Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 20

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19    


Singapore lockar med sekretess och ordning och reda

Den rika stadsstaten Singapore med 4,5 miljoner invånare har ambitioner att bli en tillflyktsort för världens rika och deras pengar. Singapore vill, med andra ord, bli Asiens svar på Genève och Zürich.

Singapore, som har rykte om sig att vara en auktoritärt styrd, ordentlig och trygg plats, har länge förlitat sig på att multinationella storföretag skall ge staden jobb och ekonomisk tillväxt. Men i takt med att Kinas ställning som ekonomiskt maktcentrum blev allt starkare försökte Singapore specialisera sig på olika industrisektorer – från teknik- och läkemedelsföretag till stamcellsforskning – för att få nytt blod i ekonomin.
Nu försöker Singapore skapa sig ytterligare en ny nisch i den globala ekonomin genom att stärka bankernas sekretessregler och erbjuda generösa skatteförmåner.
Nästan 40 privata banker har vid det här laget regional verksamhet i Singapore. Bland dem finns duktiga schweiziska aktörer som Bank Julius Baer; Citigroups högkvarter för all privat bankverksamhet utanför USA ligger numera i Singapore, och staden är också högkvarter för den brittiska Standard Chartered Bank.
”Jag vet ingen plats där den privata bankverksamheten växer så snabbt som i Singapore”, säger Henrik Mikkelsen, bankir hos Commerzbank i Singapore. ”Vi vill bli Asiens Schweiz”, tillägger han.

Singapore kan inte erbjuda det alpina landskapet, men myndigheterna där hoppas att fördelaktiga villkor för rika människor och deras banker inte bara skall diversifiera landets ekonomi utan också stoppa stagnationen i befolkningen och utöka den med det som här kallas ”utländsk talang”.
”Det skapar jobb, det gynnar servicebranschen, det genererar intäkter och det kompenserar för de sjunkande födelsetalen”, säger Vivian Balakrishnan, Singapores minister för samhällsutveckling, ungdom och idrott.
De ca 150 miljarder dollar i privat förmögenhet, som bankerna i Singapore förvaltar, är bara en bråkdel av de 1,7 biljoner dollar som de schweiziska bankerna hanterar. Men pengarna i Singapore växer snabbt tack vare nya tillskott från de snabbt växande asiatiska ekonomierna, oljepengar från Mellanöstern och pengar från japaner och européer, som flyr undan sina regeringars försök att beskatta deras utlandstillgångar.

Bankerna i Singapore vänder sig till personer som Robert Chandran, som utvandrade till USA från Indien och gjorde sig en förmögenhet på fastigheter och bränsle i Kalifornien. 2005, när han funderade på att gå i pension, flyttade han företaget och familjen till Singapore, köpte en lyxvåning i centrala Singapore och en villa vid vattnet med plats för yachter. Han bytte sitt amerikanska pass mot ett singaporianskt.
Chandran berättar att han lockades av Singapores blandning av västerländsk bekvämlighet och asiatiska värderingar och regeringens ambitioner att göra Singapore konkurrenskraftigt.
”De har ingen global beskattning”, säger Chandran, vilket betyder att hans kapital- och ränteinkomster i utlandet inte beskattas i Singapore.

Singapores uppfattning om det goda livet åskådliggörs i Sentosa Cove, som är ett avskilt bostadsområde på en ö utanför Singapores kust. Chandran bygger sitt hus här bland tomter som kostar upp emot 9,9 miljoner dollar styck. Sentosa Cove har en marina med 400 platser, varav tio är stora nog för megayachter. Här finns två golfbanor och långt gångna planer på ett kasino.
”Regeringen vill göra Sentosa till en lekplats för de allra rikaste och berömdaste”, säger Joseph Tan, chef för byggföretaget CB Richard Ellis. ”Sentosa skall bli ett slags Monte Carlo”. Ungefär 60 procent av dem som köper tomter i Sentosa är utlänningar.
Tjänster till Asiens superrika är otvivelaktigt en tillväxtmarknad. Den snabbt växande regionen producerar minste 200 000 nya miljonärer per år, enligt en aktuell rapport från Merrill Lynch och Cap Gemini.

I en region känd för fattigdom, korruption och politisk instabilitet har Singapore länge varit en tillflyktsort för välbärgade etniska kineser från Malaysia och Indonesien, som kräver hälsovård och skolor av högsta kvalitet. För många kompenseras avsaknaden av yttrandefrihet, politisk debatt och artistisk upprorsanda av Singapores moderna infrastruktur, effektiva byråkrati och stabila regering.
Inflödet av välbärgade utlänningar pressar naturligtvis upp priserna, men fastighetspriserna är ändå låga jämfört med t ex London eller New York. Skatten är också låg. Singapore beskattar inte kapital- och räntevinster. Den högsta inkomstskatten är 20 procent, och pengar tjänade utanför Singapore beskattas inte.
Beslutet att satsa på banksektorn var resultatet av ett aktivt försök från myndigheternas sida 2002 att kontra den globala recessionen och Kinas attraktionskraft på nya investeringar. Singapores regering tillsatte en ekonomisk kommission med företrädare från både privat och offentlig sektor. Kommissionens uppdrag var att staka ut en ny ekonomisk kurs.
”Singapore utmanades av Kina men det hade ingen strategi”, säger Robert Stein, f d chef för Deutsche Banks verksamhet i Asien.
Kommissionen rekommenderade att Singapore skulle försöka locka till sig hedgefonder, privata fondmäklare, försäkringsbolag och privata banker. Senare slopade Singapore skatt på pengar tjänade utomlands och modifierade arvslagarna.

Singapore stärkte sekretesslagarna redan 2001. Många internationella banker etablerar sig i Indien, men bankirer i Singapore säger att sekretessreglerna i Singapore är så perfekta att de flyttar datacentralerna, som hanterar privata transaktioner, från Indien till Singapore.
Det finns naturligtvis också farhågor om att Singapore lockar rika människor som har något att dölja. Innan f d VDn för Banca Populare Italiana greps misstänkt för bedrägeri och korruption hade han placerat en del av sina tillgångar i Singapore.
Den japanske fondchefen Yoshiaki Murakami flyttade sin fond, MAC Asset Management, till Singapore strax innan han arresterades i fjol misstänkt för insiderhandel. Och i december i fjol grep polisen i Shanghai en oidentifierad singaporian, som anklagas för att ha drivit en underjordisk bank, som överförde pengar mellan Kina och Singapore.
Bankirer i Singapore berättar att de står under hårt tryck att ta reda på varifrån deras kunders pengar kommer. Singapores sekretessregler gäller inte personer som är involverade i terrorism eller smuggling. Myndigheterna understryker också att de absolut inte vill locka till sig skattesmitare.
”Singaporianerna har gjort ett utmärkt jobb med att balansera en näringslivsvänlig attityd med ett regelverk, som bäddar för en disciplinerad miljö för privata bankaffärer”, säger Deutsche Banks tidigare Asienchef, Robert Stein.

En del utländska regeringar är inte så glada över Singapores nya roll som lekplats för rika personer. Tre amerikanska senatorer, däribland presidentkandidaten Barak Obama, introducerade tidigare i år ett lagförslag kallat ”Stoppa missbruket av skatteparadis”. Deras förslag inkluderar Singapore som ”trolig plats för skattesmitning”. (Hongkong och Schweiz nämns också).
Europeiska unionen har försökt övertala Singapore att följa Schweiz och andra europeiska skatteparadis exempel; de har nämligen gått med på att informera om kontoinnehavare och samla in undanhållna skattepengar.
Germano Mirabile vid Generaldirektoratet för EUs skatt- och tullunion, uppger att Singapore ännu inte har besvarat EUs förfrågningar.
Eftersom skatterna i Asien mestadels är låga handlar Singapores lockelse på asiater inte så mycket om att slippa skatt som att skydda tillgångar mot politiska nycker.
Många kineser förvarar till exempel en del av sina tillgångar i Hongkong. Men för dem, som befarar att Hongkong trots allt är inom räckhåll för de kinesiska myndigheterna, är Singapore ett attraktivt alternativ.
Singapores närhet till Sydasien lockar också etniska indier, både från subkontinenten och från den indiska diasporan. Chandran är bara ett av många exempel.
WAYNE ARNOLD
Singapore
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune