Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 21

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20   


”Det finns inget uppror i Irak”

Sedan invasionen 2003 har USA försökt vinna irakiernas hjärtan och sinnen. Irak-experten Stephen Biddle menar i nedanstående intervju att det är fel strategi. Det finns inget uppror, säger han. I stället måste vi fokusera på att få slut på inbördeskriget.

FRÅGA: Du har just återkommit efter fyra veckor i Bagdad där du hade uppdraget att ge råd till general Petraeus, de amerikanska truppernas överbefälhavare i Irak. Kommer du tillbaka med en känsla av att han har några hållbara idéer för att komma till rätta med situationen i Irak?
SVAR: Jag är mycket imponerad av generalens skicklighet. Jag anser att han är mycket kapabel – har någon möjlighet att göra det bästa av situationen så är det han.

General Petraeus är känd för att vara en expert på att slå tillbaka uppror. Faktum är att hela administrationen tycks anse att detta skall vara i fokus. Du anser däremot att det inte är lämpligt i Irak. Varför?
Ett klassiskt ideologiskt uppror är ett krig av idéer där en subnationalistisk grupp utmanar de idéer efter vilka landets regering styr. I denna sorts krig om idéer kan man i princip vinna genom att ändra folks idéer. Den klassiska strategin för att bekämpa revolter är inriktad på att vinna hjärtan och sinnen. Man engagerar sig i en process av politiska reformer där man introducerar demokrati för att göra regeringens idéer legitima. Man engagerar sig i kampanjer för hjälp till ekonomisk utveckling. Och man utbildar inhemsk militär till att föra kriget. Detta är just vad Bush-administrationen gjort i Irak. Det kan vara på sin plats om problemet man försöker lösa är en klassisk ideologisk revolt. Det finns ingen sådan i Irak.

Hur är det då?
Det är ett inbördeskrig som inte utkämpas kring en uppsättning idéer. Snarare handlar det om överlevnad och egenintressen hos olika grupperingar inom den formella staten. Sunniter slåss inte för en idé kring vad som är bäst för alla irakier; de försöker inte övertyga shiiter att en sunniledd regering skulle vara bra för dem. De slåss för sunniternas egenintresse mot shiiternas egenintresse – och vice versa. Eftersom det inte är ett krig om idéer kan man inte förvänta sig att vinna genom att förändra människors sinnen. Det är ett krig om identitet. Identiteter kan inte förändras på samma sätt som sinnen kan förändras.

Så den ofta åberopade syftet att vinna irakiernas hjärtan och sinnen är fruktlöst?
Det kommer inte att lösa problemet. Det är inte samma sak som att säga att vi inte skall hjälpa irakierna ekonomiskt. Av moraliska skäl är vi skyldiga dem detta.

Var i denna ekvation kommer ”jihadisterna in” – de som inte är irakier och faktiskt slåss för idéer?
Det är en komplicerad konflikt. Vad beträffar al-Qaida i Irak anser jag att de är ett symptom snarare än en orsak. Om de irakiska sunniterna beslutade i morgon att al-Qaida är motståndare till sunniter skulle de sluta att erbjuda al-Qaida säkra hus, infrastruktur och finansiell support som al-Qaida behöver.

Dina argument för att vi upplever ett inbördeskrig mellan olika grupper skulle vara mer övertygande om det inte funnits dussintals grupper som attackerar USAs manskap varje dag. Hur går det ihop?
Sunniterna bekämpar koalitionen därför att de anser att amerikanerna är lierade med shiiterna.

Menar du att det inte finns någon anti-ockupationskamp i Irak?
Ja. Förbittringen över den amerikanska ockupationen är mycket utbredd. Å andra sidan var sunniter de enda som sköt ockupantsoldater under många, och de enda platserna de sköt på var i blandade och sunnitiska zoner i Irak. I norr där kurderna överväger och i syd där shiiterna dominerar sköt ingen mot ockupanterna. Sunniterna sköt inte ockupanter för att de är ockupanter utan för att amerikanerna kunde möjliggöra, som de befarade, ett shiitiskt förtryck.

Om vi antar att du har rätt i att USA inte skulle ha tagit sig an Irak med en anti-revoltstrategi, vad skulle amerikanerna göra då?
Regelboken för att avsluta ett inbördeskrig mellan olika grupper har två delar. Den första är att förhandla fram en maktfördelning mellan parterna som leder till ett eldupphör. Den andra är att skicka in utomstående för att övervaka överenskommelsen. Du kan inte lita på inhemska militära styrkor eftersom folk inte litar på varandra. Vi har haft problem med båda delarna. Beträffande en maktfördelande kompromiss så är problemet att insatserna från båda sidorna bokstavligen är existentiella. De är rädda för att om den andra sidan får kontroll över landet kan resultatet bli folkmord. Regelboken talar om att avstå makt och kompromissa med människor som man tror hotar dig med folkmord. Om man kalkylerar fel och ger upp alltför mycket makt blir resultatet utrotningskrig. Å andra sidan innebär vägran att kompromissa en fortgående ständig blodsutgjutelse, som inte alls är bra men mycket bättre än folkmord. Så vi har ett recept för dödläget.

Kan utomstående innebära en hjälp att bryta detta dödläge?
En kompromiss kan bara skapas av utomstående som använder sig av tvingande maktmedel för att driva parterna mot en uppgörelse som ingen av dem vill ha. Men vi har otillräckligt med maktmedel. Den ekonomiska hjälpen är t ex inte i närheten av att vara tillräcklig. Det finns bara två scenarier: Ett är regional diplomati tillsammans med samtal med alla Iraks grannländer med förhoppningen att de har mer inflytande över sina skyddslingar i Irak än vad vi har. Men det finns anledning att vara skeptisk. Det andra är militär styrka. Vi har 160 000 tungt beväpnade soldater i Irak. Det är inte tillräckligt för att skapa fred i landet. Men det är tillräckligt för att skapa kraftfulla morötter och visa sin makt, genom att belöna irakiska fraktioner som vill gå med på ett eldupphör och straffa dem som inte gör det. Om vi börjar använda vår militära styrka på ett selektivt omdömesgillt sätt så kan det hjälpa.

Vem skulle övervaka ett eldupphör. Uppenbarligen är varken FN eller Arabförbundet särskilt angelägna att träda in i Irak.
Den enda möjliga kandidaten är USAs militär. USA är illa omtyckt av alla i Irak. Å andra sidan är USA den enda parten i konflikten som inte riskerar att starta ett folkmord. Om vi spelar våra kort väl ser jag inte varför vi inte kunde spela denna roll. Det enda hindret är den amerikanska väljarkåren. Båda sidor i den amerikanska debatten menar att om vi bara gör sakerna rätt kommer alla soldaterna hem snart. Och det är ansvarslöst.

Menar du att USA måste stanna i Irak för överskådlig framtid?
Jag menar att om vi på allvar skall få framgångar i Irak så är det enda sättet att få slut på inbördeskriget att stanna kvar och övervaka. Om man anser, som administrationen nu gör, att det är fruktansvärt viktigt att lyckas i Irak men att vi skall ta hem alla soldater så snart som det är genomfört, garanterar man att allt man åstadkommit kommer att falla inom en månad därefter.

Den amerikanska administrationen har sagt att om allt fungerar så kommer dess styrkor att snart lämna över till en vältrimmad irakisk armé.
Om man litar på den irakiska armén är det enda man erbjuder en av de två grupperna casus belli (orsak till krig). Sunniterna kommer att ta till vapen i samma ögonblick som USA lämnar landet. Vi tror att den irakiska armén är en neutral institution som försvarar alla irakier på lika villkor. Sunniterna anser att det är en shiitisk milis med soldater fullproppade med steroider.

Stephen D Biddle är en av de mest respekterade militärhistorikerna i USA. Han är hedersmedlem i Rådet för utländska relationer, undervisar på ett antal amerikanska universitet och har givit ut massor av inflytelserika studier och essäer. Sedan den 11 september 2001 har han specialiserat sig på kriget mot terrorismen. Nyligen informerade han George Bush om situationen i Bagdad och flög till Bagdad för att träffa general David Petraeus i sökandet efter en möjlig lösning för Irak. Han är också medlem i den amerikanska akademin i Berlin
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel
YASSIN MUSHARBASH
Berlin