Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 12

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11        

Stabilitet är viktigare än suveränitet

Oavsett vem som vinner presidentvalet i Taiwan på lördag verkar det som om den brinnande självständighetsrörelsen, som har stört relationerna med Fastlandskina de senaste åren, är dömd att lida ett betydande nederlag.

EDWARD WONG
Taipei
Båda kandidaterna, Ma Ying-jeou och Frank Hsieh, förespråkar hårdare band till Beijing. Det enda som skiljer dem är frågan om hur fort och hur långt relationerna ska förbättras. Genom att propagera för ökat ekonomiskt samarbete med Kina och avfärda separatistiska ambitioner tar kandidaterna avstånd från den strikt nationalistiska politik, som förfäktades av den avgående presidenten, Chen Shui-bian, vars trotsiga hållning förargade regimerna i både Beijing och Washington och oroade många taiwaneser.
”Båda sidor kommer att söka gemensam mark och arbeta för större engagemang över sundet”, säger statsvetaren Philip Yang vid Nationaluniversitetet i Taiwan. Han har varit aktiv i Mas valkampanj. ”Om Ma blir vald kommer freden snabbare och med större förväntningar på sig”, säger han.

Ma, som är Harvardutbildad jurist, leder i opinionsmätningarna och förespås seger av de flesta politiska kommentatorer. Hans motståndare, Hsieh, representerar Chens demokratiska progressiva parti, DPP, och har haft svårt att frigöra sig från Chens skugga.
Mas parti, Kuomintang, styrde Taiwan i 51 år, ofta med järnhand, tills Chen valdes 2000. Kuomintangs comeback i år beror på utbrett missnöje med Chen, vars parti fick makten på en våg av optimism.
Chen hade till en början starkt stöd från många taiwaneser för sina försök att etablera en separat identitet för Taiwan. Dessa ansträngningar väckte speciellt gehör bland människor vars familjer har bott i Taiwan i många generationer och inte har några politiska eller personliga band till Fastlandskina. Många taiwaneser hoppades också att Chen skulle utrota korruptionen och det auktoritära styressätt som förknippas med Kuomintang.

Men Chen har i stället drabbats av korruptionsskandaler som har involverat nära släktingar till honom. Hans outtröttliga ansträngningar för att stärka självständighetsrörelsen orsakade ständiga spänningar mellan Taiwan och Kina och ledde till motsättningar med den amerikanska regeringen, som garanterar Taiwans säkerhet men undanber sig unilaterala åtgärder för att ändra Taiwans politiska status från både Taipeis och Beijings sida.
Till slut skrämde Chen bort även den stora mittfåran väljare, som stöder status quo och som förespråkar utökat ekonomiskt samarbete med Kina. När Chen nu står redo att avgå från sin andra mandatperiod har hans popularitet sjunkit till ca 20 procent.
Trots bekymren förbereder han en avskedsföreställning i form av en icke bindande folkomröstning 22 mars. Taiwaneserna ska då meddela om de vill ansöka om medlemskap i FN under namnet Taiwan i stället för under det formella namnet Republiken Kina. Taiwan lämnade FN 1971 när generalförsamlingen erkände kommunisterna i Beijing som Kinas legitima regering.

Ma, som försöker framställa sig som en röst för mitten, har kritiserat folkomröstningen och andra initiativ från regeringen som försök att underblåsa nationalistiska strömningar. ”DPPs försök att driva på självständighetsfrågan har bara resulterat i inre förfall och internationell isolering”, sade Ma på en presskonferens. ”Därför är det hög tid för både Taiwan och fastlandet att återgå till det som jag kallar de tre nejen: inget tal om återförening under min tid som president, inga ambitioner att deklarera oberoende och inget våld från någondera sida”.
Ma och Hsieh delar syn i många frågor, men Ma verkar mera villig att umgås direkt med Beijing. Ma har sagt att han tänker utöka antalet charterflyg över sundet och undersöka möjligheten att öppna kommersiell flygtrafik för att på så sätt stimulera det ekonomiska samarbetet, som är en viktig fråga i många väljares ögon. Han har också sagt att han stöder ökad turism från fastlandet, och han vill häva många hinder för investeringar på fastlandet.
Ma lovar att försvarsbudgeten ska uppgå till minst tre procent av Taiwans BNP. Militären måste ”vara tillräckligt stark för att avskräcka attacker från fastlandet”, säger han.

Sedan valkampanjen satte igång på allvar har Ma besvärats av tvivel på hans karaktär. Hsieh har bl a ifrågasatt Mas permanenta uppehållstillstånd i USS. Hsiehs kritiker anser att Hsiehs angrepp på Mas karaktär är ett tecken på desperation, eftersom hans parti försöker återhämta sig efter det smärtsamma nederlaget i parlamentsvalen i januari. I valet, som Kuomintang vann med nästan tre fjärdedelar av rösterna i parlamentet, betraktades av många som en folkomröstning om Chens ledarskap.
”Vi kämpar mot vinden”, erkänner Hsiao Bi-khim, f d parlamentariker och taleskvinna för Hsieh, som själv inte vill träffa utländska journalister. ”Nederlaget i parlamentsvalet har undergrävt partimoralen, men det har också fått oss att inse att vi måste lägga manken till”.
Hsieh förespråkar, för att distansera sig från Chen, att man bevarar status quo i stället för att söka självständighet, och han föreslår att Kina ska få investera direkt i Taiwan och att hindren för taiwanesiska investeringar på fastlandet ska rivas. Han har knappt nämnt folkomröstningen om FN, trots att många av hans partimedlemmar anser att frågan är viktig.
”Vi ser Kina som en jätte med händerna runt vår hals i ett försök att kväva oss och hindra oss från att uppträda på den internationella scenen”, sade Hsieh enligt taleskvinnan. Folkomröstningen är, enligt henne, ett uttryck för det taiwanesiska folkets önskan om att inta sin rättmätiga plats i världssamfundet och andra internationella organisationer. ”Det handlar inte om att deklarera självständighet eller om Taiwans lagliga status”, säger Hsiao.

Amerikanerna fortsätter hur som helst att varna Taiwan för att provocera Kina. 26 februari sade USAs utrikesminister Condoleezza Rice i Beijing att ”USAs relationer med Taiwan är sämre än någonsin” på grund av Chens politik.
”USA vill gärna se en ny administration ta plats i Taipei, eftersom det råder stor oro i Washington för att Chen Shui-bian förmår rubba stabiliteten innan näste president svärs in”, tillfogade Rice.
Under Chens vakt har regeringen i Taiwan fört en inrikespolitik, som har varit starkt inriktad på att underblåsa taiwanesisk nationalism. Man har till exempel försökt lyfta fram en speciell taiwanesisk dialekt.
© 2008 TEMPUS/The New York Times