Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 16

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15          

Sydkoreas nye ledare uppskattar USAs vänskap

Det är dags att reparera sargade relationer, tycker Sydkoreas nye president, som just nu besöker USA och president George Bush.

NORIMITSU ONISHI
Söul
Sydkoreas president, Lee Myung Bak, använder sitt besök i Washington denna vecka till att reparera de något spända relationerna med USA. Det är första gången som Lee besöker USA sedan han installerades på presidentposten 25 februari.
I en timslång intervju före avresan underströk Lee vikten av att Amerika har kvar militära styrkor på den koreanska halvön och att de båda länderna har samma mål med politiken gentemot Nordkorea.
Lee är angelägen om att locka Nordkorea ut ur sitt skal med hjälp av ekonomiskt samarbete, trots den hårda tonen mellan de båda koreanska staterna de senaste veckorna. Lee beskrev ordkriget, inklusive Nords beskrivning av Lee som ”en förrädare” och ”USA-lakej”, som ett försök från Nords sida att testa den nya sydkoreanska regimen.

Lee uttalade sig dagen efter det att hans parti hade vunnit en liten majoritet i Nationalförsamlingen med 153 platser av totalt 299. Med tanke på Lees egen jordskredsseger i presidentvalet i december hade hans anhängare hoppats på en ännu större seger, som hade gjort det lättare att driva igenom nya lagar mot den liberala oppositionens vilja.
Men Lees popularitet har minskat de senaste veckorna på grund av växande misstro mot hans löften om att sätta fart på ekonomin och hans utnämning av två ministrar, som senare tvingades avgå på grund av inblandning i eventuellt ljusskygga fastighetsaffärer. Lagstiftare, som stöder en rival till Lee, har också lämnat hans parti, vilket ledde till att några av hans närmaste allierade led förluster i parlamentsvalet.
Även om Lee och hans likasinnade dominerar parlamentet innebär valresultaten att Lee – en f d vd i byggbranschen och borgmästare i Söul – tvingas att söka kompromisser och uppgörelser med andra fraktioner i parlamentet.
Lee tycker att valresultaten ”visar starkt stöd för hans planer på att sätta fart på ekonomin”, men han tillägger att han vill ha oppositionen med sig viktiga politiska beslut.
Han planerar att avreglera ekonomin och ratificera ett frihandelsavtal med USA. Det är osäkert om han har tillräckligt starkt stöd i parlamentet för att häva importhindren för amerikanskt kött, vilket är ett villkor för att den amerikanska kongressen ska godkänna frihandelsavtalet.

På den första utlandsresan sedan tillträdet tillbringar Lee fyra dagar i Amerika, där han träffar president George Bush på Camp David, där de håller en gemensam presskonferens på lördagen. Även om förhållandet mellan Sydkorea och USA har blivit markant bättre sedan Washington anammade en mjukare linje gentemot Nordkorea i fjol, var stämningen alltid lite spänd mellan Lees företrädare, Roh Moo Hyun och Bush. Bush har också tagit bestämt avstånd från den s k solskenspolitiken, som infördes av Rohs företrädare, Kim Dae Jung.
”Under de senaste tio åren har relationerna naturligtvis inte skadats allvarligt, men det har funnits tillfällen när vi har haft svårigheter, och det har skadat förhållandet mellan Sydkorea och Amerika i någon mån”, sade Lee i en intervju. ”Under mitt besök i USA hoppas jag i första hand kunna reparera eventuell skada och bygga upp nytt förtroende mellan våra länder”.

Under Rohs styre varnade regeringsrepresentanter på båda sidor inofficiellt för att det fanns allvarliga problem i säkerhetsalliansen. I stället för att betona alliansens betydelse talade Roh om Sydkoreas roll som ”balans” i regionen, medan amerikanerna antydde att USA kanske skulle dra tillbaka sina styrkor en vacker dag.
Lee understryker att ett amerikanskt militärt tillbakadragande är en usel idé. ”För det första har de amerikanska styrkorna i Korea en avskräckande roll för att förhindra att krig bryter ut på den koreanska halvön, och i denna roll gör de ett utmärkt arbete”, sade Lee. ”För det andra bidrar de amerikanska styrkornas närvaro till fred och stabilitet i hela Ostasien och bortom Nordostasien”, tillade han.

I de pågående sexpartssamtalen om Nordkoreas atomprogram verkade det ofta som om Amerika och Sydkorea hade olika mål. USA oroade sig för att Nordkorea framställde kärnvapen, medan Sydkorea var mer angeläget om att upprätthålla stabiliteten på halvön.
Lee erkände att ländernas mål skiljer sig något, men hade sade att det gemensamma målet är att göra Nordkorea ”kärnvapenfritt”.
Förhandlingarna mellan USA och Nordkorea har gått långsamt på grund av oenighet om innebörden av en ”fullständig och korrekt redogörelse” (se nästa artikel) om Nordkoreas atomprogram och kärnrelaterade aktiviteter.
Enligt Lee måste Nordkorea följa sexpartsavtalet till punkt och pricka för att Sydkorea ska öka sitt ekonomiska engagemang i norr. ”Om Nordkorea överger sitt kärnvapenprogram helt och fullt kommer vi att kunna erbjuda nödvändig ekonomisk hjälp och samarbete när landet öppnas mot omvärlden och det internationella samfundet”, sade Lee.
Han sade också att han är redo att träffa Nordkoreas ledare, Kim Jong Il. ”Om jag kan medverka till att spänningen minskar och detta leder till konkreta, faktiska resultat är jag beredd att träffa ordförande Kim”, sade han.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune