Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 18

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17       

Tyranniets allians

Nordkorea och Burma återupprättar de diplomatiska förbindelserna.

Förenade i sitt hat mot Amerika återupprättade i förra veckan två av världens värsta regimer – Burmas och Nordkoreas – de diplomatiska förbindelserna. Den diplomatiska återföreningen, som fullbordades under ett mycket hemlighetsfullt nordkoreanskt besök i Burma, var mycket tystare än brytningen mellan länderna 1983. Den kom en månad efter det att en stor bomb hade detonerat i den burmesiska huvudstaden Rangoon. Misstankarna riktades mot nordkoreanska agenter.
Sydkoreas dåvarande president, Chun Doo Hwan, som besökte Rangoon just då, undkom bomben med en hårsmån. Ett tjugotal människor dödades, däribland flera högt uppsatta sydkoreaner, och minst dubbelt så många skadades i en explosion som hördes flera kilometer omkring.

Relationerna mellan Nordkorea och Burma, eller det som militärjuntan där föredrar att kalla Myanmar, har töat på senare år på grund av att båda länderna är hårt pressade av västmakterna och behöver allierade.
”Man skulle kunna säga att de bildar ett slags tyranniets allians”, säger Aung Naing Oo, en burmes i exil i Thailand, med hänvisning till ett uttryck som myntades av USAs utrikesminister, Condoleezza Rice. Hennes allians inkluderade, förutom Burma och Nordkorea, Iran, Kuba, Zimbabwe och Vitryssland.

Både Myanmar och Nordkorea är föremål för ekonomiska sanktioner och skarp kritik från Washington, och båda länderna verkar känna sig militärt hotade. Men det finns en skillnad. Nordkorea, som har kärnvapen, riskerar faktiskt en militär konfrontation med USA.
Farhågor om ett militärt hot var uppenbarligen det som fick generalerna i Myanmar att i fjol flytta till en avlägset belägen ny huvudstad, Naypyidaw, som egentligen bara är ett till hälften administrativt centrum och till hälften militär bas.
”Vi som amerikaner tycker att det är löjligt av generalerna att känna sig hotade”: säger David Steinberg, som är expert på Burma vid University of Washington. ”Men burmeserna känner sig hotade, och det finns grupper inne i Burma som vill att Amerika skall angripa”.

Det är osäkert om de nya diplomatiska relationerna har annat än symbolisk betydelse. Politiska bedömare avfärdar uppgifter bland en del exilburmeser om att kärnvapen finns med i bilden.
”Det har spekulerats om kärnaktiviteter, men de flesta experter avfärdar misstanken som ogrundad”, säger Robert Taylor, konsult i London i ärenden rörande Burma.
Wen Min, exilburmes som undervisar i statskunskap vid Chiang Maiuniversitetet i Thailand, säger om Burma: ”Där finns varken de pengar eller den utbildning, som krävs för kärnteknik”.
Men Nordkorea har både konventionella vapen och militär expertis att erbjuda, och det finns obekräftade rapporter om att Nordkorea har levererat vapen till Burma i takt med att relationerna har förbättrats.
Myanmar kan å sin sida erbjuda naturtillgångar i ett slags byteshandel, som är en utväg när pengar saknas. ”Myanmar vill gärna handla med alla”, säger Taylor, som berätta att generalerna är beroende av framför allt Kina, Indien och Ryssland för att neutralisera USAs och Europas sanktioner.
Juntan i Naypyidaw har vänt sig till andra länder, som ogillas av USA, framför allt Iran, Venezuela och Kuba.
”Myanmar har billig mat att sälja, vilket förmodligen lockar Nordkorea”, konstaterar Taylor.

Uppgörelsen mellan Myanmar och Nordkorea undertecknades utan större åthävor under den biträdande utrikesministern Kim Yong Ils tre dagar långa besök i Myanmar.
Myanmars biträdande utrikesminister, Kyaw Thu, offentliggjorde händelsen i Yangon, som är det nya namnet på Rangoon, och sade att det är upp till Nordkorea att bestämma om det vill ha en ambassad i den nya huvudstaden, som ligger 32 mil och åtta timmars bilresa på dåliga vägar norr om Yangon.
Andra ambassader har inte velat flytta utan stannat kvar i Yangon.
Sydkorea verkar också ha begravt gammalt groll. Regeringen i Söul har redan signalerat att den inte har något emot att Myanmar och Nordkorea återknyter banden.
”Vi hoppas att de återupptagna förbindelserna leder till att Nordkorea öppnas upp och till fred och stabilitet i ert land”, sade en sykoreansk regeringsrepresentant till militärjuntan i Myanmar.

I takt med att Myanmar har utvidgat sina kontakter med omvärlden har militärjuntan där inlett något som den kallar ”marschen mot demokrati”. Den planerar att senare i år återuppta det mycket långsamma arbetet med en ny författning.
Detta skall följas av ett val, som generalerna enligt utomstående bedömare kommer att vinna. Senaste valet 1990 förlorade de stort, varefter de såg sig nödsakade att annullera det.
Valet 1990 vanns av Nationella demokratiförbundet, som leds av Aung San Suu Kyi. Många av förbundets medlemmar har fängslats, och Aung San Suu Kyi själv sitter i husarrest, vilket hon har gjort under större delen av det senaste decenniet.
”De kommer att utlysa en folkomröstning, som de vinner, och sedan kommer de att utlysa ett val någon gång i framtiden. Även detta val vinner de på grund av formuleringarna i den nya författningen”, säger Steinberg.
SETH MYDANS
Bangkok
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune