Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 36

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35           

Tyskland
2011-36 s 4-5
"Merkel ser det från ljusa sidan"
Skuldkriserna i Eurozonen gör livet svårt för den tyska regeringskoalitionen. Eurokrisen har ersatt arbetslösheten som den viktigaste frågan för de tyska väljarna. Hjälplånen till utsatta stater har i stor utsträckning betalats av de tyska skattebetalarna.
Med lite tur har Merkel två år på sig att få också väljarna att se saker och ting från den ljusa sidan fram till nästa allmänna federala val 2013.

2011-36 s 5
"Bakslag för Merkel"
I söndagens val i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern gick det bra för Socialdemokraterna, och de Gröna tog sig för första gången in i delstatsparlamentet.
Socialdemokraterna fick 36 procent av rösterna, vilket var sex procentenheter mer än i valet 2006.
Förbundskansler Angela Merkels konservativa Kristdemokratiska unionen (CDU) fick 24 procent, - fyra procentenheter.
Den kanske största segraren var de Gröna, som fick 8,5 procent av rösterna, d v s drygt dubbelt så många som 2006.
De stora förlorarna i Mecklenburg-Vorpommern var Fridemokraterna som fick bara tre procent i Mecklenburg-Vorpommern jämfört med nio procent 2006. Fridemokraterna mister därmed sina mandat i det regionala parlamentet, eftersom tröskeln är fem procent.

EU
2011-36 s 6-8
"Euron får inte misslyckas"
Om alla eurozonens ekonomier vore som den tyska skulle det inte vara några problem. Så är tyvärr inte fallet. Inte ens Frankrike, som betraktas som en av EUs draghästar, når upp till den tyska standarden. Därför får Angela Merkel dra hela lasset själv. Europa verkar ha börjat inse att man kanske bortsåg från en viktig detalj i uppbyggnaden av en enhetlig, integrerad ekonomi som matchar euron. Nu plågas samarbetet av oförmågan att harmonisera välfärdssystemen och arbetsmarknaderna och av de många olika skattesystemen. Även rika, stora ekonomier som Frankrike måste försöka bli mer lika Tyskland, som under de senaste 10 åren har stramat åt välfärdsprogrammen. Franska löntagare har 35 timmars arbetsvecka, har en minilön på 1300 euro och pensionsåldern är 62 år mot Tysklands 65.
Över hälften av tyskarna vill att Grekland lämnar eurozonen.

Italien
2011-36 s 8-9
"Före syndafloden"
Medan Europa försöker rädda Italiens finanser unnar sig den italienske premiärministern ännu en sexskandal och slopar sitt sparprogram.
Silvio Berlusconi, Il Cavaliere, upprepar ofta att han är villig att offra allt för sitt lands skull. Det är dock tveksamt om hans offervilja har varit till gagn för Italien. Nu undrar många om Berlusconi avgår före eller efter den hotande statsbankrutten.
En halv miljon euro tros den 36-årige Giampaolo Tarantini ha fått för att tiga om Berlusconis sexorgier och inte berätta om det trettiotal prostituerade, som han har lockat till Palazzo Grazioli och betalat på uppdrag av Berlusconi. Den senaste sexskandalen runt Berlusconi är symbolisk för det som har gått snett i Italien: Här mutas, mörkläggs och ljugs utan skam trots pressen från EU och Europeiska centralbanken, trots svarta fredagar på Milanobörsen och räntehöjningar som kan komma att kosta Italien miljarder euro.
Det saknas för närvarande enligt tidningen La Repubblica minst fyra miljarder i sparpaketet när Italien står inför en höst med strejker och förtroendeomröstningar.
Det verkar nästan som om lyckan har vänt för Il Cavaliere. Hans privata företag Mediaset har sett sitt aktievärde halveras på ett år. Italienarna har tröttnat på Bunga Bunga-tv, tittare och reklambyråer föredrar internet eller Rupert Murdochs framgångsrika Sky Italia.

USA, FN, Israel, Palestina
2011-36 s 11-12
"USA vädjar till palestinierna att vänta med att utropa en egen stat"
USA presenterar ett förslag till nya fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier i hopp om att förmå den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, att överge tanken på att utropa en palestinsk stat i FNs generalförsamling 20 september. Det finns egentligen ingenting som talar för att USA lyckas, eftersom majoriteten av FNs medlemsländer stöder palestinierna i denna sak. Washington har gjort klart för Abbas att USA kommer att lägga sitt veto mot en eventuell begäran till FNs säkerhetsråd om att Palestina ska få bli medlem i FN direkt.
Men USA har inte tillräckligt med stöd för sin linje för att kunna blockera en omröstning i generalförsamlingen om att upphöja palestiniernas status från icke röstberättigad "observatör" till icke röstberättigad "observatörsstat". Förändringen skulle jämna vägen för palestinierna att bli medlemmar i ett dussintal olika FN-organ och konventioner, och det skulle stärka deras möjligheter att driva fall mot Israel i den Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Libyen
2011-36 s 13-14
"Var gömmer han sig?"
Alla jagar Gaddafi, men ingen samordnar jakten, vilket förmodligen är till villebrådets fördel. De flesta ledtrådar kommer från Gaddafis hemtrakter, en stor triangel med hans hemstad Sirte, oasen Bani Walidh och garnisonsstaden Sabha i Sahara som hörnen i triangeln.
En del bedömare tror att Gaddafi föredrar att gömma sig för sina förföljare i den vidsträckta Saharaöknen, ett område som är föga gästvänligt för upprorsmän med rötter vid kusten. Tuaregfolket, som bor i öknen, är eventuellt vänligare inställda till Gaddafi än hans förföljare.
Men det blir mycket svårare för Gaddafi att avstå från anspråk på storhet och upphöjdhet än vad det var för Usama bin Ladin.

2011-36 s 14
"Regimanhängare utnyttjar Tuaregfolkets lojalitet"
En konvoj med Gaddafis anhängare kom på tisdagen till Niger där den störtade diktatorn sannolikt räknar med att få stöd. Ökenfolket Tuareg har nära kontakter med den libyske diktatorn.
Gaddafi har alltid haft goda förbindelser med Niger som han stöttat med humanitär och militär hjälp i stor utsträckning.
Nigers president Mahamadou Issoufou fruktar att konflikten i Libyen kommer att leda till att handeln avbryts, ekonomin skadas och att Niger tvingas ta hand om hundratusentals nigeriska gästarbetare som nu återvänder liksom många andra flyktingar.

USA
2011-36 s 16-19
"Tio år senare"
Amerika har begått misstag de gångna 10 åren men det betyder inte att landet kan sänka garden mot al-Qaida.
Ett decennium efter terrorattentaten 11 september 2001 är både USA och världen förändrade. Begreppen krig och fred har ändrats för alltid. De gångna tio åren har inkluderat misstag, framgångar och stora uppoffringar, som sammantagna har försvagat fienden men inte oskadliggjort honom.
Terrorattentaten ledde till konflikter, diplomatiska motsättningar, skärpta säkerhetsbestämmelser, indragna fri- och rättigheter, större misstänksamhet mot främlingar och rättsvidriga processer. USA lockades in i blodiga krig i den muslimska världen. USA kan nu konstatera att otack är världens lön. Irak är inte den öppna demokrati och goda vän som USA hoppades på. I Afghanistan gör talibanerna fortfarande på anspråk på makt.

2011-36 s 20-22
"Amerika lever i ändlöst krig"
Begreppen krig och fred har förändrats det gångna decenniet. De ändlösa konflikterna har totalt förändrat amerikanernas syn på krig och fred. Freden är något diffust och abstrakt. "Fred är kanske inte det ord som bäst beskriver världen vi arbetar i". De flesta av dagens soldater i den amerikanska armén och marinen har gjort karriär i strid. Detta har isolerat amerikanska militärer från resten av samhället.

2011-36 s 22-24
"Det heliga krigets talesman"
I maj 2010 kommer en av världens mest eftersökta förbrytare till Mir Ali, en smältdegel av militanta islamister i hjärtat av Waziristan i Pakistan nära gränsen mot Afghanistan. Det är Said Bahiji, som nu kallar sig Abu Zuhair. Han träffar andra revolutionsromantiker. Said Bahaji från Hamburg är en av de sista sammansvurna dödspiloterna som är på flykt. Hans vänner berättar att han gömmer sig i Pakistan och idag arbetar i al-Qaidas propagandaavdelning. Redogörelsen för Bahijis besök kommer från Rami Makanesi, en tysksyrier från Hamburg som greps i Pakistan i juni 2010 och fick fem års fängelse i Tyskland. Han är nu kronvittne.
Said Bahijis mor, Anneliese, gifte sig 1974 med en marockan.

Samhälle, Finland
2011-36 s 25-26
"Åland, ett exempel på en lyckad autonomi"
Åland är en harmonisk självstyrande del av Finland, ett perfekt exempel på en fungerande autonomi. Ålands 6700 öar tillhör Finland men har autonomi sedan 1921. Den starka åländska identiteten understryks i ålänningarnas pass som har beteckningen: "Suomi Finland Åland". Åland får ofta besök av delegationer som vill studera den åländska framgångssagan. Andra självstyrande områden har kanske något att lära, men kopiering fungerar sällan. Varje region kräver sina egna lösningar. Autonomi kan underblåsa krav på total självständighet som Kosovo är ett exempel på.

Tyskland, Nutidshistoria
2011-36 s 27-28
"Tyskland överväger att gjuta nytt liv i en koloss från Nazisternas tid"
Det finns ett semesterkomplex vid Östersjökusten på Rügen nära Binz som Adolf Hitler lät bygga för att stärkas massorna både mentalt och fysiskt med bad, lekar och vila. "Styrka genom glädje". Det är enormt stort, har 10000 rum med utsikt över havet i åtta identiska sexvåningshus av stål och betong. Kolossen i Prora som det kallas ligger nära en härlig sandstrand. Men vad gör man med en kvarleva från Nazitiden som är för stor och för symboliskt laddad för att förstöras och för enorm för att användas till något annat? I juli öppnades ett ungdomshärbärge med 400 sängar.

Näringsliv, Handel
2011-36 s 28-29
"Disneys leksaker tillverkas av barnarbetare"
Disneys populäraste Cars-leksaker tillverkas i en fabrik i Shenzhen i Kina, som heter "Robusta produkter" och som använder barnarbetare och tvingar personalen att arbeta tre gånger så mycket övertid som lagen tillåter, enligt en hemlig undersökning gjord med hjälp av människorättsgruppen Sacom. Oron är stor också för farliga kemikalier och dålig ventilation. Anställda fabriksarbetare intervjuades utanför fabriken och därefter arbetade en utredare en månad inne i fabriken. I maj hoppade en kvinnlig arbetare självmord genom att hoppa ut genom ett fönster på fabriksbyggnaden.
Disney har nu satt igång en egen undersökning om förhållandena på fabriken.

Ryssland
2011-36 s 31
"Nord Stream fylls med gas"
Rysslands gasaffärer går sämre än vanligt, men i tisdags började man fylla en ny ledning kallad Nord Stream som går under Östersjön till Tyskland och därför inte behöver passera Ukraina, Vitryssland eller Polen. Dessa länder tar annars betalt för passagen. Gasleveranser från andra områden har emellertid ökat tillgången och priserna börjar sjunka.