Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 09

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08    

Frankrike
2012-09 s 4-5
"Bilden av Hollande har förändrats"
François Hollande, som i många, många år spelade andrafiol i fransk politik, har de senaste tio månaderna förvandlats till en potentiell jättedödare. Enligt opinionsmätningarna har den ständigt leende och fryntlige Hollande en reell chans att sätta stopp för Nicolas Sarkozys återval och bli Frankrikes första socialistiska president sedan 1995. I presidentvalets två omgångar 27 april och 6 maj.
François Hollande fick chansen sedan den socialistiska förgrundsfiguren före detta IMF-chefen Dominique Strauss-Khan fallit i onåd. Men det kan bli jämt. Just nu står det 28-27 till Hollande mot Sarkozy inför första omgången.

Irland, EU
2012-09 s 5
"Folkomröstning i Irland kan bromsa processen"
Irlands justitiekansler har bedömt att Irlands författning kräver en folkomröstning för att EUs finanspakt ska kunna ratificeras. Därför utlyser Irlands premiärminister nu en folkomröstning. Detta är en stor besvikelse för Angela Merkel.

Serbien, EU
2012-09 s 5
"Serbien tar ett steg närmare EU"
Serbien har antagits som kandidatland efter "hårda och svåra förhandlingar". Länge har Rumänien försökt blockera beslutet. Rumänien krävde bättre skydd för minoriteternas friheter och rättigheter i Serbien. Detta ska väl läsas som att Rumänien fruktar en stor invandring av Serbiens romer när gränserna öppnas. En annan punkt som EU betonar är att Serbien fortsätter dialogen med Kosovo.
Processen från kandidat till regelrätt medlem kan bli lång. För Kroatien tog det sex år.

Italien
2012-09 s 6
"Italiens unga pressas att ta klivet ut i vuxenlivet"
Italiens regering tjatar på landets ungdomar att bli mer flexibla. Landets unga måste vara beredda att flytta hemifrån och acceptera att flytta till platser långt från mamma och pappa. Men nu är det slut med "Hotell Mama" dags att bege sig ut i världen. Premiärminister Mario Monti lockar med att fast anställning bara är enformigt. Men det är just enformigheten som många 30-åringar längtar efter i Italien! Var fjärde italienare under 30 år varken arbetar eller studerar!

Ryssland
2012-09 s 8-9
"Presidentposten är mycket mer än ett ämbete"
Alla demonstranter som i omgångar har gått ut på gator och torg för att protestera mot Vladimir Putins styre slåss mot en djupt inrotad maktstruktur som låser fast både byråkrati och näringsliv och som har allt att vinna på fortsatt status quo.
Topposterna inom administration och näringsliv kontrolleras av Putinsympatisörer, varav många är före detta kolleger i det före detta KGB. Tjänster inom den offentliga sektorn i hela Ryssland erbjuder också stora möjligheter att tjäna mer pengar än i den officiella lönen. Putin och hans innersta vänkrets kontrollerar 15 % av landets BNP. Få inser hur djup och korruptionen i Ryssland är. Ett exempel är Gazprom, världens största gasbolag, som äger ett otal dotterbolag, alla ägda av staten och kontrollerade av Putin. Och av korporationen, kallad Siloviki. En motvikt till en fungerande demokrati. Med hjälp av "maktens vertikal" har Putin auktoritet från högsta toppen till allra lägsta nivå. Putin har vänner och vänners vänner uppifrån och ner, alla vet vad de tjänar personligen och detta genom att vara lojala. Minsta lilla tecken på illojalitet leder till att utsättas för en rättsstat som helt korrumperad. Ett nätverk bestående av ett femtiotal familjer fattar alla politiska och ekonomiska beslut i Ryssland.

2012-09 s 10-13
"En gång spion, alltid spion"
Porträtt av den unge Vladimir Putin - berättelsen om Rysslands f d och blivande regent. Texten är ett utdrag ur boken "The Man Without a Face" (Mannen utan ansikte) av Masha Gessen. Historien om den unge Putin låter som en legend - legenden om en buse i Ryssland efter kriget. Den börjar i Leningrad 1952, bara åtta år efter belägringen av Leningrad. Putins föräldrar, Maria och Vladimir Putin, hade överlevt belägringen. Den äldre Vladimir Putin gick in i armén i början av kriget mellan Sovjetunionen och Tyskland och sårades allvarligt i strid. Den framtida presidentens föräldrar var således en krigsskadad man och en kvinna som hade varit väldigt nära att dö av svält och som hade förlorat ett barn (en annan son dog som spädbarn flera år före kriget). Men mätt med efterkrigsmått i Sovjetunionen hade paret Putin ändå haft tur: de hade varandra. Att ha överlevt inte bara kriget utan också belägringen och att ha sin hustru i livet - och en bostad - var näst intill ett mirakel.
"Putins politiska inspiration har kommit från KGB, men hans personliga stil härstammar från bakgårdarna i St. Petersburg, där han lärde busens slagfärdighet och uppträdande". Hans första stora popularitetsframgång kom 1999 när han svor att krossa alla tjetjenska terrorister. Han påminner mest om en "oupplyst despot".

Turkiet
2012-09 s 14-15
"Erdogans regim ser förrädare överallt"
Åklagare för krig mot misstänka konspiratörer i Turkiet, där de styrande riskerar att få betala dyrt för jakten på regimens fiender.
I Erdogans Turkiet, precis som i Putins Ryssland, har den styrande klickens politiska motståndare jagats av åklagare och polis och suttit månader eller år i fängelse utan rättegång,
Reportrar utan gränsers senaste yttrandefrihetsindex placerade Turkiet på 184:e plats efter Ryssland på 142:a, och Europeiska människorättsdomstolen fann att Turkiet gjorde sig skyldigt till 174 brott förra året medan Rysslands syndaregister stannade vid 133.
Vad gick snett i Turkiet? Erdogan kom till makten för tio år sedan efter en jordskredsseger, Polisens utredare anklagade en skum grupp som kallades för Ergenekon och som sades vara en ultranationalistisk konspiration mellan militära officerare, som påstods planera en kupp. I den senaste arresteringsvågen, som riktades mot misstänkta sympatisörer till det olagliga Kurdiska arbetarpartiet (PKK), fångades runt 3 500 kurdiska politiker och aktivister in. Fram till nu har 249 högt uppsatta militärer fängslats, däribland 35 generaler och till och med den förre chefen för generalstaben.

Samhälle
2012-09 s 16-17
"Krigsåret 2011"
Den arabiska vårens gatustrider, den blodiga konflikten i Sudan, de mordiska narkotikakartellerna i Mexiko - 2011 präglades av våld. I rapporten "Konfliktbarometer" uppger forskare i Heidelberg att det inte har varit så många krig i världen sedan 1945 som förra året. Utsikterna för 2012 är inte mycket bättre.
På världskartan över våld och brutalitet är Sudan och Elfenbenskusten kolsvarta liksom västra Mexiko, östra Pakistan och delar av Burma. Indelningen av konflikter göra med hjälp av fem kategorier, från dispyt till regelrätt krig. Även i Turkiet har det rått krig mellan staten och Kurdiska Arbetarpartiet.
I Mexiko är det narkotikakarteller och regeringssoldater som står för ett våldsamt och segdraget krig mot varandra.
I Sudan rasar fler olika våldskonflikter som blivit olösta trots uppdelningen i Sudan och den nya staten Sydsudan som bildades i juli 2011. I Pakistan kräver den pakistanska regeringens storoffensiver mot talibanerna i gränsområdet till Afghanistan många döda varje år.
Nya konflikthärdar kan bildas i länder söder om Sahara under 2012, Senegal, Zimbabwe, Gambia och Kenya.
HIIK Konfliktbarometer 2012 Interaktiv konfliktkarta

Syrien
2012-09 s 18-19
"Uppror på gott och ont"
Syrien är en speciellt känslig fråga för Israel. Bashar-al-Assad uppfattas som en grundbult i ett Israelfientligt nätverk som inkluderar Hizbollah i Libanon och de palestinska grupperna Hamas och Islamiska Jihad. Iran, däremot satsar enormt på att försöka rädda Bashar-al-Assads regim. En omfattande internationell uppmärksamhet på Syrien skulle kunna undanröja behovet av en mycket farligare militär attack Irans atomanläggningar.
Israel tror att kriget i Syrien kommer att sluta i kaos. Av fyra skäl: lojaliteten hos Assads säkerhetsstyrkor, den allt svagare ekonomin, protestaktionerna och möjligheten av en internationell intervention. Israel ser gärna att både Syriens och Irans kontakter med Hizbollah i Libanon bryts.

2012-09 s 19-21
"Syrien har en geopolitiska särställning".
Den arabiska våren har gått från vår till sommar, höst och vinter. I det ena landet efter det andra har autokrater störtats med varierande grader av våld och blodspillan. En del regeringar har krossat revolterna, exempelvis Bahrain; andra har testat blygsamma reformer, exempelvis Marocko; och några har hållit sig försiktigt på sin kant, exempelvis Algeriet och Saudiarabien.
Syrien är på väg att bli ett ställföreträdande slagfält för utomstående stormakter. Kaos i Syrien rubbar balansen i hela Mellanöstern.
Konflikten i Syrien är unik på många sätt. Till skillnad från Libyen har Syrien stor strategisk betydelse, eftersom det ligger i centrum av olika etniska, religiösa och regionala rivaliteter,
"Syrien är nästan det enda landet där den s k arabiska våren skulle kunna ändra regionens geostrategiska koncept".
Många betraktar konflikten i Syrien som ännu en oundviklig revolution som förr eller senare leder till Bashar al-Assads fall. Men under de månader som har gått sedan syrierna reste sig - och Assad beordrade armén att slå tillbaka - har landet redan förvandlats till ställföreträdande slagfält för stormakter i regionen och bortanför. Det är en konflikt som har skärpt de sekteristiska motsättningarna markant mellan shiiter och sunniter och mellan Iran och Saudiarabien. Assads fall skulle innebära att Ryssland förlorar både inflytande och prestige skulle betydligt försvaga Iran. Det är nu för sent för en fredlig lösning.

USA
2012-09 s 22-23
"Mitt Romney drar en lättnadens suck"
Dubbelseger i Michigan och Arizona gav Mitt Romney ett välkommet uppsving i den allt bittrare kampen om Republikanska partiets nominering. Mitt Romney besegrade rivalen Rick Santorum i en mycket jämn strid i Michigan - som är hans födelsestat och där hans far var en populär guvernör i tre perioder - och vann en tydlig seger i Arizona där han vann alla de 30 delegaternas röster. Han behöver totalt 1144 delegater för att bli nominerad. Romneys dubbelseger gav honom en buffert inför supertisdagen.

2012-09 s 23-24
"Allt kan avgöras i Ohio"
Nästa vecka inträffar den s k supertisdagen med primärval i tio delstater. Mitt Romney måste vinna Ohio för att kunna säkra nomineringen till presidentkandidat. Ohio är en delstat med ungefär samma ekonomiska dynamik och väljarsammansättning som Michigan men med mycket större betydelse för Republikanerna.
Michigan är för det mesta en delstat som Republikanerna "hoppas vinna", men Ohio är en delstat som de "måste vinna". Ingen republikan har någonsin erövrat presidentposten utan att vinna i Ohio.
Många republikanska partifunktionärer har börjat ifrågasätta kampanjens innebörd och budskap. "Vi måste snart ha en nominerad kandidat så att vi kan börja tala med en röst igen och presentera ett alternativ till Obamas politik". Den negativa sidan av kampanjen kommer sannolikt att förstärkas i och med att Newt Gingrich, som knappt märktes i Michigan, nu kastar sig in i kampanjen igen med full kraft.
I Ohio handlar mycket om bilindustrin. Många arbetslösa bilarbetare vill gärna få statliga stöd till bilindustrin.

Australien
2012-09 s 25
"Gillards seger sätter punkt för internt bråk"
En intern maktstrid i Australiens regerande Laborparti avslutades i början av veckan med en intern omröstning. Premiärminister Julia Gillards seger med 71 röster mot 31 för företrädaren Kevin Rudd i en intern partiomröstning bekräftade hennes position som partiledare. Nu kommer i stället den politiska striden att stå mellan Gillard och oppositionsledaren Tony Abbot. Väljarstödet för Abbot och hans Liberal-Nationella koalition 10 procentenheter större än regeringens. Abbot kräver nyval.
Kevins Rudds fall började med sjunkande väljarstöd efter ett förslag om 40 % skatt på "supervinster" inom vissa branscher. Att hand bordlade planerna på ett system för handel med koldioxidutsläpp var inte heller populärt.

Kina
2012-09 s 26-28
Trots stark ekonomisk tillväxt emigrerar kinesiska affärsmän och entreprenörer till väst. De flyr Folkrepublikens förtryck. De har behov som inte kan dövas när man lever och arbetar i en enpartidiktatur. De längtar efter en rättsstat som befriar dem från partiets egenmäktighet och vill njuta av sitt välstånd i länder där folk lever sundare än i Kina som kan liknas vid en stinkande och dammig jättefabrik. I en miljö där makthavarna bestämmer allt finns ingen tydlig standard och ingen känsla av trygghet. Favoritländerna är USA och Kanada.
Det är lagligt att utvandra från Kina, som med sina 1,3 miljarder invånare har tillräckligt med folk. Många kommunistiska höjdare drömmer den amerikanska drömmen för sina barns del.

Samhälle, Forskning
2012-09 s 28-29
"Kärlek.dot.com"
Företag som erbjuder dating på nätet påstår att de är experter på att matcha par. Frågan är om det inte är lika stor chans att träffa den rätte på jobbet, i matbutiken eller på bussen.
De påstår att de har hittat det vetenskapliga svaret på frågan vad attraktion är. Har de verkligen det?
Vår tid har fått en ny äktenskapsmäklare: internet. Den nya aktören på denna marknad skiljer sig från föregångarna på två sätt: För det första är dess motiv bara att tjäna pengar, och för det andra står sällskapssjuka singlar i kö för att använda tjänsten.
Den ena är ett enormt mycket större utbud av potentiella partners, den andra är vetenskapligt testade metoder att föra samman personer som har förutsättningar att gilla varandra
Det större urvalet är oomtvistligt. Men leder det till bättre resultat? Och fungerar verkligen de "vetenskapligt testade algoritmerna" så att de leder till något som traditionell uppvaktning (eller åtminstone en flirt) inte klarar av?
Dessa frågor ställde en grupp psykologer under ledning av Eli Finkel vid Northwestern University i Illinois. Resultatet av gruppens undersökningar presenterades några dagar före Alla hjärtans dag, vilket knappast var en tillfällighet. Gruppens rapport i ämnet, publicerad i tidskriften Psychologial Science in the Public Interest, redogör för studier som har genomförts av många olika psykologgrupper sedan den allra första datinghemsidan, Match.com, startade 1995. I rapporten förhåller sig doktor Finkel och hans kolleger mycket skeptiska mot hela internetdatingbranschen, som omsätter många miljarder dollar. De är uppenbart misstrogna mot verksamheten och ifrågasätter dess seriositet.

Vitryssland
2012-09 s 30
"Vitryssland reagerar ursinnigt på EUs sanktioner"
Europas mest auktoritära regim, den vitryska, utmanar resten av Europa genom att utvisa Polens och EUs ambassadörer och kalla hem Vitrysslands sändebud i Bryssel och Warszawa i protest mot sanktioner som beslutades av EUs utrikesministrar och som riktas mot vitryska politiker och tjänstemän. Dessa har spelat en aktiv roll i tillslagen mot dissidenter, fängslandet av oppositionella och begränsningen av de medborgerliga rättigheterna.

Frankrike
2012-09 s 31
"Armenienlagen stoppades"
Den franska författningsdomstolen har uttalat sig emot förslaget om att det ska vara straffbart att förneka Turkiets folkmord på armenier i början av 1900-talet. Domstolen understryker att lagen skulle strida mot yttrandefriheten. Om förslaget antagits hade det varit det andra exemplet på straffbart förnekande av historiska fakta. Förnekande av förintelsen bestraffas i Frankrike med fängelse och böter.

Tunisien, Syrien
2012-09 s 31
"Tunisien erbjuder Assad asyl"
Tunisien har meddelat att den erbjuder sig att ge Syriens statschef, Bashar al-Assad, en fristad. Om det kan medverka till att blodbadet i Syrien upphör är den tunisiska regimen beredd att erbjuda Assad och hans familj asyl, meddelade presidentens talesman i tisdags.