i Irak. Rätt bedömda kommer de kanske med tiden att väcka tvivel på klokheten i att ingripa i Irak. Säkert verkar emellertid att de, som gavs uppdraget att utföra uppdraget i Irak, redan från början hade oddsen emot sig. Irak 2003 kan knappast ha varit sämre förberett för demokrati än vad det var, eftersom demokrati kräver åtminstone ett visst mått av folkligt stöd och förtroende.
Den krassa verkligheten är att många irakier, åtminstone i höjd med de två valen 2005, inte var särskilt angelägna om demokrati i västerländsk mening. Detta kände man inte till. Att promenera på Bagdads gator en valdag, speciellt i anknytning till decembervalet som ledde till den nu styrande shiaregeringen, var inspirerande. Eftersom tolv miljoner människor, 75 procent av valmanskåren, deltog i valet var det inte så konstigt att Bush trodde att irakierna hade anammat den amerikanska visionen.

Men i verkligheten röstade majoriteten inte på demokrati utan på en permanent överflyttning av makten från den sunnitiska minoritet, som hade styrt Irak i århundraden, till en otålig och djupt kränkt, för att inte säga hämndlysten, shiitisk majoritet.
Det som har hänt sedan dess var förutsägbart. I nästan två år har de religiösa, shiitiska partier, som vann i december 2005, klamrat sig fast vid makten, och de sunnitiska partierna, som ännu inte accepterar shiiternas styre, har manövrerat på ett sätt som syftar till att åtminstone hålla möjligheten öppen för ett återupprättat sunnistyre. Ingenting har med andra ord lösts.
Ingen av de punkter, som ansågs nödvändig för att åstadkomma ”försoning”, har angripits, inte ens den känsliga frågan om hur oljeintäkterna ska fördelas.

Amerikanerna hoppas att irakierna till slut tröttnar på våldet som andra folk har gjort, exempelvis libaneserna efter 15 års inbördeskrig. Dessa förhoppningar har stärkts av det faktum att våldet har minskat det senaste året, vilket kan kopplas till förstärkt amerikanskt engagemang och nytt samarbete med några f d militanta grupper, både sunnitiska och shiamuslimska.
Dessa förhoppningar delas av många irakier. Opinionsmätningar, inklusive undersökningar beordrade av amerikanerna, antyder sedan länge att en majoritet av irakierna vill att de amerikanska styrkorna ska dra sig tillbaka, men en annan läxa från åren med Saddam är att alla försök att mäta den irakiska opinionen förvrängs av rädsla och trakasserier.
De flesta irakier säger det, som de tror att undersökare och reportrar vill höra, vilket kanske inte stämmer med vad de tycker egentligen. Min egen erfarenhet är att irakier, som känner sig trygga nog för att vara uppriktiga, faktiskt önskar att de amerikanska soldaterna ska stanna kvar tills stabilitet råder.
Detta är något som många krigsmotståndare i USA har svårt att acceptera. Det ger heller inte krigsanhängarna någon anledning att slå sig för bröstet. Det vore nämligen underligt om irakierna inte krävde åtminstone stabilitet efter att ha betalat ett så högt pris i människoliv och materiell förstörelse.
Allt irakierna vill ha av Amerika är en återgång till något som de hade under Saddam, stabilitet.
För Amerika är detta nedslående framtidsutsikter, som varslar om att dröjer länge innan Irak slutar blöda.
© 2008 TEMPUS/The New York Times