Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 19

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18      


Libanon är kvicksand för Israels ledare

Israel kan aldrig få pseudostaten Libanon att uppföra sig som Israel vill.

Ariel Sharon vaknar badande i svett upp ur sin långa dvala och säger att han har haft en förfärlig mardröm. ”Vad drömde du?”, frågar medarbetarna. ”Jag drömde att vi var tillbaka i Libanon”, svarar Sharon.
Detta bittra skämt, som cirkulerar sedan kriget mot Hizbollah förra sommaren, pekar rakt på orsaken till premiärminister Ehud Olmerts förstörda karriär. Libanon har i ett kvartssekel varit slutet för alla israeliska politiker, som har dristat sig att gå in i där.
En del, Menachem Begin till exempel, lyckades aldrig komma tillbaka. Ehud Olmert riskerar att gå samma öde till mötes.

Ett regeringsutskott utfärdade för en tid sedan en mycket kritisk preliminär analys av Olmerts ledarskap under krigets första fem dagar. En slutrapport, som kommer någon gång i sommar, kan mycket väl komma att uppmana premiärministern att avgå. Hans utrikesminister, Tzipi Livni, har redan sagt att han borde avgå.
En del politiker, Sharon t ex, lyckades ta sig stapplande ut från Libanon och med tiden komma tillbaka – trots att det i hans fall handlade om något som många betecknar som en krigsförbrytelse, eftersom han inte hindrade eller stoppade Israels allierade kristna libaneser från att massakrera palestinska flyktingar.
När Sharon kom tillbaka hade hans impulsivitet trubbats av. På sätt och vis var det mardrömmen i Libanon som lärde Sharon tålamod, vilket i sin tur hjälpte honom att bli en statsman i sin andra karriär.

Arbetarpartiets förre premiärminister, Ehud Barak, hoppas för egen del på en liknande återupprättelse. Det var Barak som plötsligt – och förgäves - drog tillbaka den israeliska militären från Libanon 2000 i ett försök att sluta fred med först Syrien och sedan palestinierna. Men tillbakadragandet var en unilateral handling, och varken han eller hans efterträdare följde upp med den vedergällning, som han hade hotat Hizbollah med om det kränkte Israels gräns. Många israeler anser att denna kombination gjorde förra sommarens krig oundvikligt.
”Libanon har skadat eller totalförstört den politiska karriären för nästan alla israeliska politiker, som har gått in i Libanon”, säger Chuck Freilich, f d israelisk säkerhetsrådgivare och numera lärare på Kennedy School vid Harvard. ”Orsaken finns inte bara i Libanon utan också i de beslut som Israel har fattat de senaste decennierna. Besluten har varit kortsiktiga och begränsade till den allra närmaste framtiden. Det har saknats långsiktiga, väl genomtänkta strategier”, säger Freilich.

Den stora frågan är om det finns någonting som skulle kunna fungera när det gäller det mycket speciella fallet Libanon, som är ett sekteristiskt lapptäcke till stat utan vare sig stark centralregering eller stark armé. Libanon har alltid styrts av religion och etnisk tillhörighet och dominerats av externa stater som Syrien eller externt sponsrade grupper som Hizbollah och, dessförinnan, Palestinska befrielseorganisationen, PLO.
När Israel har försökt angripa sina fiender inne i Libanon har det stött på problem som uppstår när en konventionell stridsmakt kämpar mot en ickestatliga aktörer, som söker skydd i en halvstat.
Mark Heller, som är forskningschef hos Institutet för nationella säkerhetsstudier vid universitetet i Tel Aviv, påpekar att staten Libanon aldrig har varit Israels fiende, ”utan bara scenen där fienden uppträder utan att vara formellt anställd”.

1982 pressade dåvarande försvarsminister Ariel Sharon premiärminister Begin till en fullskalig attack mot PLO och Yassir Arafat för att de skulle fråntas möjligheten att använda Libanon som utgångspunkt för attackerna mot Israel. Kriget gick mycket bra för Israel till en början, och Arafat tvingades smita iväg till Tunis. Men Sharon och Israel föll i den klassiska fällan att tro att Libanon skulle kunna omstruktureras enligt Israels önskemål. Den handplockade kristne presidenten, Bashir Gemayel, mördades nio dagar innan han skulle tillträda. De till en början välkomnande shiiterna i södra Libanon revolterade sedan mot ockupanterna, och Hizbollah tog kontroll med Irans hjälp.
Clinton Bailey, israelisk expert på beduinkulturen, var vid denna tid israelisk underrättelseagent. Han berättar nu att israelerna visste exakt var palestinierna hade sina vapen – ”i den byggnaden, på den våningen, i det skåpet etc”. Men israelerna anade inte att shiiterna skulle vända sig emot dem.
Israels ockupation varade i 18 år, vilket vittnar om en långvarig illusion om att projektet var möjligt om bara libaneserna kunde befrias från påtryckningar utifrån (Iran och Syrien) så att de kunde agera i eget bästa intresse. Det hände förstås aldrig.

Det som gjorde Olmerts krig förra sommaren så förvånande var att han trots sin långa lärlingstid hos Sharon hade fallit för alla felaktiga antaganden om Libanon. Han hoppades kunna krossa Hizbollah genom att vända Fouad Sinioras regering mot gruppen. Men Israels beslut att bomba överallt i Libanon, inte bara Hizbollahmål i söder, försvagade i stället Siniora.
De flesta israeler tror inte att Sharon, vis av erfarenheten, skulle ha gått in i Libanon som Olmert gjorde. Han skulle ha svarat ”men försiktigare och vid en tidpunkt som han själv hade valt och på ett sätt som hade skadat Hizbollah, men inte den libanesiska regeringen”, säger statsvetaren Shlomo Avineri vid Hebreiska universitetet. Sharon brukade säga: ”När det gäller insatser över gränsen mot Libanon så gör aldrig något som inte måste göras”.

Den oerfarne, ouppmärksamme Olmert ”insåg inte att han gav sig in i ett riktigt krig”, säger Avineri. Det undersökande utskottet konstaterade i sin rapport att premiärministern hade ”bestämt sig snabbt trots det faktum att det inte fanns någon detaljerad militär plan, något som han inte heller bad om”.
Minst lika illa är rapportens konstaterande att ”hans beslut fattades utan närmare undersökning av den komplicerade situationen vid den libanesiska fronten eller av vilka andra militära, politiska och diplomatiska alternativ som var tillgängliga”.
Den f d parlamentarikern och ministern Amnon Rubinstein, som numera arbetar för en tankesmedja, säger helt enkelt: ”Libanon är ett träsk; och därför är alla svar så moddiga”.
Rubinstein anser att Olmert kritiseras med rätt, men han hade å andra sidan, tillägger Rubinstein, inga bra alternativ för att nå sina uttalade mål.
En annan expert, Shai Feldman, tror att det var lätt för Olmert att förföras av argumentet att ”flyganfall skulle räcka för att fixa jobbet”.
”Den tesen föll i god jord av goda skäl, eftersom både den civila och den militära ledningen var traumatiserade av Israels 18 år i Libanon. Det halvhjärtade kriget förra sommaren var precis vad man kunde vänta sig efter Israels tidigare erfarenheter i Libanon”, avslutar Feldman.
STEVEN ERLANGER
Jerusalem
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune