Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 21

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20   


Många döda i strider mellan Libanon och islamister

Libanesiska trupper attackerade al-Qaidainspirerade milismän för tredje dagen i rad på tisdagen i ett palestinskt flyktingläger i norra Libanon. Den senaste attacken startade i gryningen. Medicinska källor inne i lägret krävde ett stopp för striderna eftersom det låg döda och skadade runt om på gatorna.
Den libanesiska armén har sedan i söndags attackerat medlemmar i gruppen Fatah-al-Islam som använder Nahr al-Bared-lägret i utkanten av staden Tripoli som bas. Det är första gången stridigheter uppstår sedan inbördeskrigets slut 1990. Minst 20 gruppmedlemmar, 32 soldater och 27 civila har dödats hittills.
Fatah al-Islam har tagit på sig skulden för två bomber i kristna och sunnimuslimska distrikt i Beirut och hotar med att sätta Beirut i brand igen. ”En grupp av era hjältemodiga Jihad-bröder tog de senaste två dagarna på sig utplaceringen och detonationerna av två bomber i hjärtat i Beirut,” stod det i ett uttalande som faxades till Reuters och hade undertecknats av Fatah al-Islams medieansvarige.

I måndags sade palestinier i lägret att tusentals hade flytt från sina hem i utkanterna av Nahr al-Bared där striderna var mest intensiva för att söka skydd längre in i lägret. Mer än 150 människor hade skadats och dussintals hem hade förstörs.
Fouad Sinioras regering betonad på måndagen nödvändigheten att stoppa Fatah al-Islam, en sunnimuslimsk grupp som dök upp förra året. Gruppen har bara några hundra stridskämpar och minimalt politiskt stöd i Libanon. Från basen i Nahr al-Bared tros gruppen ha länkar till Jihad-fraktioner i andra palestinska läger.

På söndagskvällen exploderade en bomb i ett övervägande kristet område i huvudstaden, en person omkom. Måndagens explosion troddes vara den första i sitt slag i ett muslimskt område. Minst sju personer skadades.
Söndagens sammandrabbningar mellan armen och Fatah al-Islam startade uppenbarligen på grund av en räd av säkerhetsstyrkor i en lägenhet i Tripoli i jakten på misstänkta efterlysta efter ett bankrån. Den militanta gruppen lade sig i bakhåll mot soldater kring Nahr al-Baredlägret och Tripoli. På måndagen började armén omringa lägret medan milisen sköt från sina positioner.

Myndigheterna i Libanon menar att den senaste tidens våld är en del av försöken att hindra åtgärder från regeringens sida för att FNs säkerhetsråd skall upprätta en tribunal för misstänkta för mordet 2005 på den förre premiärministern Rafiq Hariri. En FN-kommission som utreder mordet har ännu inte avslöjat vad den kommit fram till men rapporter pekar på att syriska topptjänstemän ligger bakom.
Företrädare för människorättsorganisationer varnade för att situationen i Nahr al-Baredlägret, som hyser mer än 30 000 människor, är allvarlig eftersom det är svårt att få tag på mediciner och att evakuera civila.
Det amerikanska utrikesdepartementet försvarade på måndagen de libanesiska myndigheternas aktioner. ”De libanesiska säkerhetsstyrkorna handlar rätt i sin kamp för lag och ordning i Libanan,” sade talesmannen Sean McCormack.

Ahmad Fatfat, Libanons idrotts- och ungdomsminister och tidigare inrikesminister, fastslog för Financial Times att Fatah al-Islam har länkar till Syriens underrättelsetjänst. Han sade att gruppens snabba svar på räden mot lägenheten i Tripoli indikerar att den hade planerat en attack mot myndigheterna med motivet att destabilisera Libanon.
Damaskus har förnekat att man skulle ha något att göra med gruppen.
”Det är helt klart att Fatah al-Islam planerade en attack i norr,” sade Fatfat. ”Vår strategi går ut på att vi inte kan sluta utan att ha löst det här problemet.”
Sionora träffade palestinska ämbetsmän i måndags och andra regeringsföreträdare arbetade med palestinska grupper för att lösa problemen med att skydda civila. Regeringens dilemma är att skilja ut milismän från vanliga boende i lägret.

Sedan länge finns en överenskommelse om att armén inte får gå in i lägren, som har blivit himmelriket för kriminella gäng och militanta grupper.
Det har också funnits förmodanden att Fatah al-Islam har förbindelser med al-Qaida, men Fatfat sade att han inte hade någon information om detta. Andra libaneser sade att inte mycket är känt om milismännen och att spekulationer om striderna och gruppens anknytningar beror på vad folk har för politisk tillhörighet.
Landet har polariserats av pro-syriska oppositionsgrupper, ledda av Hizbollah, och väststödda anti-syriska partier i regeringen sedan Hizbollahs krig mot Israel förra året. Fatah al-Islam anses vara en avknoppning förra året från Fatah intifada, en pro-syrisk rörelse.
Fatfat sade att gruppens ledare, Shaker al-Abssi, en palestinier som dömts till döden i sin frånvaro i Jordanien för mordet på en amerikansk diplomat, var inne i Nahr al-Bared och hade skickats till Libanon av Damaskus. Gruppen har mellan 300 och 400 medlemmar, inklusive stridskämpar från andra arabiska nationer.
© 2007 TEMPUS/Financial Times
ANDREW ENGLAND
Beirut