Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 37

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36          

EU, Samhälle
2011-37 s 4-7
"Ung och arbetslös"
Den höga arbetslösheten bland ungdomar är ett stort problem, som skadar både samhällsekonomin och de unga. Som kommer att vara kännbara i decennier både av dem som är direkta drabbade och av samhället i stort. I Spanien som 2007 hade en överdriven lånefinansierad byggboom arbetslösheten nere på 8 % är den nu 21 %! Och bland de unga 46. %. En av fem arbetsföra under 25 år är EU är arbetslös. I USA är andelen bland svarta utan gymnasieexamen 44 %.
Låg tillväxt, smärtsamma sparprogram och indragna jobbskapande stimulans åtgärder bäddar för generellt ökad arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten medför direkta kostnader precis som all arbetslöshet, högre kostnader för socialbidrag/försörjningsbidrag, förlorade skatteintäkter och outnyttjad kapacitet. Flera länder drabbas av "hjärnflykt", i Irland har utvandringen fördubblats sedan 2005. En annan kostnad är brottsligheten. Unga män är redan mer benägna än folk i allmänhet att bryta mot lagen. Att ha ledig tid, motiv och ingenting att förlora avskräcker dem inte precis. Arbetslöshet i ungdomen orsakar också ett "inkomstärr" som inte läks förrän i medelåldern.
Bästa åtgärden är utbildning som kombineras med arbetsgivarbaserade lärlingsprogram. Tyskland är här en förebild.

Tyskland
2011-37 s 7
"Det finns det som är värre än att förlora jobbet"
I många år var det framför allt rädslan för att bli av med jobbet som plågade många tyskar. En aktuell opinionsundersökning visar nu att det är andra saker som bekymrar tyskarna idag. Nu är de två största orosmolnen skuldkris och dålig mat. 70 % befarar att skattebetalarna måste betala föpr hjälppaketen till skulddrabbade länder i eurozonen. Lika många litar inte på maten de köper efter rapporter om dioxinförgiftade ägg och dödliga, ehecförgiftade grönsaker.

Irland
2011-37 s 9-10
"Bra jobbat Irland! … men frågan är om det hjälper"
Irland är ett exempel på att även ljuspunkterna i eurozonen skuggas av mörka moln. Bankproblem har åtgärdats och BNP beräknas i år växa för första gången sedan 2007. De fyra återstående bankerna har tvingats sätta av ovanligt stora belopp för att kunna skydda sig mot dåliga lån och återgå till att huvudsakligen förlita sig på sparmedel. Irland har också sänkt lönerna i den offentliga sektorn och infört anställningsstopp. Men den försiktiga uppgången äventyras nu av händelser i andra europeiska länder som är viktiga för Irlands export. Irland stöds av ett treårigt stödprogram värt 80 miljarder euro.
IMF och USA har uppmanat andra länder att agera lika grundligt och aggressivt som Irland.

EU
2011-37 s 10-11
"Krisen har blossat upp igen"
Skuldkrisen i Europa släpper inte taget, vilket speglar politikernas oförmåga att agera resolut och övertygande. Det behövs resoluta och övertygande åtgärder.
Oron för Europas skakiga ekonomier steg i söndags när det uppstod nya farhågor om att Frankrikes banker inte är riktigt så sunda som man önskar. Tysklands beredskap att hjälpa Grekland att undgå bankrutt verkar också vackla. Detta sammantaget fick internationella investerare att förbereda sig på en ny nedgång på de globala marknaderna.
Det grekiska dramat har pågått i mer än ett år, men det är först på senare tid som det har börjat hota banker i Frankrike och Tyskland.
Bästa sättet är att politikerna enas om en plan som håller Grekland under armarna samtidigt som den aktivt förhindrar att smittan sprider till länder som Spanien och Italien.
De tyska väljarna blir allt mer skeptiska till förslagen om nya hjälplån. Förra fredagen avgick plötsligt den erkänt skicklige Jürgen Stark från Europeiska centralbankens styrelse. Detta tolkas som ett tecken på frustration i Tyskland. Allt detta väcker obehag i Washington, som bevittnar den europeiska skuldkrisen med växande oro.

Sverige
2011-37 s 12
"Att leva med extremhögern"
De främlingsfientliga Sverigedemokraterna försöker närma sig mittfåran. Ett år i riksdagen har gjort SD förståndigare och mindre provokativa. De andra partierna i riksdagen har förenats bakom konceptet multikulturalism men SD ger inte vika. Partiet har emellertid haft noll påverkan sedan regeringen ingått en uppgörelse om asyl och invandring med Miljöpartiet och därmed fått majoritet i riksdagen.
SDs stöd är det faktum att arbetslösheten är hög i segregerade förorter och att Sverige är det fjärde största mottagarlandet av asylsökande i den rika världen.

Norge
2011-37 s 12
"Norska extremhögern förlorade valet"
Norrmännen utnyttjade kommunvalen för att visa sin avsky för rasism. Knappt två månader efter de blodiga dåden förlorade Fremskrittspartiet en tredjedel av sina röster. Gick från 11,4 % 2007 till 6,1 % 2011. Valets vinnare på nationell nivå blev Höyre som ökade med 8,8 procentenheter till 28 %. Men även Arbeiderpartiet gjorde ett bra val och blev störst med 32 %.

Ryssland
2011-37 s 13-14
"Medvedev tycks ha förlorat gnistan"
Alla undrar om det är Putin eller Medvedev som ställer upp i presidentvalet nästa år. Vid sin årliga föreläsning på det politiska mötet i Jaroslavl valde Medvedev att hålla det planerade anförandet, som handlade om statens försök att öka den ekonomiska mångfalden. Trots att hela staden sörjde efter att ha förlorat hela sitt hockeylag efter en hemsk flygolycka.
När Medvedev var klar och satte sig ned stod det klart att han saknar gnistan att kämpa för sitt jobb. "I vilket annat land som helst hade han utnyttjat den här möjligheten att mobilisera folket," säger Rysslandsexperten Alexander Rahr.
En sak är dock säker: om Medvedev stannar kvar på sin post enligt Putins villkor kommer hans ställning att bli svagare än den har varit de gångna fyra åren.

Georgien, Abchazien
2011-37 s 14-15
Abchazien gläds åt ett erkännande"
I den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien hoppas man på en dominoeffekt i ordets bokstavliga mening.
Efter två decennier av försök att bli erkänd har den lilla rebellregionen Abchazien äntligen hittat en allierad - utöver Ryssland. Det är Internationella Dominoförbundet som organiserar dominoturneringar i hela världen som välkomnar Abchazien som fullfjädrad medlemsnation sedan i fjol efter ett möte i Las Vegas. I oktober är det dags för Abchazien att arrangera VM i huvudstaden Sukhumi.
Domino har, med rätt eller inte rykte om sig att vara ett spel för dagdrivare. I Abchazien är arbetslösheten skyhög, och det finns många som inte har något att göra.

Marocko
2011-37 s 16-19
"Överlevaren"
I en region som härjas av konflikter och revolutioner har Marockos gåtfulla kung fortsatt kontroll över sitt land trots att undersåtarna protesterar. Kanske beror det på att han är populär och inte lika hårdför som andra arabiska ledare.
Han är världens sjunde rikaste monark med omkring två miljarder dollar. Marocko ligger mycket dåligt till på Transparency Internationals korruptionsskala. Han är genuint populär hemma i Marocko. Hassan har ett extremt kontrollbehov. Hans holdingbolag äger stora andelar i nästan alla sektorer i den marockanska ekonomin. Den ekonomiska tillväxten har legat på i genomsnitt fem procent per år sedan Mohammed VI besteg tronen efter sin far. De senast genomförda reformerna har inte minskat kungens makt.

Turkiet
2011-37 s 20-21
"Erdogans doktrin"
Israel har goda skäl att frukta den turkiske premiärministerns regionala ambitioner.
Parallellt med de omskakande händelserna i arabvärlden har Turkiets premiärminister Erdogan fört en intensiv diplomati för att fylla det maktvakuum som uppstod i regionen när de dominerande ledarna som Mubarak och Gaddafi försvann. Erdogan har i veckan besökt Egypten, Libyen och Tunisien för att knyta personliga kontakter med de nya ledarna. Till Kairo kom han bara några dagar efter attackerna mot den israeliska ambassaden där. "Vi tillåter inte att man trampar på vår heter", rasade han senast. Hans mål är att rädda hela Mellanöstern från fattigdom och diktatur. Han gynnas av att konfrontera Israel.

Israel
2011-37 s 22-23
"Israel blir alltmer isolerat"
En plundrad ambassad i Kairo, en ambassadör utvisad från Turkiet och palestiniernas planer på att utropa en självständig stat i FN får Israel att känna sig isolerat och illa till mods i en region, som har förändrats i grunden de senaste månaderna. Nästa vecka kommer den infekterade konflikten oundvikligen att hamna i fokus igen. Israelernas första farhågor gällande de arabiska upproren börjar förverkliga sig på många sätt. Israel har blivit en allt tydligare måltavla för arabfolkens vrede. Det bästa Netanyahu kan göra för Israel i arabvärlden är att ställa sig bakom palestiniernas krav på en egen stat i stället för att motarbeta den. Israel står ensamt med en enda allierad, USA, och även detta förhållande är ansträngt.

2011-37 s 24-26
"Den Gröna linjen präglar livet i Israel och på Västbanken"
Den allra viktigaste förutsättningen för fred är att israeler och palestinier accepterar att leva sida vid sida och upphör med att försöka köra bort varandra från respektive territorier.
Israel har i decennier försökt sudda bort allmänhetens minne av den Gröna Linjen, den gräns som före 1967 skilde Israel från Västbanken och som är kärnan i de avbrutna förhandlingarna om en palestinsk stat.
Ändå har Israel varit noga med att bevara Gröna Linjen som juridiskt och administrativt begrepp, vilket har format livet på båda sidor.
Gröna Linjen uppstod när israeliska och jordanska officerare förhandlade om vapenstillestånd månaderna efter det arabisk-israeliska kriget 1948.

Afghanistan
2011-37 s 27
"Talibanerna slog till igen"
Självmordsbombare beväpnade med granatkastare och automatgevär iscensatte i tisdags ett våldsamt anfall som varade i flera timmar mot den amerikanska ambassaden och Natos militära högkvarter i Kabul. Attackerna åskådliggjorde den afghanska huvudstadens beklagliga sårbarhet i en tid när de utländska styrkorna i Afghanistan förbereder sitt tillbakadragande.
Attackens omfattning och intensitet väcker tvivel på USAs planer att i allt snabbare takt överlåta ansvaret för säkerheten till den afghanska regeringen. Invånare i Kabul såg med fasa hur lätt beväpnade poliser utan skottsäkra västar slogs mot angriparna, som från en obebodd byggnad sköt raketer mot de diplomatiska och militära kvarteren i Kabuls förmodat säkraste del.
Det har förekommit flera mycket våldsamma attentat i Kabul i år.
Obamas administration hoppas att afghanerna själva ska förmå befästa säkerheten utan särskilt mycket hjälp från utlandet till i slutet av 2014. Kabul har i praktiken kontrollerats av afghanerna själva i flera år redan.

Frankrike, Samhälle
2011-37 s 28-29
"Nu bäddas för en diversifierad elit"
Privilegiernas bastion välkomnar även ungdomar som inte har fått allt till skänks. Det handlar om Institut d'Études Politiques de Paris även kallat "Sciences Po". Tidigare var det nästan bara vita ungdomar från välbärgade hem. Nu kontaktade skolan 85 gymnasieskolor i eftersatta områden och erbjöd sig att ta emot deras mest begåvade elever oavsett resultaten på deras inträdesprov. Det är en "fransk version av positiv särbehandling". Frankrike måste öppna upp de bästa universiteten, de privata anställningarna och de politiska organen för alla medborgare.

Rwanda, Frankrike
2011-37 s 31
"Kontakterna återupptas"
Efter många års diplomatisk kyla kom Rwandas president Paul Kagame för första gången sedan folkmordet i hans land på officiellt besök till Frankrike. 2006 avbröts förbindelserna när en fransk domare utfärdade arresteringsorder på ett antal rwandiska politiker som påstods ha varit delaktiga i attentatet mot Rwandas förre president Juvenal Habyarimana 1994, en händelse som utlöste folkmordet.

Syrien
2011-37 s 31
"FN granskar Syrien"
FN räknar med att cirka 2600 människor har dödats hittills i det syriska upproret. FN har nu utnämnt tre utredare som ska granska brotten mot de mänskliga rättigheterna i landet, där president Bashar al-Assad trotsar omvärldens fördömanden och fortsätter att använda våld mot civila.

Libyen
2011-37 s 31
"Kina erkänner övergångsrådet"
Kina har erkänt Nationella övergångsrådet som Libyens rättmätiga auktoritet och företrädare för det libyska folket. Detta meddelades via den statliga nyhetsbyrån Xinhua i början av veckan.

Iran
2011-37 s 31
"Kontroversiella Bushehr är i gång"
Irans första atomkraftverk är invigt i närvaro av Irans utrikesminister och Rysslands energiminister Sergej Sjmatko. Till att börja med kommer reaktorn att utnyttjas till 40 % av potentiella 1000 Megawatt. I november ska hela kapaciteten utnyttjas. Kraftverket drivs med ryskt kärnbränsle och Moskva tar hand om avfallet.