Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 22

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21  


Assad försäkrade sig om folkets stöd

President Bashar al-Assad har vuxit in i rollen som Syriens starke man.

Inne i tältet skvallrade allt om att en typisk, modern valkampanj var igång: folk viftade med flaggor, konfetti låg i drivor på marken och nära podiet hängde porträtt av president Bashar al-Assad. Men utanför tältet stod den syriska verkligheten i skarp kontrast mot feststämningen innanför: säkerhetsvakter stoppade alla som försöker ta sig in, och reportrar hindrades från att rapportera om mötet, som var ett av flera på olika ställen i Syrien. Valmötena finansierades av en av landets mäktigaste oligarker.
Den ganska lilla publiken antydde att det syriska folket misströstar inför framtiden och att syrisk politik bara väcker apati.

För bara ett år sedan hade president Assad så stora och många bekymmer att många syrier betvivlade hans politiska överlevnad.
Hans militär hade tvingats ut ur Libanon, hans regering misstänktes för inblandning i mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri, och Bushs administration hade infört sanktioner, som påverkade allt från det syriska flygbolagets Boeingflotta till de syriska sjukhusens utrustning. Krympande oljereserver varslade om ekonomisk kollaps och Europeiska unionen förhalade undertecknandet av ett viktigt handelsavtal.

Men när Assad förberedde sig för ”omval” till en andra mandatperiod i söndags hade han full kontroll. Hans rivaler var isolerade, många av hans kritiker satt i fängelse, och den internationella pressen hade lättat betydligt.
Assad har konsoliderat makten hos sina närmast anhöriga och belönat dem som har varit lojala. Han har fortsatt att utnyttja Washingtons problem i regionen, och i Libanon tilltar oroligheterna, som underblåses av Syrien.
”Syriens självförtroende är starkt nu”, konstaterar Abdel Fattah Al-Awad, redaktör för den statliga tidningen Al Thawra. ”Landet är övertygat om att den hårda pressen har upphört. Vi vill erbjuda säkerhet – det är vårt erbjudande. Amerikanerna erbjuder Irak, vilket är detsamma som kaos”.

Assad blev president för sju år sedan på en våg av optimism med löften om att förändra och styra på ett annat sätt än hans hårdhänte far Hafez hade gjort. Men nu när han står inför sin andra mandatperiod efter en s k nationell folkomröstning börjar han allt mer likna sin far.
För sju år sedan krävde oppositionella och politiker förändring öppet, idag har många av dem hamnat i fängelse för sina åsikter. Andra har dragit sig tillbaka från det offentliga livet.
Få syrier vill ens bli intervjuade av rädsla för vedergällningar.
Assad brukade förr tala om reformer och ekonomisk utveckling; numera talar han om säkerhet och stabilitet. En liten grupp affärsmän, som står honom nära, har tagit kontrollen över större delen av Syriens ekonomi. En del utländska investerare från Persiska viken, som uppmuntrades att investera i Syrien, har fastnat i korrumperade nätverk, som har förhalat deras projekt.
”2000 var Bashar en ung, fräsch ledare som förkroppsligade löftet om förändring”, säger Emile Hokayem, forskare vid The Henry L Stimson Center i Washington. ”Nu, när han börjar sin andra period, har förtrycket i Syrien ökat och regimen hårdnat. De ekonomiska reformerna har stannat av. Syriens problem är minst lika akuta som för sju år sedan”.

Assad har framför allt sökt bevisa för sina landsmän att han är en överlevare liksom hans far, som skapade stabilitet i Syrien med hjälp av Baathpartiet men dominerade alla samhällssektorer via ett nätverk av allestädes närvarande informatörer och den fruktade hemliga polisen, Mukhabarat.
Den äldre Assad ledde en auktoritär regim i 32 år. Regimen hjälpte inte bara till att sätta punkt för inbördeskriget i Libanon utan den tog också kontroll över Libanons politik och ekonomi.
”Vi brukade säga att Bashar inte var lika smart som sin far”, säger en ansedd läkare i Damaskus som av begripliga skäl vill vara anonym. ”Men nu är det annorlunda. Jag misstrodde honom först, men han har blivit en erfaren ledare nu”.

Assad fattade tre viktiga beslut, som alla visade sig riktiga, enligt bedömare i Damaskus. Han chansade på att USAs ockupation av Irak skulle misslyckas, delvis tack vare Syriens export av militanta till Irak, och på att Syrien skulle spela en viktig roll i varje försök att stabilisera Irak.
Han fortsatte att stödja Hizbollah i Libanon, som efter att ha överlevt kriget mot Israel förra sommaren, blev en stark libanesisk styrka med kraft att undergräva USAs ambitioner i Libanon och stärka Syriens ställning som ett land som inte kan ignoreras. Minst lika viktigt var att han såg till att ge Syrien en roll i eventuella arabisk-israeliska fredsförsök.
Syriens allians med Iran medförde också välbehövligt ekonomiskt och politiskt stöd och gjorde Syrien till en viktig länk till Iran. När brittiska marinsoldater i södra Irak togs som gisslan av Iran för en tid sedan spelade Syrien i en viktig roll i deras frigivning.

En del europeiska regeringar och, senare, amerikanska kongressdelegationer, inklusive representanthusets talman Nancy Pelosi, besökte Damaskus varmed den amerikanska isoleringspolitiken urholkades.
När utrikesminister Condoleezza Rice talade med sin syriske kollega, Walid al Moallem, i samband med en konferens om Irak i Sharm el-Sheikh i Egypten, var syrierna snabba med att utmåla det halvtimmeslånga mötet som en strategisk seger. Det fattades inga viktiga beslut, men det går inte att förneka att mötet hade stort symboliskt värde.
”Den som försöker isolera Syrien isolerar i själva verket sig själv från regionens frågor, eftersom Syrien har en rättmätig roll att spela”, sade Assad i ett tal till parlamentet nyligen. Bushadministrationens försök att isolera Syrien har ”varit ett stort misslyckande”, konstaterade Assad.

Den syriska regimens kritiker befarar att det stärkta självförtroendet kommer att leda till ännu hårdare förtryck och ökade befogenheter för den fruktade säkerhetsapparaten. Efter att i flera år ha tolererat en splittrad oppositionsrörelse började regeringen i fjol att attackera oppositionella i hopp om att göra ett antal ledande personer till varnande exempel.
För ett par veckor sedan dömde en domstol fyra oppositionella, däribland den framstående syriske författaren och kolumnisten Michel Kilo, till tre års fängelse för ”spridning av falska nyheter, försvagande av nationalkänslan och uppmaning till sekterism”. Kilo greps efter att ha undertecknat den s k Beirut-Damaskusdeklarationen, som uppmanar Syrien att respektera Libanons territoriella integritet.
Två andra aktivister, Suleiman Shummar och Khalil Hussein, dömdes i sin frånvaro till tio års fängelse för mot liknande brott.
Bara några dagar dessförinnan hade en annan domstol dömt den syriske läkaren och oppositionsledaren Kamal Labawani till 15 års fängelse för ”kommunikation med främmande makt och uppmaning till denna att initiera aggression mot Syrien”. Detta var efter Labawanis möte med företrädare för Bushs regering i Washington. Och i början av maj dömdes människorättsadvokaten Anwar al Bunni till fem års fängelse, för ”spridning av falska nyheter” om Syrien.
Dessa personer avtjänar straff vid sidan av ytterligare ca 3 000 politiska fångar i syriska fängelser.

Men regeringen kan ändå inte känna sig trygg. Trots Syriens försök att blockera etableringen av en FN-stödd tribunal i Libanon för att utreda bl a mordet på premiärminister Hariri fortsätter arbetet med domstolen. Syrierna befarar att tribunalen kommer att kalla in ledande regeringsrepresentanter som vittnen eller, vilket vore ännu värre, att någon högt uppsatt person kommer att åtalas.
För snart två veckor sedan begärde Libanons premiärminister, Fouad Siniora, att FNs säkerhetsråd skulle etablera domstolen trots protester från den politiska oppositionen i Libanon, som har vägrat att delta i en parlamentsomröstning om tribunalen.
Den syriska regeringen står också under press att driva igenom något slags förändring på hemmaplan. En framgångsrik bojkott av parlamentsvalen i april, underblåst av utbredd politisk apati, resulterade i ett lågt valdeltagande, som var pinsamt för regeringen och ifrågasatte legitimiteten hos parlamentet.
Assads allierade såg till att samma sak inte upprepades i den s k nationella folkomröstningen.
En strid ström av irakiska flyktingar har också tärt på den syriska ekonomin och kostat landet upp emot två miljarder dollar i subventioner och utgifter.
Många hoppades att folkomröstningen skulle bli en vändpunkt, men det rådde oenighet om vad det kommer att innebära. En del hoppas att Assad nu börjar reformera och benåda fängslade reformvänner; andra befarar att han nu känner sig ännu säkrare och slår in på en ännu hårdare linje.
HASSAN M FATTAH
Damaskus
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune