Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 50

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49  

Tyskland, EU
2011-50 s 4-6
"Tyskland bestämmer så det så!"
Före den tyska återföreningen var framför allt fransmännen och britterna mycket oroliga för att ett enat Tyskland skulle bli alldeles för starkt och mäktigt och på nytt försöka dominera Europa. Nu besannas farhågorna, vilket dock välkomnas på många håll. Revolutionsåret 1989 gjorde Frankrikes president, François Mitterrand, och Storbritanniens Margaret Thatcher allt de kunde för att blockera en tysk återförening. Deras farhågor om att det enade Tyskland skulle bli en oövervinnlig koloss är nu på väg att besannas.
Den tyska förbundskanslern, Angela Merkel, har tvingat Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, till reträtt och förpassat Storbritanniens premiärminister, David Cameron, till åskådarplats.
Resultatet kan bli en ny Europakarta där till och med Polen, som invaderades av Hitler 1939, kräver att Tyskland ska ha mera inflytande. Jag är mer rädd för tysk inaktivitet än för tysk makt, menar Polens utrikesminister Sikorski. Även Ryssland vill att Tyskland ska axla ledarskapet i Europa.

Tyskland, Polen
2011-50 s 6-7
"Tillsammans mot fienden"
Inget ont som inte har något gott med sig: eurokrisen har fört Tyskland och Polen närmare varandra.
Polen har en speciell plats som ledare för de länder som inte ingår i eurozonen och inte har ett undantag som exempelvis Sverige. Polen ekonomi är stabil och växer och entusiasmen för djupare integration är intakt. Polen kan komma att konkurrera med Storbritannien om inflytande i EU. Det kan bli en axel Paris, Berlin, Warszawa. Nyckeln till polskt inflytande finns i Berlin.

EU
2011-50 s 8-9
"Euron lider av kronisk smärta"
Uppgörelsen förra fredagen om att omformulera reglerna för valutasamarbetet räddade förmodligen euron tillfälligt" Det är dock inte säkert att uppgörelsen var så märkvärdig som det görs gällande. Minst fyra frågor återstår att lösa. Hur mycket pengar behövs för att skydda Italien mot en spekulativ attack? Kommer bankerna att snubbla på grund av krisen? Vad betyder Storbritanniens isolering? Är Bryssels senaste kur tillräcklig? Utgiftsdisciplincentral kontroll och sanktioner. Reglerna är inte nya de motsvarar de som etablerades redan för 20 år sedan i holländska Maastricht. Men obalansen mellan olika euroländer är stor och den nya disciplinen kan försena tillväxten.

Frankrike
2011-50 s 9
"Villepin utmanar Sarkozy"
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, har fått en ny utmanare. Det är den före detta premiärministern Dominique Villepin, som har meddelat att han kandiderar i presidentvalet nästa år. Villepin och Sarkozy är ärkerivaler och de båda tävlade på sin tid om att efterträda Jacques Chirac. Villepin kandiderar oberoende av något parti. Han försöker positionera sig som folkets kandidat i den politiska mitten.

Italien
2011-50 s 10
"Jul i krisens skugga"
Italienarna förbereder sig för den snålaste julen sedan andra världskriget. Premiärminister Mario Monti presenterade i förra veckan ett sparprogram värt 28 miljarder euro som inkluderar besparingar och tillväxtstimulanser. Målet är att minska euroregionens näst största statsskuld. Italienska konsumenter har minskat julbudgeten med i genomsnitt 2,3 % till sammanlagt 570 euro. I genomsnitt i Europa väntas julhandeln minska med 0,8 % mindre än i fjol.

Ryssland
2011-50 s 11-15
"Homo Sovjeticus är väldigt seglivad"
Arvet från Sovjetunionen gör sig ständigt påmint i Putins Ryssland, trots att det har gått 20 år sedan det sovjetiska systemet kollapsade. Valet och den efterföljande uppståndelsen i Ryssland visar hur svårt det är att lägga Sovjetunionen bakom sig. Ryssland var mycket friare på 1990-talet än vad et blev under Putin.
Det finns ett slags sovjetisk bismak i allt Putin säger och gör. Han är en Homo Sovjeticus. För de ryska ledarna handlar det inte om att återskapa sovjetimperiet utan om att dominera Rysslands (ineffektiva) institutioner och centralisera makten under förevändning att Ryssland behöver ordning och reda, stabilitet och inte minst, en stark ledare.
Putin hade tänkt sig en enkel kampanj fram till presidentvalet. Men nu har han stött på motstånd från flera håll. Inför valet till duman underströk Putin att bara staten och det styrande partier är kapabla att lösa folkets problem. Och han målade upp bilden av Ryssland som en stormakt omgiven av fiender. Den som kritiserar den ryska regeringen inifrån ger fienden utanför ammunition.

2011-50 s 16-17
"Prokhorov, utmanare eller bluff"
Affärsmannen Michail Prokhorov vänder sig i första hand till den arga medelklassen i Ryssland, men ganska många misstänker att han egentligen går Kremls ärenden.
Rysslands tredje rikaste man meddelar att han utmanar Vladimir Putin i presidentvalet i vår. Prokhorovs sade att han hoppas vinna medelklassens förtroende men han undvek nogsamt att rikta direkt kritik mot Putin, som plötsligt har en växande proteströrelse emot sig.
En del bedömare tolkar Prokhorovs utspel som ett försök från Kremls sida att dämpa arga demonstranters vrede, som nu organiseras av den ej auktoriserade oppositionen, och kanalisera den till ett liberalt projekt som kontrolleras indirekt av makthavarna.
Prokhorov var ledare för det näringslivsvänliga partiet "Rätta saken" i fyra månader tills han avsattes i september. Han måste samla in två miljoner namnunderskrifter innan valkommissionen kan godkänna hans kandidatur.

Slovenien, Balkan
2011-50 s 17
"Tito - ett brott mot människovärdet"
Kjell Albin Abrahamson kommenterar Sloveniens beslut att eliminera den förre diktatorn Titos namn från gator och torg.
För ett par veckor sedan förbjöd den slovenska författningsdomstolen att fortsätta kalla en gata i Ljubljana uppkallad efter Jugoslaviens mångårige president Josip Broz Tito. Det är framför allt Titos roll i partisankampen under andra världskriget som engagerar.
Under den politiska rollen Broderskap och enighet dödade Toto och hans partisaner under andra världskriget fler landsmän än utländska fiender. Titos partisaner dödade 300 000 politiska motståndare, bara i Slovenien har sedan 1992 hela 540 massgravar lokaliserats. Titos Jugoslavien var en kommunistisk diktatur.
Och ändå har sannolikt ingen annan utländsk diktator stått så högt i kurs i det officiella Sverige som Tito.

Irak
2011-50 s 18-19
"På randen till kaos"
Samtidigt som de amerikanska soldaterna beger sig hem från Irak närmar sig sunniter och shiamuslimer obönhörligt en blodig sammanstötning.
Fahdawi, guvernör i Anbarprovinsen har varit med om mordkomplotter förut. Men den här gången var annorlunda. Bomben exploderade nära en av arméns posteringar bemannad av soldater ur Muthannabrigaden, en notorisk, övervägande shiitisk enhet, som har anklagats för att kränka sunniters mänskliga rättigheter.
Några veckor innan de amerikanska styrkorna lämnar Irak var attentatet mot Fahdawi ytterligare ett tecken på att det brutala, blodiga, sekteristiska våld, som nästan slet Irak i bitar för fem år sedan, kanske bryter ut igen.
När de återstående 20 000 soldaterna lämnar Irak 1 januari 2012 är Irak ett land på randen till kaos trots ett krig som har kostat ungefär en biljon dollar och 4 500 amerikaners och fler än 100 000 irakiers liv.
I stället för att minska de sekteristiska motsättningarna verkar Iraks ledare underblåsa fientligheten. De senaste veckorna har premiärminister Nouri al-Malikis regering gripit drygt 6 000 påstådda f d baathister, som misstänks för att konspirera mot regeringen.
Många sunniter kräver nu en autonom region vilket är lagligt enligt författningen och som skulle inkludera de tre provinserna i Salahuddin, Nineveh och Anbar, den sista rika på olja och gas. Om en autonom sunniregion etableras i Irak skulle landet i praktiken splittras längs sekteristiska gränser, kurder, sunniter och shiiter. Detta kunde leda till att Saudiarabien respektive Iran att öka stöden till sina trosbröder.

Syrien
2011-50 s 20
"Assads motståndare gick ut i strejk"
Många butiksägare trotsade regimens hot när den syriska oppositionen manade till generalstrejk. Den internationella pressen på Bashar al-Assad ökar och inte minst Frankrike riktar hårda anklagelser mot den syriske diktatorn. Situationen i Syrien förvärras hela tiden. I söndags ägde ett regelrätt slag rum mellan armén och deserterade soldater som kallar sig Syriens fria armé. Frankrike påstår att Syrien låg bakom en attack av Hizbollah mot franska FN-soldater i Libanon förra veckan.

2011-50 s 20
"Krav på att göra något"
USAs FN-ambassadör. Susan Rice, uppmanar säkerhetsrådet att göra något åt det fortsatta dödandet i Syrien. Navi Pillay, FNs kommissionär för mänskliga rättigheter har informerat säkerhetsrådet om de dramatiska dödstalen i Syrien. Frankrikes, Storbritanniens och Portugals representanter i rådet höll med. Men Ryssland och Kina lade i förra månaden veto mot en resolution i Säkerhetsrådet.

Israel
2011-50 s 21
"Israel fortsätter att bygga på Västbanken"
Det omstridda bostadsbyggandet på Västbanken fortsätter. Israel har i dagarna givit klartecken till 40 nya hus. Dessutom har de israeliska myndigheterna stängt en inträdesramp till Tempelmoskén i Jerusalem. Dessa beslut motverkar ett eventuellt närmande mellan Israel och palestinierna. Palestiniernas villkor för att återuppta fredsförhandlingar med Israel är att allt bosättningsbyggande på Västbanken och i östra Jerusalem upphör. Den israeliska regeringen har erbjudit sig att förhandla utan villkor.

Libyen
2011-50 s 22-23
"Gaddafis lilla Gröna ska bort"
Den ska inte längre dominera i utbildningssystemet. Gaddafi byggde upp ett utbildningsväsen som hindrade unga från att tänka självständigt. Nu sker en välbehövlig reform. Gaddafi hade ett system som garanterade att resultatet av utbildning var ignorans. Folket fick inte utbildas till att vända sig mot honom. Istället kunde elever godkännas i prov och examina genom att skriva patriotiska slagord på sidorna eller utnyttja kontakter med någon släkting med förbindelser till regimen.
Gröna Boken är nu borta som undervisningsmaterial och nya läroböcker produceras i rask takt. De lärare som tidigare undervisade om Gröna Boken har nu suspenderats med full lön tills vidare.

Afrika, Mali, terrorism
2011-50 s 24
"I Al-Qaidas våld"
Terrornätverket al-Qaida meddelade nyligen stolt att man har kidnappat fem européer i Mali. Två av dem är agenter för den franska underrättelsetjänsten enligt terroristerna. Al-Qaidas filial i Nordafrika har under årens lopp tagit många gissland som mestadels kommer från Europa eller USA. Al-Qaidas filial är en av terrornätverkets mest aktiva avdelningar. Dess högkvarter ligger i Algeriet.

Zimbabwe
2011-50 s 24
"Illa tajmat bröllop blir inte av"
Zimbabwes premiärminister, Morgan Tsvangirai, har meddelat att förlovningen med en lokal affärskvinna har brutits efter bara tolv dagar.
Han måste också böta för att han förlovade sig i månaden november, vilket är tabu enligt en stamtradition.
Det är en Shonahövding - en stam som Tsvangirai tillhör - som utdömt boten på två kor, två får och tio meter bomullstyg.
Men Tsvangirais parti MDC erkänner inte hövdingens auktoritet.

Kashmir
2011-50 s 25-26
"I Kashmir härskar armén"
Undantagslagar i den omstridda regionen Kashmir ger militären immunitet och förstärker invånarnas misstro mot de styrande.
Eftersom våldet har minskat markant anser Jammu och Kashmirs chefsminister att delstatens muslimska majoritet förtjänar "utdelning på freden" i form av viss upphävning av de regler som ger soldaterna immunitet och rätten att skjuta för att döda.

Men Indiens ledare avslår chefsminister Omar Abdullahs begäran, och armén och försvarsdepartementet hävdar att militärens långtgående befogenheter är nödvändiga.
Den kontroversiella lagen som kallas "Lagen om de väpnade styrkornas speciella befogenheter" ger den indiska armén rätt att söka igenom bostäder, gripa människor godtyckligt och hålla gripna fångar utan åtal på obestämd tid.
Den långa kampen om Kashmir har blivit som en cancersvulst som sprider instabilitet i hela regionen.

Japan
2011-50 s 26-27
Delade meningar om Fukushimas framtid"
Många av de äldre vill återvända till städer och byar i evakueringszonen men yngre japaner planerar hellre för en framtid långt borta från strålningsrisker och kontaminerade trädgårdar. 90000 människor evakuerades från en zon med två mils radie runt Fukushima anläggningen. Debatten om huruvida drabbade områden ska befolkas igen har blivit en debatt för en större fråga som berör Japans framtid i stort. Japanska myndigheter anser inte att man kan omplacera alla. Evakueringszonen är tre procent av Japans landmassa och Japan är ett tättbefolkat land. Men först måste myndigheterna återskapa folkets förtroende.

2011-50 s 29
"Skidsäsongen ger Japan ett lyft"
Antalet kinesiska turister är redan lika många nu som före jordskalvet, tsunamin och reaktorläckan i Fukushima. Återhämtningen i Japan underblåses av Kina med bihang. Antalet turister från Hongkong ökade med 17 procent i oktober och besökarna från Taiwan var ännu fler. Semesterorterna nära olycksplatsen noterar också ett uppsving.

Kanada, Miljö
2011-50 s 31
"Kanadas regering lämnar Kyotoprotokollet, enligt vilket de stora industriländerna lovar att göra vissa reduceringar av utsläppen av koldioxid. Kanadas förklaring är att protokollet inte omfattar de största utsläpparna, USA och Kina. "Kyoto hör till det förflutna för Kanadas del" sa miljöminister Peter Kent efter hemkomsten från klimatmötet i Durban i Sydafrika.

Tunisien
2011-50 s 31
"Marzouki är Tunisiens nye ledare"
Den nya författningsförsamlingen i Tunisien valde tidigare i veckan människorättsaktivisten Moncef Marzouki till ny president. Han företräder det liberala partiet Republikkongressen. Nu förväntas den nye presidenten utse en regeringschef som representerar det islamiska Nahdapartiet som fick flest röster i valet av författningsförsamling i oktober.

Spanien
2011-50 s 31
Kung Juan Carlos svärson synas i sömmarna"
Den förr oantastliga spanska kungafamiljen är involverad i en växande skandal där medlemmar i kung Juan Carlos familj misstänks för att ha tjänat pengar på monarkin. I skandalens centrum finns kungens svärson, Iñaki Men först måste myndigheterna återskapa folkets förtroende., en före detta olympisk handbollsspelare, som blev hertig av Palma i och med giftermålet med Juan Carlos idrottsintresserade dotter, prinsessan Cristina.
http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/08/spanish-royal-family-hit-fraud-scandal