Tempus
|
Tidskriften
|
tidigare veckor: 19 20 21 22 23 24
25 26
27 |
Det narkotikarelaterade våldet är värre än någonsin i Mexiko men landets regering vägrar låta sig skrämmas och letar istället nya lösningar.
Mexiko erkänner nu att den senaste ökningen av narkotikarelaterat våld har liknande mönster som den blodiga terrorvåg som på grund av narkotikan sköljde över Colombia under 1980-talet. Mexikos säkerhetsminister Genaro García sade på en presskonferens i förra veckan att narkotikaligorna i Mexiko använder samma metoder som de ökända Colombianska kartellerna vars terrorvälde ledde till att tusentals poliser och civila dog. Sammanhanget i Mexiko ser annorlunda ut men det finns gemensamma mönster, säger han. Målet är att använda våld för att skrämmas och därigenom undvika straff.
García säger även att den mexikanska regeringens försök att bekämpa narkotikahandeln allt annat än underlättas av att de kriminella grupperna med lätthet kan komma över vapen strax norr om gränsen till USA. Stora mängder vapen flödar in i Mexiko och en stor del av dem kommer från USA. Utan att gå så långt som att uppmana USA att skärpa sina vapenlagar säger García dock att det är en stor fördel för narkotikabrottslingarna att vapeninnehav är lagligt i USA. Säkerhetsministerns uttalande kommer i en tid då våldet i Mexiko är allvarligare än någonsin tidigare. Enligt tidningen El Universal uppgick antalet narkotikarelaterade mord till 1000 den 15 maj i år. Samma siffra uppmättes ifjol i mitten på juli och år 2005 den 12 september.
I onsdags förra veckan kunde man se ett exempel på hur narkotikaligorna blir allt mer våghalsiga i sina strategier då en grupp på ca 50 beväpnade män angrep en polisstation i Cananea i staten Sonora. Attacken resulterade i en eldstrid som ledde till 22 döda, däribland 15 gängmedlemmar. Incidenten är den största sammandrabbningen mellan myndigheter och narkotikamaffian sedan president Félipe Calderón skickade ut tusentals trupper till olika problemområden runt om i landet som en del i en strategi att återta kontrollen i dessa områden.
García medger att en stor del av våldet kommer sig av de senaste årens kamp mot narkotikan i vilken man har inriktat sig på ledarna för de olika kartellerna. Vi trodde att om huvudet slutar fungera så gör kroppen likadant men istället gav det bara upphov till internt våld, säger han. Trots att många säkerhets- och narkotikaexperter anser att den anti-narkotika strategin var ett misslyckande håller García fast vid att mexikanska myndigheter inte låter sig avskräckas. Vi kommer inte att backa ett enda steg, försäkrar han.
Istället säger han att president Calderóns
regering är fullt upptagen med att reformera poliskårens
struktur, som är organiserad på både delstatlig
och federal nivå och därigenom brister i effektivitet
när det gäller informationsflöde och insamlandet
av information. Han vågar dock inte specificera när
Mexikos folk kan se ett slut på våldet utan säger
Det vore som att försöka förutsäga den
dag då man lyckas ta fast Usama Bin Laden.
© 2007 TEMPUS/The Financial Times
ADAM THOMSON
Mexico City